用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 4)~歡迎新朋友 ...
樓主: 626mama
go

07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 4)~歡迎新朋友加入 [複製鏈接]

ElainAiolia,
收到你email喇.. 唔該晒..    等我慢慢返去研究下先....

好野.. 你都一齊去掘蜆...   今次多d小朋友一齊玩, 佢地一定好開心...

snoopyhk,
以下係東通巴士既時間表, 如果Jason英文班放兩點幾..  應該就到搭3:10pm果班巴士, 入到黎都係4點, 仲有兩個鐘玩既..  不過上次我地搭去梅窩果班巴士都唔跟佢個時間表既.. 都唔知係真唔係....  但係回程又岩喎..
http://www.i-busnet.com/busroute/nlb/nlbr3m.php?PHPSESSID=2fa1165b08098baaae0e3037b1cac01d

rplyan,
係喇..  要relax下唔係個人好易癲架..  黎同我地班師奶一齊癲下啦.. 哈哈..

以下係舅父仔相簿既網址, 有掘蜆同埋上次去大棠既相..  得閒入去參觀下啦..
http://picasaweb.google.com.tw/stephenshan

天藍,
變細size 既software我好似之前download 過, 不過要搵下, 好耐冇用唔記得左..  等我搵到話你知..

Hongmimi,
匡匡唱左邊首歌俾你聽呀?   佢冇唱俾我聽呀.. 淨係同我講母親節快樂同埋攬住我錫左一啖....  不過我又無意中聽到佢唱幾句.. 係中文歌詞既..   跟住叫佢再唱佢好似腦失憶咁唱唔返出黎..    下次見到面你播返俾我聽吖..

本故事書實冇行啦..  哈哈.. 都唔係創作.. 係照抄咋..  所以一定冇可能攞獎喇..   你整果d咁勁..  可能今次到你攞獎呢...   我幫你加油!!!!  

今日你生日一定放左假去玩啦!!  係咪去左掘蜆呀?
祝你生日快樂..  匡匡聽聽話話多d唱歌俾你聽!!  

記得我第一次在香港同我現在個工人面試時, 佢係瘦同唔黑的, 但當佢返印尼, 4個月後回港再見佢時, 我第一個反應係點解黑咗咁多的, 而且大咗半個size。可能印尼d太陽猛烈d, 晒都佢地個個都好黑, 不過耐咗就冇咁覺, 我估我個新工人都係黑蚊蚊的。睇吓我果個係dark or milk chocolate先?

另真善慕你之前一放可以放3星期假, 我今日申請6月中放3日假都比人為難, 激氣。            

聽到你都去真開心, 可以放學一齊去。我有想過唔上英文堂去?你點睇呀?

hongmimi,

你生日匡爸有無安排到特別節目同你慶祝,
一定好sweet~
$18感冒茶搞點d感冒真係好平靚正

原帖由 hongmimi 於 09-5-11 15:08 發表
rplyan,
乜妳最近工作咁大壓力架?
辛苦晒! 妳要小心身體、多d搵機會「蛇」下喇! 希望妳既工作快d回復正常!

天藍,
多謝妳一早預左俾匡匡既禮物先! 其實我無睇醫生,只係荃灣一間涼茶舖整左碗18蚊既感冒茶第日完全無晒事, ...

上次因為走才叫燒野食,所以晏走。
而家一早決定燒野食,當然唔好玩到咁晚啦,
都係我心聲。

各位,

妳地準備去掘蜆,準備買"掘蜆個扒"

626mama,

八卦想問下昨天你話可睇天文台個網址睇到
潮漲同退, 但我上到去睇極都唔明, 係咪以下
個網址, 請指教如下:-

http://www.hko.gov.hk/tide/cQUBtide.htm?year=2009&month=05

原帖由 626mama 於 09-5-13 10:08 發表

天藍,

係lu,差妳一個未齊人,
下次啦,下次睇下時間夾唔夾到一齊去丫啦。

hongmimi,

我同昊藍祝你生日快樂! 青春常註!
心想事成!

原帖由 天藍 於 09-5-13 10:00 AM 發表
all mama,

睇到你地約埋23號去掘蜆, 真係有d失落同唔到你地
一齊去玩, 希望下次可以join到你地, 你地玩得開心d,
影多d靚相~

天藍,

係lu,差妳一個未齊人,
下次啦,下次睇下時間夾唔夾到一齊去丫啦。

哈哈.....表哥、表姐吊高嚟賣,下次妳掘到d大蜆引下佢地啫。

原帖由 ElainAiolia 於 09-5-13 08:57 AM 發表
Dear all mami,
詢眾要求,我哋都參與掘蜆活動,真唔好意思 ,借你哋過橋,其實係自己好想去就真。 但人數未定,因表哥、表姐而家扮晒嘢,吊高嚟賣,話睇吓點先喎,我都費事理佢哋咁多。 ...

