用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 20080909
go

有沒有 Grade 1D 家長? [複製鏈接]

原帖由 makfr 於 08-9-18 23:01 發表
Hi, 我係1C家長, ....有關English group, my son is in Purple group, 學校有冇比個zipper bag 袋住本guided reading ar? 我見個袋外面有張卡寫咗個名同個group name wor.

Dear Makfr,

我睇過好似得個名同班號, 不過, 多得你提點,  我今晚睇清楚d先. 總之, 上一年級, 佢又要適應, 我又要適應.
尤其做功課, 仔仔幼稚園無咩功課做, 而家雖然都唔多, 但就好多時大部份要等我放工回家同佢一齊做, 因為唔識睇題目, 有時我都會擔心, 自己個仔跟唔上, 因為我要返工, 做得功課, 無時間溫習, 溫得習來, 又無時間同佢玩, 愁!

Hi, LFok,

我跟你一樣要返工,所以返到屋企同佢做就時間十分緊迫! 我個仔kinder時都沒有功課做,間中找資料做project,唯有叫做日日寫下字,做下數,諗住上小一冇咁辛苦......現在雖然功課不太多,但要花多些時間解釋比佢聽.....總之,有排"崖"la.
原帖由 LFok 於 08-9-19 08:40 發表

Dear Makfr,

我睇過好似得個名同班號, 不過, 多得你提點,  我今晚睇清楚d先. 總之, 上一年級, 佢又要適應, 我又要適應.
尤其做功課, 仔仔幼稚園無咩功課做, 而家雖然都唔多, 但就好多時大部份要等我放工回家同佢 ...

我個 b 係:-
英: lilac
數: hexagon
中: 省略號
佢無帶 spell 及 phonics 回家已多日, 前天連撕下來的 phonics ws 都不見
早前大家提及的環保袋, 我從未見到. 反之有一個拉鍊袋.:)
各位家長努力及下星期五見 (家長會見)

My b also in Hexagon.
原帖由 b722795 於 08-9-19 10:33 發表
佢無帶 spell 及 phonics 回家已多日, 前天連撕下來的 phonics ws 都不見
早前大家提及的環保袋, 我從未見到. 反之有一個拉鍊袋.:)
各位家長努力及下星期五見 (家 ...

原帖由 b722795 於 08-9-19 10:33 發表
各位家長努力及下星期五見 (家 ...

下星期有家長會見嗎? 為什麼沒有收到通知? 你知啦! 返工要請假或早走都最好早d知. 你從那處得知?

1/9 通告有講, 係晚上 6:30 開始
詳情你入內聯網找 1/9 通告,

原帖由 b722795 於 08-9-19 14:25 發表
1/9 通告有講, 係晚上 6:30 開始
詳情你入內聯網找 1/9 通告,

多謝你提醒, 經你一講, 我好像有印象, 幸好, 今日都有通告專提醒我呢d大頭蝦.

阿仔最近話係班房比人打,重要係唔止一次,亦有其他小朋友被打.請問你地有聽聞過嗎? 我個仔講野愛誇張,所以我暫時以靜制動先.上來聽聽你們意見!

原帖由 Allie 於 08-9-24 17:41 發表
阿仔最近話係班房比人打,重要係唔止一次,亦有其他小朋友被打.請問你地有聽聞過嗎? 我個仔講野愛誇張,所以我暫時以靜制動先.上來聽聽你們意見! ...

無喎, 亞仔仲不知幾開心晚晚同我分享同同學仔講d 咩, 做d咩.
不過佢都有講過有d同學仔唔係坐得好定, 比老師話.
其實你有無問下佢係邊個同學, 因為佢應該識d同學仔個名, 又或者係唔係混合其它班上堂, 是其它班小朋友? 而最重要佢有無話唔鍾意返學?
如有下次情形, 你叫佢告知老師.

初初分組時亞 b 有講, 佢話係第二班來的同學仔, 老師是知. 近排就無再提.

原帖由 LFok 於 08-9-25 08:35 發表

無喎, 亞仔仲不知幾開心晚晚同我分享同同學仔講d 咩, 做d咩.
不過佢都有講過有d同學仔唔係坐得好定, 比老師話.
其實你有無問下佢係邊個同學, 因為佢應該識d同學仔個名, 又或者係唔係混合其它班上堂, 是其它班小朋 ...

