用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 第二屆播道書院小學部懇談室
樓主: freddielau
go

第二屆播道書院小學部懇談室 [複製鏈接]

上左FACEBOOK 睇啦, 估唔到你哋仲快過我.
我剛都SEND 左E-MAIL 比你哋(寫住tenpofamily), 你哋CHECK 吓啦.

Parents' Choir

Hi I am P1 parent.

Re: Parent Helpers – Parents’ Choir.

Anyone joined it before?  

What is this for?

I am not good at singing, can I join?   

Thank you

嘩, 班嘩鬼今日無端端又可以放一日假, 開心死佢哋啦, 不過原本今日要默英文, 係咪即係要改為聽日默呢?

原來 EC 個學校網 已經可以睇到每日家課喇..

*** Piglet 328 ^ ^ We have happyland.....

係呀, 上星期已經可以睇到啦.

原帖由 piglet328 於 08-9-24 12:37 發表
原來 EC 個學校網 已經可以睇到每日家課喇..

出咗Class Slogon 果d video..2E 輸梗

我亞仔好似話2A WIN左 BOR

咦咦,係咩2A WIN左,等我去睇下先,係咪學校網有嫁?

原帖由 心心 於 08-9-25 23:30 發表
我亞仔好似話2A WIN左 BOR

yiuyo
at功課條link
我個仔講, 唔知堅定流? 等你話我知
不過我見2A確是很出色, 用左we are ready

Hi 各位家長,

今日見到有張報告話啊仔有扁平足,需要再check, 唔知你哋d小朋友有冇問題呢?

我問番啊仔, 佢話好多同學都係咁,我唔係幾明,mug扁平足係香港咁common咩?有此毛病的比率咁高?

Ian 媽媽
Ian  媽媽

hoyhconnie

我自己小朋友就冇問題,不過都知有其他小朋友係需要跟進的.

扁平足係香港係真係幾common嫁,我只知通常在Dr. Kong度有得check,詳情就不太清楚,你可上網或去Dr. Kong到問下,不過不用太担心

或者有冇其他媽咪知道呀?

原帖由 hoyhconnie 於 08-9-29 20:29 發表
Hi 各位家長,

今日見到有張報告話啊仔有扁平足,需要再check, 唔知你哋d小朋友有冇問題呢?

我問番啊仔, 佢話好多同學都係咁,我唔係幾明,mug扁平足係香港咁common咩?有此毛病的比率咁高?

Ian 媽媽 ...

Hayden's case is mild and need observation for another year......

it's quite common among kids...dun worry too much

Edison 都有依個情況, 學校check 完仲話係嚴重tim, 但其實我哋每半年左右都會去dr. kong check, 都係話有扁平足依個情況, 但係中度, 冇話去到嚴重wor, 但dr. kong o個邊都話依家d 小朋友有好多都有依d 情況, 所以應該算係幾common. 不過當然都要成日check 住, 睇吓會唔會有什麼大變化啦.

Hello,

係呀........巳經幫啊仔book咗再check...我唔係担心,亦唔係唔開心,啊仔亦一路幫趁Dr. Kong,只係突然有d感觸, 覺得現今為人父母真係好忙,責任好重.....

一時又話要check腳, 一時又話要 check腎, 一時又話要 check眼, 一時又要口腔檢查, 一時又話身體檢查...好快又話要考試,病起上來就仲死....

仲有,又要顧住自己份工,有需要又要進修, 家中各樣大小事務又要睇實, 又要抽空陪伴自己雙親............

有時都不禁會問吓自己"為誰辛苦為誰忙?".....唔知要到何年何月才會到達我心中的"逍遙"境界........

突然想起一首詩:

"春有百花秋有月
夏有涼風冬有雪
若無閑事掛心頭
便是人間好時節"

Ian 媽媽

原帖由 midcochow 於 08-9-30 18:04 發表
Edison 都有依個情況, 學校check 完仲話係嚴重tim, 但其實我哋每半年左右都會去dr. kong check, 都係話有扁平足依個情況, 但係中度, 冇話去到嚴重wor, 但dr. kong o個邊都話依家d 小朋友有好多都有依d 情況, 所以應 ...
Ian  媽媽

Connie,

似乎妳都做到好倦!
take it easy.....吾好比自己同個仔大大壓力...有時間咪relax 吓...对自已都好d,如果吾係,到真的可放手時,自己都

Hi

我仔係幼稚園時已check到嚴重扁平足,個時都帶咗佢去寶血醫院驗腳仔,足部矯形師叫我仔做鞋墊是根據佢腳形做,不過唔係好似dr kong 個d咁軟,係用硬膠做,初初著個時,隻腳仔成日起水泡同幾辛苦,後來會好d,但個仔就好唔鍾意著,同埋醫師會叫小朋友唔好著涼鞋,布鞋同拖鞋等等,同埋會叩你比咩類型鞋小朋友著,跟住會見議小朋友要做腳仔運動.但我覺得係好普遍同好似唔會變好咁.
所以個仔result預咗唔會好.

原帖由 hoyhconnie 於 08-9-30 22:18 發表
Hello,

係呀........巳經幫啊仔book咗再check...我唔係担心,亦唔係唔開心,啊仔亦一路幫趁Dr. Kong,只係突然有d感觸, 覺得現今為人父母真係好忙,責任好重.....

一時又話要check腳, 一時又話要 check腎, 一時又話要  ...
Ryan媽咪

hoyhconnie

係呀,而家做父母真係要八足咁多爪呀!而且又要護及其他事情,有時又真係幾勉,不過最緊要自己懂得放鬆下,唔係就真係.....
唔緊要啦,有咩壓力問題時,,多d上來同大家分享下,"申"下會好d嫁,加油!

原帖由 hoyhconnie 於 08-9-30 22:18 發表
Hello,

一時又話要check腳, 一時又話要 check腎, 一時又話要  ...

你地對今年的新老師有冇意見呵..............

原帖由 bebe_c 於 08-10-2 11:26 PM 發表
你地對今年的新老師有冇意見呵..............

暫時都未見過面,未打過招呼

!!!!!!!!我班真大獲, 物都要自修呵...........
‹ 上一主題|下一主題