用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 浸會大學附屬學校王錦輝中小學 1C 班家長報到!!!! ...
樓主: Esther-Hailey-J
go

浸會大學附屬學校王錦輝中小學 1C 班家長報到!!!! [複製鏈接]

昨天"詠鵝"可在這個內地web找到,有發音

http://www.61flash.com/flash/2041.htm

回覆 # 的文章

回覆 # 的文章

makfr,

普通話綱頁.. 好呀 !

手冊今日"讀詞語三遍" 係唔係中文第 80 頁的 "中秋" ?
手冊寫係詞語, 但係呢個唔似詞語 law...
我d普通話都係半桶水, 點同仔仔讀呢 ? 唯有頂硬上啦 !

手冊 - 令我有點迷網, 仔仔又唔係好清楚, 放工返到屋企學校又收咗工, 想問 ms. lin 都問唔到啦 !

我個仔都話係讀中文第 80 頁的 "中秋"。

其實現代的web site有提供課文朗讀,密碼應於九月份透過學校派發,詳見課本封底內頁.

http://prichin.moderneducation.com.hk/edu_platform/login/student/primary/chinese2/html.jsp

原帖由 ts07an 於 08-9-10 19:16 發表
makfr,

普通話綱頁.. 好呀 !

手冊今日"讀詞語三遍" 係唔係中文第 80 頁的 "中秋" ?
手冊寫係詞語, 但係呢個唔似詞語 law...
我d普通話都係半桶水, 點同仔仔讀呢 ? 唯有頂硬上啦 !

手冊 - 令我有 ...

Hi 各位1C 家長你們好,

我個囡是1B 班, 想請問你地D小朋友有無話要分班上ENG class 呢??  我個囡話今日正式分班上英文堂, 我個囡去1A上, 其他同學分別去不同班, 是否真的???  

BTW, 除Monday, 近兩日我個囡都話no homework, 連 Planner 都是空的 ,你地班進度好似快好多,真有D擔心。

Hi, gp811,

我個仔冇講要分班上Eng class. 等我明天問下呀仔。不過我問過我班主任, 佢confirm今個星期English仲係under assessment,可能每堂都由唔同老師上課,有d堂assess spelling, 有d phonics.....我諗1C可能assess 咗spelling, 因Monday要在堂上做spelling textbook, 而明天帶phonics, 相信會assess phonics.  好似在BK見過有其他班要讀英文,可能係assess Oral.

1C 有homework, student planner 內容如下 :

Monday - 1. 中文工作紙 (拼音 - a, o, e)
                2. Spelling P.4-5  
                3. Maths WB Ch. 1 P.2-3
                4. 帶常識書1D 填書p.4-6

Tuesday - 1. 中文工作紙 (詠鵝)
                2. LA P.7
                3. OLE WS

Wednesday - no homework
                     1. 讀詞語三遍
                     2. Bring Phonics Pgs. 7-16

(Pls correct me if I am wrong)

其實,每班每日上的堂未必一樣,但每日例必有中英數& OLE....進度方面, 應該大家差不多,不要太担心,可能Thurs & Friday你有好多homework而我班又冇呢。

我由term start開始好緊張架la,今個星期一開始返全日仲緊張....Monday ar 仔唔記得帶student planner 返屋企而又講在堂上做spelling...又冇帶書,我問ar仔咁上堂點,佢話老師叫佢睇住隔離個classmate做,問親佢一係話唔知道,一係話唔記得,比佢激到飛起,火都黎,我發哂"din",係咁鬧....一路同佢做就一路又哦又鬧.  

好彩今日好咗d...5係我就精神崩潰la....不過,我都叫自己relax d, give them some time as the kids need to adapt a totally new envoirnment, new rules, new classmates, new teachers......everything is new to them, they are just 6 yr old kids, what expectation I can have.

原帖由 gp811 於 08-9-10 22:54 發表

我個囡是1B 班, 想請問你地D小朋友有無話要分班上ENG class 呢??  我個囡話今日正式分班上英文堂, 我個囡去1A上, 其他同學分別去不同班, 是否真的???  

BTW, 除Monday, 近兩日我個囡都話no homework, 連 Planner 都是空的 ,你地班進度好似快好多,真有D擔心。

死啦! 我都唔知要帶phonics喎!個女寫到d字飛起晒咁!要問佢要讀中文邊頁幾次先肯講,而家已經做緊assessment 啦!哎!死啦!都唔知點添!知晤知幾時做完有結果呀?你有無報speech festival?我報在english 呀!

esther

原帖由 makfr 於 08-9-10 23:37 發表
Hi, gp811,

我個仔冇講要分班上Eng class. 等我明天問下呀仔。不過我問過我班主任, 佢confirm今個星期English仲係under assessment,可能每堂都由唔同老師上課,有d堂assess spelling, 有d phonics.....我諗1C可能asse ...

