用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 4)~歡迎新朋友 ...
樓主: 626mama
go

07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 4)~歡迎新朋友加入 [複製鏈接]

pcdogxx,

我今日收到協康電話,我有一個抽唔中,
就係塗鴉(a),其它三個就冇問題。
唔知各位報左咩班同中唔中籤呢?
聖誕我都有興趣。行開幫我問埋仲
有冇位丫。(唔記得順便問埋添。)

bk個pm我又冇事喎,不過而家每次入來
都係舊在前,我確得好煩呀。

搵日一齊入去碌碌下,比人見到會唔
會笑我地嫁,d職員見成班人訓係度
碌碌下,會唔會以為我地做緊咩儀式,
以為我地係咩教派。

係呀,我之前跟人地上魚排玩,叫果度
d人車(快艇)我地去摸蜆,佢比左d好以
農夫d "黎爬" 迷理版比我地去沙度摸蜆。
真係好有用嫁,冇左佢,都好舊找到蜆。
鈞渝果d沙灘玩具岩唔岩用呀?有個都好以,
好以"差"果個野呢,都可以,不過鈞渝果
個係膠,人地果個係鐵囉。唔知夠唔夠
力呢。同埋如果用鐵個爬,一爬到有蜆
就會感覺得到。...真係唔好意思,一講
就咁長氣。帶張櫈仔去都好喎,我真係
失憶,我以前同軒爸玩約魚,好以有張
收得埋的摺櫈,定冇買到呢,又好以有買,
死...喇。想唔到出來添。

hongmimi,

1/11帶埋燈籠去沙灘再玩過,
好係一個好提意喎。

我老細個細仔識得聽講廣東同講,不過
唔係好去講,因為佢N1讀普通幻兒園,
所以識聽同講。K1讀反日本人學校,可
能生梳左啦。佢姐姐今年P2,廣東話簡宜
係地道,佢讀左三年幻稚園學反黎,
不過小學讀反日本人學校。上次遊船
河都有人問人佢,仲識唔識聽同講,
仲有冇人同佢講廣東話,佢都話有。
佢個女好想讀普通學校嫁,我老細話,
如果第時留係香港都冇所為,但係佢地
一定會反日本,如果佢冇讀過日文回國,
讀會唔識睇,唔識寫,怕搵唔到學校,
國際學校又貴,又怕大過搵唔到野做喎。
其實佢個女已經係一個香港人,每次放
假反日本,佢都嘈主話要反香港,之前放
暑假去了日本報了當日學校讀了兩個月,
一D都習慣唔到,日日哭住話要反屋企(香港)
E 個係我老細同佢老婆好擔心的問題。
我老細都識聽識講,香港身份證都攞埋。

我老細個仔都冇講日文,同佢講野只係
點頭,都好小出聲。所以軒軒都係冇
機會學到日語,冇機會講日語”咯咯聲”
LU,真係有興趣等佢自已去學喇。

宜家軒軒最鐘意去梳發區同小朋友房
的區域,次次都話"媽媽,我又要去攪口壞喇"
我都係,冇兩粒鐘都唔會走。

我朋友係坪洲人,佢媽媽而家仲有船仔出海,
有次我聽佢講,佢呀媽係水退時,仲企係
水深到要的位,摸蜆,又多又大粒添呀,
我地當然唔得啦。我地企係水退左D沙
上便玩下好啦。以我有一次的經驗,通常
爬到蜆的位置,隔離左右都有好多,如果爬來
爬去都冇,就要轉下位置喇。

協康聖誕派對係12月13日(六)2:00-3:15PM
每個家庭20蚊,未份會就$40

協康10月份我抽唔到,妳唔洗比番一堂錢
我喇,就算抽到唔洗妳比反錢我,我都要
去參加匡匡生日會啦。唔好唔叫我去呀。

妳公司到而家都出怪獸,又慢喎!
妳真係要小心D,又比IT知道,就煩啦。

rplyan,
今日旻旻好D o麻?一定要比心機D打勝仗,我o地一定會支持你

626mama / hongmimi,
有心la,我都想快D睇好佢,唔想間中痛o下又腫o下。

626mama,
我今日無收到協康電話,咁係o米即係話全部中晒呀?

你老細個女又真係慘D,佢可能當o左自己係香港人,反而返到日本讀書,全部日文無廣東話,佢梗係唔慣la

rplyan,

睇到旻旻發燒又病, 我都覺得好心痛,
但你要堅強d, 唔好都病埋就慘啦!
我地o黎到各位都會100%支持你,
旻旻一定會打勝仗, 下次活動昊藍
等緊旻旻o架!
祝旻旻早日康復!!!!

