用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六樂悠悠, 升中唔洗愁
go

小六樂悠悠, 升中唔洗愁 [複製鏈接]

Dear all,Jazzmama:

係呀"小六樂悠悠, 升中唔洗"!承您貴言!

前日返學校見班主任,班主任巳經預告今年的課程會深好多,尤其是英文,因為要與中學函接,而且10月尾便要考呈分試,希望阿囝大左一年,真係可以"生性"d,做野小心d啦!

M&A   Mom:
    上年我朋友個仔學校老師教他們選學校有套餐分,黃芴南是A餐,銀禧便是B餐,只許選其一,多數放在第二志願,結果他們學校兩間學校都派了7-8個入去!

mansonwai:
唔洗太擔心,今年仍可以 努力,你個仔學校會收返幾多成小學的學生上中學呀?   

hnma:
我朋友個仔學校屬九龍城網,佢地第一志願會選華英,迦密,九華和依中.

我個friend話10月中銀禧會有簡介會,你地可以打電話去問吓!

荃灣SFA真係好Free的,而聽講話九龍那間會管得嚴D,校風好D,不過我就唔識人讀此校!

fion414:
你個仔是否全班最高?

我阿仔都是148cm,70磅左右!

hhma:
{德信有9個外籍老師呀!!!}
其實大家唔好迷信外籍老師多英文就會好.

好多外籍老師唔習慣改"甘"多簿,所以改功課改得好馬虎,
工作時間對他們來說也太長,所以他們病假也請得特別多,
仲要唔好要佢地做教書以外的工作(行政)
好的外籍老師往往最缺也最多人爭,多數唔會做得長!

Dear all:

政府d"野"一時講左十年八年都話無錢,唔得,一時話都無甘快,12件免費教育,今年巳經開始啦!今年中四以上,巳經唔洗交學費了! (最開心是學校的書記,唔洗做學費減免,自動轉帳,追收學費)

而中學校網是可以跟小學地址或家住地址都得,二選其一!

原帖由 jazzmama 於 08-9-11 10:19 發表
Mandy

升中係跟小學校網嫁
唔係d 家長點解咁辛苦咁細個送小朋友跨區姐

alicetong:
中學第一輛自行收生可自行選兩間學校,不計校網,有些會全部面試,有的會選學生面試,聽講去年九華不是每個自行選它的學生都有得面試,但得與唔得學校都不會講的(正常),然後4-5月會再有一次填派位表,如果自行選的學校是同校網,相信都會填第一和第二的志願,然後繼續填28個志願,一共30個,如果自行的學校無在校網表內,當然不可能填啦,就要另選30間學校,到7月時放榜便水落石出了,但若果心儀的學校是同校網,你都唔知自己個仔女是自行巳經收了,還是派入去的!
而直資學校有些會參加政府派位,(多數是新的學校或名氣不太大的學校會參加,避免收生不足),不參加政府派位的直資學校,學生可以自行報考,不受限制,但若果直資收了,就不可參加第二輛的派位,到放榜時就會無甘大驚啦 !

原帖由 alicetong 於 08-9-11 12:43 發表
Mandy,
沙田校網好呀..十幾間英中,
但妳住馬x山是否都是91區呢?
同唔同揀小學一樣架.
其實我都係半桶水..
至於邊間學校好,好睇個人..呂x,曾記唔在講
朋友介紹就話沙崇,郭x勝都幾好.希望阿仔
keep住考好d ...

M&A Mom:
"好彩!佢醒目結咗婚都跟亞媽住 "
現在妳就 ,第時果個係你的仔你就

所以大家都係早d訓練吓d仔的自理能力!

Eva:
英國文化協會在油麻地天主教和九龍華仁都有開班的,我朋友個仔入了band1中學,佢個仔都在那裡讀,都是外籍老師的,妳上網睇吓啦!

原帖由 M&A Mom 於 08-9-11 23:14 發表

個次管樂班亞 sir (佢亦係童軍領袖) 講佢教過禁多仔,除非好 smart 嘅仔就會F.1-2 時開竅,普遍就F.3 ,亦有好 多F.5 先開竅

我個廿幾歲兒甥讀到碩士(外表言行都好 smart),有日入佢間房 :surprised ...

jazzmama:
雖然係"甘"話,但係很多中學會用中一分班試分精英班,所以都不能掉以輕心!
我有個朋友個仔讀DBSPD,(小六)我多口問吓學校升中的安排,她說她們家長不是討論這個問題,而是傾預備中一分班試的問題,因為他們除了小學部升上中學的學生外,外面收差不多兩班的外校生,而考得入男拔的學生都是各校的精英,他們除了考政府的中一分班試外,還會有學校自己的分班試(他們說政府那個試分不出他們的高低),而他們就要爭入最好的兩班,唉!聽佢"甘"講,真係覺得大家唔同Level!

原帖由 jazzmama 於 08-9-17 11:06 發表
好似我地 2009~2010 派位咁講
係用 2007 & 2008 兩年d 師兄分班試來定我地生死
如果我地touch wood 出年派得唔好, 比個藉口我地
反之, 我地 2009 班中一生, 教統局又唔用呢年成績來計來年派位, 所以, 我地 ...

