用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2009-2010的小一家長齊洩洩氣啦!
樓主: itbaby
go

2009-2010的小一家長齊洩洩氣啦! [複製鏈接]

FungMm,你都講都好啱,我哋大家的關係好微妙喎!我開這個topic都係想各家長講吓,發洩吓,話晒大家都係"坐埋一條船呀!"

我諗小朋友比我哋家長仲辛苦,咁細個細路,就好似當兵咁,要上場作戰!

昨晚,同囝囝傾計,講開明年要讀小學,佢不知幾抗拒,點都話要讀返現時的幼稚園,仲喊咗出嚟.其實,早前佢都慢慢接受咗明年要讀小學的事實,但不知為何突然改變,我諗佢開始意識到自己大個仔,開始有d嘢要改變,而佢暫時仲想停留係這裏.

我以前成日以為個仔仲好細,乜都唔識諗,但估唔同佢咁唔開心,當時我個心不知幾痛,覺得自己好似迫緊佢長大呀!

原帖由 FungMm 於 08-9-10 16:25 發表
Hi all,

我都好feel到我們大家作為家長已經好努力同嘔心瀝血架呢.  大家都不要太氣餒因為我們便是小朋友之榜樣~努力!

我們的關係真是十分有趣, 我們的小朋友是競爭者而我們便是最佳的知己良朋....因我們都十分明白 ...

Hi itbaby,

以您囝囝的表現他真是十分喜歡現時的幼稚園同生活方式.  不過請不要逼他去接受明年是小學生的事實, 因幼稚園一定有很多好work的方法可以幫到您.

好像我囝囝的幼稚園已在K2學期尾便讓他們知道K3以後便會上小學, 有關小學的生活細節.  所以我囝囝十分期待他的小學生活.  所以如您發現囝囝有點reject升小學, 您可以和現時幼稚園老師傾吓, 他們一定可以令您的小朋友順利及適應的.

原帖由 itbaby 於 08-9-11 11:04 發表
FungMm,你都講都好啱,我哋大家的關係好微妙喎!我開這個topic都係想各家長講吓,發洩吓,話晒大家都係"坐埋一條船呀!"

我諗小朋友比我哋家長仲辛苦,咁細個細路,就好似當兵咁,要上場作戰!

昨晚,同囝囝傾 ...

原帖由 NgVivian 於 08-9-10 22:57 發表
昨天去面試要囝囝寫中文名,他中文名筆畫多難寫,他問可以寫英文名嗎? 對方在有頗多小朋友和家長在場的情況下回答囝囝,你平時唔駛寫嗎? 囝囝聽了不開心,而我想 因為我只想幚他入一所好學校,不知卻換來恥笑 :pit ...

其實當你改名時唔知有無想過將來囝囝經常都要寫自己的名的呢? 所以當我和hd改名時, 都有諗到要易寫的. 不過就算難寫, 我都會鼓勵小朋友要學好寫好自己的名字. 我當向我囝囝講:「你寫你自己的名, 係代表緊你, 所以要寫靚d. 人家一看見你的名字, 就會立刻想像你是個怎樣的人。」

面試既過去了, 無需唔開心, 我覺得恥笑你的人真係無禮貎, 不要想他們了. 不過仍建議你教囝囝寫好自己的中英文名. 不單是為報學校, 將來你囝囝可能成為高層, 經常要簽名, 寫好自己的名字會給人有「人如其名」的感覺呀!  當然, 寫得怎樣實際不代表什麼, 但總是給人一個好印象.

原帖由 itbaby 於 08-9-11 11:04 發表

昨晚,同囝囝傾 ...

我囝囝剛好相反, 他很熱切期望快點升小, 我帶過他到不同小學參觀, 他看見小學大很多, 多了不少活動, 所以他也希望早點上小學. 或者你也可以帶仔仔去看小學開放日, 帶他去玩玩. 相信他也會喜歡的.

原帖由 AliJasEd 於 08-9-10 14:04 發表
I have the same feeling too.  However, just want to share an experience of my friend and hope it makes everybody feeling better.

My friend's daughter got accepted by DGS last year.  He had no relatio ...

好多謝你講的建議, 小朋友的情緒真係好緊要, 明天我囝囝要interview, 希望能令他以最佳狀態面試

多謝你哋的建議,其實幼稚園的老師已同我講,佢哋經已話緊比小朋友知道小學的事,但只係我囝囝個人很想留低.至於參觀學校我就未試過,我只帶過佢去d學校出面睇咋,或者我會試吓這個方法!

唉!15分可以點揀?真頭痛!

原帖由 Venuscheng 於 08-9-12 10:51 發表

其實當你改名時唔知有無想過將來囝囝經常都要寫自己的名的呢? 所以當我和hd改名時, 都有諗到要易寫的. 不過就算難寫, 我都會鼓勵小朋友要學好寫好自己的名字. 我當向我囝囝講:「你寫你自己的名, 係代表緊你, 所以 ...

