用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 .........................
樓主: QQLAU
go

......................... [複製鏈接]

Ng360 & 雙子媽媽,

我見Sheldon個食物盒咁豐富, 所以我今日"良心發現" 俾仔仔帶左:

1. 森永馬利餅3塊.
2. 羊奶片3粒
3. 朱古力棉花糖一粒

森永原來有出好多餅, 全部係兩塊/三塊的獨立包裝, 幾好, 唔怕一開左就要好快食晒. 之前有人請過我仔食, 我唔知響邊度買, 後來見食X傳說原來有好多款... 我覺得馬利餅同朱古力曲奇都幾好味. 其實我唔係好"號"俾仔仔帶餅, 因為比較乾, 不過一個星期一次都okay啦.

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-12 10:56 發表
嘩.......真係好豐富wor. 我都enjoy同亞囝準備食物盒架. 不果我通常都係比佢帶飽飽同提子乾羅. 我想好有興趣買妳個隻vit c糖, 點入會做會員架?

me too. 怕餅太乾. 亞囝以前都好like羊奶糖, 不果大大吓, 食得太多其他糖, 唔再like. so far, 除左飽同蛋糕, 我只係比佢帶過2粒朱古力返去. 有一次我唔知粒朱古力係有士多啤梨夾心, 佢放學返黎就complain話d夾心唔好味, 仲溜到週圍係
原帖由 stliu 於 08-9-12 11:37 發表

我見Sheldon個食物盒咁豐富, 所以我今日"良心發現" 俾仔仔帶左:

1. 森永馬利餅3塊.
2. 羊奶片3粒
3. 朱古力棉花糖一粒

森永原來有出好多餅, 全部係兩塊/三塊的獨立包裝, 幾好, 唔怕一 ...

stliu,

你帶咁少既?
我幫阿仔帶:
1. 字母餅10粒
2. 雞蛋餅6粒
3. 提子乾 (小盒裝半盒)

佢都食哂!

原帖由 stliu 於 08-9-12 11:37 發表

1. 森永馬利餅3塊.
2. 羊奶片3粒
3. 朱古力棉花糖一粒

森永原來有出好多餅, 全部係兩塊/三塊的獨立包裝, 幾好, 唔怕一 ...

Ng360,

我想問吓妳去orientation時係唔係同埋婆婆/麻麻去架. 當日我係地鐵站撞到個媽咪, 大家都傾左2句, 仲講過邊個地鐵站出口先啱. 而個位媽咪亦mention過佢住藍田, 佢個仔又係讀k1g. 我媽咪仲同佢個婆婆一齊坐係學校門口等我地orientation完. 唔知點解, 突然覺得o個個媽咪係妳喎
原帖由 Ng360 於 08-9-12 10:26 發表
哈哈, 多謝. 不過我問老師係唔係多左d, 佢都話係, 但呢樣帶d果樣帶d, 就係咁full喇.

vit c 糖係響傳銷的ecosway (類似amway果d健康產品)買的, 我媽咪係會員, 所以可以買得到. 呢隻糖好香, 唔太甜, 一樽有排食, 仲 ...

AS1210,

我唔敢俾佢帶太多呀, 怕佢返到屋企冇胃口食飯呀!
不過, 下星期返學時間變返正常, 或者可以俾多D佢呢!

雞蛋餅邊度買呀? 係咪奇華?我見好多都好大包, 怕要食好耐?
呢條thread真係好, 俾倒我好多茶點的新點子.

原帖由 AS1210 於 08-9-12 15:00 發表
stliu,

你帶咁少既?
我幫阿仔帶:
1. 字母餅10粒
2. 雞蛋餅6粒
3. 提子乾 (小盒裝半盒)

佢都食哂!

stliu,

我無通告係身, just want to double confirm係唔係start from next Tuesday, 放學時間係12:05
原帖由 stliu 於 08-9-12 15:32 發表
AS1210,

我唔敢俾佢帶太多呀, 怕佢返到屋企冇胃口食飯呀!
不過, 下星期返學時間變返正常, 或者可以俾多D佢呢!

