用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 4)~歡迎新朋友 ...
go

07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 4)~歡迎新朋友加入 [複製鏈接]

rplyan 曾到此一遊

各位,

旻旻今日冇返學因昨日黃昏突然發燒100.4, 吃藥後已好點, 但今早又再燒100.8, 下午要看青衣城dr chow, 希望佢快o的好番, 否則星期日我驚去唔到玩.
( 我地好想去呀)

(dr chow現在好似下午4:00才係青衣城, nurse話佢今早在佐敦, 等姐姐佢地白行一倘)

dr chow話旻旻有點喉嚨發炎而已唔係流感, 因卓健有流感測試3分鐘知結果, 希望佢快o的好番啦.

原帖由 天藍 於 08-8-28 23:51 發表
rplyan,

旻旻發燒聽到我心都痛埋, 睇咗醫生食
咗藥希望早日康復!
周醫生可能生意好得滯以家有兩間診所,
所以下次去睇真係要打咗電話問下dr. chow
係唔係到先去睇, 睇dr. chow真係好多人,
有時等好耐, 因昊藍都係 ...

elainaiolia,

dr chow話旻旻有點喉嚨發炎而已唔係流感, 因卓健有流感測試3分鐘知結果, 希望佢快o的好番啦.

原帖由 ElainAiolia 於 08-8-29 00:47 發表
報到 ……………

626mama,
唔該晒你開過新一 Part 比我o地上o黎吹水。

rplyan,
旻旻無乜事o麻?真係要好好休息o下,如果唔係,星期日o米見你o地唔到o羅。

係呀,Dr. Chau賺得 ...

如旻旻好番我會叫賓賓去, 因c6要返工.

快o的好番, 快o的好番, 快o的好番..............

原帖由 ElainAiolia 於 08-8-29 00:47 發表
報到 ……………

626mama,

rplyan,
旻旻無乜事o麻?真係要好好休息o下,如果唔係,星期日o米見你o地唔到o羅。

ElainAiolia,
唔該哂你比dr chow新診証時間我, 並實nurse都比o左張紙仔我(我賓賓講), 但旻旻以為係dr chow比佢禮物要自己keep, 而家重keep得好埋(唔見o左).  

報到 ……………

626mama,

rplyan,

多謝閣位禮物, 真不好意思, 我旻旻只收冇送添, 下次補返比大家, 希望唔遲啦.

昨日我和旻旻的確開心, 旻旻重興奮到難以入睡, 而我能有機會和大家面對面傾下媽咪經及新抱經, 實在正呀.

下次再舉辦其他活動玩啦.

我收到相啦, 體見o的小朋友真係好可愛.

原帖由 hongmimi 於 08-9-2 10:04 發表
各位,
星期日真係好開心,見到班小朋友玩得盡情就更開心,個沙灘真係唔錯,平時去沙灘得匡匡有得玩(沙),今次我同匡爸都有得玩下,幾好呀~

多謝各位既禮物,我email左d相俾大家,睇下收唔收到,收唔到請出聲,不過應該我地既隨團攝影 ...

昊藍適應力好強WO, 你唔洗擔心啦.

原帖由 天藍 於 08-9-2 11:49 發表
all mama,

昊藍開學情況我post咗上blog, 你地入去睇下, 如下:-

開學第一天
http://hk.myblog.yahoo.com/chui617/article?mid=586

開學第二天
http://hk.myblog.yahoo.com/chui617/article?mid=605

開學第三、四 ...

All MAMI,

先要同你地講聲"對不起"

旻旻前日晚上對腳仔有點紅印但不痕, 直到早上已消失了. 昨晚她又開始起過而且手睜都有, 但冇任何發燒或病症, 直至今早我們帶她去看醫生(唔係DR CHAU因要成4:00PM才係道), DR講她EV71腸病毒即"手足口病"並冇藥食, 旻旻只是手和腳睜有紅印, 醫生CHECK過喉嚨及其他一齊OK, 我問他為何喉嚨冇泡泡, 他說你有感冒亦不一定有傷風啦,  因又冇藥食又擔心關係, 我地立即去找相熟中醫,他看後話唔係"手足口病"只是一些濕疹, 他說手足口病徵狀(包括手指, 腳指, PATPAT都有紅印 & 喉嚨就有水泡).  係冇玲兩何情況下, 我立即通知學校, 佢地當然好緊張, 因旻旻要放一星期假, 我待她回家後立即交醫生紙到學校, MS WAI話佢地醫生顅問講口腔內有泡泡才是"手足口病", 唉........我都好混亂是"手足口"/"濕疹"呀, 如濕疹冇理由唔痕O家????

無論如何, 請白石之旅媽咪注意你地囝囡有否異樣, 因我驚旻旻未發紅印出O黎前傳染到你們, 如有任何疑問可致電 9191-3120與本人洽.   再次同大家講聲"對不起"為大家帶來不便.

