用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2008-2009 小一家長請進 (報到啦)
樓主: wing1128
go

培正 2008-2009 小一家長請進 (報到啦) [複製鏈接]

回覆 # 的文章

或者不是班班有spelling bee。個張紙(A4size一半)內有那課生字,大約11個,要小朋友返屋企串,串完便在那張紙下面要小朋友,家長,老師簽名。

時事題,貼心水題目,叫小朋友記,有得選擇,當然如果有留意新聞,他們都識答,但咁細小朋友是靠家長貼題。

常識功作紙?好似測驗卷?點解我仔果班百無架?又無你哋講的spelling bee,又無預黙中文,都唔知老師準則,當真係黙時先知佢有多緊張那合或唔合;彎或唔彎的要求,但就是要真正計分。反而英文有預黙,但又唔係同佢真正黙的字係一樣,我覺得中文預黙緊要好多,起碼知老師的對佢黙書寫字的要求。點解我仔果班咁架!!!

原帖由 queenie17 於 08-10-23 23:41 發表
what is a spelling bee?
my son has not
who can PM to me
thanks............

愛班英文老師 Miss LEE 話 spelling bee 係佢教嘅班至有, 其他班未必有o架.

原帖由 dorame 於 08-10-24 10:19 發表
常識功作紙?好似測驗卷?點解我仔果班百無架?又無你哋講的spelling bee,又無預黙中文,都唔知老師準則,當真係黙時先知佢有多緊張那合或唔合;彎或唔彎的要求,但就是要真正計分。反而英文有預黙,但又唔係同佢真正黙的字係一樣,我 ...

真係班班唔同, 大碼同校車的另一班同學, 佢又冇 spelling bee, 又冇中文預默. 我仲記得大碼班班主任話, 中文閱讀計劃同英文閱讀計劃, 原本唔係必定要完成, but 佢哋愛班係有要求幾時要交, 咁即係一定要做啦, 所以真係唔同老師唔同要求.

回覆 # 的文章

Spelling Bee (Story 5)

1. flying
2. catch
3. house
4. over
5. crane
6. people
7. bridge
8. train
9. flower
10. mountain
11. sea

~end~  加油

我班都無中文預默架, 不過今日就派左常識工作紙

原帖由 dorame 於 08-10-24 10:19 發表
常識功作紙?好似測驗卷?點解我仔果班百無架?又無你哋講的spelling bee,又無預黙中文,都唔知老師準則,當真係黙時先知佢有多緊張那合或唔合;彎或唔彎的要求,但就是要真正計分。反而英文有預黙,但又唔係同佢真正黙的字係一樣,我 ...
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

大家努力呀!!!
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

加油呀, 聽日再同阿囝溫下生字, 希望星期二可以合格喇
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

其實真係無從入手呀.
睇住一大堆paper.都唔知點溫.
英文我連第五本書都未有時間睇過.
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

回覆 # 的文章

英文問答句好難温....

今日星期日檔案很好睇,講香港小朋友普遍夜瞓,但竟可7:30睡覺,他大你是8:30,怎可能,非常驚呀,那時間我家是晚飯時間,我都非常有同感,晚上時間根本不夠時間用,又想她們早點睡,上堂時不會遊魂,現在她們10時睡覺,已經趕到死,想同佢温習、reading、玩吓、上網、做補充等,通通都做不到或輕 輕做小小...

你們小朋友幾點瞓㗎?

大家加油,努力

大 碼媽 , TKS , 我呀仔個班, 都無比, 都唔知點溫,

大家加油 , 31/10 唔單只係萬聖節  , 重係培正小一

(學生 & 家長) 重光日 , 哈

原帖由 大碼BB媽媽 於 08-10-24 21:50 發表
Spelling Bee (Story 5)

1. flying
2. catch
3. house
4. over
5. crane
6. people
7. bridge
8. train
9. flower
10. mountain
11. sea

~end~  加油

簽名被屏蔽

原帖由 醉花間 於 08-10-27 20:07 發表
請問大家, 聖經測驗幾多分

仲咩流晒眼淚呀......

大碼......都可以啦, 不過錯埋 d 冇謂嘢. 有得溫嗰 d 就 ok, 冇得溫睇圖嗰 part 就錯左九成

呀仔聖經ok,我最擔心係英文,呀仔好似發夢咁
原帖由 大碼BB媽媽 於 08-10-27 21:18 發表

仲咩流晒眼淚呀......

大碼......都可以啦, 不過錯埋 d 冇謂嘢. 有得溫嗰 d 就 ok, 冇得溫睇圖嗰 part 就錯左九成
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!.HMIWEufGRsi8p.UkRe2tHAVQebdlMIt

我果班未派聖經喎......
今晚同佢溫中文.溫到反眼.
睇怕都打定輸數.有70分都滿足喇.

ivywong
我無睇星期日x案呀.
不過我仔都係10點左右訓.不過係唔夠訓架.
但係又唔夠時間做其他野.而家連個中文8保箱都做唔到.至於之前買落係網上做果set野.都未掂過.又掉左三百幾蚊落街lu.
其實由此至終.都唔明點解要學生返全日學.攪到d小朋友無哂童年.

wing1128
你講得arm呀.31/10係重光日呀!!!
我都等緊呢一日呀.今日溫左中文.仲有英文同常識呀.......

回覆 # 的文章

因為上兩個星期已經溫咁 d 常識同英文, 早兩日就重溫常識, 同埋主攻中文同英文, 今日再溫下中文 d 重點, 希望佢聽日小心 d 睇題目啦. 大碼次次都係粗心大意, 可以成題做漏都得.

我個仔好大意.做做下會唔記得哂d野架.
真係忟c我呀.

回覆 # 的文章

atta & 大碼媽媽

聖經ok,都有9字頭,但有條題目真古惑和陰濕
神最後做那種動物:
我相信大部份都是答:海洋中
其實正確是:地上

英文是最擔心,最容易扣分
‹ 上一主題|下一主題