用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 浸會大學附屬學校王錦輝中小學 1C 班家長報到!!!! ...
樓主: Esther-Hailey-J
go

浸會大學附屬學校王錦輝中小學 1C 班家長報到!!!! [複製鏈接]

ts07an

仲乜咁火

原帖由 ts07an 於 08-10-9 18:18 發表
A-School 個 INTERNET 真係好好好慢.....
等到忟, 做功課又忟, 教仔又忟, 都唔知要捱到幾時....唉....

亞仔做嘢, 唔嗲唔吊....
我老公又係, 唔嗲唔吊.....

D 男人都係咁....

各位媽咪, 請容許我 "嗔" 吓. ...

回覆 # 的文章

今日無咁火啦, 衰仔琴晚氹返我啦 !   
教亞仔普通話, 成日話 "我唔識聽 ! 我唔識聽 ! 我唔識聽 ! "
公司又要做, 屋企又要理, 教仔又我做, 電視就無得睇, 兩隻衰嘢霸晒兩個電視機 ! 真係好慘....
算啦 ! 瞓醒又一日lu....:) :) :)

各位媽咪,
你地仔仔女女學普通話學成點 ? 會唔會平時都同佢地講吓呢 ?
我個仔有d抗拒, 又無信心, 琴日派咗d字卡, 希望可以幫到手啦..

joan

ts07an

me too

希望過多幾個月會好d囉

原帖由 ts07an 於 08-10-10 11:55 發表
各位媽咪,
你地仔仔女女學普通話學成點 ? 會唔會平時都同佢地講吓呢 ?
我個仔有d抗拒, 又無信心, 琴日派咗d字卡, 希望可以幫到手啦..

joan

Hi, ts07an,

唔好咁忟啦,係咁架喇,我諗所有在職媽咪都有同感,日頭已經做到隻“職”咁,夜晚教仔我地又係主力,所以個人都好燥,諗番自從阿仔升小一後,真係好似無一晚唔“省”過佢,只爭在長定短,平心靜氣諗吓,佢地升小一都係個多月,自己轉工都無咁快適應啦,所以已決定要控制吓自己,費事傷身又傷感情!(希望做到小小啦!: )   

原帖由 ts07an 於 08-10-9 18:18 發表
A-School 個 INTERNET 真係好好好慢.....
等到忟, 做功課又忟, 教仔又忟, 都唔知要捱到幾時....唉....

亞仔做嘢, 唔嗲唔吊....
我老公又係, 唔嗲唔吊.....

D 男人都係咁....

各位媽咪, 請容許我 "嗔" 吓. ...

非常之有同感,開學以來,晚晩放工就係要同亞仔睇功課,佢做野又慢,好似習慣晒每晚都要省佢;而家仲要同佢上網做"每日一篇";等佢瞓咗先至可以停吓.
有時都盡量試吓忍,但未必次次得,都有同亞仔傾過,佢話會試吓做快啲,再睇吓好唔好啲.

比多啲時間大家,希望小朋友,大朋友都有改善啦!

原帖由 Hinmummum 於 08-10-10 13:48 發表
Hi, ts07an,

唔好咁忟啦,係咁架喇,我諗所有在職媽咪都有同感,日頭已經做到隻“職”咁,夜晚教仔我地又係主力,所以個人都好燥,諗番自從阿仔升小一後,真係好似無一晚唔“省”過佢,只爭在長定短,平心靜氣諗吓,佢地升小一都係個多 ...

多謝你地的鼓勵...

同仔仔, 老公仲要一齊行好長既路, 真係少d意志同毅力都唔得   

今日英文(mauve) journal 都幾難, - "whatever they feel about writing"
淨係個題目佢都唔明....

我囝囝都係mauve組,我都未開始同佢諗.
亞仔本planner噚日唔見咗,已經冇抄功課,今日仲未揾番,用張紙抄低又冇寫journal題目,問佢又唔知,好彩今日有post咋.
做家長嘅唯有同佢諗諗再做啦.
如今真係難為了家長!

原帖由 ts07an 於 08-10-10 20:43 發表
多謝你地的鼓勵...

同仔仔, 老公仲要一齊行好長既路, 真係少d意志同毅力都唔得   

今日英文(mauve) journal 都幾難, - "whatever they feel about writing"
淨係個題目佢都唔明.... ...

我仔仔手冊淨係寫咗 journal, 都無寫題目嫁, 佢都唔知做乜...都係要家長揾吓, 問吓, 先知做乜咋...

原帖由 lily0720 於 08-10-10 21:25 發表
我囝囝都係mauve組,我都未開始同佢諗.
亞仔本planner噚日唔見咗,已經冇抄功課,今日仲未揾番,用張紙抄低又冇寫journal題目,問佢又唔知,好彩今日有post咋.
做家長嘅唯有同佢諗諗再做啦.
如今真係難為了家長!

...

Hi ts07an,
總之一句講晒,而家我哋都好似要一齊上堂咁,佢哋做乜我哋最好做埋一份.

原帖由 ts07an 於 08-10-10 21:47 發表
我仔仔手冊淨係寫咗 journal, 都無寫題目嫁, 佢都唔知做乜...都係要家長揾吓, 問吓, 先知做乜咋...

直情係鬥智鬥力呀!   

原帖由 lily0720 於 08-10-10 22:05 發表
Hi ts07an,
總之一句講晒,而家我哋都好似要一齊上堂咁,佢哋做乜我哋最好做埋一份.

今個week的通告內容好精彩

你地會否去 11/11 的活動

有得同亞仔一齊, 緊係去啦, 不過其實都未清楚係D乜, 識吓佢D朋友仔都好啦...

原帖由 好姨 於 08-10-11 11:38 發表

I will join 11/11 event.
原帖由 好姨 於 08-10-11 11:38 發表

咁你地有無選中做伴讀計劃呀

冇呀,唔知會選多少個呢?
原帖由 好姨 於 08-10-12 21:26 發表
咁你地有無選中做伴讀計劃呀

How do we know we've been selected? I don't know about this reading scheme wor!!!

Esther

原帖由 makfr 於 08-10-13 23:05 發表
冇呀,唔知會選多少個呢?

If your kid has selected, you should have received the notice last Friday which requested to return the reply slip.  I know this becasue when I checked the notice via Intranet, there's one more page in the notice PS010.

原帖由 Esther-Hailey-J 於 08-10-15 17:14 發表
How do we know we've been selected? I don't know about this reading scheme wor!!!

Esther

你地會否去 25/10 PTA 的活動 ?  I will.

hello makfr

你25/10唔駛番buk咩??

原帖由 makfr 於 08-10-15 22:43 發表
你地會否去 25/10 PTA 的活動 ?  I will.
‹ 上一主題|下一主題