用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學(全日) 有沒有北角蘇浙小學的家長??
go

有沒有北角蘇浙小學的家長?? [複製鏈接]

原帖由 ysmhkg 於 08-10-13 23:55 發表
係呀 ! 一到測驗及考試, 我就索晒氣

黃帝唔急太監急...成日唔小心被扣分..中文默書本來可以好好好, 但因為寫錯標點符號..英文又係咁.

原帖由 ysmhkg 於 08-10-15 09:32 發表
我女數學咪又係, 公式明明列得o岩, 但係成日唔記得進位,  白白俾老師扣分 !  

加數又當減數計,倒數/順數明識分,但因為大意..唔小心,扣咗成20分...但佢又不在乎咁, 俾佢激死 !

原帖由 啫喱黃 於 08-10-25 11:45 發表
上午班同全日班有咩分別架?

全日班好似係節數一樣, 但每堂時間較長及可以在學校完成功課, 而半日班時間比較趕。但學費就相差近一倍..聽講半日班只收該校幼稚園生。不過最好都係問番學校啦!

我囝囝係該校小一生, 讀半日班, 感覺中文及英文較深, 今次中文LONG TEST 得50多分 , 但份卷又真係幾深, 我都頭痕緊點同佢追番. 好彩英文還應付倒

原帖由 SK1 於 08-10-26 23:22 發表
winniecarson
原來你的小朋友和小兒同班.是1D對嗎?
今次份中文卷不算深.但對於外來生的我兒真是幾困難.因為會話也計進卷內.十分我兒只拿六分.失分頗多.其它只是careless mistake.我以為我囝囝很低分了.只得8X分.:igi ...

我囝囝不嬲中文都差, 所以我相信他是全班最底分之一, 但開學了只是兩個月, 要給他們多少少時間適應嘅 ! 我會同佢在中文方便加倍努力.
之後我重新打過份卷要佢做多次, 佢就全部答啱哂, 佢話測驗時好緊張, 所以答錯哂喎 !

你點知我囝囝都係ID 架??

原帖由 SK1 於 08-10-26 23:22 發表
原來你的小朋友和小兒同班.是1D對嗎?
今次份中文卷不算深.但對於外來生的我兒真是幾困難.因為會話也計進卷內.十分我兒只拿六分.失分頗多.其它只是careless mistake.我以為我囝囝很低分了.只得8X分.:igi ...

佢不嬲中文都唔係咁好, 之後我要佢做多次份卷, 佢就全部答啱哂, 可能老師有同佢改正啦! ANYWAY, 我會在佢中文方面加倍努力嘅 ! 開咗學都係2個月唧, 俾多少少時間佢地啦! 各小朋友的適應能力都唔同架 !

你點知我囝囝都係1D架?

原帖由 SK1 於 08-10-27 11:09 發表
Winniecarson
因為分班的時候見到A-C平均有3X人一班.估計是全日班.只有D班是半日班的.
妳囡囡返半日的与我兒子一樣嘛.所以是1D.我覺得半日學幾好,回來又可以做功課,又有時間溫書.重有時間上課外活動和看電視.
直到現 ...

哦 ! 原來得一班半日班...大家同班就可以有照應啦!

我仔仔今日同我講佢尋晚瞓唔著, 因為好驚音樂老師,佢好惡, 唔識唱歌要罰, 我諗佢係有俾老師罰過, 所以佢先咁擔心....佢仲話好多小朋友都好驚佢...

我明白小朋友的說話不可盡信, 但我都想知你地小朋友有冇咁嘅情況?

原帖由 SK1 於 08-11-26 15:01 發表
bonnienwy

如要入筲官中,那便要讀筲官小.因為每班頭十九名的都可以直升上官中. 這是一位媽咪去年告訴我的。雖然他的兒子上不了官中。現在己入了閔僑中學。英文程度真是。。。

...

多謝妳地嘅回覆, 我相信我仔仔真係唔識唱, 又可能老師亦比較嚴, 所以佢最怕星期一&四因為有音樂堂....至於其他科考試, 因為KEEP 住有TEST, 所以佢都唔怕.....我會係唱歌方面俾多D信心佢

原帖由 bonnienwy 於 08-11-27 11:38 發表
我個仔都話怕音樂exam. 他說要一個人唱歌.
我唯有help him to recite the song law. 不過, exam 完, 不怕了.
Like Winnie said:其實佢係怕唔識唱.唔係怕老師.

