用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無人可以教我怎樣做?
go

[聽/語障] 有無人可以教我怎樣做? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

http://www.heephong.org/chi/slp/slp_service.html
協康算係半私家機構, 言語治療中, 算係老大哥了, 質數有保証, 不過唔平, 如果係自己報名(即唔等政府慢慢轉介), 要$600一小時, 我仔初時係一星期一次的, 而家2星期一次都可以了
係1:1服務, 治療師會先評估小朋友, 再睇小朋友需要咩訓練, 係口肌, 定協調, 定思維......每堂會做唔同training, 佢地好多計仔tum小朋友上堂的, 有兩手架, 放心
最重要既, 就係家長一齊上堂, 然後根據治療師指示, 返屋企繼續做練習(可能係咬牙膠, 可能係讀卡, 可能係吹笛, 視乎個別情況)
進步可以好明顯的, 我仔第一堂去, 姑娘叫拍拍手, 完全無反應, 而家連搏咀都識了, 係差d口肌仲未能完全掌握, 講野又心急nur埋一舊, 要繼續跟進
你fax份form返去先, 因為協康係中央處理的, 如果想快d, 可考慮放工時間, 我果時排6pm, 個幾月就有位了, 如果一定要sat, 就真係要排下隊
加油!!
原帖由 ahjoechan 於 08-9-2 01:38 PM 發表
you may try "STEP"

謝謝你回覆.

請問有無私人機構介紹?

我仔仔已 4 歲, 沒時間再等了
[/quote]

醒目開學勳章 王國長老

pm左我個電話俾你, 有時間傾傾丫
(個pm short short地唔知你收唔收到)
原帖由 boise 於 08-9-3 01:15 AM 發表
有沒有多一點資料?

麻煩你.
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題