用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: silvia_ng
go

0809 K3家長交流站 [複製鏈接]

原帖由 E媽 於 08-9-4 13:33 發表
正南係熱氣,定係鼻膜薄?所以佢成日都流鼻血呀。

佢阿媽我都想知,細時睇過e生,e生話有好多可能,鼻膜薄/熱氣/乾燥/.../.../.../...又話大d可能好d,咁有94個可能,除非做一d health check,否則都係估估下,其實我都唔知應該點做﹖

原帖由 Xenc 於 08-9-4 13:19 發表

收到,知道,多謝報料,今晚chok下佢,睇佢坦唔坦白先,愷瑤有冇話個同學仔有冇事呀,希望無受傷。係呀,佢成日流鼻血,尋晚訓到半夜又流,流到張床單好似中槍咁,嚇死人,我都估佢今日響學校會再流。 ...

大力呢期都係呀 !半夜成面成手張被都係血,嚇到佢老豆水水下,睇左2次醫生,呢個星期好返d無再流.

原帖由 Xenc 於 08-9-4 12:48 發表

佢地坐window seat,好彩兩個都un支支,神乎其技,逼完仲見到兩張好完整既chair,講危,路口位個妹妹先最危,因為佢地坐第一行3人seat,阿妹個位無扶手,司機個身位又檔佢唔晒,如果急停剎車 都唔敢想像,所以今朝我都算,等阿妹坐得舒服 ...

講下會好d,果個咁正既位緊係要留返比ee坐啦 ! 小朋友坐太唔安全了.

原帖由 Xenc 於 08-9-4 13:46 發表

佢阿媽我都想知,細時睇過e生,e生話有好多可能,鼻膜薄/熱氣/乾燥/.../.../.../...又話大d可能好d,咁有94個可能,除非做一d health check,否則都係估估下,其實我都唔知應該點做﹖ ...

醫生話大力有d敏感,再加上個鼻損左,半夜佢地一"了"就再流血,所以教我地同小朋友沖涼之後用棉花捧濕溫水小心"了"返d"蕉"出來,無咁痕半夜就唔會成日"了".

收到,知道,多謝報料,今晚chok下佢,睇佢坦唔坦白先,愷瑤有冇話個同學仔有冇事呀,希望無受傷。係呀,佢成日流鼻血,尋晚訓到半夜又流,流到張床單好似中槍咁,嚇死人,我都估佢今日響學校會再流。 ...

enc, 我睇完你段嘢, 即刻笑...你呢個亞媽d形容詞好攪鬼 "流到張床單好似中槍咁".... sorry! 我知我唔應該笑...sorry sorry!  咁正男點而家呀? freddy 都會好易流鼻血, 而家我晚晚開"噴濕機", 好似好d (比起唔用! 事實唔知有冇用??)  you might try.....

原帖由 MommyCynCyn 於 08-9-4 14:19 發表

我知我唔應該笑...sorry sorry! 咁正男點而家呀?  

無問題,你知我份人都無黎正經
阿仔無野ga,佢慣左自己會流鼻血,好似流鼻涕咁ga咋。cy,可能我地個case都似,因為阿仔又係有d鼻敏感,婆婆有時榨生蓮藕汁佢飲ga,原來咁多小朋友流鼻血

原帖由 Xenc 於 08-9-4 14:34 發表

阿仔無野ga,佢慣左自己會流鼻血,好似流鼻涕咁ga咋。cy,可能我地個case都似,因為阿仔又係有d鼻敏感,婆婆有時榨生蓮藕汁佢飲ga,原來咁多小朋友流鼻血 ...

醫生話香港10個小朋友有3個係嚴重鼻敏感,因為香港空氣質數唔好,我地果d叫小問題喎 !婆婆都有好多湯水比大力飲,所以我估都係敏感作怪.

原帖由 chingyeehk 於 08-9-4 14:44 發表

醫生話香港10個小朋友有3個係嚴重鼻敏感,因為香港空氣質數唔好,我地果d叫小問題喎 !婆婆都有好多湯水比大力飲,所以我估都係敏感作怪.

明白,收到,咁有咩靈丹妙藥大家keep住update下la

係呀,佢成日流鼻血,尋晚訓到半夜又流,流到張床單好似中槍咁,嚇死人,我都估佢今日響學校會再流。 ...

咁恐怖!!! 不過好多小朋友都係鼻膜簿/鼻敏感, 總之小心d喇叫你仔仔

正南媽:
教你個仔既游水教練收幾錢1粒鐘ga ?

原帖由 chingyeehk 於 08-9-4 15:04 發表
正南媽:
教你個仔既游水教練收幾錢1粒鐘ga ?

3舊

原帖由 Xenc 於 08-9-4 15:22 發表

3舊

1對幾呀 ? 咁會去咩地方學呢 ? 正南進度如何呀 ?

原帖由 Xenc 於 08-9-4 14:34 發表

阿仔無野ga,佢慣左自己會流鼻血,好似流鼻涕咁ga咋。cy,可能我地個case都似,因為阿仔又係有d鼻敏感,婆婆有時榨生蓮藕汁佢飲ga,原來咁多小朋友流鼻血 ...

