用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 4)~歡迎新朋友 ...
go

07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 4)~歡迎新朋友加入 [複製鏈接]

我都報到先~
我係第3個報到! 哈~哈~

原帖由 rplyan 於 08-8-27 16:47 發表
rplyan 曾到此一遊

rplyan,

旻旻發燒聽到我心都痛埋, 睇咗醫生食
咗藥希望早日康復!
周醫生可能生意好得滯以家有兩間診所,
所以下次去睇真係要打咗電話問下dr. chow
係唔係到先去睇, 睇dr. chow真係好多人,
有時等好耐, 因昊藍都係睇dr. chow。
旻旻你要聽話食咗藥早d訓, 飲多d水, 快d好番,
星期日昊藍等住同你見面o架!

原帖由 rplyan 於 08-8-28 13:45 發表
各位,

旻旻今日冇返學因昨日黃昏突然發燒100.4, 吃藥後已好點, 但今早又再燒100.8, 下午要看青衣城dr chow, 希望佢快o的好番, 否則星期日我驚去唔到玩.
( 我地好想去呀)

(dr chow現在好似下午4:00才係青 ...

8月份活動 http://www.whiteheadclub.com/home.html
活動地點: 白石俱樂部
(租單車$15-20壹小時,
風箏(可以入到去才買來玩),
BBQ每爐最低消費$600(或暑期優惠費比$80開爐費包10份旅具,兩包炭,一支蜜糖)
攤位,手工藝/大人有麻雀,桌球)
http://www.whiteheadclub.com/
日期 : 2008年8月31日(星期日)
集合時間 : 11:00
集合地點 : 馬鞍山新港城四期地下,的士站側(鞍祿街)
http://www.whiteheadclub.com/bus.php
(免費穿梭巴士時間表)
報名及人數: 13個大人6個小朋友
1.  pcdogxx -------2大1小..
2.  626mama ------2大1小
3.  ElainAiolia -----3大1小
4.  天藍 -----------2大1小
5.  hongmimi ------- 21..

6.  rplyan---------- 2大1小  

各位,

我剛剛打左電話去白石俱樂部。
有關午餐問題: 佢地唔比帶任可食物及飲品入內。
1.
BBQ最低消費$600.00,不過而家有暑期優為,如果唔夠$600,可以比$80.00做開爐費,開爐費包括(10份餐具2包炭及一支蜜糖)個女仔話我地咁多人不如要兩個爐...我地小朋友多,我個人認為都係一個爐就夠,最多學上次咁,放個網放係上便,(最多買兩個硬D網去)我帶埋兩個夾入去喇。

2.
我地可以出去食,不過一走要全部人走晒,一個都唔可以留低,再全部入反去都得。

佢地果度除左BBQ,就咩都冇得食。

租單車就$15-20一小時,要睇單車新定舊來收費。

紙鳶可以係佢地入便買都得。

以下係BBQ食品及飲品收費表。
http://www.whiteheadclub.com/pricelist.php

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
再唔係我地幾個媽媽就下邊日放工一齊去警察遊樂會打保齡球囉,唔知妳地有冇興趣呢,我都唔識打保齡,只係有得玩下,又可以傾下計。(時間,日期.地點全部侍定)

媽媽聚會(2):會暫定9月日期未定。-
1. 626mama --- OK
2. pcdogxx ----- OK
3. ElainAiolia ---- OK
4. 天藍 ---------- OK
5.
hongmimi 9月聚會-晚飯吹水 >.< 睇妳地打保齡 OK
=================================================

all mama,

活動個到我無問題, 因這幾天昊藍開學我放咗假,
所以少咗上o黎! 如有任何改變可否打電話給我。
Thx!!!

all mama,

今日去白石俱樂部雖然有d野無開無得玩,
但同大家BBQ傾計, 我覺得好開心, 同見
到小朋友們走來走去, 係到玩得好開心,
我都感覺到好開心~
仲有多謝晒各位既禮物, 昊藍好鍾意!!!

626mama / pcdogxx / hongmimi,

你地去咗沙灘個邊好唔好玩??? 玩到幾點
先走~

all mama,

又有小學簡介會, 你地睇下有無興趣?
今次我會去聽, 唔知你地會唔會去,
因我都係一個人過去, 如係你地睇下
會唔會約埋一齊去。
同今次間小學係唔使留位, 只按時間
去到就可以架啦~
你地Check下email睇下收唔收到???
626mama / pcdogxx,

聽到你地去沙灘玩得咁開心, 真係想去多次,
但我諗我會等天氣涼d先會去, 是關天氣太熱
真係好辛苦~

626mama / ElainAiolai,

軒軒同子聰今日第一日開學同坐校車,
祝開學愉快!!!

