用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 15分,點算好?
go

15分,點算好? [複製鏈接]

各位家長,
小兒只得15分, 有机会在自行收生中獲以下 schools 取錄嗎?
1. St. Joseph
2. 香港華仁
3. DPS (舊小拔)
4. Hennessy 官小

若机会通通是零, 真要好好部署...

Thansk for sharing.
   0    0    0    0

其實15分的機會真係等於零,尤其是熱門學校,但始終要鎖定一所心儀小學,由第一round就開始選這間校學,咁將來的叩門機會才會大D.

原帖由 Bilobi 於 08-8-28 12:41 發表
各位家長,
小兒只得15分, 有机会在自行收生中獲以下 schools 取錄嗎?
1. St. Joseph
2. 香港華仁
3. DPS (舊小拔)
4. Hennessy 官小

若机会通通是零, 真要好好部署...

Thansk for sharing. ...

03 年出生較低, 大抽獎實中一間, 都5 係冇 chance.  我見我囡囡學校都好多抽到 1, 2 & 4.

機會一定有,不過就好微。如果你小朋友成績同體藝各方面發展OK,你不妨試試的,到時扣門機會都大D。

我囝囝都是得15, 校網35. 所以都會同他考直資及私立小學.

醒目開學勳章

我suggest 你揀官小, 因為我知道朋友個女都係15分自行收生可以派到Hennessy 官小。

我小朋友都係一樣得十五分,心儀係喇沙,不過我知道跟本係無可能入到,但係我會打算叩門,請問有冇人喇沙是否會接受叩門?

若然我 register 了直資学位, 由頭至尾沒有参加政府的派位 (自行 & 攪珠), 仍可喇沙叩門嗎?

我好想囝囝可以入到喇沙,但明白机会很微, 又唔係住41 區... by the way, 喇沙会有几多叩位呢?

原帖由 eileenycm 於 08-8-31 11:23 發表
我小朋友都係一樣得十五分,心儀係喇沙,不過我知道跟本係無可能入到,但係我會打算叩門,請問有冇人喇沙是否會接受叩門?

喇沙想叩門入, 正式的係無, 除非有人事啦....

原帖由 Bilobi 於 08-9-5 10:08 發表
若然我 register 了直資学位, 由頭至尾沒有参加政府的派位 (自行 & 攪珠), 仍可喇沙叩門嗎?

我好想囝囝可以入到喇沙,但明白机会很微, 又唔係住41 區... by the way, 喇沙会有几多叩位呢?

...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空
‹ 上一主題|下一主題