用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 4)~歡迎新朋友 ...
go

07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 4)~歡迎新朋友加入 [複製鏈接]

報到 ……………

626mama,
唔該晒你開過新一 Part 比我o地上o黎吹水。

rplyan,
旻旻無乜事o?真係要好好休息o,如果唔係,星期日o米見你o地唔到o羅。

係呀,Dr. Chau賺得太多錢,所以係佐敦開多間診所,新oon duty 時間已pm o左比你及本topic各位。真係唔好意思,其實我早排已知佢有新診症時間 (o米就係子聰衰o左,又係白行一次o),但因我返工實在太忙,無時間上oupdate比各位,搞到白行o忝。

天藍,
星期日你帶唔帶印印呀?因我會帶,但又怕佢悶,如你唔帶,我都會考慮唔帶。

hongmimi / pcdogxx,
o地去o左邊呀

Dear all mami,
尋日好開心,雖然無乜o野玩,但D小朋友可以走o黎走去,兼且有專人侍候 (就係軒爸、匡爸及各位工人),令到我oD Mami可以勁吹水,亦多謝各位o既禮物,Thx

rplyan,
希望尋日o既失策活動無嚇親你la:;pppp:,希望下次你會再參予我oD節目。

626mama / hongmimi,
麻煩代我向你o地另一半講聲多謝。

天藍,
唔該晒,已收到Agent及皮膚科醫生資料。

個簡介會我考慮緊去唔去聽,因我未知果日使唔使返工,如去,我再聯絡你呀

pcdogxx,
原來你o地去沙灘咁好玩,擔心你o地點搭車o (o米要行番去厠所門口上車?),我o地架車經過沙灘都見到好多人係果度玩緊,但因我要返屋企冲完涼後同99o地食飯 (因佢o地一早上o左我屋企竹戰呢)。之後仲夠時間幫子聰買埋番學鞋o

626mama,
我諗你尋日真係好開心,不枉軒軒扭計要去沙灘,概然咁近烏溪沙站,你o地去o米好方便o羅。

好慘呀,無o左一日假期不特止,仲要做阿四,樂天D諗,軒軒又可以去遊船河。

今日我特登去學校外面偷睇子聰落校車返學,見到軒軒,佢落o左校車後 (9:00 a.m.),好似唔係好想行入學校,於是我同佢講話子聰係入面等緊佢,佢先有番D表情同行得快D o乍,其實果時子聰校車都未到,成9:05 a.m. 架校車先到,都唔知個司機兜o左去邊,因子聰今朝8:35 a.m. 已上o左校車。放學時,我見D學生仲未出oo米同個司機吹o下水,佢都話我個站係尾站,我o米問佢點解車程咁耐,佢無答我呀,奇奇怪怪咁。我今朝見有三架校車都幾新淨,子聰果架重好大架o忝,全部都有安全帶及保母跟車。

626mama / pcdogxx,
協康 10-12月你o地報o左邊一班,我今日去o左報「快樂小人類AB」、「主角接班人」、「感官樂園B」及「美味廚房C – 聖誕食品」,本來想報多幾樣,但D時間同畫班及英文班撞,只好揀剩呢D

Dear all,

Please check e-mail.

Dear all mami,
子聰一陣都要睇醫生,因我覺得佢有D咳,隻眼D敏感仲未好,唯有請醫生飲茶至得

rplyan,
唔使客氣,少少禮物等D小朋友開心oo

旻旻咁開心,搞到訓唔著覺,果晚子聰都成+一點幾先走去訓。係呀,D mami經及新抱經始終口講全神D,下次再約我o地梗預埋你。

626mama,
協康果度唔知我o地有無機會又一齊上呢。

你要去遊船河,o米無得去協康個中秋會o羅,你公司果度可唔可以唔去o架。

放心la,尋日軒軒返學落校車好乖無喊,不過今日我無去學校睇子聰,反而係屋企樓下送佢上車及接佢落車,可能今朝我係度又同佢不停咁講bye bye,結果搞到佢想喊。

今日有2張回條,分別係提家長交9月份學費及車費 (o$530-包來回);另一份係叫家長申請學券D資料,乜唔係31/5已截止呢o羊,况且我正本已係暑假前交o左比幼兒園果邊la,我已寫o左手冊話比學校知,叫佢o地去跟進番張學券。

hongmimi,
e-mail 已收o左相,影得好靚,隻八爪魚雖然影得唔係咁清楚,但都好似好大隻o

你就好la,可以同匡爸係沙灘拍拖,好sweet!匡匡講o野真係好o,都唔似咁細個,嘻嘻!

