用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 :) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:
樓主: chingchingb.ma
go

:) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (: [複製鏈接]

siufo,
廣華都OK喎,可以比資料我,等我又再去問下嗎?唔該哂!
原帖由 siufo 於 08-10-8 14:44 發表
boygirl,
我果間係旺角近廣華, 唔知你近唔近

Grace,

我都係同你一樣,都係18號9:30。
原帖由 graceshumwy 於 08-10-10 00:40 發表
你地就好啦! 時間我同大家都好接近, 9:30am, 不過係18 oct呢!

[quote]原帖由 sunphoto88 於 08-10-10 00:32 發表
Parents' Day (Oct 25):

Kangaroo......... ...

chingchingb,

收到啦!謝謝你!

我都有聽過這個具影響力的人,比糖時會留意小朋友的禮貌。不過無論怎樣,小朋友最緊要唔好怕醜,對住老師可以有反應!Anyway,sunphoto,Grace、Kangaroo,細佬妹的interview都可以大獲全勝,到時同哥哥一齊番學,一齊出來玩! quote]原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-10 09:35 發表
sunphoto, Kangaroo & Grace,

KV interview唔好咁擔心(雖然我當年都係),但小朋友真係估佢唔到ga,想當年亞囡interview時好細,淨係識跟人口水尾講嘢,e.g.人哋問"你鍾唔鍾意食pizza?",佢答copy番後尾嗰幾個字嚟講"鍾意 ... [/quote]

siufo,
I cannot recieve your info. Can you send me again?

原帖由 siufo 於 08-10-10 10:58 發表
boygirl,
check pm.

其實我諗佢地真係未完全同新同學仔 混熟,始終他們都已經有一年的感情,所以腦海裏總會仍是想著K1的同學仔。我問詩樺最friend的同學仔,她竟然答我是古偉業,K1時她常常話古偉業蝦佢,但現在竟然話同佢最friend,真係意想不到!或者她覺得而家班裏同佢最熟吧!佢仲成日話去洗手間時會見到陳愷琳!好開心喎!,quote]原帖由 siufo 於 08-10-12 09:00 發表
我都發現亞仔未好融入到K2, 佢話班上最friend個幾個, 一個係馬嘉欣, 一個係之前畫班識既, 所以可能都要一段時間呢!

[/quote]

我個女都話要簽名喎!果日一番到屋企,佢就已經係咁叫我同佢簽名,仲講明係爸爸同媽媽都要簽,然後今天就交番比老師,不過佢話老師今日請左假,所以要鄤天才可以交喎!
原帖由 graceshumwy 於 08-10-13 01:44 發表
各位:
我想問問大家知唔知dictation派咗返嚟使唔使交番比老師? 同埋係咪要簽名作實呢? 因有個家長就好似要....但我問阿仔, 佢又話唔使, 佢話miss chiu咩都講喎! ...

siufo,
收到啦!唔該哂!不過這兩天未有時間打去問問個情況,可能明天會打去問!
原帖由 siufo 於 08-10-14 23:04 發表
boygril,
sent by e-mail. pls check.

Grace,
哇!乜你D行動咁快架!已經試埋堂啦!其實我都想報phonics,但未有時間住,之前chingchingb同siufo都比左資料我,但我仲未有時間去詳細問問!所以好佩服你可以坐而起行!

我尋日先收到agent通知,話工人到入境處已有回覆,但可能都要等到十月最後個星期才到港,所以還要繼續挨!已經挨了兩個月,做個職業女性加家庭主婦,真的好慘!
原帖由 graceshumwy 於 08-10-16 00:31 發表
今日終於去咗匡匡讀嗰間jolly kingdom度試堂啦, 個result係佢一個音都唔識讀, 最後我都join咗佢個course, 今日老師都教咗佢一個音"f", 走時我問佢都識讀, 叫做一個好開始啦, 希望真係教得到佢識就好喇. 11 ...

我都唔知喎!只係知道要做風車,個女話同學仔都交左啦!
原帖由 siufo 於 08-10-23 11:58 發表
又想問下你地使唔使做書後頁張咭, 即要貼樹葉果張, 老師早兩日mit左出黎, 亞仔話唔使貼樹葉, 因為之前已經執左樹葉俾老師, 只係用顏色筆畫圖畫就OK, 所以有D奇 ...

阿女好早已經還左啦!佢成日係咁催我還,還遲陣都嘈,真係無佢收!
原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-29 15:17 發表
Hi all,

記得明天還圖書呀!

Hi, 各位!好多日無上網,但係你地都已經訊息萬變,果然厲害!

Joslau,恭喜你呀! 希望小baby健健康康、快快樂樂!你都要好好調養身體,快D上黎BK同我地再傾過!第時我地再出來,可以同你個小公主一起出來玩!