你同子聰好SWEET呀, 旻旻對爹D就嗲, 對我好MAN下WO.
多謝你關心, 真係擔心死我, 希望快O的好番啦.  如子聰真的容易有濕疹, 你有時間多O的煲去濕湯水.

原帖由 ElainAiolia 於 08-9-4 15:42 發表
天藍,
有心la,子聰隻眼好番好多,佢呢次睇醫生又發現多一樣o野,就係佢有機會有濕疹。話說我同醫生講佢隻耳珠近塊面個連接位 (唔知你明唔明) ,唔知係o米玩o野o既時候整損o左,但都成 2 wks都未好,我諗住叫醫生比D藥膏佢 ...

旻旻雖然口中暫未有水泡, 但一定係過濾性病毒, 因為賓賓, 亞麻 & 我有點不妥, 賓-骨疼發燒, 亞麻-喉嚨疼, 我-頭好重又發冷, 幸好我地休息一日好番, 所以濕疹機會不大.

旻旻飲下O的中藥及用藥洗澡已好好多了, 但有時候有少少燒99度多O的, 幸好重精神成日走來走去.  不果有一點令我好難受, 就係當我返O左功成日心掛掛時真係好想大喊發洩下.  我想你地都明O家啦, 簡直人都癲.

我個賓賓都算係O甘, 自己有少少燒重幫我地全屋清潔一番, 特別係我和旻旻間房, 佢連天花都抹埋, 起初重有一浸漂白水味, 而家總算好D啦.

你地係咪覺得好怪以前我講過旻旻唔肯飲中藥點解而家又肯飲????      登, 登, 登, 登........ 用2枝迷你珍寶珠去送一碗藥, 我係咪好聰明哩.

同你地傾下我心情好O的啦, 今日係公司真係好想喊, 好想返屋企但又唔得

原帖由 天藍 於 08-9-5 12:15 發表
rplyan,

傻啦! 唔使"對唔住"你都唔想架嘛!
因活動個日旻旻都無任何病徵,
你又唔係有心既, 你都唔想架嘛!
以家旻旻點呀??? 係咪真係手足口病
定係濕疹? 要唔要睇多個醫生再証實
下?!
祝早日康復!!!

...

多謝你, 而家我又想喊啦

好感動.

原帖由 天藍 於 08-9-6 09:49 發表
rplyan,

你唔好唔開心啦! 我好明白你心情, 為人父母
見到自己子女病受苦, 心中真係好痛, 真係非
筆墨可形容, 好明白你點解想哭, 我都試個咁
既經歷, 真係好想book係公司張大哭一場,
但始終都無做到, 但個心總係好 ...

子聰好番味, 有冇HOUR O個個位置呀, 唔好比O的汗IP到佢, 否則好難好.

ALL MAMI,

終於鬆返啖氣啦, 旻旻昨日手腳紅印已全部冇哂, 但有時候有輕微發燒最高99.4度, 大部份時間體溫正常, 我諗佢體內重係打緊內戰, 幸好好精神睡覺時間冇之前O甘長(之前好疲倦).   呀........................................................................................................ !  終於可放心點, 多謝大家關心,  但暫時都唔會返學校, 等佢完全冇發燒後再隔離多3天, 我想這才安全.

ALL MAMI,

祝大家中秋節快樂呀!

請問"音小"係咪好難考, 有冇O的情況會機會大O的呢?

hongmimi,

多謝你, 旻旻好好多啦.

原帖由 hongmimi 於 08-9-11 11:43 發表
rplyan,
旻旻而家點呀? 係咪已經好番呢? 見到妳擔心到喊,都鄧妳心痛

rplyan: 2大1小

原帖由 pcdogxx 於 08-9-18 23:13 發表
又係時候攪呢個哈佬喂派對喇..
地點 : 小欖燒烤樂園
日期 : 11月1日 (星期六)
時間 : 大約5:00pm開始

參加人數:
626mama----ok
Hongmimi----2大1細
ElainAiolia ---- 3大1細
天藍 --- 3大1細
pcdogxx --- 2大1細 ...

ALL MAMI,

好煩呀, 旻旻係星期一突然發燒重愈發愈高吃退燒藥都o甘唔到, 由上午99.5度至晚上七點已102度, 看醫生後說她o的病毒未清o西(只是發燒其他一切正常), 起初醫生問我地留醫好唔好, 我c6立即眼都紅(我第一次見唔知我死o左佢會唔會眼紅呢), 後來醫生比藥幫旻旻塞pet pet並說如3個鐘頭內都唔退熱你們再送她入院, 幸好都退到燒但現有時鍾意就燒o下但好在唔高, 所以冇時間&心情上o黎傾計, 而家旻旻吃藥吃到有些"mun 震", 希望佢快o的好番o西啦.

你地都要小心o的過濾性病毒, 記住帶定o的消毒濕紙巾比小朋友抹手, 如果唔係有事就煩啦.  唉....., 旻旻都2星期冇返學, 希望影響唔大啦.

祝各小朋友身體健康, 永遠永遠.........!
‹ 上一主題|下一主題