Hi 我都女都係1b班, 發覺佢好似bb班,呢2日手冊都無homeword寫,都唔知真定假???

但我問過佢都話英文係星期一先分班

但其實佢琴日應該係有maths功課,不過我見佢向學校做左3版,所以佢可能係向學校巳做哂,所以番黎無野做~~

原帖由 gp811 於 08-9-10 22:54 發表

BTW, 除Monday, 近兩日我個囡都話no ...

marfr

你唔好咁緊張啦,佢地要適應,比小小時間佢地啦 其實呢幾日都巳經一日好過一日,我諗佢地好快會上手架啦

原帖由 makfr 於 08-9-10 23:37 發表
Hi, gp811,

我個仔冇講要分班上Eng class. 等我明天問下呀仔。不過我問過我班主任, 佢confirm今個星期English仲係under assessment,可能每堂都由唔同老師上課,有d堂assess spelling, 有d phonics.....我諗1C可能asse ...

回覆 # 的文章

makfr,

你同我一樣, 我都係好緊張, 又忟, 仔仔唔嗲唔吊, "d 功課做唔齊都唔怕, 老師唔會鬧既", 比佢激死 !

我哋真係要自行調節一吓, 唔好太緊張, 剛開始有少少唔習慣都係正常, 老師同學校會明白的, 大家努力加油 !!!!!

Esther,

有報ar...English & Mandarin....初初冇諗住咁忙,報咗2個, 諗住玩下....C la, 而家可能練倒一樣咋. maybe need to drop either one, see if he can pick up two.    Saturday剛開始叫佢讀Manadrain (散文),一日 讀3次倒,planning to start English this Saturday.

BTW, which poem you have picked for Hailey?  My son choose Ocean Travel.

原帖由 Esther-Hailey-J 於 08-9-11 09:59 發表
死啦! 我都唔知要帶phonics喎!個女寫到d字飛起晒咁!要問佢要讀中文邊頁幾次先肯講,而家已經做緊assessment 啦!哎!死啦!都唔知點添!知晤知幾時做完有結果呀?你有無報speech festival?我報在english 呀!

esther

...

Hi, Esther,

唔緊要啦!我個仔都無 o係手冊度寫要帶 phonics,淨係口講話要帶,問佢帶邊頁,佢又話唔知,仲叫我帶晒成本,你話係咪俾佢激C,好在 makfr 提水,如果唔係都唔知點,我諗學校都會明白小朋友需要有一段適應期既,我已經叫自己儘量唔好咁緊張,俾 d 時間自己同仔仔!

原帖由 Esther-Hailey-J 於 08-9-11 09:59 發表

esther

...

Kae,

在学校係做textbook裏的exercise, 而返屋企係做workbook,有分比gar!
原帖由 kae 於 08-9-11 10:10 發表
但其實佢琴日應該係有maths功課,不過我見佢向學校做左3版,所以佢可能係向學校巳做哂,所以番黎無野做~~

ar 仔個student planner圖:

(save as another file to view will be better)

My son said they need to read p.80 中秋節....係課文...都5係詞語....是但啦,叫佢read咗p.80就算。

esther

...

你好勁呀^^ 連本手冊都scan埋

有分比?? 咁c火啦,我見佢本maths wb比老師收左喎,無帶過回來ar

原帖由 makfr 於 08-9-11 10:30 發表
Kae,

在学校係做textbook裏的exercise, 而返屋企係做workbook,有分比gar!

Kae,

我會叫自己5好再甘緊強gar la....可能女仔會好d,你問佢都會答...但我個仔呢10問9唔應(問親上堂做d mud),成日最醒就係答你,唔知道啊,唔記得la...心血少d都C!
原帖由 kae 於 08-9-11 10:12 發表
marfr

你唔好咁緊張啦,佢地要適應,比小小時間佢地啦 其實呢幾日都巳經一日好過一日,我諗佢地好快會上手架啦

Maths wb 過一、兩日會派返gar la.

我要返工,咪叫工人fax比我,如趕得切,有5明都可以打去學校問下ma.
原帖由 kae 於 08-9-11 10:56 發表
你好勁呀^^ 連本手冊都scan埋

有分比?? 咁c火啦,我見佢本maths wb比老師收左喎,無帶過回來ar

ts07an,

一於咁話,大家絕繼續努力加油 !
原帖由 ts07an 於 08-9-11 10:20 發表
makfr,

你同我一樣, 我都係好緊張, 又忟, 仔仔唔嗲唔吊, "d 功課做唔齊都唔怕, 老師唔會鬧既", 比佢激死 !

我哋真係要自行調節一吓, 唔好太緊張, 剛開始有少少唔習慣都係正常, 老師同學校會明白的, 大家努力加油 ! ...
‹ 上一主題|下一主題