用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 :) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:
樓主: chingchingb.ma
go

:) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (: [複製鏈接]

如果還書時忘記stamp印, 可以儲埋儲埋, 一次過去香港中央圖書館兒童書籍果層, 有個專門既counter俾佢地stamp返都得架。

原帖由 graceshumwy 於 08-12-28 03:10 發表
係呀! 直接去圖書館報名就得喇, 首先個小朋友要有圖書証先, 記得帶埋出世紙, 去到有表填, 填完就可以用喇. 睇完每本書就mark喺本閱讀手冊度, 還書時比佢貼印仔, 就完全一次喇.

我都覺得幾好, 現階段阿仔都仲好like ...

咁橋上星期我又發現亞仔門牙後有少少牙爆左出黎喎, 我都打算遲d同佢睇牙醫, 五歲都未夠, 唔痛佢地咁快就換牙?但d乳齒又未甩先衰喎。

原帖由 graceshumwy 於 08-12-30 03:18 發表
阿仔無端端牙肉生咗好大粒嘢呀(喺門牙後少少), 其實都有半個月喇, 起初我以為佢熱氣, 牙肉腫啫, 點知到昨日阿仔仲話又好痛, 再睇睇先知原來又大粒咗, 仲好硬添, 於是今日去法國醫院睇醫生, 佢竟然唔知係咩, 即時就話 ...

係屋企倒數嗎?除夕夜果晚真係好凍又大風, 亞仔好想去睇倒數, 但係條街度留多陣都覺凍, 最後趕返屋企睇算。

祝大家"happy new year!!!"

原帖由 chingchingb.ma 於 09-1-1 00:07 發表
HAPPY NEW YEAR!!!

Wish you all a prosperous year of 2009!!!

下!要全身麻醉呀 , 黎緊都會同亞仔去睇牙醫, 唔知佢果隻又會點處理呢, 真係驚驚地!

原帖由 graceshumwy 於 09-1-4 23:51 發表
終於約到啱時間做手術喇, 喺今個星期六做, 要全身麻醉, 不過唔使住院, 喺所做就得喇, 做完後休息半個鐘就走得喇. 希望快d做完攪掂啦.

boygirl,
新黎通常都會比效聽話喎, 一開始已經咁多事幹, 我怕佢根本就唔緊張份工, 仲要咁快趣出面已經有晒天地線仲要有地方俾佢過夜, 真係要小心d先好

原帖由 boygirl 於 09-1-6 13:12 發表
sunphoto88,
我個新工人係聖誕假裏來了,終於等到佢來,所以假期都忙住跟佢d野!但係我估其實可能我今年同工人「相沖」,呢個工人能力ok啦!但係就較為情緒化,調轉頭好似要我睇佢面色咁,都唔知這是一個什麼世界!第一次放假就多多理 ...

亞仔d字咁肉酸, 家陣仲要俾grading, 真係令人擔心  

原帖由 chingchingb.ma 於 09-1-7 20:22 發表
d功課開始有grading!!

尋日我問亞仔做實驗d野, 佢都話有, 然後就叫我拎本課本出黎, 要我同佢做課本入面既水溶性實驗, 又米又奶粉咁, 好攪笑。

原帖由 MaggieHuang 於 09-1-9 00:29 發表
原帖由 chingchingb.ma 於 09-1-7 21:25 發表
亞囡話老師喺課室做實驗,有兩盆水(一盆係清水,而另一盆係有鹽嘅水),有2隻蛋,然後將2隻蛋分別放入兩盆水,亞囡話" ...

近排係腸胃炎高峰期, 真係要小心呀, 希望Jeffrey快d好返。

原帖由 Kangaroo 於 09-1-9 23:52 發表
Jeffrey was sick today. He vomited 9 times from yesterday night to tday and also got diarrhoea. I ask him what has he eaten yesterday, he said one of his classmate vomited in calss yesterday, so I thi ...

grace,
parco脫完牙點呀?有冇好痛呀?我都同亞仔睇左牙醫, 佢話係"多生齒", 同我地講話有兩個做法, 一係開刀脫左佢, 一係尤得佢長大d先, 觀察住到換牙, 唔甩先脫, 佢話依家冇痛, 可以選擇第二個方案等下先

原帖由 graceshumwy 於 09-1-9 23:54 發表
吓! 游水呀...好凍喎, 就算暖水池都唔掂啦. 而家喺屋企著三件衫我都唔夠暖, 仲要落水添. 保重身體呀! 記得上岸即刻比佢著衫呀.

醫生話正常小朋友係六歲先開始換牙, 以佢年齡, 唔會係恆齒, 而有多生齒既情況都好普遍, 依家見佢係出左少少, 唔係內裏頂住, 而且冇痛冇唔舒服, 就可以等佢長出d, 我都希望唔使開刀就咁脫或者佢自己甩, 我都上網search過d資料, 多生齒係因為牙齒胚胎分裂所以多生一隻, 父母兄弟有多生齒, 咁機會又會大d, 如果依家開刀, 亦唔確保日後d牙會出得好靚, 所以見步行步。

原帖由 boygirl 於 09-1-12 23:37 發表
Grace,
Parco做完手術點呀?好番d未呀?希望佢快點無事啦!我諗食完雪糕一定會開心d的!

