用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 請問有無08-09年度K2H家長...快D入嚟傾吓啦 ...
go

請問有無08-09年度K2H家長...快D入嚟傾吓啦

今日第三日返學啦! 我個仔叫Parco (陳卓楠), 坐近窗口嗰行第三個位, 佢話佢地係分colour組, 阿仔嗰行係黃組, 佢左手邊係Kelly, 右邊係黃希晨同另一個同學仔. 妮兩日都睇noddy電視, 暫時睇嚟亞仔返學都返得幾開心. 咁你地仔仔囡囡呢? 可以分享吓!!

Joyce

Nice to meet you! What's your kids name? What class for last year. My son in K1C.

請問有無人知道而家除咗重溫1,2之外, 仲有無其他嘢學緊呀?

lovepooh215

Hello!
好開心呀! 終於都有人同我講嘢啦, 係呢! 你仔仔叫咩名呀? 等我可以問吓亞仔識唔識, 第一個星期我有同佢返學, 所以先知道咁多嘢咋, 佢有時都有講同學仔名比我聽同埋學校做d咩, 不過好多時都係我問佢佢先講, 好似今日咁佢就話做花燈勞作同溫習numbers, 我都唔知真定假架,
你得閒都多d上嚟傾啦, 如果唔係得我一個好悶架.

原帖由 lovepooh215 於 08-9-8 14:28 發表
Graceshumwy,

hi, 你好,
你個仔好叻喎, 同你講咁多學校的事, 我個仔講好小,只係話有睇電視.
他上年讀kent k1Ba.m.
你有無送他返學和放學?
我啉我都應該要送吓佢返學,睇吓佢坐邊個位都好.

希望你多些上來講學校發生 ...

lovepooh215

咁立軒都幾醒目呀! 我問過亞仔知唔知邊個係唐立軒, 佢話唔同佢一張枱坐, 佢坐隔離張枱, 坐喺YO YO隔離位, 唔知真定假呢

原帖由 lovepooh215 於 08-9-9 15:11 發表

有做花燈呀?等我今晚問吓佢先.
原來真係有number. 琴晚我問佢上英文堂老師係咪講英文,佢答我"無上英文,只係數數目"
琴晚同今朝問咗我幾次係咪唔駛返學, 我答要,跟住佢又問咁幾時唔駛返呀, 我問佢,咩你 ...

今日終於開始要做功課喇, 做A字, 亞仔話做一頁就得喇, 後面嗰頁唔使做, 仲話今日玩滑滑梯, 跑步, 扮魚游返屋企同溫習A字.

唔緊要啦! 此終都係啱啱開學, 慢慢佢就會講多D喇. 立軒幾多月出世架? Parco係五月一日.

原帖由 lovepooh215 於 08-9-10 11:00 發表

你個仔真係好醒,同你講好多學校做咗和玩咗啲咩嘢.
我個仔都無講你所玩的事.
我問佢有咩同學,叫咩名,佢都話唔記得.死未.
你個仔都識得講我個仔坐隔離張枱, 坐喺YO YO隔離位.
佢真係好叻.

做 ...

lovepooh215

係呢! 你地住邊區架? 搭校車? 我地住tseung kwan o, 搭校車架! 校車要成一個鐘頭返到嚟. 好慘呀!
你張英文字母過咗膠未呀? MISS話一定要過膠喎. 用成年架!

吓! 乜寫兩頁咩?? 大件事喇! 我地寫咗一頁咋, 阿仔話做一頁咋, 另一頁唔使做. 今次唔知會唔會當欠交功課呢!

原帖由 lovepooh215 於 08-9-11 15:56 發表
我問咗軒軒啦. 佢係綠組.
昨天玩了船. 佢話好dirty,但老師沬乾淨後就玩得.佢話好好玩.
又係寫 "A" 字, 不過今次寫兩頁.

好彩咋!!老師無寫佢欠交功課, 唔知PARCO點同老師講呢
今日都派咗功課喎! 有一本中文寫(人)字, 一本英文寫(B)字, 仲有一本係細本D都係中文, 但亞仔話妮本唔使做, 已經寫咗個一字就已經得喇, 但每日都要攞返學校比老師. 軒軒係咪都咁講

九龍塘去九龍灣都要40分鐘, 又真係耐咗D.
軒軒咁醒識得咁問你, 咁証明佢都好叻仔啦, 不過唔好太膽心啦, 我個仔搭一個鐘都係咁啦, 同埋此終KV妮間學校真係好好, 以前考到KV時, 都有諗過唔讀妮間, 但諗深一層 , 間學校水平高D, 對佢成長都係好事, 同埋入小學唔會咁辛苦, 一路讀落下, 原來亞仔係可以應付到架, 所以我覺得阿仔無入錯學校, 而且KV教導方式同出面唔同, 佢係令到D小朋友鐘意返學, 鐘意上堂, 但成日都係話做功課溫習, 點解D小朋友仍然都會咁開心咁鐘意返學呢!!

原帖由 lovepooh215 於 08-9-12 16:34 發表
我問佢, 佢話兩頁都要寫.
我住九龍灣,係呀.搭校車要成40分鐘到.真係好慘.差唔多由九龍去元朗咁.
上年k1. 佢時常問我:媽咪,點解要去到咁遠返學呀! 點解唔搬去九龍塘住呀? 我都想住係跟德園附近.
搭咁耐車好 ...

lovepooh215

我仲未諗考邊間小學好呀? 你有無好提意呀? 除咗政府學校等派位, 其他間間都要考啦, 我可能會考選埋民生,培正,

Dear 立軒 & lovepooh215

Happy Mid-Autumn Festival !
   Enjoy your holiday !

Parco's Family

lovepooh215

前兩日我聽番個朋友講(佢仔仔讀KV--K3) 佢話叫我同亞仔玩埋上學期就要停啦, 佢話下學期會好辛苦, 每個星期都要默書(包括中英文), 一個星期學過的中文英文, 都要默番晒, 學晒D字就會默句子, 考試就唔使講啦, 仍然兩個月一次, test都有...嘩!! 咁攪法, 真係大壓力, 我朋友仲話佢仔仔話寫中文字好辛苦, 啱啱學識點寫, 就話寫句子. 好難學呀. 所以今年真係要有定心理準備, 打醒十二分精神, 佢返學啫係自己返學. 一齊努力!!