用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2008-2009 小一家長請進 (報到啦)
樓主: wing1128
go

培正 2008-2009 小一家長請進 (報到啦) [複製鏈接]

原帖由 atta 於 08-10-20 23:50 發表
你地有無上內連網download英文科個test呀.

atta,

喺啲乜嚟?你指內聯網是否學校e-class?

係呀.我指既係e-class.你地check返個email呀.老師有封e-mail既file.係個test黎架.total8頁.不過有4頁係答案.係早兩年既test paper黎架.
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

尋日我囝班有英文 revision 做呀, 2版做左個幾鐘呀, 到時測驗都唔知點算 做到連今日的聖經都無時間同佢溫, 今朝一早佢又眼訓, 我只係讀左神造天地1-7日我過程比佢聽, 因為上次做聖經功課時, 無左第二張paper, 所以做錯曬, 頭先食飯時問佢, 聖經測成點? 佢話好難
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

回覆 # 的文章

我問個囡,佢話聖經很淺,還有時間復卷。

我想問下測驗周係唔係唔使默書架?
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

回覆 # 的文章

今日英文做revision paper, 模式很似測驗卷,阿囡做咗好耐好耐,好多都要問點解,我同佢講測驗時我不在旁邊,英文科是我最擔心。

原帖由 atta 於 08-10-21 14:43 發表
係呀.我指既係e-class.你地check返個email呀.老師有封e-mail既file.係個test黎架.total8頁.不過有4頁係答案.係早兩年既test paper黎架.

atta,

我找到啦,好有用,唔該晒!

今日又有 revision 喇, 唔知要做幾耐呢

回覆 # 的文章

今天常識工作紙有幾好,成份好似測驗卷,有埋時事題,小朋友到真正測驗時都定啲,以前家姐沒有咁好。

我班未收到呀, 可能聽日會有,
今日果份英文 revision / 同埋中文圖工, 我囝都有做錯左, 我唔理佢, 由老師同佢改正

原帖由 ivywong2301 於 08-10-22 17:46 發表
今天常識工作紙有幾好,成份好似測驗卷,有埋時事題,小朋友到真正測驗時都定啲,以前家姐沒有咁好。

我地今日好小功課做.唔知會唔會明天先有呢!
ivywong
唔好客氣啦.我地呢班小一家長.真係要一齊努力.

今日英默.亞仔話唔識一個.果個唔係溫習範圍喎.你地知唔知呀?
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

回覆 # 的文章

atta

我阿囡沒有說喎,默書範圍都是藍色紙Study Guidelines內A writing 會不會你祇溫Spelling Bee那張?

我發覺有好多班有 spelling bee 但我囝果班就無, 咁奇怪

原帖由 ivywong2301 於 08-10-23 00:48 發表
atta

我阿囡沒有說喎,默書範圍都是藍色紙Study Guidelines內A writing 會不會你祇溫Spelling Bee那張?

原帖由 ivywong2301 於 08-10-23 00:48 發表
atta

Spelling Bee 嘅生字應該多過 study guidelines  right? 好在大碼默書都 ok.

簽名被屏蔽

回覆 # 的文章

大碼媽媽

恩恩預默時咪衰咗 ,tree & sea 不在spelling bee裏. 自已之後加番上去,到正式默書就ok。

死火.spelling bee係咩黎架........
我都係跟SG果度串字.佢果日同我講原來只係佢唔識.唔知咩字.所以話係另外D字JA.咁都好D.今日Dictation返左.都ok啦.
今日派左常識paper.不過得一張ja.無你地講有時事果張.其實都而家我都唔知應該點同佢溫時事呀.你地有無頭緒呀.教下我.麻煩你地.

what is a spelling bee?
my son has not
who can PM to me
thanks............

係呀, 我囝今晚終於有時間同佢表弟玩喇

原帖由 醉花間 於 08-10-23 22:32 發表
今日又真係好似好少功課喎

時事???
依家的經濟算唔算呀, 唔通話佢聽咩係海嘯?

原帖由 atta 於 08-10-23 23:25 發表
死火.spelling bee係咩黎架........
我都係跟SG果度串字.佢果日同我講原來只係佢唔識.唔知咩字.所以話係另外D字JA.咁都好D.今日Dictation返左.都ok啦.
今日派左常識paper.不過得一張ja.無你地講有時事果張.其實都而 ...
‹ 上一主題|下一主題