乜你都有報「齊齊賀中秋」呀?我無報呀,睇情形應該有626mama及天藍,唔知pcdogxx有無報呢?

天藍,
昊藍好犀利,咁捱得眼訓o既,子聰夜晚眼訓都唔去訓,要全人類入房先肯去訓。果日夜晚食完飯仲趕得切買鞋,仲要係Keroro同比卡超o忝,所以佢o米唔想訓覺住o

我都有D同事o既仔女讀緊培橋,我都可以問o下佢o地讀成點o既。

協康果度10/9截止報名,你就番時間la

我睇o左昊藍個blog,佢好o力仔,仲可以咁快適應到,果然mami教導有方,昊藍比心機、加油呀

626mama,
協康 10-12月,我1/9去報o左「快樂小人類AB」、「主角接班人」、「感官樂園B」及「美味廚房C – 聖誕食品」,本來想報多幾樣,但D時間同畫班及英文班撞,只好揀剩呢D,但唔知抽唔抽中呢

子聰31/8果日一上40X巴士已好快訓著,直情到落車都唔願起身,一返到屋企,佢見到嫲嫲佢oo黎晒,即刻精神萬倍

自從2/9之後,子聰上車我都唔敢同佢講bye bye,只係揮手就算,反而咁樣,佢又無想喊o。有關學券果度,老師寫番手冊覆o左我話張正本係學校已存妥,唔知老師覆o左你未呢?

天藍,
有心la,子聰隻眼好番好多,佢呢次睇醫生又發現多一樣o野,就係佢有機會有濕疹。話說我同醫生講佢隻耳珠近塊面個連接位 (唔知你明唔明) ,唔知係o米玩oo既時候o左,但都成 2 wks都未好,我諗住叫醫生比D藥膏佢揸,點知醫生居然話呢D係起濕疹o既先兆,佢仲話遲D有機會會係D手腳o既摺位出玩,叫我留意o,若果真係咁唔好彩有發現,要帶子聰返去睇醫生,搞到我有D唔開心o

培橋果度我得閒幫你問o下人呀

今日我都有接送子聰搭校車,放學時,佢落o左校車後,我見佢呆呆地,我o米同佢講:「我好掛住你,唔見你幾個鐘,真係掛Cla。」跟住佢先笑o,仲同我講話佢都係好掛住我o架。呢一刻真係好開心o

o黎緊今日星期六,子聰唔會上畫班,因之前幫子聰報協康個煮o野食班同畫班撞時間,所以尋日下午去o左畫班度補堂,MissWong之前話4:30 p.m. 有班幼兒畫班可以比子聰補堂,點知我尋日去到Miss Lam話可能Miss Wong記錯o左,原先果個時段o既幼兒畫班已於9月份升晒班去視覺藝術畫班,我o地既然到o左,Miss Lam話照補堂但會就番子聰個程度,但視覺藝術畫班係一個半鐘o既,放學時,Miss Lam話今堂較簡單,所以子聰都可以跟到。我想attach張相上o黎比你睇,不過唔識整。

rplyan,
唔使對唔住,除非你有心帶旻旻出o黎傳染我o地,我o地會嬲你同唔會放過你(講笑),病發初期症狀唔明顯,大家都唔知,又無心,最緊要揾出佢病發原因,究竟係EV71腸病毒 / 手足口病 / 濕疹先,跟住對症下藥快D醫番好為首要,亦要好好休息o下。我o地會多加留意自己o既小朋友ola,你放心la

rplyan,
旻旻今日好D未呀,最終醫生點講佢個病?你oD屋企人好D未呀?你個工人真係好,自己都病到C仲同你屋企o黎個大清潔,算係唔話得la,你o地真係有福la

有心,子聰D濕疹多番好多,只係D咳難好D,印印今日都同子聰帶口罩,佢話費事子聰傳染比其他同學。

天藍,
原來果間音小都幾多o野要家長follow,因我撞到我同事佢個仔剛o岩今年9月讀呢間學校小一(有大約30幾本書,要包書),只係返o左一個禮拜,我同事已經話勁多o,但佢都慶幸個仔讀呢類學校,佢話若果係傳統學校 (有大約50幾本書),可能仲C得快D

