用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2008-2009 小一家長請進 (報到啦)
樓主: wing1128
go

培正 2008-2009 小一家長請進 (報到啦) [複製鏈接]

係囉, 我都有幫佢讀呀, 但到佢考試時點呢? 所以都係唔知點好呀?
下個星期的英文, 都未串呀, 要加緊努力呀

原帖由 atta 於 08-10-16 23:18 發表
中文8寶相今日開到.不過係做返尋日既野.現代果個我之前入過都係入唔到.跟住都無理到喇.
係呀.你地d黙書點呀.亞仔錯左兩個好輕微既筆劃.好唔底.
呢兩日派返黎做果d test paper.教死我喇.你地洗唔洗教呀.我仔唔識解題.想請教大家.你地有無讀題 ...
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

小一媽咪們
我只係路過多口搭句,小校園 login name 及 password 係貼係手冊第一頁 (即簿皮),你地睇下有無.

今日有個小一語文遊戲寫作班, 有無人去呀?
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

有呀 susnna, 你真係好人, 謝謝

原帖由 SUSANNA 於 08-10-17 17:05 發表
小一媽咪們
我只係路過多口搭句,小校園 login name 及 password 係貼係手冊第一頁 (即簿皮),你地睇下有無.

就快測驗喇, 學校派左好多溫習紙, 今日做中文同常識. 我冇同仔仔解題目, 佢自己做, but 當我同佢檢查時, 都有部分有錯. 問題就嚟喇. 到底我應唔應該教佢改呢?

改左, 就係屋企教左佢一次, 幫佢溫左一次, 份溫習紙一定靚仔 d.

唔改, 就一定有錯, but 老師會知佢到底識定唔識.

當然, 錯定啱唔係一個問題, 問題係我見到有錯, 冇理由唔提佢, 唔教佢, 唔改好. but 教完佢又未必會記得.

如果唔教佢, 唔提佢, 等老師改正返嚟, 我又唔 sure 佢印象會唔會深 d.

真難抉擇

原帖由 YuYung 於 08-10-17 21:44 發表
今日有個小一語文遊戲寫作班, 有無人去呀?

我冇校車, 唔會 join 喇.

回覆 # 的文章

又有英文默書,聖經測驗,作文測驗,做功課...時間唔見洗咁,一大堆湧來。

簽名被屏蔽

原帖由 醉花間 於 08-10-19 14:03 發表
係~~星期六日既節目就係溫書溫書同溫書   

簡直想 c 呀, 而家同大碼仔搏鬥緊......打仗呀 嘔晒血.

簽名被屏蔽

大家努力啦.我都係咁.仲有兩個星期呀.日日打仗呀.不過夜晚都去左bbq.
希望明天無問題啦. 我想問pre-dict計唔計分架?
saly
我都想報個英文寫作.但係星期四要學golf.無得報呀.
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

大碼BB媽媽,

唔介意不如係依度答你,可以多d人一齊交流吓!

溫習紙係比小朋友熟習吓測驗既模式,所以我自己既做法係比小朋友自己做,完全唔幫佢,之後再同佢對,再話佢聽點解錯,叫佢改番,一來自己解會詳細d,二來唔知老師測驗前派唔派得切d溫習紙,所以我自己覺得都係自己解釋好d!

我地學校唔會讀題目,所以一定要教識小朋友睇題目,我指既係叫佢地"圈答案"定係"將答案寫在空格內"個d要求,做錯就算你d答案係arm都會全部無分!

不過小一都唔洗太緊張,老師好好人會幫d小朋友!

Lulu

原帖由 大碼BB媽媽 於 08-10-17 22:52 發表
就快測驗喇, 學校派左好多溫習紙, 今日做中文同常識. 我冇同仔仔解題目, 佢自己做, but 當我同佢檢查時, 都有部分有錯. 問題就嚟喇. 到底我應唔應該教佢改呢?

改左, 就係屋企教左佢一次, 幫佢溫左一次, 份溫習紙一 ...

回覆 # 的文章

atta

pre-dict是唔計分,同中文預默一様。

大碼媽媽
我都是叫恩恩自已睇題目,自已去做工作紙,我同她對功課時再將錯的解釋給她,再改正,老師未必會再教她,平時功課做得好和整齊,有助考試額外有分加。

今天考中作,都怕她寫錯字和作句不通順,文章又驚佢有字唔明....唉...,我比家姐當年份測驗卷比佢做,唉仲衰過家姐,想死。
恩恩昨晚話幼租稚園舒服好多,這個假期超多功課,又要溫中作、預默和聖經....

簽名被屏蔽

回覆 # 的文章

佢辛苦我地又辛苦,他們幼稚園太舒服,相比小一真是天和地。

請問有沒有家長有上年測驗卷?有的話請email比我,my email is [email protected]

我想比個囡做吓,等佢心理好啲和計算吓佢做卷速度,好驚佢唔夠時間做。

聽日測聖經呀, 我剛剛先知道

原帖由 YuYung 於 08-10-20 16:40 發表
聽日測聖經呀, 我剛剛先知道

咁大件事? 上星期老師都再寫手冊提左一次 (之前好似都提過), 仲有份聖經溫習紙o架? aric 班冇派咩? 聽日到大碼考普通話.

原帖由 ivywong2301 於 08-10-20 11:59 發表
atta

pre-dict是唔計分,同中文預默一様。

大碼媽媽
我都是叫恩恩自已睇題目,自已去做工作紙,我同她對功課時再將錯的解釋給她,再改正,老師未必會再教她,平時功課做得好和整齊,有助考試額外有分加。

今天考中作,都怕她寫錯 ...

多謝你嘅意見, 希望大碼仔 ok 啦.

yuyung
你同aric打天才波呀?上星期派果份paper有d書本無架.都幾難攪.書本上都無講以 利係 邊個.又無講 撤以母係做咩公職.睇怕都係溫學
校派果張paper喇.仲要記第一天至第7天既野........
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

你地有無上內連網download英文科個test呀.
‹ 上一主題|下一主題