用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六樂悠悠, 升中唔洗愁
go

小六樂悠悠, 升中唔洗愁 [複製鏈接]

各位靚媽咪早晨。

jazzmama,

你囡囡考琴OK嗎?九號風球有冇影響你哋嘅China trip 呀?

我仔仔都係肥咗,佢話要減肥!

[quote]原帖由 BB2WONG 於 08-9-19 11:04 發表
唔好意思,我想向各位小六MUMMY 請教大家一下:

第一階段可以報考2間中學,咁會唔會2間都收?--> 會,但你要事先決定邊間是第一和邊間是第二志願。

又會唔會比知道邊間收左?-->不會,在大抽獎揭曉日才知。

其實我可唔可以在第一階段我暫不在以上兩間做決擇,報IN晒2間。--> 如果在第一階段收了你,教署不會考慮你第二階段的選擇。  

因我唔知2間都收會有物野情況出現?-->如果兩間都收,你囝囝就會被派入第一志願了。

回覆 # 的文章

jazzmama,
真係羨慕死人,飲極食極都禁fit.

joanneka,
你囡囡成績 , 一定無問題。不過聽講呢間學校讀得幾辛苦!

bubblex2,
Flyers 不太難,喺 British Council website download d samples 做便可以。

原帖由 jazzmama 於 08-9-25 16:12 發表
想請問下大家意見

我囡入左學校合唱團 (一般 sure 先玩 2年)

如果退出香兒, 可惜嗎 ?

jazzmama,

你囡囡學緊香兒邊班呀?我囝囝都喺舊年年初退出了,因為我覺得好 time consuming。

原帖由 jazzmama 於 08-9-25 16:41 發表
我囡玩左 2年 ,返太古, 初一B
我星期六下晝唱
10月滙演我唔去啦, 因為太夜,
唔知唔去會唔會唔比我囡升班呢

唔去滙演有得升班。我囝囝都試過無去。

原帖由 jazzmama 於 08-9-29 11:29 發表
Mandy

點呀, 無事啦

我一陣會再 forward e-mail 比你地
c 啦, "益力多"都有問題
真係開始要驚啦

jazzmama,
剛剛係yahoo見到連 M&M  和 Oreo 也有問題?
可否 email 你個list卑我, email address: [email protected]

唔該曬!

原帖由 Zoey 於 08-10-22 14:10 發表

Eva,

即係 12 月中就呈晒 3 次分?  咁之後咪好 happy law!!~

我地要出年 3 月 先呈埋最後一次, 有排玩 . . .

Hi, Zoey,
我呀囝間學校同你呀囡的一樣,要三月考第三次呈分試,有排崖!

必必:
叫囡囡呢兩日練多d啦,最後衝次呀,還店英文測驗不計分。

我囝囝暑假已考了琴,所以宜家不需每日抽d時間練,輕鬆好多!

Mandy,
請 check pm.

原帖由 必必 於 08-10-24 11:17 發表
joanneka,

我都知越操得多就越好, 不過佢上晒堂之後, 真係唔知仲有幾多時間俾佢操卷.

必必:

囡囡考琴OK嗎?  六個星期後有結果。祝佢取得好成績!

原帖由 hhma 於 08-10-28 23:03 發表
eva
我仔d心散症都發作得好緊要
今次test既成績都唔好
隔日就要同佢訓話, 今日又訓
佢又好似你囡甘, 喊完好快就唔記得, 係度哈哈笑
不過其實佢地心係點, 我地真係唔知

...

hhma,

我估佢地都好大壓力,不過無辦法,香港教育制度係要谷,大家只好跟住走。

原帖由 mayc 於 08-10-29 12:33 發表
係呀!我家姐個女讀國際學校,我對仔女都唔知幾羨慕佢!
不過國際學校都有國際學校的問題的,不是十全美,不過壓力就真係少好多! 但係正如必必話薺,唔係個個都比得起! 希望佢地現在辛苦,第時有 ...

mayc,

好同意你的講法,希望佢地辛苦呢幾個月,個個入到心儀中學。

各位靚媽咪,
點解我收唔到補品?唔知係唔係email address有問題,可唔可以再e俾我。
[email protected]

原帖由 Eva 於 08-10-30 00:55 發表

Zoey
如果阿女因為忙而應付不來的話,我絕對同情和體諒,問題是,她每天都游手好閒,情願時時看書或是看報紙(因為我不盡上網和電玩,所以只可以做這些)也不好好整理一下自己的功課,例如改正,讀默書或是fili好d notes等。又唔誠實 ...

各位靚媽:

早晨。

Eva 宜家的小朋友大部份都係敢架,佢地唔緊,只得媽媽緊。

你成一點都未瞓呀,你夠唔夠瞓架,要保重好身體呀!

lisa 姐:

請 check p.m.

原帖由 必必 於 08-10-30 11:10 發表
Eva,

...... 反而我地, 唔儲筆錢養老, 將來都唔知點算!

...

必必:
今日聽到有個收音機主持話美國人無future planning,先洗未來錢令到有泡沫經濟宜家爆破了,好多人變得負債纍纍;香港人好有future planning,儲了一筆養老金,點知有雷曼事件,令養老金變得血本無歸。真係好諷刺!

回覆 # 的文章

Fion,

你就好啦,可以輕鬆晒,我地12月先考!
請check pm。

BB2WONG,
同意 hhma 和 Fion 的說法,以你仔仔的成績,可以進取d。

jazzmama,
我弟弟和仔仔都喺雙子座架,真喺覺得佢哋有雙重性格!

原帖由 siulisa 於 08-11-24 20:07 發表
各位: 我不明白它區名額, 請各位指教 -

例如皇仁給東區2個名額, 是否在自行收生時只收東區2名學生?

而統一甲部, 就全港同組別的學生一起抽, 餘下名額再給乙部抽?

我的理解是否正確? 請各位指教. 謝謝 ...

Lisa 姐:

Please check p.m.

Jazzmama,

叫囝囝加油呀。
有你禁醒媽媽,囝囝一定掂

原帖由 cecwun 於 09-4-21 09:53 發表
是油天的校長推薦, 話你哋呢班band 2生揀麗x中學, 啱你哋, 我家姐又唔識, 放咗落第五志願, 終於派咗呢間, (油天2007年有19人派咗麗x中學), 立即四圍撲揾學校, 但band 2生想揾一間好的學校真是很難, 如果想知多啲油天 ...

cecwun,

我囝囝是讀舊油天的,你指的是海泓道新油天。兩間的行政、制度完全唔同。舊油天比較實事求事。

Mandy,

如果你有任何問題,可pm我。

原帖由 jazzmama 於 09-4-21 10:22 發表
心淡啦....收左信, 減左人工
放番d 病假補數:;pppp:

jazzmama,

唔緊要呢!有工做已經好好了,一起努力涯過這個金融海嘯...!

原帖由 必必 於 09-4-21 11:17 發表
khmama524,

原來係校友, 你囝囝讀幾年級?

Hi, 必必:

你好!

我囝囝讀P.6。
我很讚同你對油天的看法,囝囝非常喜歡油天。
‹ 上一主題|下一主題