原帖由 天藍 於 08-8-31 22:33 發表
all mama,

今日去白石俱樂部雖然有d野無開無得玩,
但同大家BBQ傾計, 我覺得好開心, 同見
到小朋友們走來走去, 係到玩得好開心,
我都感覺到好開心~
仲有多謝晒各位既禮物, 昊藍好鍾意!!!

626mama / pcdogxx / hong ...

rplyan,

我無你email add. 如你有興趣要簡介會
資料, 你可否pm 你既email add.比我。

原帖由 rplyan 於 08-8-29 00:55 發表
如旻旻好番我會叫賓賓去, 因c6要返工.

快o的好番, 快o的好番, 快o的好番..............

係喎! 我都同"昊藍"報咗齊齊賀中秋, 差d唔記得添!
好彩你地提一提, 但我又好想聽o黎間小學既簡介會
咁點好呢? 等我再考慮下先, 再答覆大家~

原帖由 hongmimi 於 08-9-2 10:04 發表
各位,
星期日真係好開心,見到班小朋友玩得盡情就更開心,個沙灘真係唔錯,平時去沙灘得匡匡有得玩(沙),今次我同匡爸都有得玩下,幾好呀~

多謝各位既禮物,我email左d相俾大家,睇下收唔收到,收唔到請出聲,不過應該我地既隨團攝影 ...

hongmimi / ElainAiolai,

收到你地send比我個d相啦! 唔該晒!
睇到各小朋友都好開心, 心中都感到
十分之開心。
睇住d相就覺得各位小朋友都大得好
快, 大家入幼兒園個陣仲係bb樣, 以
家個個都長高晒, 個個不知跑得幾快,
時間真係過得快。

rplyan,

我已Send咗小學簡介會d料比你啦!
你check下email.
旻旻真係好活潑可人, 雖然以家同旻
藍唔同一間學校, 但日後都要保持聯
絡, 因我地日後仲有好多活動, 一定
會預埋你。
旻旻開心到個日訓唔著, 咁真係好開
心, 咁下次有活動你一定要帶埋旻旻
出o黎同大家聚下, 而旻藍個日返到
屋企都仲好精神, 婆婆公公o黎到屋
企仲係到同佢地玩, 但到食完飯就話
好眼訓, 自己走咗上床訓, 可想言知
有幾眼訓, 平時邊會自己走入房一個
人訓

ElainAiolai,

你個日買唔買到鞋仔比子聰呀???
唔晒咁客氣都係舉手之勞, 希望d資料幫到
你啦!
簡介會個到你睇下會唔會一齊去, 如我去都
會係一個人, 你決定咗再通知我。
因我聽人講個間都係比較活動教學, 而且有
埋中小學不仿去聽下。

626mama,

原來個日你要去應酬, 公司搞遊船河, 咁快
又一年, 為咗搵食都無辨法, 唔明佢地講乜,
為有自得其樂同軒軒係船上玩下睇下海景啦!
如我個日去簡介會聽咗d乜再同你講番, 你
睇下有無興趣, 因個間學校都近你屋企個頭。

hongmimi,

你同匡爸到好浪漫兩個人係沙灘玩
今次見匡匡大個仔好多, 唔同咗樣同多野
講好多, 之前文靜bb樣唔同晒!
昊藍同匡匡真係兩雄相遇必一番爭鬥, 兩
個成日爭波玩, 我都要好好同昊藍訓示一
番要學會分享。
同多謝你份薯條禮物, 昊藍以家日日返屋
企炸薯條比我食, 哈~哈~
仲有我睇個我樓下個間文具店散買一支支
水彩同生活xx個到個價錢都一樣, 都係$4.5
一支, 如係可以幫陣返生活xx, 荃灣d文具店
都係$5支比較貴。

pcdogxx,

鈞渝真係好鬼c可愛同靚女又乖, 個日全
場最乖就係鈞渝, 叫佢做乜都乖乖地, 真
係一百分
如昊藍有一半咁乖就好啦!

all mama,

協康新一期d活動我未有時間睇, 我再睇咗
時間夾唔夾再睇下報唔報, 再同大家講~

all mama,

昊藍開學情況我post咗上blog, 你地入去睇下, 如下:-

開學第一天
http://hk.myblog.yahoo.com/chui617/article?mid=586

開學第二天
http://hk.myblog.yahoo.com/chui617/article?mid=605

開學第三、四天
http://hk.myblog.yahoo.com/chui617/article?mid=606

子聰隻眼仔好番未呀??? 早日康復!
培橋個到又要麻煩你幫我問下, 我
之前都問個人, 不過, 聽多d都係好事,
其實昊爸唔係太鍾意o黎間學校, 因車
程都幾遠, 但我見佢有埋中學, 想睇下
學校環境, 自己去感覺下, 如你到時去
再通知我, 因我問個學校個日二點係大
圍火車站有學校車接入去, 15分鐘一
班車, 而走就未知要遲d先知, 因我一
個人去唔係太識路, 如一個人可能未必
去, 以家又想起個日報協康賀中秋
個活動, 都唔知點好? 又想去協康見下
大家~
今日你有無送聰聰上校車, 聰聰有無哭,
聰聰好錫你, 你同佢講bye bye佢就眼
紅紅好感性~

rplyan,

昊藍其實有時好細膽, 但玩熟就o黎料。
以家返學都ok啦! 好喜歡新學校班主任
"莊老師", 老師昨天打電話比我, 話仔仔
適應學校生活好快, 學校既程序, 唱歌,
食茶點...., 都跟到。