唉!  我呢排比個新工人攪得頭都大埋,呢個印印英文識兩成,中文識三成,我地都無法同佢溝通到,下下都貼身跟住佢,然後又做動作,又講單字,又畫埋圖畫,所有身體語言都出哂黎,都係得個吉,佢黎左一個星期,我同老公都投哂降, 還要叫之前個全日鐘點繼續係屋企做黎教佢(唔係教佢,係幫佢做!),真係死得!我地而家決定再請另一個,所以苦不堪連的日子睇怕仲要繼續苦落去到年尾啦!今年真係流年不利!

各位,多謝關心!其實我地都覺得個agent好有問題,當初我都試過用電話同個工人interview,但個電話就窒下窒下咁,攪到我都聽得唔係咁清楚,個agent又話係咁,收得唔好!當時前一個工人臨時臨急話要走,又就黎開學,所以情急下也只能相信個agent,而且這個工人又話係新加坡做個兩年(我們之前完約的兩個工人都係係新加坡做個的),咁我地都以為溝通唔會係個問題,最多係用時間教佢,但原來佢係新加坡係講馬拉語,而且無煮過飯,但個agent又話佢d英文係good,中文反而係普通,所以就咁請左佢,點知而家黎到就攪成咁,英文完全唔明唔識,中文聽得一半又唔明,黎兩天仲調番轉佢同我講印尼語,真係死得!  

所以,而家搵番以前未搬屋時個間agent再搵啦!

Grace,多謝你的幫忙!不過而家我剛剛又通知了另一個agent,所以如果到時再請果個都唔掂,我真係要搵你幫手啦!

Grace,SunphotoKangaroo

呢排你地都一定比小朋友interview的事忙到頭都暈,,我見你地其實都用了好多方法去令佢地有好表現,真係好偉大又辛苦!我相信你地的小朋友一定可以做到好好的!放心啦!一定成功! Good Luck

Grace,

唔駛咁唔擔心啦!有時只係我地大人以為佢地小朋友唔得,因為我地以成年人的表現去作比較,但係其實他們在小朋友中的表現己經好好啦!所以我覺得Bosco的表現己經好好,一定可以同哥哥一齊番學的!唔駛唔開心啦!

原帖由 graceshumwy 於 08-11-10 00:43 發表
Bosco also was bad. At first he is not willing to sit down, afterward teacher tell him to play the toy, he does not play, ask him the question, he did not ans, after I said you must ans teacher the qu ...

Sunphoto88 ,

我見你近排都好辛苦,又加班,又為Hei Hei揀學校而頻撲,你都要照顧自己呀,不過HeiHei已經有間學校收佢,都定左少少 !其實做媽媽真係要好有精力,咪邊有可能應付到身邊咁多事情!所以大家都要保重!
原帖由 sunphoto88 於 08-11-9 00:17 發表
boygirl

u are so poor , i agree with Maggie that "a good helper is really by luck".  hope u can quickly find a suitable helper.  i know u are busy on work & take care of the child.......take care of  ...

尋晚問個女,佢都話係assessment,但係佢話佢係做中文,仲話係有個中文字,又有圖畫,叫圈番出來喎!但佢又無提話數學同常識,但我突然醒起上星期五佢回家後話老師叫放假要溫習本星簿的字,即係中文字同常識的詞語喎!咁究竟佢地考左邊科?
原帖由 chingchingb.ma 於 08-11-11 23:30 發表
我估今日assess數及常識,問亞囡係唔係呢兩科,佢又掛住玩,蠱蠱惑惑咁話做咗中、英、數,問佢有冇畫過公仔,又話冇。照推段係呢兩科先會包含中、英、數,又唔需要畫公仔。再睇埋今日嘅功課紙--1版A-Z及1版中文生字,我諗係 ...

我想問下你地知唔知冬季體育服有冇訂購過呀? 我好似無乜印象有通告番來問駛唔駛買喎,我想問套比個女,因為大左又細左啦!

哇!妹妹咁大件事!我都 「鄧」你地辛苦,希望她快d好番,咁大家都開心啦!其實而家這個年代,氣管敏感/哮喘都真的成日見!詩樺同匡匡都一樣,上年都係係咁睇醫生,睇親就成個月,quota都爆哂,今年大左D,又搵到個醫生都ok,所以情況較為理想。所以唔好咁擔心,小朋友好快無事架!
原帖由 sunphoto88 於 08-11-13 00:59 發表
亞妹有 running nose 1個月, 有"譚" , 醫生話有少少氣促,驚支氣管有事, 有機會他日變"呔"喘,入了法國。如果不用在手仔插針, 住院都冇問題, 但聽到插針時的大哭(其實可能見不到媽媽), 我個心都出血, ...

chingchingb,
唔該哂!我打左電話去問,真係office有得賣,也可以叫老師代勞!

原帖由 chingchingb.ma 於 08-11-12 09:37 發表
我聽講宜家已有得買,你可打電話問KV,睇下是否可以比將cheque再寫張note喺handbook比詩樺帶返去買。
‹ 上一主題|下一主題