雞蛋餅邊度買呀? 係咪奇華?我見好多都好大包, 怕要食好耐?
呢條thread真係好, 俾倒我好多茶點的新點 ...

雙子媽媽,

下星期係正常上下學時間, 但放學時間好似係12:10呀, 我都唔清楚, 真係要返去check check, 因為我得個校車時間表咋.

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-12 15:54 發表
stliu,

我無通告係身, just want to double confirm係唔係start from next Tuesday, 放學時間係12:05

sheldon又係唔like食羊奶片喇而家, 之前仲見特價買左好多, 而家變哂蟹貨.

至於夾心餅, 佢就like打開佢食入面d cream, 你知啦, 響學校, 邊有人得閒幫佢打開, 所以索性唔帶.

下次試下蛋糕仔, 生果呀咁先.

p.s. 我唔係果個mommy呀, orientation果日我地係一行4人: 99, 老公, 工人同我一齊去架. 不過我果日認得一個小朋友, 又係住藍田, 之前仲同sheldon一班 n1, 而家好似係隔離K1F. 不過我見親佢, 都係姐姐帶的. 未見過佢mommy.

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-12 11:50 發表
me too. 怕餅太乾. 亞囝以前都好like羊奶糖, 不果大大吓, 食得太多其他糖, 唔再like. so far, 除左飽同蛋糕, 我只係比佢帶過2粒朱古力返去. 有一次我唔知粒朱古力係有士多啤梨夾心, 佢放學返黎就complain話d夾心唔好 ...

貢獻勳章

Hi all,

Happy belated Mid-autumn festival !!

stliu, I also found this thread v inspiring ar !!!

Today, I managed to make a Hello Kitty boiled egg for my duaghter + 'kui yuek' jelly + some shrimp crackers for my girl ~~

貢獻勳章

Yes, ar ~~ today 12:10pm放學呀 ~

原帖由 stliu 於 08-9-12 16:36 發表
雙子媽媽,

下星期係正常上下學時間, 但放學時間好似係12:10呀, 我都唔清楚, 真係要返去check check, 因為我得個校車時間表咋.

做會員...我要問下亞媽先. 遲d覆你.

話你知, 尋晚sheldon無啦啦拿左罐羊奶片出黎要我開, 我開比佢, 佢食左d, 於是我就乘機放左幾粒響佢個食物盒度. 佢而家好like個食物盒, 初時我覺得自己要帶茶點唔係好方便, 而家我覺得sheldon反而like我為佢預備既, 好過學校提供的.

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-12 10:56 發表
嘩.......真係好豐富wor. 我都enjoy同亞囝準備食物盒架. 不果我通常都係比佢帶飽飽同提子乾羅. 我想好有興趣買妳個隻vit c糖, 點入會做會員架?

今朝聽梁叔叔講, 妳囝囝已經開始坐佢車law bor. 希望佢開心, 起碼多d時間 .
原帖由 Ng360 於 08-9-16 13:15 發表

話你知, 尋晚sheldon無啦啦拿左罐羊奶片出黎要我開, 我開比佢, 佢食左d, 於是我就乘機放左幾粒響佢個食物盒度. 佢而家好like個食物盒, 初時我覺得自己要帶茶點唔係好方便, 而家 ...

Ng360,

自己帶茶點都好丫, 起碼好多食物想帶都可以. 雖然有D學校茶點費好平. 但我知道有D學校, 茶點費也很貴, 所以自己預備, 有彈性, 亦化算.

我上個禮拜五放左幾粒羊奶片俾仔仔之後, 今朝我俾仔仔睇佢D茶點時, 佢又話要羊奶片呀. 我又放左幾粒俾佢, 好在佢都仲鍾意食, 如果唔係,又係變蟹貨呀! 哈哈!

原帖由 Ng360 於 08-9-16 13:15 發表

話你知, 尋晚sheldon無啦啦拿左罐羊奶片出黎要我開, 我開比佢, 佢食左d, 於是我就乘機放左幾粒響佢個食物盒度. 佢而家好like個食物盒, 初時我覺得自己要帶茶點唔係好方便, 而家 ...

