用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 08-09年度的sfa小三家長交流站
樓主: phylli
go

08-09年度的sfa小三家長交流站 [複製鏈接]

原帖由 tobygin888 於 08-10-2 18:03 發表
唉!!!
第1次maths assessement 就慘敗了, 冇眼睇!
阿囡話好多同學唔合格, 因為做唔哂, 都唔知係唔係架!

tobygin888,
我聽亞女話有好多同學唔pass呀!原因都一樣做唔晒,亞女都做唔晒,緊緊合格,各位有無睇過份卷,唔只要識咁簡單,仲要個腦識轉,本人覺得响sfa出嚟嘅真喺精英......唔知小女頂唔頂到p6.救命!!
一開學就咁深(各科),大家努力呀!

philli,
喺呀,啲中文都有難度,温都要放長咗時間.加油!

Assessement

fans,

小女數學托賴。中文完即叫著:未做完呀,恐怕自己不合格。我唯有叫她做事快手快腳,特別寫中文字,測驗不用寫得太漂亮,清楚可見是什麼字便可。

自從中文詞語簿,寫得取甲+可以下次每個詞語寫少一次,小女超級雕刻。做不完乃正常。

校車

fans,

今天我上下午班,故帶小女去乘搭校車上學去,我們一到已感到奇怪,為何只有2名學生(包括小女),其他的不見了,我以為大部部參加了課後活動後,乘撘校車次數少而改不撘罷了。

但我們等到7:30有多,仍未有校車到,心有不妙,致電回校問校車負責人的電話,看看什麼一回事,才見另外一校車從另一個方向駛過來,跟我們說:沒有人通知你,上車地點改前了:在7-11處。真的無人通知。奇怪,:evil: 致電問清楚負責人是那一間7-11,她好像責怪我般的語氣,見車你就伸手去截停上車,咁都得!問非所答。:tongue:

最衰試驗班只有一科抽中,加埋合唱團也只不過一星期內得兩天放學不乘撘而已,否則,真的不想.....

Typhoon

fans,

又有颱風來,不過這風不停轉動風速和方向,希望6/10/08有得上學去,因小女好想穿女童軍的制服回校參加day three 的extra activities。:loveliness:

原帖由 phylli 於 08-10-3 08:33 發表
fans,

又有颱風來,不過這風不停轉動風速和方向,希望6/10/08有得上學去,因小女好想穿女童軍的制服回校參加day three 的extra activities。:loveliness:

我女都好想入女童軍,不過入唔到.各位你哋入唔入到eng class,每日一篇?定只是做昨天派新網站功課(有齊晒嗎?)真唔明??

網上練習

原帖由 moochacha 於 08-10-3 09:15 發表

各位你哋入唔入到eng class,每日一篇?定只是做昨天派新網站功課(有齊晒嗎?)真唔明??

moochacha

只做新網站 "hkreading" 「閱讀越有趣」便可,內有中及英和一些常識,IQ題等。昨天的IQ題不懂呀。:D

中文評估

fans,

小女班雖未派卷,但老師已告訴小朋友們,全班只得10個同學合格。慘!

有一班派了,亦只有十多個同學。全班四十多位,那麼多小朋友不合格啊!:(

[quote]原帖由 phylli 於 08-10-4 10:40 發表
fans,

小女班雖未派卷,但老師已告訴小朋友們,全班只得10個同學合格。慘!

有一班派了,亦只有十多個同學。全班四十多位,那麼多小朋友不合格啊!:( ... [/quot

原帖由 phylli 於 08-10-4 10:40 發表
fans,

有一班派了,亦只有十多個同學。全班四十多位,那麼多小朋友不合格啊!:( ...

原來有咁多人唔合格,唔怪之得亞仔話「合格都已經很好了」  

我睇過份卷,真係幾深,而且又長,第一次評估就咁深,下次又會係點ge呢?
只有眼睛最真

原帖由 hoho2000 於 08-10-6 09:07 發表

原來有咁多人唔合格,唔怪之得亞仔話「合格都已經很好了」  

我睇過份卷,真係幾深,而且又長,第一次評估就咁深,下次又會係點ge呢? ...

hoho2000,
咪好似近排股市咁,好驚咁直落,好神奇咁直上,sfa...心臟有毛病嘅家長真要好好考慮先好入, 以上只是講笑.
大家努力吖!

My kid also feels so sad about this, although the assessment paper is not yet returned.

原帖由 hi999999 於 08-10-6 09:40 發表
My kid also feels so sad about this, although the assessment paper is not yet returned.

嗄!!!! 死伙啦.  唔知亞仔測成點啦...

中文評估

fans,

如我所料,真的不合格,不過比我預期的好,便算了,下次真的要做得完才有合格的機會。

小女話最高分亦只不過三十二分。慘情!

Day Five 英默

3A fans,

請問知不知 9.10.08 day five 有無英默默書範圍?

中默

3A fans,

中默上次又話1.3 和2.1,誰料補默1.2和2.1,幸好,我們有備1.2的詞語,故分數不太差。
但下一次,小女話2.1和2.2,再重默上一次的詞語,範圍不少啊!

原帖由 phylli 於 08-10-6 17:56 發表
3A fans,

請問知不知 9.10.08 day five 有無英默默書範圍?

小兒說下一次應該是 unseen.

原帖由 phylli 於 08-10-6 17:54 發表
fans,

如我所料,真的不合格,不過比我預期的好,便算了,下次真的要做得完才有合格的機會。

小女話最高分亦只不過三十二分。慘情!

小兒說3A只有六個合格。

如果大家中文assessment 成績都咁上下差, 學校係咪要檢討吓呢?
好明顯唔係個別學生既問題啦!

中文評估

原帖由 tobygin888 於 08-10-7 20:55 發表
如果大家中文assessment 成績都咁上下差, 學校係咪要檢討吓呢?
好明顯唔係個別學生既問題啦!

fans,

純粹個人意見:小女在小二的中文評估後,我有同一感覺 --- 是否因為用了普通話教中文的關係? 小朋友只重普通話讀音。反未必知粵語讀音,或意思的運用;而日常生活中,我們也未必用普通話對話,故在句子重組方面有分別。中文方面的成績不如以前, 從小她的中文是不用花太多時間溫習,現在,所用的時間不少過其他主科。:(

phylli :
剛放工 ?
‹ 上一主題|下一主題