用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 無理的家長,請大家評理
go

無理的家長,請大家評理 [複製鏈接]

今日有個家長打黎學校問有關校車時間表,(工作於學校校務處)我話比嗰位家長知要打去校車公司問,我地學校無有關資料,嗰家長就話我地校方不負責任,樣樣嘢都要家長自己去做 , 我解釋比佢知,每個學生住嘅地點唔同,上落車時間會唔一樣,而且我地唔知校車/司機怎樣安排路線,點知個家長一路鬧,叫佢留低電話請負責嘅老師覆佢,佢就話係咪一定可以比到個時間表佢?都唔 知佢想點
   0    0    0    0

原帖由 貴花田711 於 08-8-25 20:30 發表
今日有個家長打黎學校問有關校車時間表,(工作於學校校務處)我話比嗰位家長知要打去校車公司問,我地學校無有關資料,嗰家長就話我地校方不負責任,樣樣嘢都要家長自己去做 , 我解釋比佢知,每個學生住嘅地點唔同,上落車 ...

話明是[校車], 學校怎會連校車時間表都唔知? 有意外點算?
這是那間學校?

原帖由 youma 於 08-8-25 21:27 發表

話明是[校車], 學校怎會連校車時間表都唔知? 有意外點算?
這是那間學校?

[校車]是由旅遊巴公司負責,家長比錢都係直接比校車公司,大部份學校嘅校車服務都由旅遊巴公司負責,你個小朋友讀嗰間學校有自己車隊???如果係,就真幸福!

何謂校車?
是學校認可提供服務的旅遊車公司?
雖則校車公司不是由學校管理. 但學校可決定/批准那家旅遊車公司作為該校的校車, 應該會有一定的程序, 以確保學生的安全, 及改善服務的質素. 除了批准外, 是不是需要時常與校車-家長保持聯絡?
如果學校連校車時間表都沒有, 真的好有問題? 有意外時, 誰可幫到家長?

原帖由 貴花田711 於 08-8-25 21:33 發表

[校車]是由旅遊巴公司負責,家長比錢都係直接比校車公司,大部份學校嘅校車服務都由旅遊巴公司負責,你個小朋友讀嗰間學校有自己車隊???如果係,就真幸福! ...

王國長老

我地學校既校巴都係外判,
我有咩都係打去校車公司,
我又覺得學校真係未必要負責架喎。

原帖由 singlemum 於 08-8-26 14:47 發表
何謂校車?
雖則校車公司不是由學校管理. 但學校可決定/批准那家旅遊車公司作為該校的校車, 應該會有一定的程序, 以確保學生的安全, 及改善服務的質素. 除了批准外, 是不是需要時常 ...

回覆 # 的文章

但我覺得起碼學校都要知呢間外判的校巴的基本資料, 有底跟進, 此終都是載學生,學校唔會咁輕易外判比人吓麻

忍下啦, 唉, 我番工都收唔少投訴call, d人諗野同我地唔同架, EQ要好好好好。

解決方法:
加入家教會做委員,要求學校買校巴、請司機、請文員。 攪掂。

上車/落車時間,你估司機清楚d,定係學校清楚d???

原帖由 singlemum 於 08-8-26 14:47 發表
何謂校車?
雖則校車公司不是由學校管理. 但學校可決定/批准那家旅遊車公司作為該校的校車, 應該會有一定的程序, 以確保學生的安全, 及改善服務的質素. 除了批准外, 是不是需要時常 ...

我覺得家長應先聯絡校巴公司,如果得不到回覆,先至再打去學校

王國長老

其實校車服務好多都係外判,
就要睇學校判比咩校車公司了。
好似我仔既校車,琴日先打比我,
講我知第一日校車安排,
平日工人遲左去車站,
校車亞姐都會打比我,
所以,問校車公司係會清楚過問學校架。

一般都係打去校車公司問, 上下車當然問校車公司清楚過學校, 我有唔覺得學校連呢d都要理埋wor.

醒目開學勳章 王國長老

學校會判俾校巴公司, 學校本身(or assign俾家教會)有權力同義務去監察校巴運作, 如果家長有咩投訴, 學校都應該幫手跟進, 必要時可終止合約or要求校巴公司作出合理交代同賠償
不過我唸學校staff無可能知道晒d上車落車位置時間掛??!! 香港咁大, 渣車果個就知訂姐, 校務處點知(有校巴路線唔等於樣樣都答到掛?)

如果有關校巴的詳細dd的資料,
俾著我會打去找校巴公司.
打去學校, 最多係問校巴公司電話號碼.
‹ 上一主題|下一主題