Siufo,咁匡匡又係咁?你係咪諗住唔同佢做手術住呀?不過其實係唔係將來都一定要做呢?抑話真係唔痛的,就可以唔駛理隻牙架? ...

個工人真係好過份喎, 我覺得你請個未黎過香港打工既, 應該會好d。

原帖由 boygirl 於 09-1-13 00:01 發表
其實我都想佢真係因為離鄉而情緒化,但係我發現原來真係唔係囉!剛剛個星期六佢又黑面,仲發我們脾氣,話我地遲起身,攪到佢無得早出去放假喎!又話唔要個假期啦!(其實那時只係早上九點三!)佢都真係想做打工皇帝、千金小姐,成塊面黑 ...

俾Jeffrey休息下先喇, 可能未recover得晒, 亞仔有講話Jeffrey尋日係學校嘔, 跟住就即刻唔使返學, 佢講到即刻唔使返學時既表情好似好羡慕咁

原帖由 Kangaroo 於 09-1-13 08:33 發表
Jeffrey seems recover last Sunday, but when I sent him to school yesterday, the KV called us that he vomit in class. We brought him home and he is very tired. He will take another day off today.:cryin ...

有skip到咩?我冇留意添

原帖由 sunphoto88 於 09-1-13 02:05 發表
急問, 星期一math功課做page 5 or page 6, ngo 做了page 6, 話page 5不用做

ngo daddy

v.lo,
上個week亞仔話係學phonic果度見到你囡囡, 依家有同佢返緊嗎?

原帖由 v.lo 於 09-1-12 20:59 發表
aiya, hope jeffrey getting well now!
大家都要小心保重,今日返工見多左同事感冒,同係mtr見多左人帶mask,聽日重會凍d tim!

有時都要相信小朋友, 好似尋日咁, 又skip左兩個pages喇。

原帖由 chingchingb.ma 於 09-1-13 11:51 發表
係skip咗,不過係skip咗Pg.3做Pg.4喎!!

以前都有試過,skip咗嘅page係留番喺class度做classwork或assessment有空擋時做classwork。

我都覺得今日好古怪, 派咁多野, 仲有張A-Z, 加埋改正, 亞仔做到喊晒口

原帖由 chingchingb.ma 於 09-1-15 18:00 發表
昨日應該revision及dictation。

A-Z唔使畫公仔, 尋日中文默書及mental都派左返黎, 我估係jeffrey之前請過假, 所以冇默到都唔定

原帖由 Kangaroo 於 09-1-15 21:44 發表
改正!?冇改正喎,中文定英文?仲有,張A to Z背面使唔使畫公仔?

尋日亞仔話做左中文, 不過唔知佢講revision定真係卷, 如果真係已經開始assessment, 我估今日係英文, 因尋日寫完A-Z, 中文亞仔都ok, 我反而好驚佢d英文串字, 依家一日一字, 偷一日懶都唔得呀。

原帖由 chingchingb.ma 於 09-1-15 23:53 發表
我都以為下星期,不過如果明日真係numbers行先,我相信Josephine冇問題嘅,我係至驚d中文,因實再學咗好多!

完全唔睇住佢做功課又好難架, 有時佢一開始已經寫錯左, 到做晒先睇佢就大件事, 但下下盯住佢又唔得, 唯有係眼尾間望兩下, 問題唔大既就到最後做晒檢查功課時先話佢, 枱面只俾佢一支筆一個rubber, 一多就會分心去玩, 平時亞仔六點左右返到屋企, 習慣換左衫休息一等就要佢做功課, 係七點幾食飯前一定要做晒, 時間緊迫佢又想食飯所以做得都算快, 怕佢食完飯先做呢, 漫漫長夜, 會拖長做好耐, 習慣左, 有時就算我同daddy遲返, 姐姐又要煮飯都好, 佢都自動自覺係晚飯前攪掂d功課。

原帖由 MaggieHuang 於 09-1-15 23:59 發表

My son is very slow when doing homework.  So, still have the correction to be finsihed tomorrow mornng.  Sometime he is not concentrated.  I found myself loose my temper when i look at him doing hom ...

Friday我會早收工去接亞仔放學呀, 好似今個friday都可以穿中國服返去。

原帖由 chingchingb.ma 於 09-1-19 21:46 發表
今日做咗英文assessment,亞囡話做咗:

(1) Fill in the blanks, 26個alphabets其中有d漏空,要填大及小楷,"Bb", "Cc", "Ee", "Hh", "Qq", "Ww"及"Yy"

(2) 畫咗ship, car, fish & moon (with the given alphabets "S" ...
‹ 上一主題|下一主題