用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 .........................
樓主: QQLAU
go

......................... [複製鏈接]

ic, so each class has different rules.
thank you jumbo_mandy!!:)

jumbo_mandy,

原來你++果班係咁樣的, 果日我返去問我仔係咪有小息可以出去玩, 佢淨係話可以出去玩, 但又冇講有冇小息...
所以我都唔知佢果班的情況呢!

原帖由 jumbo_mandy 於 08-10-7 10:38 發表

唔知係咪每班會唔同, 我個女K1B(Kent Rd.)話, 老師話唔可以一個一個出去, 要等齊人先出得去玩, 如果唔係, 留下的會好唔開心, 而亦冇規定小朋友要食哂食物盒內食物(只要求飲哂杯水), 所以小朋友覺得自己食完, 便可 ...

原帖由 stliu 於 08-10-8 08:46 發表

原來你++果班係咁樣的, 果日我返去問我仔係咪有小息可以出去玩, 佢淨係話可以出去玩, 但又冇講有冇小息...
所以我都唔知佢果班的情況呢!

...

stliu

我覺得老師咁安排都幾好, 佢地會顧及小朋友嘅感受, 但我諗其實茶點時間應該係夠嘅, 因為++咁慢都成日叫我比多d佢, 佢有時都會食剩, 但都係極少。

貢獻勳章

aya.....no wonder my girl told me once (~ the 2nd week of school) that the teacher asked her to tell mom not to give her too many to eat as snack.......as my girl didn't have proper breakfast ma........I see why now......

蜜糖星星係類似穀物早餐,多數加奶當早餐食,比較健康,因為佢有少少蜜糖味甜甜地,所以我比小朋友當零食吃。

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-6 17:51 發表
呀.......原來妳地的小朋友多數係帶餅乾架. 我就怕亞囝唔飽, 仲有怕餅乾熱氣同太乾, 好小比佢帶tim. 請問蜜糖星星係咩黎架?:loveliness:

等埋一齊先出去玩, 都幾好丫...集體行動.
我仔就冇話要加多D, 佢好似都夠食, 淨係日日都叫我俾粒棉花糖(朱古力夾心)佢... 我就唔想日日俾, 好甜!

原帖由 jumbo_mandy 於 08-10-8 09:14 發表

stliu

我覺得老師咁安排都幾好, 佢地會顧及小朋友嘅感受, 但我諗其實茶點時間應該係夠嘅, 因為++咁慢都成日叫我比多d佢, 佢有時都會食剩, 但都係極少。 ...

sheepmom,

聽落D 蜜糖星星都好似好好味, 好想食, 咁普通超市有冇得賣架? 定係要去特定鋪頭買呢? 咩牌子?可唔可以話我知? thx.

原帖由 sheepmom 於 08-10-8 10:26 發表
蜜糖星星係類似穀物早餐,多數加奶當早餐食,比較健康,因為佢有少少蜜糖味甜甜地,所以我比小朋友當零食吃。

真係一班班唔同wor, miss yu只係要小朋友飲哂d水, 茶點佢時時都食唔哂架, 因為我帶好多架.

p.s. 蜜糖星星係栗米片一系列的, 同屬"家x氏". 響supermarket有售.

Ng360,

唔該晒你呀, 等我去睇睇D蜜糖星星係點, 可以買D俾我仔仔...

原帖由 Ng360 於 08-10-8 13:24 發表
真係一班班唔同wor, miss yu只係要小朋友飲哂d水, 茶點佢時時都食唔哂架, 因為我帶好多架.

p.s. 蜜糖星星係栗米片一系列的, 同屬"家x氏". 響supermarket有售. ...

係呀,蜜糖星星係粟米片一系列,擺响穀類早餐個架度,所有超市都有得賣,其實除咗蜜糖星星,仲有其他味道架,例如朱古力味,不過我小朋友最鍾意蜜糖味。
呢啲係比較健康嘅零食,營養師都建議,仲有生果片我都會買,好似蘋果片咁,脆卜卜,但不是油炸,可以代替薯片比佢哋食,都係不錯嘅選擇。

原帖由 stliu 於 08-10-8 14:26 發表
Ng360,

唔該晒你呀, 等我去睇睇D蜜糖星星係點, 可以買D俾我仔仔...

. thanks for your suggestion.
原帖由 sheepmom 於 08-10-8 14:37 發表
係呀,蜜糖星星係粟米片一系列,擺响穀類早餐個架度,所有超市都有得賣,其實除咗蜜糖星星,仲有其他味道架,例如朱古力味,不過我小朋友最鍾意蜜糖味。
呢啲係比較健康嘅零食,營養師都建議,仲有生果片我都會買,好似蘋果片咁,脆卜卜,但 ...

sheepmom,

唔該晒你呀! 我自己都好鍾意食蘋果片架, 真係好好味! 家X氏有隻朱古力波波都好好味, 我仔都好鍾意食架!

原帖由 sheepmom 於 08-10-8 14:37 發表
呢啲係比較健康嘅零食,營養師都建議,仲有生果片我都會買,好似蘋果片咁,脆卜卜,但 ...

醒目開學勳章

原帖由 stliu 於 08-10-6 14:54 發表
QQLAU,

原來食完茶點可以出去玩? 唔通已經有小息時間了?
我仔冇話帶少D茶點呀, 可能佢為食, 因為茶點通常係佢鍾意食的食物. 係試過上禮拜五, 佢話想食餅, 想食隔離同學仔(佢講左佢個名), 食果D餅... 但, 我又點會知 ...
Stliu:今日阿仔班主任打比我,原來係個個小朋友都可以出去玩嘅,而老師都唔會逼佢哋食哂d嘢,可能我仔心急出去玩先扭計.唔知你哋會唔會比小朋友帶生果?我覺得好少選擇,餅太熱氣,糖唔健康,真係頭痛

貢獻勳章

QQLAU,

I normally give fruit wor ~~ apple, pear, banana......sometimes those fruit will oxidize a bit but I think it is better than biscuits/sweets etc.

原帖由 fungwongphie 於 08-10-9 09:59 發表
QQLAU,

I normally give fruit wor ~~ apple, pear, banana......sometimes those fruit will oxidize a bit but I think it is better than biscuits/sweets etc.

I will give my daughter brown bread with jam, sometimes a pack of biscuit or little cake.

貢獻勳章

ManKeimama,
my girl doesn't like jam ar ~~ too sweet for her maybe.......brown bread is also a good choice ~~

貢獻勳章

I lately made some shaped eggs as snacks.  My girl quite likes it.

i seldom made friut as a snack for my daughter even the past 3 years, she is p.1 now.... i gave her cake, bread with cheese, ham, peanut butter, susuage bread. sometimes, cereal.  

原帖由 QQLAU 於 08-10-8 18:07 發表
Stliu:今日阿仔班主任打比我,原來係個個小朋友都可以出去玩嘅,而老師都唔會逼佢哋食哂d嘢,可能我仔心急出去玩先扭計.唔知你哋會唔會比小朋友帶生果?我覺得好少選擇,餅太熱氣,糖唔健康,真係頭痛 ...

貢獻勳章

vic6,

cereal ar??  This is a good suggestion.  I wish to bring healthier food as snacks also.  May I know if you give cereal bar or just cereal (apparently serve without milk?)??  Thank you.

原帖由 vic6 於 08-10-26 01:08 發表
i seldom made friut as a snack for my daughter even the past 3 years, she is p.1 now.... i gave her cake, bread with cheese, ham, peanut butter, susuage bread. sometimes, cereal.  
‹ 上一主題|下一主題