原帖由 ElainAiolia 於 08-9-2 16:19 發表
hongmimi,
e-mail 已收o左相,影得好靚,隻八爪魚雖然影得唔係咁清楚,但都好似好大隻o咼

你就好la,可以同匡爸係沙灘拍拖,好sweet呀!匡匡講o野真係好o力,都唔似咁細個,嘻嘻!

乜你都有報「齊齊賀 ...

rplyan,

傻啦! 唔使"對唔住"你都唔想架嘛!
因活動個日旻旻都無任何病徵,
你又唔係有心既, 你都唔想架嘛!
以家旻旻點呀??? 係咪真係手足口病
定係濕疹? 要唔要睇多個醫生再証實
下?!
祝早日康復!!!

原帖由 rplyan 於 08-9-4 14:42 發表
All MAMI,

先要同你地講聲"對不起"

旻旻前日晚上對腳仔有點紅印但不痕, 直到早上已消失了. 昨晚她又開始起過而且手睜都有, 但冇任何發燒或病症, 直至今早我們帶她去看醫生(唔係DR CHAU因要成4:00PM才係道), DR講她 ...

rplyan,

你唔好唔開心啦! 我好明白你心情, 為人父母
見到自己子女病受苦, 心中真係好痛, 真係非
筆墨可形容, 好明白你點解想哭, 我都試個咁
既經歷, 真係好想book係公司張大哭一場,
但始終都無做到, 但個心總係好多淚水~
你有乜唔開心, 你記得仲有我地, 唔好屈埋屈
埋, 因我地大家係好朋友, 好原意聽你傾訴。
你地一家人要保重身體! 旻旻仲好好精力可
走來走去, 應該會好快好番, 加上你聰明既
做法珍寶珠送中藥, 食中藥會加快好番,
所以唔使怕, 旻旻記得飲多D水, 休息多D
會快D好。
你工人姐姐都好好, 做咁多年都無賴同
變壞到, 病都同你清潔同照顧旻旻, 真係一
個好工人, 而我個個就做到第三年開始差,
開始賴, 同電話太多, 真係一言難盡, 唯一
總可以既係佢好錫我仔, 但到今年年尾到
約我都唔續佢啦! 以家希望新工人會好啦!
如唔係我真係工都返唔到, 要回歸屋企做
阿四。
你都要保重身體, 有乜唔開心, 記得同我
地呻呀! 唔好屈住呀! 我相信旻旻會好快
好番架!
祝你們一家身體健康! 旻旻早日康復!

uote]原帖由 rplyan 於 08-9-5 23:35 發表
旻旻雖然口中暫未有水泡, 但一定係過濾性病毒, 因為賓賓, 亞麻 & 我有點不妥, 賓-骨疼發燒, 亞麻-喉嚨疼, 我-頭好重又發冷, 幸好我地休息一日好番, 所以濕疹機會不大.

旻旻飲下O的中藥及用藥洗澡已好好多了, 但有時 ... [/quote]

ElainAiolia,

子聰隻眼仔好番就好啦! 咁d濕疹好d未???
子女有病, 父母真係最擔心~
培橋個到你得閒先同我問, 慢慢都唔遲, 不過,
其實昊爸唔係太喜歡此間學校, 因間學校既政
治色彩太濃, 同個離我住個到都比較遠, 所以
都未必會選, 但我個人八卦都想問下知下, 因
我見都幾多人選此校, 但此校我想唔會係我首
選。
另外, 你講個間音小(小學)我打過電話你問, 佢
話佢地今年既簡介會係6月同8月舉行左, 要到
下年3月左右先會有, 叫我到時打去再問, 但佢
地唔係叫簡介會, 係叫"答問大會", 如你對間學
校有興趣, 你到時記得打去問下。

原帖由 ElainAiolia 於 08-9-4 15:42 發表
天藍,
有心la,子聰隻眼好番好多,佢呢次睇醫生又發現多一樣o野,就係佢有機會有濕疹。話說我同醫生講佢隻耳珠近塊面個連接位 (唔知你明唔明) ,唔知係o米玩o野o既時候整損o左,但都成 2 wks都未好,我諗住叫醫生比D藥膏佢 ...

all mama,

我下星期會帶昊藍去協康"齊齊賀中秋"
個活動, 因我好掛住大家, 同昨晚昊藍
主動問我, 我好掛住匡匡同鈞渝, 記時
帶我去同佢地玩??? 既然昊藍咁掛住
你地我就成全佢啦!!! 哈~哈~哈~

pcdogxx / hongmimi,

你兩個去邊, 咁耐無蒲頭???

