用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 St. Rose of Lima 2008 K1 (同學仔名單在P.1<舊的在前>) ...
樓主: pandacat_bb
go

St. Rose of Lima 2008 K1 (同學仔名單在P.1<舊的在前>) [複製鏈接]

唔該晒你代答, 錫晒你

原文章由 kylie_mom 於 08-3-17 12:27 發表

多事回答 ~~K2係返上午的

我註冊當天就寫咗, 你都要盡快寫啦, 因為校務處話過咗註冊日就會將啲AM轉PM/PM轉AM既申請信比校長睇, 因為嗰日急急咁寫, 我都係簡單寫, 我諗你都可以簡單啲直接啲都可以, 比你參考下咁寫得唔得:

鄭碧蓮校長:

本人註冊後, 得悉XXX(囡囡名字)被編入上午班, 由於XXXXXX原因, 本人希望小女08年能編入下午班, 懇請鄭校長能考慮本人的情況, 替小女安排, 不勝感激!

此致

XXX家長
(簽名)

學生姓名:XXX
考生編號:XXXX

原文章由 Cat108 於 08-3-17 13:30 發表
Dear All:

我巳註了冊,上午班收了.但我想下午班,請問如何寫信(i.e.內容及格式),冇寫信很耐唔知如何....

Can any mum help me??
I know during K2 is A.M. class but I still want by girl in  p.m. class  at lea ...

我上學年AM→PMclass封信較"冗",簡略如下:

~感謝被編較理想的AMclass
~道出想轉PMclass的理由
~明確表示在這一年裡會調整時間,以適應k2AMclass
~若校方不方便調配,會自行解決問題

我蠻不好意思的親自遞信,離開行不夠兩條街便收到校方來電表示無問題,因有很多家長想PM→AMclass!

pandacat_bb,你又多了一個chance!

I absolutely prefer nothing will affect our sharing from now on...

我仲未收到學校通知

原文章由 srl 於 08-3-18 15:43 發表
我上學年AM→PMclass封信較"冗",簡略如下:

~感謝被編較理想的AMclass
~道出想轉PMclass的理由
~明確表示在這一年裡會調整時間,以適應k2AMclass
~若校方不方便調配,會自行解決問題

我蠻不好意思的親自遞信,離開行不 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原文章由 pandacat_bb 於 08-3-18 15:50 發表
我仲未收到學校通知

又搭傘 :上年學校未通知, 我都經常打去查詢(兼再講原因)

係? 咁等我聽日都打番學校問問先, 唔該晒

原文章由 kylie_mom 於 08-3-18 16:57 發表

又搭傘 :上年學校未通知, 我都經常打去查詢(兼再講原因)

Thanks a lot!! of the letter, I just sent out on tue that today (3pm) received the phone from 鄭校長 my girl can switch from AM class to PM class la Thanks!!

原文章由 pandacat_bb 於 08-3-18 17:26 發表
係? 咁等我聽日都打番學校問問先, 唔該晒

我今日都收到通知轉到AM class啦

原文章由 Cat108 於 08-3-19 19:23 發表
Thanks a lot!! of the letter, I just sent out on tue that today (3pm) received the phone from 鄭校長 my girl can switch from AM class to PM class la Thanks!!

各位準同學仔家長,

我會星期二去交書簿費, 你地呢?

仲想請問, 你地會坐哪一架校車? 我想知道, 校車是會駛進學校入面, 還是停在門口?

back door only. In fact, when the SRL primary school is rebuilt on Jan. 2009, the back door would be closed for about 3 years.

We don't know how to get on school bus yet. You better ask the school tomorrow.

原文章由 rosactf9999 於 08-5-4 17:37 發表
各位準同學仔家長,

仲想請問, 你地會坐哪一架校車? 我想知道, 校車是會駛進學校入面, 還是停在門口?

回覆 #51 Hayley04 的文章

hello! 我個囡都係08 K1呀! 可否加埋我呀!
qoogirlzoe == 吳凱忻 === F

我都係明天交書簿費呀! 我睇曬你地07 K1(Part 1) 了解左好多srl, tks! 重有你地好勁呀! 攪左禁多活動
Bernice

歡迎你, 加咗入list啦

原文章由 QOOGIRLZOE 於 08-5-5 12:14 發表

我都係明天交書簿費呀! 我睇曬你地07 K1(Part 1) 了解左好多srl, tks! 重有你地好勁呀! 攪左禁多活動 ...