係lor, 估唔到自己帶好好玩. 又make sure d茶點係小朋友like食既野.

其實sheldon佢食得好慢, 所以我唔敢比多過3粒糖佢, 免得佢食完d糖已經無時間食餅. 但係我發現一樣野, 就係佢加快左速度, 響我收起佢個盒時, 佢好飛快咁塞左3粒糖入口, 真係怕佢硬親. 不過當時佢個樣係好攪笑既.

原帖由 stliu 於 08-9-16 14:05 發表
Ng360,

自己帶茶點都好丫, 起碼好多食物想帶都可以. 雖然有D學校茶點費好平. 但我知道有D學校, 茶點費也很貴, 所以自己預備, 有彈性, 亦化算.

我上個禮拜五放左幾粒羊奶片俾仔仔之後, 今朝我俾仔仔睇佢D茶點時,  ...

醒目開學勳章

各位媽咪,你哋小朋友近排有冇要求帶少d茶點?我仔仔今日為左茶點係屋企扭計,佢話要我俾佢一細塊餅,四粒提子就ok喇,因為老師話食完可以出去玩,如果帶好多,食慢左就冇得出去玩. 唔知你哋小朋友係唔係咁?

QQLAU,

原來食完茶點可以出去玩? 唔通已經有小息時間了?
我仔冇話帶少D茶點呀, 可能佢為食, 因為茶點通常係佢鍾意食的食物. 係試過上禮拜五, 佢話想食餅, 想食隔離同學仔(佢講左佢個名), 食果D餅... 但, 我又點會知係咩餅呢? 我仔亦都講唔出...

睇來你仔仔鍾意玩多過食, 哈哈, 咁你唯有從善如流, 俾少D佢先, 到時如果佢唔夠, 我諗佢會叫你再加...   

原帖由 QQLAU 於 08-10-6 14:25 發表
各位媽咪,你哋小朋友近排有冇要求帶少d茶點?我仔仔今日為左茶點係屋企扭計,佢話要我俾佢一細塊餅,四粒提子就ok喇,因為老師話食完可以出去玩,如果帶好多,食慢左就冇得出去玩. 唔知你哋小朋友係唔係咁? ...

QQLAU,

咁我想問吓,茶點食唔哂係咪冇得出去玩架,我上星期五話比佢帶四塊朱古力cookie返學,但佢話要兩塊就夠,佢話食唔哂喎!

等我今日仲比咗好多蜜糖星星同花占餅佢添!閉!

原帖由 QQLAU 於 08-10-6 14:25 發表
各位媽咪,你哋小朋友近排有冇要求帶少d茶點?我仔仔今日為左茶點係屋企扭計,佢話要我俾佢一細塊餅,四粒提子就ok喇,因為老師話食完可以出去玩,如果帶好多,食慢左就冇得出去玩. 唔知你哋小朋友係唔係咁? ...

呀.......原來妳地的小朋友多數係帶餅乾架. 我就怕亞囝唔飽, 仲有怕餅乾熱氣同太乾, 好小比佢帶tim. 請問蜜糖星星係咩黎架?:loveliness:
原帖由 sheepmom 於 08-10-6 17:23 發表
QQLAU,

咁我想問吓,茶點食唔哂係咪冇得出去玩架,我上星期五話比佢帶四塊朱古力cookie返學,但佢話要兩塊就夠,佢話食唔哂喎!

等我今日仲比咗好多蜜糖星星同花占餅佢添!閉!

...

I'd like to know too:-

Can they go out and play, without finishing their snack???

anyone knows???

原帖由 RCmommy 於 08-10-7 10:08 發表
I'd like to know too:-

Can they go out and play, without finishing their snack???

anyone knows???

唔知係咪每班會唔同, 我個女K1B(Kent Rd.)話, 老師話唔可以一個一個出去, 要等齊人先出得去玩, 如果唔係, 留下的會好唔開心, 而亦冇規定小朋友要食哂食物盒內食物(只要求飲哂杯水), 所以小朋友覺得自己食完, 便可以出去。
‹ 上一主題|下一主題