all mama,

睇到你地約埋23號去掘蜆, 真係有d失落同唔到你地
一齊去玩, 希望下次可以join到你地, 你地玩得開心d,
影多d靚相~

原帖由 ElainAiolia 於 09-5-13 09:37 發表
pcdogxx / hongmimi,
請 check e-mail,因我 sent 咗可以 claim 教育津貼 o既學校名單比你哋,希望幫到你哋揀心水學校 la。

pcdogxx / hongmimi,
請 check e-mail,因我 sent 咗可以 claim 教育津貼 o既學校名單比你哋,希望幫到你哋揀心水學校 la。

掘蜆
日期 : 5月23日(日子暫不會變,因為要睇潮汐)
時間 : 下午(大約食完午飯出發)或BBQ同時進行。
地點 : 大嶼山(銀擴彎)
工具 : 自備
備註 :記得一定要帶傘/小摺椅,帶定幾個垃圾袋去裝自己D手袋,因為地下係好濕既!搭車去之前係東澮城地牢既taste買定野食野飲,買多兩支水都唔怕,因為好熱會飲好多水!最緊要當然記得買定掘蜆工具啦,吉之島$10店有好多款,唔想買既可以係屋企搵d舊鑊鏟,總之一定要好硬既野,用膠工具或小朋友沙灘工具一定掘唔到的。
http://hk.myblog.yahoo.com/humble.plant
報名人數 :
1. 626mama (估計會6大1細未定)
2. pcdogxx
3. hongmimi (人數未定)
4. rplyan (人數未定)
5. snoopyhk (1大1細)
6. ElainAiolia (暫定 2大1細,但聰爸好似要返工唔嚟得,我會帶埋我個 chocolate 去)

大家有冇興趣。

c6反對我去的, 但我好想去, 所以同Jason自己去, 但我只係擔心上完堂入去, 會唔會太遲。大約潮退的時間係幾時呀?太遲入去變咗水漲就冇得掘了。 (snoopyhk)

snoopyhk,

可能妳老公怕小朋友係海邊玩點都有危險,上次軒軒同鈞渝都係係沙灘席側邊玩,行來行去,有一個大人留首,我地大人自已行晒去玩。水退後,小朋友離開水邊其實都好遠好遠架。

妳地上完堂去到東涌幾多點???由東涌坐3M要坐7個字車,總站上總站落。不過車期好梳一班。

今次同上次(9號)退潮時間差唔多。
我9號入到去3:00個沙灘已經滿晒人,唔怕,都好多立可以去掘,掘到6:00左右,水就開始脹,我地都係掘左3個鐘未夠。6:00才決定BBQ,我地燒到...10:45車由梅窩走。如果今次早D決定BBQ,就會一去到就開始燒。唔洗攪到咁夜回家。

626mama,
你真係知我諗乜,其實我都想問你哋,可唔可以唔好搞到咁夜走,因番到屋企冲埋涼,真係有可能累 C。 (ElainAiolia)

Dear all mami,
詢眾要求,我哋都參與掘蜆活動,真唔好意思 ,借你哋過橋,其實係自己好想去就真。 但人數未定,因表哥、表姐而家扮晒嘢,吊高嚟賣,話睇吓點先喎,我都費事理佢哋咁多。

掘蜆
備註 : 記得一定要帶傘/小摺椅,帶定幾個垃圾袋去裝自己D手袋,因為地下係好濕既!搭車去之前係東澮城地牢既taste買定野食野飲,買多兩支水都唔怕,因為好熱會飲好多水!最緊要當然記得買定掘蜆工具啦,吉之島$10店有好多款,唔想買既可以係屋企搵d舊鑊鏟,總之一定要好硬既野,用膠工具或小朋友沙灘工具一定掘唔到的。
http://hk.myblog.yahoo.com/humble.plant
報名人數 :
2. pcdogxx

大家有冇興趣。

c6反對我去的, 但我好想去, 所以同Jason自己去, 但我只係擔心上完堂入去, 會唔會太遲。大約潮退的時間係幾時呀?太遲入去變咗水漲就冇得掘了。 (snoopyhk)

snoopyhk,

可能妳老公怕小朋友係海邊玩點都有危險,上次軒軒同鈞渝都係係沙灘席側邊玩,行來行去,有一個大人留首,我地大人自已行晒去玩。水退後,小朋友離開水邊其實都好遠好遠架。

妳地上完堂去到東涌幾多點???由東涌坐3M要坐7個字車,總站上總站落。不過車期好梳一班。

今次同上次(9號)退潮時間差唔多。
我9號入到去3:00個沙灘已經滿晒人,唔怕,都好多立可以去掘,掘到6:00左右,水就開始脹,我地都係掘左3個鐘未夠。6:00才決定BBQ,我地燒到...10:45車由梅窩走。如果今次早D決定BBQ,就會一去到就開始燒。唔洗攪到咁夜回家。

原帖由 天藍 於 09-5-12 11:14 AM 發表
all mama,

多謝各位關心小昊藍, 昊藍昨日已無瀉, 個人好精神,
無事啦! 今日照常上學。Yeah!!!
好可惜參加唔到你地既掘蜆之旅, 希望下次再有機會
join埋你地一齊去, 因多d小朋友會開心好多~
23/5昊藍因要回校採排,  ...