Actually, my son always said ‘afraid’ when ex ...

原帖由 ysmhkg 於 08-12-4 22:50 發表
妳o地所指o既, 係唔係葉老師呢 ? 我女都講, 佢最怕音樂老師, 因為老師好惡, 最慘就係今年葉老師仲要教埋我女體育

原來音樂老師教埋體育科架...好似有D "唔拉間' 咁`

原帖由 十月媽咪 於 08-12-5 07:12 發表
音樂體育呢D科目, 乜唔係應該當興趣咁去學習既咩? 堂堂都咁惡鬧D學生, 呢個年代, 乜仲有幫助架? 可唔可以同學校反映下呢個情況呢? 呢個老師嫁左未架? 同埋我想問, 全校係咪得佢一個音樂老師架咋? 我女好鍾意唱歌的,  ...

由開學到宜家我小朋友都仲好怕呢位老師, 如果唔識唱歌要罰企出門口 (未經證實), 佢本來對音樂已冇乜興趣, 我諗現在更甚...或者我地都需要了解清楚, 可能呢位老師有另類教法或有她原因啦! 相信蘇浙的每位老師都係有愛心嘅 ! AT LEAST我小朋友還很喜歡在蘇浙讀書。

原帖由 erikalo 於 08-12-7 00:28 發表
十月mommy, thanks

咁我想問一個問題, 你地有無小朋友, 家長係完全唔識普通話, 而完成3年幼稚園之後, 上番蘇淅小學, face to 咁多中文科目又加埋用普通話教, 小朋友可以handle 嗎?

坦白講, 我真係好想我既仔仔可以 ...

妳可放心! 我仔仔是由K1開始讀, 我E+的普通話已不及他了, 所以無論默書, 考試, 我都係用廣東話教他, 最初我係用普通話同佢默書, 但我仔仔竟然話我的普通話不好, 他聽不懂並要求我用回廣東話, 他會轉回普通話 , 聽完都有少少慚愧架, 所以父母唔識講普通話是沒有問題的

係蘇浙讀的學生可講流利的普通話, 另英文也不用擔心, 因為蘇浙是教高一級, 但一般小朋友也可應付!

我囝囝是讀一年級, 幼稚園及小學嘅老師是完全不同, 普遍比較嚴, 而功課量不太多, 因有些會在校完成的. 至於學校環境是比出面的校舍細, 操場都在天台....但程序比一般津校深...學生品行也很好...所以針沒兩頭利, 妳真的要好好考慮喇!

原帖由 erikalo 於 08-12-7 15:09 發表

好多謝你既回覆, 不過我仲想, 你既孩子幾多年級呀, 學校的功課同考試量, 聽聞都幾辛苦同多既, 是否如此?

而even 我仔係幼稚園, 不過我都唔知小學是否同幼稚園一樣, d 老師都好是是旦旦下, 小學會否都 ...

原帖由 SK1 於 08-12-8 22:50 發表
其實每一間小學一年級都會需要認很多字和串很多字.小朋友幼稚園起就要培養閱讀.有了閱讀能力,去到每一間學校才可以接得上.
從幼稚園上小學是另一回事.因此家長要給予小朋友很多支持,一起看教科書和課外書,一起溫習, ...

我絕對認同, 不是蘇淅小學一年級學生才需要認那麼多中文生字, 以我所知某些出名津校更甚! 培養小朋友閱讀習慣才是最佳辦法.
經個3個月努力, 現在我囝囝已可以自己做功課, 收拾書包..他還很喜歡 "蘇浙' ... 所以每個小朋友都唔同, 父母確實要不段鼓勵小朋友學習, 最初我囝囝認字很差, 造句經常不及格, 但我鼓勵他及一起看書, 慶幸地現在他尚可追得上.

此校英文科已教高一級, 不知道你要求的英文程度如何? 及與怎麼名校比較呢?