佢果仔果班一班大約30個同學,有雙班主任,其中一個緊係惡D la,越高年級,班主任就越惡。開學已需要揀選小朋友要學o既樂器,每種樂器有限人數 (我同事建議揀D冷門樂器較好),以便參加校內樂團。每日除o左係學校做好功課外,仲有Worksheet要係屋企做,遲o下係屋企亦要做網上功課。另因該校係基督教,所以要小朋友背金句,而家長要評分交回學校,老師跟據小朋友o既熟悉度及家長評分,再會評多一次分。而通告、回條等會經e-mail或佢o地個網址得知,學校fix o4點後先upload比大家。佢亦建議我買定部Casio odemo帶返屋企 (D帶有不同物料選擇,只需要買多D唔同種類就得),因D小朋友有好多物件要寫名及班別,好多家長都唔會手寫,因老師會睇o下整唔整齊又比分。搭校車方面,原來可搭校車 (約六佰幾蚊) / 保母車 (約四佰幾蚊),不過校車直達學校內兼有老師接落車,而且遲到,學校係不當遲到計,相反保母車只可停在校外上落兼無老師接落車,遲到照計遲到論,所以我同事個仔貴D都搭校車,始終保母車怕D學生遲到會揸快車、危險D。食lunch係學校訂飯盒o既,我同事見過話OK。呢個禮拜已叫學生每人最多捐3本圖書,以開拓校內圖書閣o既圖書容量。

多謝晒你D相呀,白石D相好生動

626mama/ hongmimi/ pcdogxx,
o地去o左邊呀

hongmimi,
星期六,匡匡同匡爸有無冷親呀?果日原來匡匡頂o左子聰個位補堂,佢o地無帶遮,我叫佢o地攞住我o地把遮用住先,佢o地又話唔使,冒住雨行去荃灣廣場,真担心佢o地會冷親。佢o3個係畫班出面係咁跑,玩到癲晒好開心,希望我o地快D又再搞過D function,等D小朋友又再出o黎玩至得。

rplyan,
「音小」難唔難考,都幾睇父母interviewo既表現。本來我o地呢個topic有個mamiwhatever,佢果時同個女去IN,佢話都唔知點解會收佢個女,可能本身個女英文底子好,再加上佢自己都幾buy「音小」個教育理念,兼且佢果日IN o既時候見到個露天表演場地,覺得好感動,所以有D淚光,唔知係o米咁先收呢。不過到最後佢個女無讀到呢間學校,係因為「女拔」收o左佢個女,但佢都會再帶個仔 (同我o地小朋友一樣大) oIN呢間學校。

我同事兩公婆無宗教信仰、亦唔識人,只不過見人報佢先報,佢個仔又無學樂器,只係閒時係屋企打機時仲意打鼓 (interview都係咁照講),其餘問題佢都解釋得好詳細 (但佢個仔有Phonicscert.),可能咁又收o左佢,不過佢話呢間學校唔主張家長將D小朋友資料整到好靚仔oProfile,只需要用個靚少少ofile入住D cert. / 其他o野,及影印定一套比學校存檔就得la

佢亦識得有D同事又係基督教、D仔女又學緊樂器,但學校最終唔收,我諗佢o地收人好飄忽,如睇IN時表現。

天藍,
子聰仲有D咳,中醫話因為佢唔識咳D痰出o黎,所以要慢D先好。

Halloweeno黎聚o下都好o咼,但要諗o下去邊而又唔使同人迫,仲要一早要定方案,以防無晒位book場,唔知626mama得唔得閒搞呢

626mama,
軒軒話你知無同子聰玩,可能真有其事,因子聰架校車好遲先到我屋企樓下樓子聰,我諗佢返到學校都開始準備上堂lu,仲邊有時間玩呀。我問子聰係學校有無同軒軒玩呀?佢好抵C咁答我話:「有,玩少少la,但我成日都唔見佢,可能佢無返學呀。」再問佢都唔答我la

軒軒對眼無oo麻,對眼乾 / D污糟o野入o左去都會敏感,最緊要唔好捽眼,如果唔係,仲腫得犀利,子聰都係好容易敏感

子聰個燈籠尋晚聰爸執埋D手尾,今朝已經交ola,但唔記得影張相o忝,派返o黎先補影番,今年我覺得靚過舊年果個,係用利事封整o既,另外特登走去買o2oo郎加上去。

pcdogxx,
今日子聰落樓下玩見到鈞渝,佢一見到子聰係好遠已不停係咁叫陳子聰、陳子聰咁,仲好開心o。你同hongmimio米好忙呢,唔回應都上o黎睇ola

pcdogxx,
哎喲,你又出otrip la,今次又去邊呀?係o米好掛住我o地同………….. 鈞渝呢?中秋節應該會係屋企做節,暫時未有節目。

我覺得間學校o既通告有問題o,又會咁唔清唔楚。其實你可以老實D同鈞渝講話學校通告無講要DIY,所以mami無做到,下次mami一定會問清楚D,等佢唔好以為你真係懶至得,因D細路會記得你曾經話過自己懶,當日後有類似事件,佢都會記得你係懶o既,因佢o地記性非常好。

