用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 :) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:
樓主: chingchingb.ma
go

:) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (: [複製鏈接]

我都會同阿女19/10去玩呀,多左飛係因為報名果日返緊工無停開會,唔方便經常上網,咪同個朋友分頭報名,睇下邊個好彩攞到飛,依家我同朋友都收到飛,咁咪有多出左飛law!
有無人想要呀?
原帖由 graceshumwy 於 08-10-4 01:39 發表
乜你唔去咩?

咁橋嘅,阿女近排都係成日谷到塊面漲卜卜, 然後用手指唧個面珠谷d氣出黎,佢覺得好好玩,仲要我同佢一齊谷漲塊面,然後用佢雙手拍我塊面......,唔通係老師教嘅?

原帖由 siufo 於 08-10-3 11:21 發表
亞仔有次講, 話佢同d同學係度玩口水, 即係谷到塊面變雞抱魚, 然後用手指唧個面珠谷d氣出黎, 佢話miss wu見到佢地玩, 佢又玩埋一份, 好攪笑!

我尋日都係放假,阿女一起身就同我講想我送返學,唔想坐褓姆車,我諗平時要返工都無可能送到佢返學,就順下佢意,佢一路都開開心心,返到課室都好地地,我就係課室門口想睇下佢點交功課,點知阿女攞完d薄出黎就開始變瞼,跟住就一支箭走出課室攬住我喊 ,同我講佢係bb,唔係大姐姐,唉....佢從來都未試過咁.....卒之個老師miss lai拖佢入課室,我同daddy就即刻走

放學問佢點解喊,佢話解釋唔到 ,今日我個friend問佢,佢就話想嗲law,我地都估到,佢見我地放假,梗係想同我同daddy一齊去玩啦,老師都有同佢講如果佢喊,以後媽咪唔好去學校lu!

原帖由 MaggieHuang 於 08-10-7 00:39 發表
V.lo

i see Josephine today when i pick Edwin up from school.  I just smile & say hello to her and she also recognise me & smile.  She is on her way to take the bus.

我係25/10 - 9:25am, 唔知見唔見到大家?

原帖由 siufo 於 08-10-9 10:51 發表
Parent's Day你地幾點鐘呀?我係25/10朝早9:20

呢幾日阿女係咁鬧情緒 ,幾乎俾佢玩殘,假期果晚,借d意就喊,一時話唔捨得daddy走,一時又叫我唔好返工,要湊佢返學......卒之尋日我起身返工時,佢都一早起身,要同我一齊洗臉刷牙,跟住猛喊叫我湊佢返學,又話唔想搭褓姆車,我點氹都無用,擾攘左大半個鐘,最後都係佢喊聲中夾硬出門口....工人話佢成朝喊完之後諗下又喊過....呢兩日話唔想返學,問佢點解,佢話返學好悶,d小朋友唔同佢玩.....真係要問下老師實際情形.....但阿女放學又無野,好彩重肯做功課.....佢以前從來未試過咁 :(

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-8 15:31 發表
Josephine梗係掛住daddy & 媽咪啦, daddy又咁少見,媽咪通常要返工,咁難得有個機會你哋2個一齊湊返學,一定唔捨得.....

基本上星期六日24小時(除左上興趣班時間)我都係同佢一齊,因為平日夜返屋企,所以唔駛返工時都會儘量陪佢,佢可能真係近排同我地玩得開心得滯!我知佢淨係屋企扭,返到學校又正常番!

多謝大家關心!

原帖由 Joslau 於 08-10-10 17:36 發表
我估佢想父母陪佢多D,嗲下你地, 星期六日同佢去街玩,应该会好D, 我尋日系KV见到佢,仲叫佢,無吾开心.至于话系学校无人同佢玩, 就要问问老师啦! 希望佢快D鬧完情緒啦.

...

好呀,又可以傾下計!

原帖由 Joslau 於 08-10-11 11:48 發表
OKay, no problem for breakfast.

默d嘢一樣呀!

原帖由 graceshumwy 於 08-10-11 01:49 發表
係呀!我地都一樣呀!唔知默d嘢係咪一樣呢?有A-E,同工日,大,田,人

好攪笑wor

grace, sunphoto, kangaroo,
be relax, your little kid will surely pass the interview!!!

原帖由 graceshumwy 於 08-10-10 00:58 發表
sunphoto88

我地喺8/11, 10:30 interview呀! 我都好緊張好擔心細佬唔掂, 妮幾日成日同佢講見老師要點要點...佢話好驚呀! 同埋我問佢係男仔定女仔? 佢喺度玩玩吓咁答我係衫仔 . 問佢屋企有咩人? 佢就話有mick ...

我地都收到show & tell通告喇,不過主題係"動物"!

原帖由 siufo 於 08-10-14 23:08 發表
亞仔派左紙做show and tell喇, 主題係"秋天"呀!

thank you ar! 你唔講,我真係唔會掀去下一頁! 等阿女做功課時睇下阿女有無記性,識唔識得做埋下一頁先!

阿女呢個星期每朝都仍然跟我七點幾起身,就算我出左門口返工,佢之後都無再瞓番,所以近排放學返黎沖完涼就要瞓一陣先食飯,但佢唔夠瞓咁多日,今晚好早食完飯就瞓.....到依家,睇怕都會瞓到天光吧!