all mama,

星期日10:00 及11:30都有晝班。

潮汐都係睇天文台個網址。

software可免費download壓縮我都唔識,希望有人可以幫到妳啦。

掘蜆
備註 : 記得一定要帶傘/小摺椅,帶定幾個垃圾袋去裝自己D手袋,因為地下係好濕既!搭車去之前係東澮城地牢既taste買定野食野飲,買多兩支水都唔怕,因為好熱會飲好多水!最緊要當然記得買定掘蜆工具啦,吉之島$10店有好多款,唔想買既可以係屋企搵d舊鑊鏟,總之一定要好硬既野,用膠工具或小朋友沙灘工具一定掘唔到的。
報名人數 :
2. pcdogxx

大家有冇興趣。

all mama,

23/5昊藍因要回校採排, 下午有演出, 同我早上會去
某小學聽簡介會, 所以個日生活xx既英文、畫班都上
唔到, 以家諗緊星期幾會補番課, 想問你地返星期日幾
多點(畫班)?
另生活xx 1/7既畫展昊藍會報名參加, 大家睇下有無
興趣到時係荃x大會堂有遊戲玩一起聚下~

626mama / all,

我想問下你地掘蜆係邊到睇到潮退潮漲??? 有網址可
睇到嗎? 如有請send給我, Thanks!!!
我想問下大家知唔知有無一d software可免費download
因我有d昊藍學校既video太個長, 太大壓縮左都放唔
到上網, 想知有無d乜工具可剪短d, 如有可否提供。
Thanks!!!

原帖由 626mama 於 09-5-12 10:49 發表
hongmimi,
唔洗羨慕我地去掘蜆,妳23/5都同我地一齊去喇。
即場BBQ燒黎食真係好正。
軒軒整左咩母親節禮物俾我!學校整左一條
得下半截裙(學校整),佢就係上便畫圖案,
雖然我睇唔明,都有軒軒解釋比我知,係
怪獸眼喎,仲問我驚 ...

all mama,

23/5昊藍因要回校採排, 下午有演出, 同我早上會去
某小學聽簡介會, 所以個日生活xx既英文、畫班都上
唔到, 以家諗緊星期幾會補番課, 想問你地返星期日幾
多點(畫班)?
另生活xx 1/7既畫展昊藍會報名參加, 大家睇下有無
興趣到時係荃x大會堂有遊戲玩一起聚下~

626mama / all,

我想問下你地掘蜆係邊到睇到潮退潮漲??? 有網址可
睇到嗎? 如有請send給我, Thanks!!!
我想問下大家知唔知有無一d software可免費download
因我有d昊藍學校既video太個長, 太大壓縮左都放唔
到上網, 想知有無d乜工具可剪短d, 如有可否提供。
Thanks!!!

原帖由 626mama 於 09-5-12 10:49 發表
hongmimi,
怪獸眼喎,仲問我驚 ...

hongmimi,
怪獸眼喎,仲問我驚唔驚添。
妳地上次學校種植物,今次到我地咁,比左d
豆佢地回家種,希望我唔好種死佢啦。
匡匡分母親子禮物,真係甜到漏!匡爸唔醋
都唔得啦。匡匡有沒有同妳講母親子快樂
錫妳一啖。鈞渝話學校教,佢走過來錫我
一啖同我講母親節快樂。軒軒就冇同我講,
佢話我有禮物得lu喎。下次見到面,比我
聽下匡匡的歌聲丫?
冇記性就真,記錯左添。
星期三妳想去掘蜆呀,我剛剛睇,
19:00係水退得遠的時候。妳要去就
差唔多六點前,之前水好脹,冇也沙面比妳掘,
去到都係企。同一定要買定d工具,
冇真係掘唔到架。
食d大蜆,我同pcdogxx都確得有小小以生豪。
dark chocolae咁快有個外號。

rplyan,
妳做好月結未呀,爽d味呀。

ElainAiola,
16/5 及 23/5 ,我只係補一日,我16/5補課,
23號就唔洗補,可以去掘蜆喇。
就因為咁,我去唔到生日會。
軒軒第一堂冇反,因為第一堂前一晚發燒呀,
今次係補番第一堂。
係呀1130-1245 a.m.。
即是23/5唔可以同一齊上堂。
我都好想番E個時間。我等緊。
我地兩個,成功引誘下多兩個 family,
仲有妳同Jason媽未引到,再發下工先
再睇下個網址丫。
http://hk.myblog.yahoo.com/humble.plant/article?mid=5573  

天藍,
昊藍今日有冇番學呀。

snoopyhk,
妳問左妳老公未呀,佢有冇貿興掘蜆?

PCDOGXX,
妳BBQ有冇比袂咬過,軒軒著襪個位有兩種,
種到幾鬼大達呀。下次好以妳哥哥講,噴埋
衫褲鞋襪至得喇。
‹ 上一主題|下一主題