用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六樂悠悠, 升中唔洗愁
樓主: jazzmama
go

小六樂悠悠, 升中唔洗愁 [複製鏈接]

箍牙

原帖由 JSCfamily 於 09-8-18 14:32 發表
講開箍牙,我大仔都要箍牙, 好彩仲可以用政府福利, 我地開始排期, 但都要等2.5年..不過諗住唔洗比錢!等就等..唔理咩醫生啦!

JSCfamily,

我大仔都排左政府箍牙,等左2.5年喇,仲未輪到呀!:;pppp:

原帖由 mansonwai 於 09-8-18 00:47 發表
JP

我媽咪話原來針炙都對發炎有幫助 +
我地睇開廣華醫院, 戴菊英醫師
妳話馬鞍山 "朱太" 既朋友
可能有著數 --> 送多幾針

如果有 medical, 可能有得 claim

...

Mandy,

多謝報料!我仔而家食緊西藥、擦消炎膏。

JP,

好呀! 麻煩你PM資料俾我.  唔該.

原帖由 JP 於 09-8-19 13:26 發表

必必,

我識個牙醫朋友响旺角開診所,我姪女揾佢箍牙話幾好喎。你有興趣我今晚PM資料比你。

hhma,

唔該. 另外有朋友介紹新領域岑儉.

原帖由 hhma 於 09-8-17 12:34 發表
TW fans >> Dental Tam 譚振明 2493-9815 係城市中心.  我都諗住帶呀仔去個度箍牙

2.5年都未等到, 真係好耐呀!

原帖由 JP 於 09-8-19 13:30 發表

JSCfamily,

我大仔都排左政府箍牙,等左2.5年喇,仲未輪到呀!:;pppp:

JP,

咁你阿仔幾多歲去排架?
係呀! 我地果牙科醫生話2.5年後,如未有消息,要自己打去check吓架...有可能miss左...你不如打去問一問?

原帖由 JP 於 09-8-19 13:30 發表

JSCfamily,

CANDY

好呀....下星期呀 !
manson 星期一至星期五都要返上午
12:30 to 1:00左右會鑽石山搭車返黎
咁不如妳個仔黎我度食埋午飯啦

等佢地做吓功課, 捉下棋/練下琴/打乒乓球 都好呀
你個仔鐘意玩那一樣.
如果游水, 我要睇吓我那一日係屋企先得
因為, 我都唔比 manson 自己落去游

難得妳肯比個仔陪吓 manson ....

thank you !!!

原帖由 JSCfamily 於 09-8-19 11:24 發表
Mandy,

yes! 你講得好啱! 佢地兩個仔各有壓力, 所以就有效果出o黎!
今個星期唔得呀..大仔跟教會入camp..星期日才返黎!
下星期就ok, 可以約平日, 阿仔可以鑽石山, 麻煩你帶一帶佢入去你度都ok架....  ...

Mandy,

唔好咁講, 其實可能係manson陪我阿仔就真..下星期細佬開始返學, 大仔就得一個人咋, 可以去你度玩, 佢唔洗咁悶!  
可以唔洗游水架...打吓籃球,乒乓球, 捉下棋都好好啦..
最重要係大家可以做吓d 練習和練琴..這才是主菜!
星期一你得唔得呀? 我仔星期一全日都有空!

原帖由 mansonwai 於 09-8-19 23:15 發表
CANDY

好呀....下星期呀 !
manson 星期一至星期五都要返上午
12:30 to 1:00左右會鑽石山搭車返黎
咁不如妳個仔黎我度食埋午飯啦

等佢地做吓功課, 捉下棋/練下琴/打乒乓球 都好呀
你個仔鐘意玩那一樣.
如果游水, 我 ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Mandy,
唔該晒妳的資料!

因呢間小學係今年九月才轉全日制,七月中
收到學校寄來既入學資料睇到係 7:30am
打鐘都嚇左一跳,唔單止我,其他家長當初
都以為轉左全日制之後搭校車、上課時間會
較半日制果陣晏 d d ,點知都係咁早?

InMaMa

原帖由 mansonwai 於 09-8-18 21:52 發表

InMaMa

吓....要咁早返學呀...太辛苦啦.

少少意見
1) 鮮奶沖脆片 + 半件 3文治 [返到學校先食]
2) 上湯通心粉 (肉 c / 火腿 c)
  ...以前我朋友前一日會煲好上湯, 通心粉出好水
.....3分鐘煮返熱就 ok.
3) 麥皮 + 半件 3文治 [返到學校先食]
4) 同上, 不過係米粉 / 烏冬
5) 多士 (果占 / 奶醬) + 腸仔 egg

講真, 如果要我咁早起身煮
我寧願同佢轉學校

blytheBB,
Thanks for your information ...

我大女咪同妳地既小朋友一樣剛剛小六
畢業,下個月中一喇!

InMaMa

原帖由 blytheBB 於 09-8-18 22:46 發表

INMAMA,
其實,講真,咁早真o係食唔落o野ga,
我估亞囡要咁早起身,正所謂天都未光,
我大囡都試過翻咁早學ga滋味,
你試吓早d開晚飯,
等亞囡第二朝早d會肚餓,
食d有湯ga o野,
如:粥.粉.麵...濕濕地,易D入口AR MA.
記得唔好"不"咁大碗,細細碗,唔夠先再"不",
咁樣,亞囡感覺會好好多,無咁大壓力.
同埋,臨訓前問吓亞囡明早想食D 乜野,
等佢第二朝見到,都會有胃口D啦,SEE!

