用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 :) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:
樓主: chingchingb.ma
go

:) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (: [複製鏈接]

下!咁快又開始啦!我都有興趣去睇睇!唉!但一諗起將要開始小一報名的事就想C ,以前哥哥報名d痛苦,真係諗起都驚!
原帖由 siufo 於 09-3-3 15:46 發表
陳守仁係3月21日open day, 時間:11-6

其實我家長日果日都有特別問老師佢係學校的情緒有冇問題,Miss話無,但Miss知道佢的情況,也覺得該是她欠缺安全感(因為沒有固定的工人姐姐陪住佢),所以也叫她如果唔開心要同媽咪講或者老師講!其實我都感到她是這個問題,因為她不斷要求我唔好再番工,又話叫哥哥陪住佢,其實這些都係係屋企發生,係學校就無事,平時星期六、日,我地放假也沒事!
原帖由 siufo 於 09-2-27 10:01 發表
boygirl,
我估詩樺係習慣唔到近期成日轉工人姐姐掛, 希望黎緊新工人very good喇, 試下搵日同佢深入d傾下, 因咩事唔開心, 放假同佢去玩下喇, 屋企亂d都尤佢先喇, 個囡緊要嘛!

...

你地有冇發覺係成績表到有關toys,games,rhyme,rhythm…等等成日都係得B+/B/B-,我都見唔到有A出現過,我係家長日果日就問左老師係咪個女係這幾方面有問題,但老師的答案係這幾點最高的grade都係B+,所以拿到B已經好好喎!佢仲話好多家長都誤解左,以為最高係A,唔知你地係點呢?有有留意到這裏呀?如果真係好似老師咁講,咁個成績表都好有問題喎! 明明寫住有Agrade,但原來這幾科最高都係B,咁第時考小學,人地睇到張成績表,又點會知道這幾科最高都係B呀!只會諗這個小朋友拿唔到A,覺得差左D

Kangaroo,咁你而家一定好苦腦,又要為個女撲,而就黎又報小一,希望你女女快d有好消息,到時係KV大家一齊見面啦!
原帖由 Kangaroo 於 09-3-4 22:21 發表
Thank you!
Apart from writing letter, I am also concentrate on find P1 for my boy. Have you started working on the profile? Which school will you apply?

chingchingb.ma,
你會唔會係20號去音小的open day,其實我都有興趣想知道這間校的情況,但係個日我要番工,下午又要去開會,如果我真係最後都去唔到,可以問番你的情況嗎?
原帖由 chingchingb.ma 於 09-3-5 00:34 發表
就係諗住去了解一下。

各位,其實係四月五日詩樺會開個生日會,到時會請你地黎,不過諗住時間尚早,所以就未同大家講,到時你地會唔會安排到時間黎到呀?其實我地都好耐無見過,所以希望你地可以抽空黎,當大家一個gathering!
生日會詳情 :
日期: 5th April,2009 (Sun)(跟住就開始放復活節假啦!)
時間 : 下午三時至五時
地點 : 黃埔花園聚寶坊冒險樂園
節目 : 遊戲、美食、小丑助慶...
詩樺誠意邀請你們出席她的生日會!
原帖由 Kangaroo 於 09-3-4 22:39 發表
Shall we have gathering during Easter holiday?

啊!原來7:00才開始,咁我可能都趕得切妮喎!仲可以帶埋個女妮睇睇都好喎!
原帖由 chingchingb.ma 於 09-3-5 21:41 發表
個open day夜晚約7:00先開始,你睇下趕唔趕到?

其實我之前dEQ都過得去,但係而家對住佢地d功課,就真係開始無乜EQ,以前阿女做功課,自動自覺,好快就自己做完,不過d字就... 但係而家時時要我陪住佢做,d字先肯靚d,但又一樣好多時間,所以自己dEQ也隨她起落!
原帖由 chingchingb.ma 於 09-3-6 15:58 發表
你講得好啱,我哋嘅EQ好緊要,因我哋嘅EQ往往跟小朋友做功課時間成反比。EQ越低,做功課嘅時間就會拖得好長。

!原來我們幾個小朋友都係四、五月生日,咁呢排我地可以見多d啦!我諗小朋友一定會好開心,節目咁豐富,如果你地d時間confirm左,快d話比我地知,咁我地可以早d預時間來!

好多謝你地參加詩樺的生日會,遲d再搵你地confirm人數呀!到時可以再見你地,真係好啦!不過唔好意思,比唔到你地小朋友邀請卡,因為詩樺唔識把卡送到其他班,我又唔知老師會唔會幫佢比你地,所以惟有係妮到邀請你地來,希望你地唔好介意啦!   