榨生蓮藕汁...freddy婆婆都聽講...呢個方法, work 唔work, 我都想比freddy試吓! 蓮藕要唔要去皮...

原帖由 MommyCynCyn 於 08-9-4 15:45 發表

榨生蓮藕汁...freddy婆婆都聽講...呢個方法, work 唔work, 我都想比freddy試吓! 蓮藕要唔要去皮...

有一輪佢流得好勁,於是婆婆要佢隔日飲,果排又好似好d,總之流得密又飲下,今晚幫你問下婆婆層皮點攪。

原帖由 chingyeehk 於 08-9-4 15:41 發表

1對幾呀 ? 咁會去咩地方學呢 ? 正南進度如何呀 ?

1對1,地方你話事,我地學完la,連續學左3個月,共12堂。基本既自由式佢已經掌握左,但佢協調未係咁好,有時游到反轉身,有時換氣又好似遇溺咁,最後果堂,響教練既護航同不斷鼓勵底下,佢成功挑戰左25米 ,但只此一次,之後同我游,佢又繼續遇溺 。本來諗住補堂,但教練話我地自己練先係最重要,佢話5y小朋友好易忘記正確姿勢,建議我地用返浮板,目的係要訓練佢隻手習慣向前伸,否則佢會自己發明d好舒服既姿態游,就係游到遇溺咁款 。同場加映,教練教埋佢大字浮,而家阿仔完全唔怕水,成日自己跳落深水池,然後反身變大字浮等人救,教練話佢就算跌落海,雖然無能力游埋岸,但有足夠能力等人救,咁都好呀,我話。

原帖由 Xenc 於 08-9-4 16:38 發表

1對1,地方你話事,我地學完la,連續學左3個月,共12堂。基本既自由式佢已經掌握左,但佢協調未係咁好,有時游到反轉身,有時換氣又好似遇溺咁,最後果堂,響教練既護航同不斷鼓勵底下,佢成功挑戰左25米 ,但只此一次,之後同我 ...

正南好犀利呀 ! 你搵對方向呀 ! 咁快遊到自由泳,大力都係剛剛先有d起色咋 ! 其實識游自由泳蛙泳都好易學得識.犀利犀利,另外,我又想8下,之前你仔仔係胡成學左一期既 ?咁學到幾多位加減呀 ?

原帖由 chingyeehk 於 08-9-4 16:57 發表

正南好犀利呀 ! 你搵對方向呀 ! 咁快遊到自由泳,大力都係剛剛先有d起色咋 ! 其實識游自由泳蛙泳都好易學得識.犀利犀利,另外,我又想8下,之前你仔仔係胡成學左一期既 ?咁學到幾多位加減呀 ? ...

唔犀利,可能係私人教練同泳會個進度唔同,泳會教得有條理d,又有證書,多人玩又開心d;好多跟私人三個月游50m,我地無咩特別。

我覺得胡成基礎班個重點唔係幾多位+/-,係撥珠原理+速度練習。試下咁講,初學係直撥,比如2+1+5-3-5,好簡單,照撥就得;到後來係學撥進位/退位,簡單d講,比如8+3,8,要撥下3上1,下面無得再+3,要進去十位數);其次係練速度,初時慢,後來老師讀得好快(你知胡成個方法唔係"睇",係"聽");仲有就係,臨尾果幾堂,老師開始同佢地練心算,講求老師一讀完條數(6次+/-),你要即刻講答案。詳細不如羊媽媽再分享下,我只記得咁多。

原帖由 Xenc 於 08-9-4 17:20 發表

唔犀利,可能係私人教練同泳會個進度唔同,泳會教得有條理d,又有證書,多人玩又開心d;好多跟私人三個月游50m,我地無咩特別。

我覺得胡成基礎班個重點唔係幾多位+/-,係撥珠原理+速度練習。試下咁講,初學係直撥,比如2+1+5-3-5,好 ...

但有排都升唔到班呢 ..... 學你之前所講唔知要比幾多錢先游到1式呀 ! 加下洗濕左個頭無計咋 !
我明喇 ! 胡成果然有方法呀 ! 我見大力仲係好基本.上左9堂仲未開始背式.

原帖由 chingyeehk 於 08-9-4 17:29 發表
上左9堂仲未開始背式. ...

胡老師話,佢果套同出面唔同,出面好似要唔知幾多條公式,但胡成將公式變左4個原則,所以我地無背式煩惱,我覺得胡老師講求速度,小朋友要練既係"專心"同"聽力"。所謂各有各派,各有所長,各取所需。

原帖由 Xenc 於 08-9-4 17:39 發表

胡老師話,佢果套同出面唔同,出面好似要唔知幾多條公式,但胡成將公式變左4個原則,所以我地無背式煩惱,我覺得胡老師講求速度,小朋友要練既係"專心"同"聽力"。所謂各有各派,各有所長,各取所需。 ...

明白,專心真係好重要,唔專心幾叻幾聰明係差d. 大力上緊果度老師就係話佢唔專心,佢話有信心半年內會治好佢.(聽完好鬼開心,有人話治佢.即係點都要係果度學半年啦 !)
‹ 上一主題|下一主題