我囡囡係坐校車(not街車), 依家校車停係小學部 (應該係叫公爵街)落車, 經過小學部入幼稚園, 但好似victor咁講重建小學部嗰陣點安排就未知lu

原文章由 rosactf9999 於 08-5-4 17:37 發表
各位準同學仔家長,

Welcome to SRL. I hope you can join our program in future.

原文章由 QOOGIRLZOE 於 08-5-5 12:14 發表

我都係明天交書簿費呀! 我睇曬你地07 K1(Part 1) 了解左好多srl, tks! 重有你地好勁呀! 攪左禁多活動 ...

回覆 #54 pandacat_bb 的文章

我覺得停後面街都ok.....好過停界限街啦!

我琴日去交錢, 問過校車個負責人 (好似叫鄧太). 佢話要同運輸署申請, 因為學校入面冇得調頭, 所以要尾出, 會影響界限街個交通情況. 佢話, 如果唔係呢, 就希望運輸署比佢地停係學校門口, 個禁區位. 因為唔想小朋友成班人行咁遠. 同埋佢特別聲明, 佢每架車都有安全帶. 佢話其他公司未必有.

我又想問, 除左concord之外, 仲有冇其他校車公司? 因為呢間好貴, 我住將軍澳區, 要$930. 坦白講, 多數都會搭, 因為係學校承辦, 同埋希望亞女同d同學仔一齊坐車. 但你地明啦, 我都係師奶一名, 都想比較下其他價錢.

另外想問, 佢話1,3,5 就著校裙; 2,4 就著運動服. 咁通常我地應該預備幾多套先夠呢?

[ 本文章最後由 rosactf9999 於 08-5-7 09:50 編輯 ]

加埋我囡囡啦~~
EATON == 陳奕彤==F === PM CLASS

係呢QOOGIRLZOE係囡囡係AM定PM CLASS呀

原文章由 rosactf9999 於 08-5-7 09:46 發表

我琴日去交錢, 問過校車個負責人 (好似叫鄧太). 佢話要同運輸署申請, 因為學校入面冇得調頭, 所以要尾出, 會影響界限街個交通情況. 佢話, 如果唔係呢, 就希望運輸署比佢地 ...

Hello, rosactf9999,

歡迎您加入srl 這個大家庭 - 以我所知就應該無第2間校車公司擇, 除非你選擇街車啦.
另校服我都係買咗一套(裙及運動服各一), 因夏天校服較薄, 洗咗都好快乾, 隔日都可交換來著, 如買得太多小朋友大得好快, 好快就唔啱著

加咗啦, 歡迎你, 我囝囝將會讀AM CLASS, 原先係PM既, 不過想第一年就埋同家姐一齊, 所以寫咗封信比學校, 結果成功轉到AM

原文章由 Eaton 於 08-5-7 16:25 發表
加埋我囡囡啦~~
EATON == 陳奕彤==F === PM CLASS

係呢QOOGIRLZOE係囡囡係AM定PM CLASS呀

我都係住將軍澳, 因為街車好多都冇安全帶, 所以我囡囡依家都係坐校車, 黎緊下學年都會繼續坐番校車, 係呢, 你囡囡係AM定PM呀?

校服(裙&運動衫)我夏天同冬天都係買一套咋

原文章由 rosactf9999 於 08-5-7 09:46 發表

我琴日去交錢, 問過校車個負責人 (好似叫鄧太). 佢話要同運輸署申請, 因為學校入面冇得調頭, 所以要尾出, 會影響界限街個交通情況. 佢話, 如果唔係呢, 就希望運輸署比佢地 ...

[ 本文章最後由 pandacat_bb 於 08-5-8 00:47 編輯 ]

有時間我一定會JOIN! TKS!
原文章由 Hayley04 於 08-5-7 08:46 發表
Welcome to SRL. I hope you can join our program in future.
Bernice
‹ 上一主題|下一主題