哈哈!我諗Parco都真係記得掛!起碼佢記得詩樺係長頭髮呀!都好叻啦!其實我問個女以前d同學仔時,她次次都話唔記得,但我一比佢睇番你地d相,她就會記得架啦!所以你都可以試試啊!
原帖由 graceshumwy 於 09-3-7 00:47 發表
傻啦! 有無邀請咭又有乜所謂呢! 我地都唔會介意, 多謝你激請我地去就真啦...而且仲係阿仔至愛樂園添,

我今日同阿仔講詩嬅開生日會呀? 仲記唔記得邊個係詩嬅呢?
阿仔話:唔記得.
我話:吓! 你唔記得, 係你K1C同學仔 ...

睇妮!TSL都幾勁咁,我記得個陣時幫阿仔小學時,聽聞佢教學係較傳統,而且幾谷,所以可能成績真係有番咁上下!
原帖由 graceshumwy 於 09-3-7 01:03 發表
睇到BK家長講TSL:

TSL英文小學, 用普通話教中文科, 英文同普通話都有教拼音。 所以口語比較好同標準。 一般校內BAND 3可以搏入BAND 2中學。 BAND 2 搏入 BAND 1。 BAND 1 就搏BAND 1 頭中學。 今年報告出咗, 75位入BAN ...

想問下你地,知唔知而家佢地每星期咪有中、英、數的默書,知唔知數學係點測架?因為我見個女近兩次數學派番來時都有一題錯,問佢佢又講唔到比我知點測,所以想問下你地知唔知!

啊!原來係咁!唔該哂,我之前又真係無乜同個女溫這些題目!
原帖由 chingchingb.ma 於 09-3-8 00:42 發表
Mon -- Mental
Tue -- English
Wed -- Chinese
Wed or Thu -- Mental again

Mental主要分兩parts,我上星期問過老師,頭5題係黑板題(即睇黑板嘅題目,然後小朋友寫答案落paper),後5題係故事題(即係老師口述題目,然後小 ...

不過我阿女話尋日係運動會,仲拿左個襟章番來,唔知係咪佢地個班做左先呢?
原帖由 chingchingb.ma 於 09-3-10 00:28 發表
亞囡都係咁話,老師仲叫小朋友今晚早d瞓,抖足精神明日運動會。仲話要唱咗校歌運動會先開始!

其實又係架!上年新年我同哥哥考左Cambridge,見到d英文reading/writing到真係唔係妹妹而家的程度可以應付到,其實即使夠五歲,除非個小朋友已經能係閱讀句子文章上做得很好,能力好強,兼又有好好的training(即係可能要係出邊上d course),咁就可以試試!
原帖由 siufo 於 09-3-9 10:26 發表
唔使慌, 仲有時間, 考劍英要夠五歲, 以佢地依家listening同speaking應該都夠應付, 只係reading/writing要下功夫咋

其實我都有興趣同詩樺報下名,想比佢練大膽d,但係你地知唔知個比賽通常係係平日還是星期六、日?我驚平日自己又要番工陪唔到佢去呀!
原帖由 siufo 於 09-3-11 10:04 發表
我只係報左中文組咋, 黎緊四五月好多野忙, 又驚唔同組別佢會分開幾日黎比賽, 所以報左一個參與下算囉。

絕對贊成! 唔知我地小朋友升上小學後仲會唔會可以keep住聯絡呢?
原帖由 chingchingb.ma 於 09-3-11 10:16 發表
突然有感而發,有幸識到你哋呢班K1C家長,呢度好似一個課外活動嘅資料庫,雖則我係FT mom,但都冇你哋咁犀到揾到咁多資料(可能我懶)。尤其係siufo, grace及sunphoto,成日有d咁正嘅資料提供,真係thank you晒! ...

我都覺得係!Alexa人仔細細但就好醒目,好叻, 我相信老師in佢時一定睇到佢的優點!
原帖由 v.lo 於 09-3-11 23:33 發表
唔緊要啦,張cert都係配菜黎啫,主菜都係面試表現,alexa係細囡都咁醒,重叫人另眼相看la!

或者fax去都得架!
原帖由 siufo 於 09-3-12 10:41 發表
可以自已上英國文化協會報名, 每個月最少有兩個考試日期可以選擇。

咁四月佢地咪可以玩到巔,諗起都開心!
原帖由 siufo 於 09-3-12 10:36 發表
匡匡生日會定係13/4下晝舉行, 遲d會發電郵通知大家詳情, 如果v.lo真係定左19/4既話, 真係個個week都有生日會呀
‹ 上一主題|下一主題