用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09 K2M 呢度繼續傾
樓主: siufo
go

08-09 K2M 呢度繼續傾 [複製鏈接]

我尋日見左啦,ms wu 話dictation係唔計分,只係比佢地practice 下有dictation.
所以冇補dictation.
盧貓貓

亞仔話尋日miss wu病左冇返學呀, 所以d功課都未改呢!

亞女都係話ms wu 病左,原先佢尋日show & tell, ms leung 叫佢第日等埋ms wu 先講喎...

佢仲話尋日度高....
盧貓貓

阿囡話ms wu 昨天番左學啦...
你地明天會唔會帶小朋友返學呀?

今日阿女有份做主角(十月生日), 不過, 我冇請假帶佢返學,其實都好想知佢今日有咩做, 今日應該好多小朋友穿萬聖節衫,上次家長日,見到走廊貼咗好多好靚的樹葉畫, 我即刻覺得好慚愧, 阿女的樹葉畫做得好'求其'
原帖由 hazma 於 08-10-30 10:02 發表
阿囡話ms wu 昨天番左學啦...
你地明天會唔會帶小朋友返學呀?

亞仔尋日話miss wu叫佢地帶廁紙筒返去, 好似係用黎做手工喎

其實我同亞仔做果幅都好"求其", 唔緊要喇, 最重要都係親子姐!

原帖由 sisimama 於 08-10-31 11:54 發表
今日阿女有份做主角(十月生日), 不過, 我冇請假帶佢返學,其實都好想知佢今日有咩做, 今日應該好多小朋友穿萬聖節衫,上次家長日,見到走廊貼咗好多好靚的樹葉畫, 我即刻覺得好慚愧, 阿女的樹葉畫做得好'求其'
...

siufo,

阿女昨天先同我講話要帶紙筒,真比佢激c...
Nerio真叻仔

唔知佢地幾時做assessment 呢

sisimama,

阿女都係今次10月party主角呀,佢十分開心,但係佢話冇得吹爉燭,ms wu 用點名簿"put"熄d爉燭o咼...

今個星期做左assessment, 仲調埋位添, 亞仔去左獅子組, 佢話同以晴同組呀!

原帖由 siufo 於 08-11-14 09:21 發表
今個星期做左assessment, 仲調埋位添, 亞仔去左獅子組, 佢話同以晴同組呀!

仔仔話學校好多同學仔都 running nose,得 ms wu 冇病咋 !

呢排轉天氣, 真係要小心D, 好易就中招, 你地小朋友打左流感針未呀?亞仔上兩年都有打, 打完感冒真係少左。

原帖由 Daisy媽咪 於 08-11-14 20:34 發表

仔仔話學校好多同學仔都 running nose,得 ms wu 冇病咋 !

原帖由 siufo 於 08-11-17 16:56 發表
呢排轉天氣, 真係要小心D, 好易就中招, 你地小朋友打左流感針未呀?亞仔上兩年都有打, 打完感冒真係少左。

亞仔打左,不過唔駛一個星期就病左啦!

siufo
係呀,亞女上星期話佢去左lion group.

真係好多小朋友病,所以我由上星期開始日日都比亞女wear mask, 自保...
唔想中招,esp assessment last week.
盧貓貓

sisimama

我個女成日都提起思行
又成日話同思行唱佢一起唱"it's a small world"
仲話思行教佢寫字...
盧貓貓

阿囡調左去panda組,佢成日提住兩男同學,一個叫韓xx, 另一個叫確xx, 重話以前lion組同而家都係坐佢隔離,唔知調位係咪成組一齊調,冇調離d 同學仔

siufo,

vivian 有冇問你畫班調去TUE? 你ok嗎, 阿囡話好想同nerio食完飯一齊返學...如果可以,不如就埋同一日返??

hazma,
vivian冇打過俾我喎, 我TUE都OK架, 不過幾時開始呀?
我陣間打去問問了解下先。

原帖由 hazma 於 08-11-18 10:36 發表
阿囡調左去panda組,佢成日提住兩男同學,一個叫韓xx, 另一個叫確xx, 重話以前lion組同而家都係坐佢隔離,唔知調位係咪成組一齊調,冇調離d 同學仔

siufo,

vivian 有冇問你畫班調去TUE? 你ok嗎, 阿囡話好想 ...

loumaomao,
係呀,佢兩個真係好好朋友,連miss wu都知
原帖由 loumaomao 於 08-11-17 22:29 發表
sisimama

我個女成日都提起思行
又成日話同思行唱佢一起唱"it's a small world"
仲話思行教佢寫字...

sisimama
今朝亞女又講思行.... 佢話佢地一起去左同一組... 調完又係一起

根住佢話我好掛住思行,好想見到佢
我話你尋日咪見左囉,今日先sat
佢話咁我都好排呀馬...

小朋友真係.... 真情流露

盧貓貓

學校又派左花喇, 今年係三色蓳, 上年都種到開花呀, 好開心, 唔知今年點呢?

搵左些info, 分享下!

三色菫
別稱 : 人面花、貓兒臉、鬼臉花
學名 : Pansy Heartsease
名由 : 三色堇因為一朵花上有數個顏色而得名;另外,由於花瓣的色彩變化,看起來有點像貓臉,所以又稱為貓兒臉。
分佈 : 原產地北歐
分類 : 堇菜科,堇菜屬
型態 : 一年生無毛草本;莖高約30mm,多分枝;基生葉有長柄,葉片近圓心形;莖生葉卵狀長圓形或寬披針形,邊緣有圓鈍鋸齒;托葉大,基部羽狀深裂。花大,直徑3 - 6mm,通常每朵花有蘭紫、白、黃三色;花瓣近圓形,假面狀,覆瓦狀排列,距短而鈍。
用途 : 庭園栽培或盆栽
花期 : 冬至春季
日照 : 全日照
管理 : 喜冷涼氣候,生育適溫偏低;所以栽種環境必須是低溫環境,而臺灣的氣候條件,只有冬春季適合生長。
三色堇的病蟲害不多,平常只要將謝調的花剪掉,以免發生灰黴病。
水份 : 由於三色堇的葉子很密,所以在澆水的時候要特別注意,水是否有確實澆到土壤中。
施肥 : 除了在定植時要施用長效肥以外,為了維持長期的花期,約每三週追加1次速效肥。
繁殖 : 播種法

請問你地小朋友懂計數嗎?
由k1到現在都冇擔心亞女成績,佢平時d功課/worksheet 都ok
不過今日接放學時,老師話佢唔識計數, 攪到我好擔心
因為唔係我接,所以我唔係好明

都唔知講計咩.......
你地平時有同小朋友practice 計數嗎

會係點practice 呢

please share
盧貓貓
‹ 上一主題|下一主題