626mama,

原來你老闆d仔女廣東話咁叻o架! 我仲
諗住軒軒可以成機同佢地學下日文添~
不過, 如你老闆所講, 會返日本佢d仔女就
唔可以唔學返d日文, 如果唔係日後返去生
活好難融合。
哈~哈~你地講摸蜆講得咁開心, 我都想去
埋一份, 我年紀都唔細真係怕企到腳震, 真
係要帶張燈仔去坐
協康個到我都無報到, 因我想上個d又撞昊藍
星期六上堂時間, 所以都無報, 而13/12協康
聖誕party, 我都唔報啦! 因我好朋友個仔仔生
日, 下午有生日會要去, 所以參加唔到

pcdogxx,

嘩~鈞渝咁開心係大草地到碌, 講到我都想帶
昊藍係草地到碌....
我同我老公到以家都好鍾意睇卡通片, 咁經典
既"飄零燕"我仲好記得, 尤其首主題曲好好聽,
又得意, 我記得個女主角好似叫"海迪"同佢爺
爺相依為命o架嘛!
歌詞如下:-

Yor Ku Lu Yor Ki Ku Li Yor Ku Ku Li
Yor Ku Ku Yor Ku Lu Yor Ki Ku Li
Yor Ku Ku Li Yor
迷 途 迷 途 孤 燕
未 得 歸 家    這 小 孤 燕
夜 晚 嚇 怕 小 燕
小 燕    徨 恐 的 小 燕

乳 燕 乳 燕 望 著 天 天 邊
誰 同 情 小 小 孤 燕
徬 徨 乳 燕
迷 途 燕    孤 單 的 小 孤 燕
Yor Ku Le He Le He LeYor Ku Le He Le He Le
Yor Ku Le He Ho Li Yor Ho Ho
Yor Ku Le He Le He Le Yor Ku Le He Le He Le
Yor Ku Le He小孤燕

ElainAiolai,

我都無相熟既跌打師, 我問下我d朋友睇下知
唔知邊到有好既醫師介紹下~
你要保重身體, 整親d骨可大可小, 如唔係老
真係變風濕就手尾長, 我問有消息再通知
你~保重身體!

原帖由 rplyan 於 08-9-18 23:39 發表

見到旻旻o甘, 真係好心痛呀!

Hongmimi,
梗係你求神拜佛咀咒我地抽唔中啦..  咁多個course我同626mama一樣淨係抽唔到10月果班塗鴉班咋...  哈哈..
你慳返可以唔使賠俾我地喇...     果然匡匡生日會大晒呀...  咩都要讓開..  

各位,
你地有冇睇到單新聞, BK大肚婆生檔事件呀?   大家係BK結交朋友真係要小心..
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1711697&extra=page%3D5

希望個媽媽同個bb無事喇..  真係恐怖..

我都知有單咁既野呀~ 希望個媽媽同bb無事啦~ 好得人驚...

原帖由 pcdogxx 於 08-9-21 09:26 發表
各位,
你地有冇睇到單新聞, BK大肚婆生檔事件呀?   大家係BK結交朋友真係要小心..
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1711697&extra=page%3D5

希望個媽媽同個bb無事喇..  真係恐怖.. ...

pcdogxx,
哈哈哈...我係咁叻就好喇~ 係就俾我貼中六合彩、唔洗做兼"銀銀"腳啦~

係咪佢地見鈞渝同軒軒上次都學過晒咯,驚再上會悶親佢地,專登話"抽唔中"咋~ 嘻嘻!

無得上妳地唔好嬲啦! 或者咁岩我地畫班果到有位,好快會call妳地黎上堂呢~

天藍,
嘩~ 咁都被妳搵到"飄零燕"呢首咁經典既主題曲,妳真勁呀~

真係好回味....

626mama,
原來妳講果d係專業既"鐵爬爬"工具....

協康聖誕派對12月13日舉行,果日我長週要返工喎~ 2點都幾趕~

多謝妳地選擇參加匡匡生日會呀~ 妳地個個都好好人~ 每個朋友仔對匡匡都係咁重要~

唉! 出怪獸都算喇~ 最近又唔俾人用"手指",之前佢地唔俾我地save自己野入公司電腦,我咪轉用"手指"囉~ 又方便又唔怕d私人野留係電腦被人check到。點知而家又disable左,如我經email(用公司server)upload或download野又被IT知道,簡直迫人太甚~

好彩我上bk識到個d個個都好好人,
如果唔係真係.....
希望個bb同mama無事啦! 真係好慘!!!