佢有同我講過個名, 不過我無記住, 亦無打算投訴.  其實我仔好多時講野都好誇, 所以想求証下佢係講真定講假者. so far 阿仔返學好開心, 不過昨天個風假佢一樣好開心!

原帖由 b722795 於 08-9-25 08:55 發表
初初分組時亞 b 有講, 佢話係第二班來的同學仔, 老師是知. 近排就無再提.

thanks! 咁可能真係有其事.  

係呢, 你地d寶貝有無成日好眼訓呀?  我個仔開學以來試過兩次放學後, 五六點左右走左去午睡.  之前佢返幼稚園時反而唔訓午覺架喎, 唔通返小學真係咁倦?

回覆 # 的文章

而家有午睡的習慣, 原因係一個...
佢地日日係學校四圍走, 玩到癲晒, 返家咪無電要叉

你個 b 好開心有一天打風假, 反之我個話好孤獨...要返學

每天我送佢返學, 佢一定 kiss me say goodbye than say "i miss u", 好似好唔想咁, 但佢一轉頭入學校...係第二個人:evil:

原帖由 b722795 於 08-9-25 12:51 發表
而家有午睡的習慣, 原因係一個...
佢地日日係學校四圍走, 玩到癲晒, 返家咪無電要叉

你個 b 好開心有一天打風假, 反之我個話好孤獨...要返學

每天我送佢返學, 佢一定 kiss me say goodbye than say "i mis ...

可能都係呀!  學校個大操場, 淨係跑跑跳跳都夠累了!

昨天, 我個仔同家姐玩到傻哂呀!  幾乎拆左我間屋咁滯!  我屋企個畫面重誇張過出面打完風果個場面呀!

我個仔又係好痴身, 成日話要痴住我, 但一返到學校就咩都唔記得哂, 玩到傻!

在暑假的日子, 家中兩小鬼無野做, 玩到癩! 家中的工人形容我家似 "飛機爆炸"

Intranet

原帖由 b722795 於 08-9-25 16:57 發表
在暑假的日子, 家中兩小鬼無野做, 玩到癩! 家中的工人形容我家似 "飛機爆炸"

絕對身同感受!  呵呵!

原帖由 lannama 於 08-9-25 22:09 發表
Do any parent login the intranet and check the homework?
I did try but no idea what it said.

遲左覆添, 希望你已解決問題啦!

各位家長好,不經不覺開學已一個月了,各位的小朋友適應如何?

仔仔由最初常說Eng和Chi堂"不知道老師說什麼"(因為老師只說英文和普通話,家裏只說廣東話),到近來開始比較投入課堂活動,見他有進展,我都放心了一點點。

他開始告訴我一些課堂情況,如:

1) Eng堂老師說故事"You noisy monkey",同學們也參與着一起唸:"cheeta chata cheeta chata...Fire! Fire! Fire! You noisy monkey...I'm [sleeping] (動詞同學們可自由創作)...I got you (到最後monkey被elephant捉到了)."等,唸起來是有聲調感情的,可以知道老師一定花了不少心思引起小朋友的興趣,繼而一起參與。

2) Chi堂老師叫懂得背誦靜夜詩的同學站出來一起背,仔仔都有參與,他說全班有12位同學站出來背,19位同學留在座位。我想學校能夠多些鼓勵小朋友從小學習面向群眾(對小朋友來說是需要勇氣的),是一種良好的訓練。

不知各位有沒有其他關於課堂情況的資料補充/更正?

另,OLE還未有消息?謝謝!

我小朋友基上上課情況就適應到,但佢就成日唔見野,好多次都係比同學攞左,唉!! 攪都我日日都好煩,唔知向邊度同佢搵!!!

ole昨天巳在手冊背面貼上label,星期四開始啦!!!

原帖由 20080909 於 08-9-30 14:16 發表
各位家長好,不經不覺開學已一個月了,各位的小朋友適應如何?

仔仔由最初常說Eng和Chi堂"不知道老師說什麼"(因為老師只說英文和普通話,家裏只說廣東話),到近來開始比較投入課堂活動,見他有進展,我都放心了一點點。

他開始告訴 ...
‹ 上一主題|下一主題