用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 2005年出世或~宏福幼稚園媽咪~~~入黎一齊傾計丫。 (PART ...
樓主: 626mama
go

2005年出世或~宏福幼稚園媽咪~~~入黎一齊傾計丫。 (PART 2) [複製鏈接]

ElainAiolia,

係LU,軒軒放學半個鐘都訓,佢又話比我知佢
架車沒有安全帶,都唔知係咪真。我而家成日
叫佢坐車唔好訓,希望佢聽我話啦,周公子急
CALL,又真係好難唔復機。

我都有收到張通告,12/9(Friday) 可以著中國服
或PART服,今次我唔買中國服喇,穿便服算,
真係唔得閒去買,真係比個星期六日我地
去買都好丫,平日真係唔得閒去買呀,
近排真係公私都好忙。

子聰個花燈聰爸整好未呀,我昨天都交左喇。

今次協康報名我都過左期,我今次都係入3年會藉。

rplyan,

唔洗講對唔主啦,妳快D取消反個電話啦,唔好咁公開。旻旻冇事就好喇。

YuetYan

預祝妳囡囡9月份生日快樂!

我到而家都未有通告叫我o地買聰明筆和教材喎。

各位,

多謝各位的問候!
近排公私兩忙,都唔得閒上來。真係唔好意思,
問左E邊,又唔得閒睇住,暫時就拜託大家喇。

軒軒星期六日對眼腫晒,睇左醫生,
話佢對眼感覺喎。唔知點解會咁。

我個"親子花燈"今年由軒爸整,影左相喇,
遲D大家一齊分享下,妳地有冇影到相呀。

請問各位,保良局陳守仁係邊個位置嫁?

626mama

保良局陳守仁小學在油麻地的.係英文小學.好多人都叫佢做平民國際學校,因佢學費唔貴.只係好難考到入去.(留意佢唔係國際學校)

個花燈我有影相,等得閒再比大家看.

希望,

我冇睇到張通告,我妹妹話睇到有寫住PART服,
即便服都得啦,次次學校叫買的衫,都係著一次,
下次已經唔岩著喇。今次時間咁短,真係冇時間買。

我仲以為架架車都有安全帶,聽左...真係失望。
軒軒坐校車仲訓添。妳同學校講都好,叫學校
同佢地講下,希望會有所改善啦。

軒軒好口密,咩都唔同我地講,佢有咩密秘,
只係會同細姨姨分享,我地知好多野,都係
細姨姨靜靜雞講番比我地知架炸。

原帖由 希望05 於 08-9-9 04:15 PM 發表
626mama

原來今年份通告有說唔一定要穿中國服架?咁我都唔買啦.著得一次,平日又唔會著.下年又唔岩著,真係幾晒錢.今年宏福幫家長都慳左wor,上年全日班要買多套運動服午睡穿,今年都唔駛.可以慳番d,唔駛咁浪費.:money$$ ...

各位,

比大家睇下軒軒交果功課的"花燈"
http://hk.myblog.yahoo.com/shirby/article?new=1&mid=1931

原帖由 希望05 於 08-9-9 04:34 PM 發表
626mama

保良局陳守仁小學在油麻地的.係英文小學.好多人都叫佢做平民國際學校,因佢學費唔貴.只係好難考到入去.(留意佢唔係國際學校)

個花燈我有影相,等得閒再比大家看. ...

希望05

多口插咀, 一定要同學校反映, 孝孝O甘細個冇早餐吃, 第一次我原諒, 第二次我會投訴, 第三次我實發癲.
聽得你地講多確係溫叔叔好好多WO, 要試下同學校傾, 因可能你地已不是第一個不滿, 我相信學校收得多意見都會做下O野, MS WAI 都係一個細心校長, 佢會明白我地做父母憂慮.

原帖由 希望05 於 08-9-9 10:23 發表
ElainAiolia

謝謝你的介紹,聽起來這間小學都很好呢.

