用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 第二屆播道書院小學部懇談室
樓主: freddielau
go

第二屆播道書院小學部懇談室 [複製鏈接]

有大家的分享, 我可放心些了. 謝謝!

請問今天P2E的GS Vocab寫什麼生字, 我個女今天不舒服早退.
Thank!:-|

原帖由 ESma 於 08-10-13 08:12 PM 發表
請問今天P2E的GS Vocab寫什麼生字, 我個女今天不舒服早退.
Thank!:-|

Emergency, Accidents , Stay calm , Police

原帖由 freddielau 於 08-10-13 21:48 發表

Emergency, Accidents , Stay calm , Police

嘩乜啲字咁深㗎!Emergency, Accidents!!!

Dennis

原帖由 freddielau 於 08-10-11 01:47 發表
最近Hayden揾咗個國語老師,過了兩堂,老師竟然同我講,佢認得好多中文字,較她預期的小二生多好多,當她知道是EC,仲馬上要看看EC的中文課本.....
Hayden亦有揾英文補習老師,評語亦是好評.....
所以我都放心d.........:fu ...

咁快就要補習?仲係打孖黎!Hayden有冇時間玩㗎?國語會補啲乜㗎?

Dennis

原帖由 Dennisk 於 08-10-13 10:55 PM 發表

咁快就要補習?仲係打孖黎!Hayden有冇時間玩㗎?國語會補啲乜㗎?

Dennis

both tuitions are agreed by Hayden himself....He is getting more confidence in Chinese after few lesson (maybe pyschologically)....It is in group of 3 kids and they have chance to speak and read Mandarin...
For the English, the teacher is a ABC and spend one hour playing with him, reading story book...so Hayden won't feel uneasy or pressure
Up to this moment, all the courses are chosen by himself and none of them are under any pressure.

我覺中文, 同英文默書足夠啦, 好似今個星期, 2科都一齊默, 時間都好迫, 而且放學返到屋企都成5點, 又要做功課, 又要做網上英文, 又要溫習, d 時間好唔夠用, 唔想迫得佢冇晒時間, 比返少少時間佢睇一陣電視, 轉眼間又 9點半辰上床啦.
你地有咩方法幫小朋友溫英文默書part 1, part 2, 因係冇範圍, 係冇得溫, 一年班時都仲有, 我小小朋友剛學併音, 又未識運用到.

原帖由 ling2304 於 08-10-14 10:07 發表
我覺中文, 同英文默書足夠啦, 好似今個星期, 2科都一齊默, 時間都好迫, 而且放學返到屋企都成5點, 又要做功課, 又要做網上英文, 又要溫習, d 時間好唔夠用, 唔想迫得佢冇晒時間, 比返少少時間佢睇一陣電視, 轉眼間又 ...

昨晚睇番Daniel啲英文默書,佢張「fingertip」寫成「vingertig」!我問佢個字點讀佢居然讀到出黎,不過就梗係怪怪地喇,因為根本就無呢個字。我問佢老師讀成咁㗎咩?佢一路傻笑一路話係(佢根本係到玩野!)最後佢都承認自己係到daydream... 不過佢爆咗老師都會串錯字... 真係有趣喇。

不過乜網上英文一定要做㗎咩?我成日見Daniel一放學返黎就開電腦,不過只係四圍遊同玩吓遊戲... 都無乜見佢做野的。

其實大家點睇現在學校所教的課程呢?有啲家長話淺但有啲又話OK,如果老師照書教(backpack)又有無問題呢?因為有日我遇到有位P2家長,才明白她所指的自修是一回什麼事。

作為家長,我地自己又有冇一套對小學二年班,應該學到啲乜㗎客觀標準呢?在下到現在為止也沒有聽到EC的教學程度深而引至有學生遇到問題(可能我小接觸),多數家長都認為淺或OK。我昨日看到Daniel份GS內裡有Emergency同Accident我眼都標出黎,嘩乜咁深㗎! 我諗我中學一年班都好似未識呢兩個字。我知時代唔同有時好難比較,所以想聽聽大家有乜意見。

Dennis

我都好想知道呀,我仔通常錯好多part 1,而且D字好深喎

有冇家長有咩好辦法呀!