原帖由 pcdogxx 於 08-9-21 09:26 發表
各位,

希望個媽媽同個bb無事喇..  真係恐怖.. ...

hongmimi,
我d老人家係識o黎d經典歌(飄零燕)
生日會個到你定咗時間再通知我, 因個日昊藍
上完堂, 我睇下點安排個時間, 睇下返屋企放
底d野先, 定直接過來~
你公司真無人性上下網都唔得, 仲要完全封殺
人, 用手指又唔得, 真衰
但搵食要緊真係無計, 唯有風聲無咁緊先上來。

626mama,

多謝你個朋友比咗個創價既新書包比我, 我星期
五個日攞咗啦!
唔該晒你做中間人。Thx!!!

原帖由 hongmimi 於 08-9-21 20:02 發表
天藍,
嘩~ 咁都被妳搵到"飄零燕"呢首咁經典既主題曲,妳真勁呀~

真係好回味....

Hongmimi,
你會唔會join學校d興趣班呀?   藝術班班果個我諗唔會, 我想等你地學梗果間, 因為小班d, 同埋每堂都有評估..

而家係諗梗報唔報小跳豆果個因為鈞渝好鍾意跟歌跳舞...
同埋12:00 - 1:00 d時間幾好..  星期六d日子協康報晒堂lu....

pcdogxx,
匡匡星期日已學畫畫,而且果度教得好好,我唔會轉喇~佢性格牛王,唔鍾意唱歌跳舞,盞嘥錢嘥心機~

妳自己接放學d時間彈性d,我見佢好似話如放學後join興趣班無校車補番,咁我咪蝕埋校車錢?!

Hongmimi,

協康聖誕派對12月13日舉行,
妳長週要返工,咁妳考慮下啦,
我都未問仲有冇位,
可能已經冇位,我地唔洗諗呢。

妳公司IT部都好忙,
成日想埋D方法來左止妳地上網
及做自已野。

EalinAiolia,

妳沒有收到協康的電話,好以妳話齋,
可能樣樣妳都仲,唔洗取消,咁都幾好糾。

係,我老細個女當晒自己係香港人,
去到日本讀書好唔習慣,所以而家
佢唔願意我老細都要佢去日本人學校
讀書囉。

天藍,

其實我係我老細就比仔女讀本
地學校,一來中英文都好,
日本好容易讀,我見我公司個
翻譯都係在日本讀半工讀,
一年就會聽寫講,而且囡囡讀講
日文,好快就可以學識日文。

講講下摸蜆,咁多人想去,不過要就反
星期六日,幾時水退才去,我上網搵到
個水退表都唔岩,所以唔知約幾時好。
咁我地下次去摸蜆,個標題係咪叫
"齊齊擔櫈仔"的約會。

我都係咁話,好彩我上bk識到個d個個
都好好人。

唔洗多謝我啦,都唔係我比"創價"
既新書包比妳。我都冇做過D咩野。

pcdogxx,

我都有睇到單新聞,BK大肚婆生檔事件,
真係好恐怖,有心生檔人取個BB,佢有
心上大陸落個死了的BB,到時話自已係
大陸生左個BABY,仲問定人點幫BABY
申講反張出世紙,佢老公都陪佢咁做。
真係好恐怖。

All Mami,

旻旻好番啦今日重正式返學, 可惜入到學校喊起來, 她說她好驚, 跟住MS LINDA好快帶左佢入裡面, 放學後賓賓話佢好開心重唔肯睡午覺, 真激死!  我想旻旻O的適應力都MA MA地, 希望佢明天一齊正常唔再喊啦.

多謝大家一直以來關心及支持, 我和旻旻多謝哂你地, THANK YOU

rplyan,

旻旻反學喇,放學都好開心應該沒有問題。唔洗擔心。

希望05 今日一早打電話比我,話問左學校,學校係比雀巢小朋友飲。唔知妳知唔知呢。

原帖由 rplyan 於 08-9-22 10:03 PM 發表
All Mami,

旻旻好番啦今日重正式返學, 可惜入到學校喊起來, 她說她好驚, 跟住MS LINDA好快帶左佢入裡面, 放學後賓賓話佢好開心重唔肯睡午覺, 真激死!  我想旻旻O的適應力都MA MA地, 希望佢明天一齊正常唔再喊啦.

...
‹ 上一主題|下一主題