我昨晚都收到星期五(12/9)要穿中國服的通告,其實我覺得學校早小小上星期五出通告會好d.可以比家長有一個星期六,日去買丫麻.我係一個無記性的媽咪,昨晚看到通告 ...

SNOOPYHK,

真係有9成學生著中國衫(其他著校服), 你可去葵涌廣場地下涼茶舗後面應該有得買中國衫.  我都要買因旻旻中國衫全部都好厚, 新年係冬天MA, 聽日去看看先.

原帖由 snoopyhk 於 08-9-9 12:21 發表
ElainAiolia & 希望05

係咪真係要穿中國服的, 另派對服係普通衫嗎?
Jason都冇中國服呀?我都怕買唔到, 葵芳有得買嗎?
我都覺得星期五出通告會好d, 或者同做花燈一齊通知。

4/9在手冊上留言, 老師一直都冇回應, 昨 ...

希望05,

老實講請勿介意, "MATTHEW NGAI" OK可以但唔算太特別(我唔知你想要特別定點), 至於"八字"方面SORRY我唔識所以唔知點比COMMENT.

原帖由 希望05 於 08-9-9 13:41 發表
All mani

想大家比小小意見,唔知大家覺得 "Matthew Ngai"這個英文名好唔好聽呢?

我一直都想幫孝孝改一個英文名,但係又怕會唔夾佢的八字.我知道英文名有兩種計算吉凶的方法.依個名都係比師傅改的,係大吉名.其實佢比 ...

dordor1207,

講閞工作, 我公司都有好多極品, 其中一個做左2-3年每星期都做一些工作, 到現在仍然都係錯冇次100%ok, 我叫佢找枝筆抄底, 先fax123比a再fax456比b, 佢就fax123比b; 456比a, 最重要連續錯幾次, 同人士部投訴佢地話"冇計將貨就價".  

而家新一代係咪做o野係o甘, 我發現o的後生(17-25yrs old)做o野差過我以前好多, 但我已不是聰明o個個, 你話死未.  正所謂{人講佢就 , 醒佢就問}.  激死!

原帖由 dordor1207 於 08-9-9 14:08 發表
我心情都算好架... 只係忙於照顧亞仔, 係公司都辛苦架, mon to fri 對住件超低能勁攪笑既傻仔.. 返左 3 個月都唔知自己做緊咩.. polisher 之餘係度扮可憐, 等全公司都認定我係衰人, 條友就好可憐, 成日都比我吊佢..  ...

dordor1207,

小朋友初初係o甘, 真係要比佢休息足夠好番哂才返學校呀, 否則好容易又病倒.  

dordor1207囝囝, 你要加油呀, auntie 為你打氣

ok ok!

原帖由 626mama 於 08-9-9 15:23 發表
rplyan,

唔洗講對唔主啦,妳快D取消反個電話啦,唔好咁公開。旻旻冇事就好喇。

626mama,

軒爸好勁wo, 我地個花燈.....哈哈....哈哈, 杯麵碗反轉貼紙仔加燈, 100滿分我比60分啦, 因我自小勞作係o甘上下, 合格但唔高分, 而家重要我教女一齊做, 諗諗下60分可能高左少少wo.

原帖由 626mama 於 08-9-9 17:43 發表
各位,

比大家睇下軒軒交果功課的"花燈"
http://hk.myblog.yahoo.com/shirby/article?new=1&mid=1931

Dear all mami,
學校有2張通告,1張係有關買冬季校服;另1張係有關教育學院派人到學校做研究計劃,我填o左同意,唔知你o地同唔同意呢

希望05,
12/9我都係比番今年新年套衫比子聰著o乍,因今年新年果套衫好薄,我覺得OK o既。乜孝孝件新年衫咁快唔o岩著la。派對服乜即是便服。

你果邊上校車原來咁多小朋友喊呀,仲好似咁恐怖咁o既,我呢邊又無乜o咼。

“Matthew”個名我都覺得幾好聽,不過襯埋個姓好似有D難讀呢。不如你講埋其他出o黎聽o下,等大家幫o下你呀

snoopyhk,
唔一定著中國服,可以著便服,學校只不過係想D小朋友好似好 casual 咁慶祝中秋節,無乜特別意思o架。不過我都贊成你咁講,可以的話星期五出通告可以等D家長有時間買o麻。