原帖由 ling2304 於 08-10-14 10:07 發表

我覺中文, 同英文默書足夠啦, 好似今個星期, 2科都一齊默, 時間都好迫, 而且放學返到屋企都成5點, 又要做功課, 又要做網上英文, 又要溫習, d 時間好唔夠用, 唔想迫得佢冇晒時間, 比返少少時間佢睇一陣電視, 轉眼間又 9點半辰上床啦.
你地有咩方法幫小朋友溫英文默書part 1, part 2, 因係冇範圍, 係冇得溫, 一年班時都仲有, 我小小朋友剛學併音, 又未識運用到.

原帖由 yiuyo 於 08-10-14 14:33 發表

有冇家長有咩好辦法呀!

Part One是否由老師讀然後學生默出來的呢?果部分對於我呢啲串字白痴,默書有果份一定食蛋㗎人黎講,真係一個惡夢。我由細到大都無學過phonic,所有字㗎發音都係靠死記並不明白當中原理。所以你問我,我都想知。 所以好多時我寫文時,都要掉番轉頭問Daniel啲字點串!

Dennis,

MysmartABC is not compulsory but it is good for them to practice listening and grammar (I think)
Also, the Maths is also useful

原帖由 PenguinBoBo 於 08-10-14 03:32 PM 發表

英文默書part 2 是什麼, 不記得了,講多少少呀,唔該!

Part 1. Phonics
Part 2. vocabs
Part 3. sentences
Part 4. bonus

Last week the Part 1 : Peninsula...so difficult

原帖由 yiuyo 於 08-10-14 02:33 PM 發表

有冇家長有咩好辦法呀!

difficult to prepare...so I never practise with him (coz I don't know phonics as well)

原帖由 PenguinBoBo 於 08-10-14 15:32 發表

英文默書part 2 是什麼, 不記得了,講多少少呀,唔該!

Part 2 是否係 listening 呀! 我見亞仔填1,2,3,4,5. 排次序.  PART 1 我都不懂跟他溫, 靠他自己聽, 但係他跟我說是老師發音唔準, 所以寫錯了, 真比他激C.....
好多..好靚外貿出口歐美日品牌嬰兒童服裝,快Dclick入去[個人網頁]睇啦!!!

唔識phonics,斬件拼又得唔得呀?e.g.

emergency -> e - mer - gen - cy
accidents -> ac - ci - dent - s

我又會好似咁樣教個仔:

例如話以 "er" 結尾的字
September
October
Thicker
Thinner
Softer
Smaller
等等的字,音係一樣,但係之前個英文字母唔一樣,咁個發音就會唔同,唔知你地明唔明我講咩呢?

係呀, part 2 係 listen, part 2 都會有錯1-2個, 但 part 1, 次次都錯晒返黎, 係靠串生字同句子, 仲有 bouns 拎番分, 唔係就次次食"旦".

原帖由 candyocean 於 08-10-14 15:49 發表

Part 2 是否係 listening 呀! 我見亞仔填1,2,3,4,5. 排次序.  PART 1 我都不懂跟他溫, 靠他自己聽, 但係他跟我說是老師發音唔準, 所以寫錯了, 真比他激C.....

老師發音唔準

有創意,我仲意!可能真係佢岩都未定㗎!

原帖由 bbdou 於 08-10-14 15:58 發表
唔識phonics,斬件拼又得唔得呀?e.g.

emergency -> e - mer - gen - cy
accidents -> ac - ci - dent - s

我又會好似咁樣教個仔:

例如話以 "er" 結尾的字
September
October
Thicker
Thinner
Softer
Smaller
等等的字 ...

Thank you bbdou,早啲識妳就好喇,唔駛細個食蛋食到嘔!

原帖由 ling2304 於 08-10-14 16:05 發表
係呀, part 2 係 listen, part 2 都會有錯1-2個, 但 part 1, 次次都錯晒返黎, 係靠串生字同句子, 仲有 bouns 拎番分, 唔係就次次食"旦".

妳話現在的教學方法幾好呢! 起碼有啲bouns吖。 點都有啲渣拿!

仲有無其他方法分享吓。

Dennis
‹ 上一主題|下一主題