你大囡讀幾多年級AR??

Jazzmama,

多謝妳同各位媽咪既 tips,好彩入黎問下
而妳地又好好人肯教我咋,否則我又成日
為呢樣野失眠呀 .... thx!!

InMaMa

原帖由 jazzmama 於 09-8-19 10:55 發表

InMaMa

太早食野, 人都未醒
個胃仔會唔舒服
你要預佢頭幾日食完即嘔

我囡p1 時都係咁
大仔細女次次早起去旅行亦有此問題

所以先食少少...見佢精神哂先好換校服
唔係就會嘔到成身都係嫁啦

8月last week 開始要早少少起身習慣下先

blytheBB

公務員家屬咪可以 free 比你囉

原帖由 blytheBB 於 09-8-20 21:31 發表
JP,
吓,乜箍牙都可以排政府ga 咩,重free of charges tim,
去邊樹可以排ar??
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

blytheBB,

基本上, 荃灣友選小學, 大熱都係不外乎
荃官小/海官/浸聯/馬基/石鐘山

思源係新校舍, 所以都多人選左.

聽補習社老闆講, 佢覺得荃官小及浸聯學生程度比較高,
你可以參考下意見.

荃天唔差, 不過校舍細及舊, 通常好多人都唔放佢係首位.

2間官小既優勢係成績好入荃官機會大, 不過真係要讀得叻先可以入到.

今年我個女有個幼稚園同學, 讀海官, 入左荃官.
但係識人前年係海官讀, 只入左第二志願王少清.

原帖由 blytheBB 於 09-8-20 21:36 發表
jp,各位荃灣靚mum,
我想plan定細囡讀"荃灣區"d 小學,
唔想跟家姐去到咁遠,
我想問新舊兩間官小是否真的好難入,
邊間難入d ar,
而"荃天"又点睇呢?
比d 料,唔該! ...

聽人講, 係荃灣, 頭10名打後既都要靠運氣架啦
我地都好多1x, 2x 都入唔到荃官, 反而3x, 4x, 什至7x都入到.....
入唔到荃官既, 都好多入王少清
女仔多左入siu ming

聯系位呢個制度, 唔知keep到幾時

原帖由 必必 於 09-8-21 12:13 發表
blytheBB,

基本上, 荃灣友選小學, 大熱都係不外乎
荃官小/海官/浸聯/馬基/石鐘山

思源係新校舍, 所以都多人選左.

聽補習社老闆講, 佢覺得荃官小及浸聯學生程度比較高,
你可以參考下意見.

荃天唔差, 不過校舍細 ...

hhma,

官校應該都keep住有聯繫位, 不過睇下位多定少.
band 1生, 大家一齊抽, 都要博運氣.

我地都有個考全級90幾名, 抽入九華.

原帖由 hhma 於 09-8-21 13:58 發表
聽人講, 係荃灣, 頭10名打後既都要靠運氣架啦
我地都好多1x, 2x 都入唔到荃官, 反而3x, 4x, 什至7x都入到.....
入唔到荃官既, 都好多入王少清
女仔多左入siu ming

聯系位呢個制度, 唔知keep到幾時

...

jazzmama

你幾時出發去旅行呀?

我有樣野想問下你地意見. 最近經我細路個女友家人認識到一位自稱"熱心人", 好喜歡獎勵D成績好的學生, 個位"嚴生"話想送部電腦, 大約4K 比我女.
我心想E個世界唔會有 free lunch, 但係我細路話無問題, 你地有無聽過或者有物意見, thanks!

原帖由 jazzmama 於 09-8-21 09:14 發表
blytheBB

公務員家屬咪可以 free 比你囉

joanneka

我聽日飛啦

我覺得便宜莫貪囉
一陣佢話要上去你屋企安裝埋
同埋又唔知佢set d 咩入電腦可以read 到你的個人私穩就麻煩啦
(我可能小人之心左..但小心d 好)

一係叫佢節現比你啦

原帖由 joanneka 於 09-8-21 16:25 發表
jazzmama

你幾時出發去旅行呀?

我有樣野想問下你地意見. 最近經我細路個女友家人認識到一位自稱"熱心人", 好喜歡獎勵D成績好的學生, 個位"嚴生"話想送部電腦, 大約4K 比我女.
我心想E個世界唔會有 free lunch, 但 ...
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

jazzmama

你玩得開心d啦!
我都係甘諗, 不過因為係我媽既未來親家介紹.
佢最初話reimburse d書簿費比我, 但係要我比個account 佢, 我仲驚.
佢話最近sponsor 左你細女學校位10A生 去日本旅行, 因為佢DADDY係醫生, 唔要電腦.
真係唔知信唔信好?

原帖由 jazzmama 於 09-8-21 17:21 發表
joanneka

我聽日飛啦

我覺得便宜莫貪囉
一陣佢話要上去你屋企安裝埋
同埋又唔知佢set d 咩入電腦可以read 到你的個人私穩就麻煩啦
(我可能小人之心左..但小心d 好)

一係叫佢節現比你啦

...
‹ 上一主題|下一主題