班主任有主動係手冊上簡單寫上子聰好快適應到學校生活,仲好主動幫手及學習o忝,我見到都好開心

dordor1207,
終於見番你真係太好la,你個心情好似好番好多oo咼,得閒上o黎吹o下水。小朋友返o左學自然多D病痛,你o米當少病是福o羅,子聰舊年返N1平均每個月最少睇一至二次醫生,最高紀錄返得3日學o米就係3月份流感高峯期強制停學,加病極唔好兼中招入埋醫院o忝,我都慣晒lu,所以你唔使擔心o架。

公司D低能白痴人唔使理佢la,再唔係o米當佢透明o羅,千祈唔好放上心呀,如果唔係,佢以為自己好oo忝,可以搞到你D EQ咁低。

626mama,
周公子急call又難怪軒軒咁趕住覆o,唯有叫軒軒盡量拖住佢先 (即唔好訓住),返到婆婆屋企至覆la

子聰個燈籠尋晚聰爸執埋D手尾,今朝已經交ola,但唔記得影張相o忝,派返o黎先補影番,今年我覺得靚過舊年果個,係用利事封整o既,另外特登走去買o2oo郎加上去

軒軒對眼無oo麻,對眼乾 / D污糟o野入o左去都會敏感,最緊要唔好捽眼,如果唔係,仲腫得犀利,子聰都係好容易敏感。

rplyan,
你公司果個同事都幾極品o咼,換轉係我都費事投訴,已經產到佢暈la,仲可以生存到而家o羊。

希望 05, 626mama, ElainAiolia & rplyan

謝謝你地既問候呀.. 我既 eq 一向都係超低架, hehehehe... so..咪公司o的同事成日都聽到我鬧佢囉.. 我都好辛苦... 我已經當佢透明好耐...頭一個月我當佢細佬咁教架, 咩都講哂, 唔應該講既都講埋..hehe..

哎呀, 我唔應該係呢到講架..離哂題, 係呢, 唔知你地幾個有無玩 fb 呢.. 我有架.. 我而家只係收到 elain 既 pm.. 其他 3 位靚媽都未交換..hehe...pm 比我丫.. 等大家都可以呻下, 交個朋友..呵呵呵

p.s.  我o岩o岩開返個 pm inbox.. 又唔見左o的 message.. 無鬼哂呀..到底想點架............... elainaiolia 你要 resend 比我 lu.. sorry~~~

原帖由 dordor1207 於 08-9-10 14:21 發表
希望 05, 626mama, ElainAiolia & rplyan

謝謝你地既問候呀.. 我既 eq 一向都係超低架, hehehehe... so..咪公司o的同事成日都聽到我鬧佢囉.. 我都好辛苦... 我已經當佢透明好耐...頭一個月我當佢細佬咁教架, 咩都講 ...

rplyan

我都同意,而家新一代做o野好有問題,又唔負責任,
做野又唔上心,好以成日遊雲咁,(17-25yrs old)
有咩就事,岩定錯就同佢冇關一樣,明明佢負責,
就好以同佢冇開咁。可以唔埋就唔埋‧
{人講佢就  ,  醒佢就問}我E度個同事,問都唔問,
妳一令左份野睇,佢就唔埋嫁喇。

軒爸個花燈都係買來整。妳用杯麵碗反
轉貼紙仔加燈好有創意,好以有個係最有
創意獎,分分鐘個創妳都有份。
‹ 上一主題|下一主題