626mama,

下星期六你係咪真係要遊船河, 去唔
到協康個到?
軒軒開學如何? 係咪成日同子聰玩呀???

rplyan,

傻妹o黎o架! 唔好哭啦! 旻旻以家開始好番
唔好哭啦! 應該笑嘛!
以家好番時間o岩o岩好, 可以過個又健康快樂
既中秋節!
祝你地一家人身體健康! 中秋節快樂!

原帖由 rplyan 於 08-9-6 15:02 發表
多謝你, 而家我又想喊啦

好感動.

all mama,

上次去白石影咗d相我post咗上blog,
你地可睇下, 不過唔係太多, 如下網址:

http://hk.myblog.yahoo.com/chui617/article?mid=627

上次係畫室我有同昊藍, 子聰影咗d相, post咗上網,
你入去睇下, 如下:-

http://hk.myblog.yahoo.com/chui617/article?mid=625

EainAiolai,

多謝你比音小d料我, 我都有興趣參觀o黎
間學校, 因上次我聽whatever講佢地學校
有個大演奏廳, 好吸引, 想去睇下同聽下,
如下次收到幾時有簡介會一齊去聽好唔好???
子聰今日有無好d??? 希望早日康復!
我都想快d又搞下活動, 我地又可吹水, 小朋
友又可一齊玩真係好開心~
不如halloween我地好似上年咁搞玩動, 又出
來聚下囉!?
各位好唔好呀???

rplyan,

旻旻好d未呀??? 退燒未呀???
希望旻旻快d好番???

原帖由 ElainAiolia 於 08-9-8 16:08 發表
天藍,
原來果間音小都幾多o野要家長follow,因我撞到我同事佢個仔剛o岩今年9月讀呢間學校小一(有大約30幾本書,要包書),只係返o左一個禮拜,我同事已經話勁多o野,但佢都慶幸個仔讀呢類學校,佢話若果係傳統學校 (有大 ...

626mama / hongmimi / pcdogxx,

你地去邊??? 點解咁靜既~

626mama,

今日軒軒隻眼好d未? 有時小朋友成日摔眼
入d污漕野眼腫未未定, 昊藍都好鍾意摔
眼都試個眼仔腫, 小心唔好再比軒軒摔眼仔。
協康個到你去唔到真係好可惜, 我總諗住見
下軒軒! 不過, 唔怕日後仲有機會, 我地仲有
好多活動。
你有時間再上來講下你遊船可好唔好玩!?
軒爸做個中秋燈籠好靚呀! 祝你今年獎
個大獎。
昊藍個間學校k1未有功課做, 只係要小朋友
帶中秋節食品回校分享, 同今個星期五要帶
個中秋燈籠返去學校, 學校有中秋活動。

原帖由 626mama 於 08-9-9 14:39 發表
rplyan,

唔洗講對唔主啦,妳快D取消反個電話啦,
唔好咁公開。旻旻冇事就好喇。

希望大家係協康的活動都抽中啦。
聽妳講完音小,更加覺得唔錯,老師越惡越好呀。

天藍,

係呀,星期六決定係去遊船河,協康去唔 ...

all mama,

halloween 搞活動都好? 去返上次警察遊樂會
都可以, 但上年d食物就真係麻麻地, 但勝在有
地方比d小朋友走來走去玩, 唔知大家仲有無其
他地點好提意?

子聰以家睇緊中醫, 希望早日康復!
子聰有無報到協康"齊齊賀中秋"活動?
如有到時上完英文班可一齊坐車上協康!

pcdogxx,

原來你又北上, 你真係好忙, 你d高級職員
好多trip出, 今次你有無帶定多d cash, 唔
好好似上次咁
協康"齊齊賀中秋"活動你同hongmimi係咪
都有參加呀??? 因我好掛住你地~ ~

hongmimi,

你係咪好忙? 仲未見你出現????
定係公司近排風聲緊???
你同鈞媽唔好係新學校識新朋友,
唔記得我地呀!?

原帖由 ElainAiolia 於 08-9-10 00:23 發表
天藍,
子聰仲有D咳,中醫話因為佢唔識咳D痰出o黎,所以要慢D先好。

Halloween出o黎聚o下都好o咼,但要諗o下去邊而又唔使同人迫,仲要一早要定方案,以防無晒位book場,唔知626mama得唔得閒搞呢

626mama,
軒軒話你知無 ...
‹ 上一主題|下一主題