原帖由 SAMKWAN424 於 09-6-27 11:00 發表
你好 ,我小兒今年讀小一 ,我怕蘇浙英文程度差,追不上外面名校 , 我想小三左石轉上男拔,可比下意見

我囝囝嚟緊升小二, 想講講在蘇浙讀的感想, 我覺得最大收穫是他可以講得一口流行普通話, 記得我曾帶他到國內旅行, 他除了可以聽懂國內人的普通話外, 還可以做埋其他唔識講普通話的團友翻譯, 有些人仲讚他的普通話講得很準確, 還以為他在國內讀書TIM
雖然這只是少少的感想,  但我都想跟其他家長分享, 證明我沒有選擇錯誤 - 給囝囝由K1開始在蘇浙讀, 除了普通話外, 其他科目及德行培育方面也不錯哩 !

原帖由 sheepiedad 於 09-7-7 03:39 發表
I don't know about the KCS - International Section, but the English of Kiangsu-Chekiang Primary school is at most average. But the Mandarin is no doubt quite famous.

I believe those native english st ...

此來英文是用LONGMAN, 中文&數學要CHECK CHECK先! 中文, 常識及數學唔難, 我同小朋友溫中文都係用廣東話, 因為唔及佢老師講得正, 但可放心佢地會識轉番普通話架! 其實蘇浙好傳統, 千其唔好同宜家的UPDATE 小學比, 因為無論設施及活動都無得比, 但勝在用純正普通話教學,因為出面好多學校的普通話老師都係好普通咋。參加課外活動唔駛錢, 不過都係一D好GENERAL嘅ACTIVITIES囉!可以JOIN ENGLISH CLUB但又收費不過都係$400(唔知有冇記錯) , 蘇浙一D都冇商業化嘅感覺, 除咗學費就冇其他特別收費, 算係幾好的一個POINT. 仲有一班都係22人倒算是小班教學, 老師都友善及照顧學生, 你地仲想知有關此校乜野資料, 可再問我, 我知道都會答你地嘅!

原帖由 tingting_mum 於 09-8-5 12:16 發表
我想問問.....蘇小用的中, 英, 數, 常書本的係邊個出版社???

另外, 中文and 數學測試/考試會用乜形式考??
多唔多閱讀理解&文字題?? 亦想問下蘇小的媽媽會點同仔女溫中文and 數學??

因為ar 女理解比較差, 所以想知 ...

Hi BoBee,

My son is going to study in P2 AM class on coming school term. When he was in P1, he finished his homework himself in 2-3 hours. As I am a working mother; I just checked his homework and helped him to study dictation and exam after my worked. I know that there have 10 mines for students to do homework after school.

They are using Chinese text book of Maths but all subjects except English are teaching with Chinese (普通話). The culture of this school is so traditional style with insufficient outdoors activities for student. That’s so weak!

Anyway, it is a nice school for kids to study. My son enjoyed his study of P1 very much !

原帖由 bobee 於 09-8-6 18:00 發表
Hi Winniecarson,  please help me as I don't know whether I should let my son to study P1 at KCS.  He is now studying at KCS-K3.  

(1) Is there a lot of homework?  I am planning to enroll him to P1 AM ...

Hi BoBee,

If your kid would take the initiative in study that it is fine. Otherwise, parents have to take lots of time to study with him but not only for KCS's students.
I think that there is less stressful for kids to study than other school. Anyway, you should think more about the educational objective of KCS whether meet the needs and wants of your kid.

THis is only my opinion .Hope that it could be help you to make decision for your kid.

If you want to know more about this school, please let me know again. I would appreciate answering for you as much as I can. ^.^

原帖由 bobee 於 09-8-7 11:28 發表
Thanks Winniecarson for your quick reply.  I just hope I can handle the stress as I know there are many tests/exams at KCS.  Frankly, I am not that kind of moms who would sit down and study with the k ...

My son allocated a seat in Hennessy Govt school by central allocation system but finally we chose KCS for him as I want him to study in fluent Mandarin's envirnoment. If your kid would have another seat in some famour school that you may consider them. 陳守仁 is also my favorite school but it is too far from our home. KCS is a good primary school but really not  enough extracurricular activities for their students.  

原帖由 bobee 於 09-8-7 17:48 發表
Thanks Winniecarson for your advice.  It really helps.

I enrolled my boy to this school coz I want him to learn fluent Mandarin.  No doubt, KCS is extremely strong in this.  However, when viewing the ...

呢個就係蘇浙學校成功嘅地方"所以學生都可以講一口流行普通話"

原帖由 joeytcy 於 09-8-8 08:04 發表

係呀...我女K1-K3都係讀蘇幼....K2個年我地去海南島...都係靠佢炸....
‹ 上一主題|下一主題