用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 自己帶飯 / 學校飯盒
go

自己帶飯 / 學校飯盒 [複製鏈接]

我囡囡9月升小一全日,午飯可以自己帶飯 / 買學校飯盒($16一餐)

你們會選邊種?
   0    0    0    0

原帖由 Tiff媽咪 於 08-8-26 13:17 發表
我囡囡9月升小一全日,午飯可以自己帶飯 / 買學校飯盒($16一餐)

你們會選邊種?

我同你嘅情況一樣,我會在開頭喱一,兩個月買學校飯盒先
($15一餐),因為唔只小朋友要適應新環境,其實我哋做媽咪嘅一樣要適應呢,一吓子又要早啲起身,又要趕住去煮,跟尾重要送啲飯去學校添,放學仲要教佢做功課,唉!其實都幾忙吓,兩個月後適應咗,我會考盧帶飯,仲要問吓小朋友學校飯盒好唔好食呢?如小朋友覺得唔好食,我唸都唔買學校飯盒嘞.

原帖由 outout 於 08-8-27 01:44 發表

($15一餐),因為唔只小朋友要適應新環境,其實我哋做媽咪嘅一樣要適應呢,一吓子又要早啲起身,又要趕住去煮,跟尾重要送啲飯去學校添,放學仲要教佢做功課,唉!其實 ...

Agree and I also have the same approach.  Also, it is still hot in these 2 months and not good to bring the lunch boxes....

我見學校飯盒都有好多選擇,如有機飯,紅米等,自己可能做D簡單飯餸.

醒目開學勳章

我都見到學校飯盒,但我觉得好大盒,暫時会自己帶飯.

但想問下D飯是...格夜留番弟二朝蒸番熱 or
起身煮飯? (咁小份量個电飯煲好似煮吾到)

我就選擇學校的($16/餐),因為平時囝囝食野成日嚴三嚴四,但在K3接近畢業時在學校食LUNCH兩個月($20/餐),估唔到佢在學校乜都肯食(即使平時唔食的東西).

我會選學校訂飯,一來其實小朋友書包好重,仲要拎個飯盒,如果妳話送話,我仔仔學校同屋企要半個鐘車程,加上仔仔學校行健康食品,也入了全港健康食品小學之一,唔記得係乜奬但就有百幾間學校都入到,主要係他們有提供少味精,同埋其中一菜單行332這個政府口號,新生會時訓導主任都講叫我地訂多d那個,仲話唔好比小朋友選,因為這個餐味道比較淡,小朋友選一定唔選,同埋叫家長放心,佢主張小朋友點都要食晒d蔬菜。

原帖由 EE媽咪 於 08-8-27 12:15 發表

我會早上煮飯,煮多些少,有剩可留返夜晚嗰餐飯食,
咁様小朋友唔駛食隔夜飯,煮多嗰啲又唔駛浪費.

如屋企同學校距離遠,我想都喺選學校訂飯好些,好彩學校就喺我屋企樓下,行過去唔駛十分鐘,就算送飯都方便呢!

我都有同樣的問題

因學校在屋企附近, 所以中午送飯都好方便, 不過因為工人煮的不是好好味, 又無乜款式, 所以唔知點選擇好?

原帖由 outout 於 08-8-27 01:44 發表

($15一餐),因為唔只小朋友要適應新環境,其實我哋做媽咪嘅一樣要適應呢,一吓子又要早啲起身,又要趕住去煮,跟尾重要送啲飯去學校添,放學仲要教佢做功課,唉!其實 ...

I will also try for one month.  If my daughter likes, I will keep on ordering lunch box from school.

Although my daugther's school is also very near my home (just walk for around 10 min.), I don't think my helper can cook better food than the supplier.

原帖由 hochingps 於 08-8-29 15:48 發表
我都有同樣的問題

因學校在屋企附近, 所以中午送飯都好方便, 不過因為工人煮的不是好好味, 又無乜款式, 所以唔知點選擇好?

我覺得叫工人煮好啲,止終自己人煮會放心啲,可以買本健康食譜比工人參考吓.

自己做午餐,小朋友健康都好一點

我選擇自己送飯....

出世~6磅2....Day7~6磅8...1個月~9磅...2個月~11磅2...4個月~14磅...6個月~15磅6...8個月~18磅...1yr~20磅

我選擇自己送飯

me too.

學校飯盒

本來打算自己帶飯(食飯時間送去學校), 但由屋企行到學校都頗遠, 所以最後選擇學校飯盒, 睇下囡囡鍾唔鍾意食再決定。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

me too.

原帖由 leelee_m 於 08-8-31 14:28 發表
我選擇自己送飯

me too.

原帖由 EE媽咪 於 08-8-27 12:15 發表

而ga有d一人電飯煲賣ar
可以去屈臣氏看吓 or sogo個d看吓
但我會join學校ar,$16蚊都ok

自己送飯,雖然要搭車出去,但是學校飯盒太大,食唔晒就很浪費食物.而且自己煮的餸比較衛生D,又知道食幾多比較好D.
★☆★◇◆◇☆^o^☆★☆◇◆◇☆★☆◆◇☆
.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒‧°∴°☆...﹒‧°∴☆
   ╭╯╰╮﹒☆☆°.﹒☆‧°∴°﹒°☆.‧°∴°∴
︱☆★︱把這罐星砂送給你們☆.﹒☆°‧°∴°﹒☆°
︱★☆︱裝滿這滿滿的祝福‧°∴☆.‧°☆..°
  ╰-----╯.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒∴°﹒☆‧°∴☆
‹ 上一主題|下一主題