小欖BBQ都係一個好提議,有沙灘可以玩燈籠、螢光棒及砌沙都得,但怕唔怕多蚊 / 熱氣呀?

天藍,
子聰最終今日都係去o左睇Dr. ChauDr. 仲問印印 (因我要返工,由佢帶子聰睇) 上次睇完仲未好呀,今次仲開埋抗生素比佢食o忝。

今日睇Dr. 都發生o左件事,話說5點半鐘我收到印印電話喊住咁(我都心知不妙) 話唔見o左子聰,仲話周圍揾都唔見佢,我當時都好掹o米問佢係邊度唔見,佢話佢自己行o左佢receptionNo.,而子聰就係近門口個滑梯玩,當佢No.
及望o下而家睇到幾多號後,佢再望去滑梯個位已經唔見o左子聰,佢話成個診所揾,又去商場及厠所揾都唔見,我o米叫佢去商場叫Dsecurity幫手,而我再打電話去診所叫D姑娘幫我嗌o下子聰睇o下會唔會係診所,但姑娘話無,我o米打比聰爸話佢知唔見o左子聰,叫佢可唔可以趕去幫手揾 (其實聰爸當時返緊工),聰爸聽到嬲到震兼發晒癲,同一時間我收到印印電話話揾到子聰,佢企o左係診所門口問印印去o左邊,後來印印問佢剛才去o左邊?佢帶印印行到診所最入話同個哥哥坐係果度睇「數碼暴龍」o咼,你話係o米嚇C人。之後打番比聰爸話佢知揾番子聰,佢仲鬧緊話個工人點睇仔,後來仲打o左幾次電話o黎問我子聰點,到我見到子聰後,想鬧印印都鬧唔落,因佢對眼紅晒仲有D眼淚,講o野把聲都仲未正常番,我o米同佢講話小朋友要睇緊D,因佢o地唔知驚,會周圍走,最好連去厠所都拖住佢o地。子聰唔使講梗係又比我話o下同嚇o下佢la

子聰無報到協康「齊齊賀中秋」活動,但都可以一齊坐車o既。

626mama,
D老師又會咁衰話對鞋大,所以唔比軒軒去玩要佢坐係度等上堂。

hongmimi,
好殘忍呀,居然父債子一齊還,可憐匡匡唔知發生乜o野事

係呀,因果朝早子聰要上埋last一堂協康o既煮o野食,時間撞oo米掉堂o羅。畫班果日我見匡匡同昊藍上堂好開心,好好玩咁,而匡匡不停咁o支膠水但又唔痴o野上去,好搞笑。

天藍,
Sorry,上次匡匡同昊藍一齊上畫班,我都無同佢o地影相,但剛過去o既星期六,我有幫子聰同昊藍影ovideo,你check oe-mail

昊藍打敗仗,要休息多D至得,起碼開開心心玩埋個中秋節至病,都好o羅。小心身體!

626mama,
星期六,我o地係協康玩得好開心 (等我引o下你先),但如果你同軒軒o黎埋一定仲開心o

hongmimi,
今朝見你都好精神 ,原來同匡匡一齊中o左招,飲D蜜糖水潤o下個喉嚨可能會好D。你o地使唔使請醫生飲茶

天藍,
Sorry,上次匡匡同昊藍一齊上畫班,我都無同佢o地影相,但剛過去o既星期六,我有幫子聰同昊藍影ovideo,你check oe-mail

昊藍打敗仗,要休息多D至得,起碼開開心心玩埋個中秋節至病,都好o羅。小心身體!

626mama,
星期六,我o地係協康玩得好開心 (等我引o下你先),但如果你同軒軒o黎埋一定仲開心o

hongmimi,
今朝見你都好精神 ,原來同匡匡一齊中o左招,飲D蜜糖水潤o下個喉嚨可能會好D。你o地使唔使請醫生飲茶
‹ 上一主題|下一主題