Zoey:

係呀!我朋友個女(宣小)考到女拔,佢都話學校睇中佢個女是吹小號,佢話吹小號的女仔好少喎?!

原帖由 Zoey 於 08-9-17 13:09 發表

銅管係中學界又真係幾吃香, 我都想阿女中學時可以有更大發展機會, 大家努力喇!~

bubblex2:

我在阿仔小五大考後6月中考左,本來打算考完大考仲有10日8日操下,點知佢學校節目多多,都無機會溫,但因為我們是一條龍學校,所以只係想睇吓佢學校的程度如何?佢同出面的學生比較如何?所以無所謂啦,在完全無準備下去考了,不過成績出乎我意料之下地好!

所以我諗唔會好難掛?!

原帖由 bubblex2 於 08-9-23 10:33 發表
BB & jazz,

你地個小朋友考左劍橋Flyers未?
我報左十月頭考..但無乜準備..

fion414:
OK!

不過學校今年190週年,好似"大攪",可能會過左11月才有空攪招生的事.

原帖由 fion414 於 08-9-23 11:34 發表
Hi mayc,
妳地中學幾時有講座? 記得到時通知我地^_^

唔鍾意飲牛奶,飲豆漿是否一樣?

原帖由 hhma 於 08-9-23 19:32 發表
隻隻都淡架
唔好飲架
不過習慣lor
我飲保利, 不過好貴呀, $38 六包
成日都唔減價

Dear all:
之前朋友個女帶左ok鏡都話好好,介紹給的個仔帶,我個仔225度,我都諗過,不過正如我身邊好多朋友都做了激光矯視,但我自己雖然喜歡運動,但覺得手術始終都是手術,如非必要,我都唔想做,所以我無做,運動時便帶隱形眼鏡,我想到阿仔中學時,問清楚他的意願才去決定.
請問價錢如何?

各位:
昨晚睇明報,出左英華書院的簡介會的廣告.

日期:8/11
時間:14:30-15:30
不過之前之後都好多表演,好似1:30開始就有咩紅十字會步操,樂團表演,乒乓球,籃球隊示範比賽,仲可以參觀校舍等等!

各位早晨:
唉!小六家長的生活都是大同小異,我個仔也是預備2月考5級樂理,所以我又多了一樣功課"吹"佢做,下星期四開始考呈分試,佢晚晚淨係做功課都做到10點幾,學校又話叫我地家長放手比小朋友自己做自己溫,但做錯功課就罰抄答案三次,默書,小測連作文也是一樣,做完功課又做改正,罰抄,唉!日日如是,練琴更加唔洗諗,佢做野又越來越慢吞吞,話佢慢,佢又話d功課難,總之.......

係呀!我家姐個女讀國際學校,我對仔女都唔知幾羨慕佢!
不過國際學校都有國際學校的問題的,不是十全美,不過壓力就真係少好多! 但係正如必必話薺,唔係個個都比得起! 希望佢地現在辛苦,第時有回報啦!

3.官立嘉道理爵士
  好多南亞裔的學生(一半以上),所以教學語言主要是英文 (唔好諗住是好野)
5.港九潮州公會
  好似就嚟被"殺校"

mansonwai:
我個人認為如果真的不能直升自己中學,阿囝便無必要走出來讀書,沙田比較二線的英中可以考慮下,自行有兩間學校可以選,第一所選英中:林裘謀,郭得勝,聖母無玷和崇真都可以考慮下,而第二所選中中,可以選胡忠,而直資就選培基.

Zoey:
培小的程度好高的,在自己學校中間的,出去同其他學校比就高一截了,而且自行收生,學校都好睇邊間小學的學生,所以應該是看高一線的.

Dear all:

我仲以為只有我們一條龍d仔會"皇帝唔急太監急",我日日苦口婆心叫佢努力d,佢都係當耳邊風,今年中學中一就留左十幾人.

頭痛:
唔好太自責,佢地都要學習自我承擔的,希望經此一役,佢地會開竅啦!

mansonwai:
其實真是很難講,很多名人以前都是"拾吓拾吓",到大個d又會開竅,我有兩個姪都是培幼,小,中讀的,大哥比較緊張讀書,但可能是太緊張,考會考考得不是太好,細那個小學時巳是常常被笑他考第三(由尾數起),那年升中,本來都驚他返唔到培中,點知又收佢喎!中一那年讀到留班,但中四選科後,可能他對理科有興趣,越讀越好,中五後他不想在香港讀,便揀到英國讀A-Level,讀得好好添,今年入了U,所以最重要是他讀得開唔開心,佢介唔介意同學比佢叻,如果佢都想轉出來,那麼也不要太在意勉強他留在那裡,如果他好想留低,那便叫他發奮,到時候得與唔得也無需怨天尤人!:-|

原帖由 mansonwai 於 08-11-27 17:31 發表
Eva

manson Daddy 同我都覺得佢讀 BAND 2
好校風既學校好似會好 D

因為之前既講座有位老師講
Band 2 既老師會比較 care 學生
而且學校會進取一d 因為想升上 band 1 之列

其實我都怕佢讀 band 1 學生....其他學生 ...
‹ 上一主題|下一主題