最攪笑係佢六點幾打電話俾我,我做緊野聽唔到,佢留言話我知佢想食完飯瞓覺,叫我唔好咁早返屋企,要晏d先好返......因為我之前同佢講過要佢每日係我返屋企前就要做哂d功課囉!

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-17 21:18 發表
請注意:今日中文功課寫兩頁"生日、大石"及"子",記得唔好miss咗一頁呀!

我都唔會帶阿女去,到時見完老師電聯大家喇!

原帖由 siufo 於 08-10-16 12:36 發表
chingchingb.ma,
我都唔會帶亞仔呀, 因為佢朝早要去學游水。到時見完老師電聯喇!

係呀,老師星期三收左本書,話留番冬天先再教埋後面果d,只mit左最尾個頁出黎叫小朋友同媽咪一齊貼樹葉,果晚返屋企阿女話我知要再拾樹葉做功課,等我即刻落街拾d樹葉,同佢一齊做左,第日交左lu,好早之前阿女都有拾樹葉同做風車帶返學,阿女重帶埋秋天影嘅相返學,佢話全部都係用黎佈置課室,配合主題"秋天",不過果d野尋日全部派番哂黎lu!

阿女話老師說下星期一會派新書,唔知個topic會唔會係"動物"呢?因阿女又帶左隻猩猩公仔返去佈置,另外佢下星期要show & tell 嘅topic又係"動物"!

原帖由 sunphoto88 於 08-10-24 15:03 發表
我地收了本書, 說遲些先再教, 可能現在不像秋天, 像夏天。

Ngo Daddy

chingchingma, 阿女都話見到chingching daddy,我可惜唔可以自己帶阿女返學,我諗一定很有趣!佢話chingching daddy有影佢班,可唔可以email d photos to me? thanks a lot!

我近排好忙,都無時間幫佢準備,原本諗住著普通衫,但阿女話想做公主,最後都係俾佢著左套勉強啱身嘅白雪公主,佢好開心,佢果班同學有扮醫生,superman,peter pan,batman,睡公主,骷髏骨 .....佢地係課室玩左一個"南瓜頭話"嘅game,總之好開心!

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-31 18:38 發表
我今日湊亞囡返學,原來你都take咗day off,早知打埋電話比你啦!!

Joslau,

WOO!  Congratulations and take good care!

原帖由 chingchingb.ma 於 08-11-3 10:34 發表
Hi All,

Joslau gave birth to a 8lb4 babygirl yesterday.

Joslau,

Congratulations to your family!!  Really glad to hear the good news.

chingchingb.ma

收到嘞,真係唔該哂,果日無送阿女返學都可以見到佢係學校嘅樣,都係好surprise架,thank you chingching daddy as well  

原帖由 chingchingb.ma 於 08-11-2 02:21 發表
哎吔....仲諗住email幅相比個surprise你,點知Josephine已報料。Pls check email。

嗰日我哋一送咗亞囡上school bus,就搭車過KV諗住比個surprise佢,我哋去到班房門口時,亞囡school bus仍未到,daddy走過隔籬班8下, ...

Ngo mum,

Relax!  Hei may also feel the pressure from the parents.  She will perform better in the coming interviews after warming up.

原帖由 sunphoto88 於 08-11-3 23:11 發表
Dear all

i'm so sad ah, Hei interviewed on last sat but she hasnt ans teacher. 1st time, i told teacher that she maybe felt hungry and teacher let us went out to eat something & came back.  teacher i ...

Josephine has just started the phonics class at YMCA.  I enroled this cos parent can attend the class with the child so I know what she has learned and I can do revision with her as well.

But I think the pace is a bit fast - so far 4 lessons, 9 letter sound are taught.  2 tricky words per lesson, blending is taught starting from the second lesson and now require them to blend 20 words.

Josephine can manage the letter sound but she cannot catch the concept of blending very well.  See if she can be progressed to level two.  I may consider another learning centre if she cannot catch up with the class.

原帖由 MaggieHuang 於 08-11-4 00:29 發表

Hi 3 mons are now in bb kingdom ?  time for us to chat :)

V.lo
finally where you join the phonic?

ngo mum
good luck to Hei Hei

Agree with ngo mum, chingchingma you know a lot!  佩服佩服!

Josephine always sleeps late and wait for me (even I came back late at 11:30pm last week) but she also wakes up before 8am when I leave home (she said she wants to say good morning and goodbye to me wor).  So I can only have personal time at midnight and so exhausted!

原帖由 sunphoto88 於 08-11-4 00:49 發表
if i'm a FT mum, i still cant like u so super, u are really helpful & give me a good advise

無上網一個星期,又發生左咁多野........
ngo ma, 星期六見到你同hei hei都ok,都安心番,大家真係要小心保重身體呀,我同阿女都感冒,都唔知邊個傳邊個lu!

勁OT左成個星期,夜晚晚返到去都無時間理個女評估,希望佢ok啦,我諗老師都有同佢地溫習,因阿女有講過上堂時老師叫佢地攞星簿出黎溫習!

原帖由 graceshumwy 於 08-11-14 15:22 發表
sunphoto88

阿囡點呀! 今日有無好d, 氣喘真係好麻煩, 之前細佬都試過咁樣入醫院, 都一樣要整鹽水喺手度, 諗起都慘, 希望阿囡快d好番啦! 遲d一齊出黎玩.  

大家真係要小心d, 我兩個仔都有d傷風, 轉天氣時好時壞, 係 ...
‹ 上一主題|下一主題