用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09 K2M 呢度繼續傾
樓主: siufo
go

08-09 K2M 呢度繼續傾 [複製鏈接]

Tony爸爸
please check mail

原帖由 Tony爸爸 於 08-9-3 15:19 發表
Present, 又搬咗屋

要唔要校曆表呀, 我用Excel整架!

星期五派了一張A-Z加公仔的格仔紙,是否只需要Keep住,不用交回?

Joyce媽咪

阿女係Panda組,佢話得Rabbit,Lion同Panda組喎,唔知係咪真

放五點對阿女來說, 真係幾難適應,返來佢好攰同好"炆曾",不過好彩褓姆車都好快, 半個鐘就返到
至於包書, 我有問阿女, 不過佢一陣話要, 一陣又話唔駛,激死

Joyce話Miss Wu派蝦條俾大家食,每人兩條,唔知真定假

係呀,上次orientation時我見到個點名紙有31個人
原帖由 Kangaroo 於 08-9-19 22:03 發表
My son said his class has 31 pupils.

阿囡話老師提佢要同媽咪講"記得買校服同機票...."
應該係"帶支票買校服"

loumaomao,
你囡囡係咪叫盧以晴, 我囡劉思行都成日提住, 之前教個"晴"字, 佢就話係盧以晴個'晴", 原來以晴病咗, 希望佢早日康復,至少可以出院回家休息下
原帖由 loumaomao 於 08-10-9 17:36 發表
siufo
thanks for your info.  then, I don't prepare her baby photo at the moment la....

hazma
係呀,亞女病左,入左兩次急証室,最後住左一晚醫院... 燒到40+ 度,入兩litre 水都脫水呀
而家仲未退燒,d 藥水一過3 ...

今日阿女有份做主角(十月生日), 不過, 我冇請假帶佢返學,其實都好想知佢今日有咩做, 今日應該好多小朋友穿萬聖節衫,上次家長日,見到走廊貼咗好多好靚的樹葉畫, 我即刻覺得好慚愧, 阿女的樹葉畫做得好'求其'
原帖由 hazma 於 08-10-30 10:02 發表
阿囡話ms wu 昨天番左學啦...
你地明天會唔會帶小朋友返學呀?

loumaomao,
係呀,佢兩個真係好好朋友,連miss wu都知
原帖由 loumaomao 於 08-11-17 22:29 發表
sisimama

我個女成日都提起思行
又成日話同思行唱佢一起唱"it's a small world"
仲話思行教佢寫字...

女仔計數一向都差d, 冇問題既,如果你担心, 打比ms wu 問下都好
我覺得阿女都未係好識計數,佢多數都係講邊個先邊個後,同邊個大邊個細咁,有時照數,求其做晒功課就算,冇點考佢,不過我有比佢學珠心算,咪將d珠仔推上推落咁, 但我知佢未必好明,佢只係識照做,但唔會明白點解要咁做,不過比佢練習下就算

我有問過思行點計加數, 估計係咁
例如2+3=?
佢答我:咁2之後3, 4, 5(心數三次), 咪即係5囉
1+4=?
1之後,係2,3,4,5(心數四次),咪5囉
但做功課既加數,佢只會對住個圖好苯咁逐個數
估計應該係教佢地順住數落去,唔會數手指, 你可以試下問阿女係咪咁樣

不過你唔駛咁担心,通想練多幾次,小朋友就掌握到
講到温書,好老實,真係冇點幫佢温

‹ 上一主題|下一主題