多謝你的開解 我都有話比小朋友知叫他要寫靚自己個名。畢竟小朋友5歲手部發育未定要寫共52劃自己個名都要d時間,我改名時都知他的名字比人難寫d。

原帖由 NgVivian 於 08-9-12 21:18 發表

我改名時都知他的名字比人難寫d。 ...

講件事你知, 我自己讀小學時, 記得有個同學個名好難寫, 但我們默書要寫個個字, 好多同學都唔識寫, 個位同學就當然識啦! 當時就覺得個位同學真係著數, 因為從小就寫佢自己個名 .  如果改名係深D的字, 咁個小朋友就好細個都已能學識. 可能都係件好事

原帖由 Venuscheng 於 08-9-14 17:52 發表

講件事你知, 我自己讀小學時, 記得有個同學個名好難寫, 但我們默書要寫個個字, 好多同學都唔識寫, 個位同學就當然識啦! 當時就覺得個位同學真係著數, 因為從小就寫佢自己個名 .  如果改名係深D的字, 咁個 ...

非常之多謝你 再次鼓勵他

如果經濟許可, 報埋私小以防萬一.

原帖由 henrytanghk 於 08-9-12 14:26 發表
唉!15分可以點揀?真頭痛!

聖心小學(津小)及聖保祿小學(津小)有無得入form interview

本人心儀這兩間小學但小囡未必可在大抽獎中"中", 請問這兩間小學小津有無得自薦? 因是初哥,未試過入表考入學,今年到妹妹特別緊張. 回想哥哥2004年揀小一都無咁緊張. 只係在自行派位入唔到官小就在大抽獎中, 揀中等程度既, 但輪到阿囡就特別緊張, 連夜晚睡都想住.  有經驗既媽咪可否比D意見. 當你們幫二囡揀小一時, 會點揀?

醒目開學勳章

胡素貞 雖然好舊~~
但係有時唔好單睇學校新與舊就覺得好係差

因為我之前因工作關係去過呢間學校(不過係上午班)

我覺得d老師~~好好!!
同埋d學生唔錯架!!

我去過好多好多間中小學.但係.唔好因為新同舊或者學校大定細就覺得一間學校好定唔好~~
因為~細學校既好處~真係都唔少架!!!
呢個係我總結回來的感想。

don't worry

原帖由 香香 於 08-9-17 17:57 發表
我個女今年要揀小學. 特然好頭痛!! 因為我原先諗住馬鞍山既靈糧 or 禧年. 但老公突然話佢係胡素貞畢業. 都係band one. 攪到我心大心細. 因為佢校社好舊仲要係半日制.

但怕唔揀到時抽唔中好野咪慘.

我個頭 ...
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

<教養孩童 使他走當行的道 就是到老他也不偏離>

原帖由 LingLongMami 於 08-9-15 13:05 發表
聖心小學(津小)及聖保祿小學(津小)有無得入form interview

本人心儀這兩間小學但小囡未必可在大抽獎中"中", 請問這兩間小學小津有無得自薦? 因是初哥,未試過入表考入學,今年到妹妹特別緊張. 回想哥哥2004年揀小一都 ...

聖心同聖保祿都係津小,無得入form interview同自薦,如果真係心儀聖心小學,不如試下考聖心私小。

醒目開學勳章

你地覺唔覺得時間過得好慢~~~~

醒目開學勳章

又要洩洩氣o勒~~~

今日又收到reject信, 雖然冇第一次咁失望, 但難免個心都唔係好舒服. o黎緊仲有幾間要in, 仲有幾間等緊result, 呢幾間仲要係我心儀o既學校, 真係好擔心~~~

一直以來我都覺得我個仔interview應該唔係太大問題, 就算唔可以直接accept都有機會入waiting list, 點知一次又一次被reject, 我o既信心基本上都冇哂, o黎緊o個幾間, 都已經打定輸數. 雖然我未至於要個仔一定要讀直資/私校, 但俾人拒絕, 真係唔好受~~~

原帖由 Geni 於 08-9-27 22:04 發表
又要洩洩氣o勒~~~

今日又收到reject信, 雖然冇第一次咁失望, 但難免個心都唔係好舒服. o黎緊仲有幾間要in, 仲有幾間等緊result, 呢幾間仲要係我心儀o既學校, 真係好擔心~~~

一直以來我都覺得我個仔interview應該 ...

I'm so sorry to hear about that!
加油! 仔仔唔得唔代表佢差, 只係唔適合je!
我報得3間, 都預左全軍覆沒, 輸住黎打既心情, 真係輕鬆好多架!
你既心情會好影響仔仔(我上次in完yw校長時完全體會到), 我個仔反而關心返我, 我仲唔好意思!
加油加油! 未到8月未叫輸!

Geni

So quick u rec'd any rejection letter? There should be a lot of dss school or private still on interview.

原帖由 Geni 於 08-9-27 22:04 發表
又要洩洩氣o勒~~~

一直以來我都覺得我個仔interview應該 ...
‹ 上一主題|下一主題