用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 20080909
go

有沒有 Grade 1D 家長? [複製鏈接]

請問LA 的專題研習是甚麼?  我找不到有關工作紙呀!  有無人可幫忙?

是【我的祖國】,早在個多星期前巳派發回家做,今天要交的

原帖由 Allie 於 08-10-2 11:26 發表
請問LA 的專題研習是甚麼?  我找不到有關工作紙呀!  有無人可幫忙?

回覆 # 的文章

Allie,

我亞 b 於 30/9 帶此功課回家, 手冊寫 6/10 交, 你記得我電話嗎...打比我如有需要

原帖由 b722795 於 08-10-2 12:10 發表
Allie,

我亞 b 於 30/9 帶此功課回家, 手冊寫 6/10 交, 你記得我電話嗎...打比我如有需要

我收到啦, 唔該哂你!   哂你!

三字經, 阿仔昨天背左四句出來, 今日睇你張紙原來有8句, 噢!    其實三字經佢地係用廣東話定國語讀架呢?  我D 國語唔係好掂架, 應付呢D 真係好吃力!

原帖由 小學生 於 08-10-2 11:51 發表
是【我的祖國】,早在個多星期前巳派發回家做,今天要交的

THANKS!  我阿仔梗係放在係一個好安全的地方嘞, 安全到我到而家都未搵到! 唉!

早會

死火!
唔知做咩, 我個仔由上星期開始同我地講"返學好悶"問我地可唔可以返半日, 唉, 唔知攪咩鬼, 唯有不停做心理輔導, 正面do念, "好悶"都好過"唔開心", 問佢係唔係唔開心, 佢又話唔係, 剩係話好悶. 唔知係咪呢個原因, 仔仔近排比較 "樓計"

各位家長, 比d寶貴意見! 仲o念住唔讀傳統學校會多元化d, 呢排真係心煩.

hi

我係隔離1c 剛路過
見到你段留言

不如打去問班主任了解下
老師好樂意幫忙的

原帖由 LFok 於 08-10-8 12:43 發表
死火!
唔知做咩, 我個仔由上星期開始同我地講"返學好悶"問我地可唔可以返半日, 唉, 唔知攪咩鬼, 唯有不停做心理輔導, 正面do念, "好悶"都好過"唔開心", 問佢係唔係唔開心, 佢又話唔係, 剩係話好悶. 唔知係咪呢個原因 ...

原帖由 好姨 於 08-10-8 21:51 發表
hi

我係隔離1c 剛路過
見到你段留言

不如打去問班主任了解下
老師好樂意幫忙的

都有如此打算, 今日打去問下, 唉, 真係麻煩, 又要返工又要擔心, 壓力真大, 唔知有無人可以比下意見?

Did you ask your son if he understood what teachers says?  Sometimes when kids do not understand, they might feel bored.

原帖由 LFok 於 08-10-8 12:43 發表
死火!
唔知做咩, 我個仔由上星期開始同我地講"返學好悶"問我地可唔可以返半日, 唉, 唔知攪咩鬼, 唯有不停做心理輔導, 正面do念, "好悶"都好過"唔開心", 問佢係唔係唔開心, 佢又話唔係, 剩係話好悶. 唔知係咪呢個原因 ...

報到!我仔仔也是G1D的.

BTW, 仔仔常抄漏手冊,你們的子女常會這讓嗎?

各位好,轉眼一學年,仔仔快升Grade 2了。過去一年大家的小朋友有什麼轉變呢?

很高興1D班的各科老師都很好,特別是兩位班主任和中文科老師的教學熱誠、投入,對學生的無比耐心和關愛,我是非常非常欣賞的。

對比剛開學時仔仔中、英文課都聽不明白(因為在家只說廣東話),到現在可以自信地用普通話和英語跟老師溝通;第一次英文科assessment只寫了三句短短的句子,到期未assessment時寫了三頁(當然是大大個字的,而且還串錯字,這可能是學校沒有dictation的弊處,但錯字的讀音是對的,可見phonics是有成效);學校讓小孩子自少學習面對群眾,如English group的show and tell,早會的book presentation等, 是所有學生都有機會參與的,相信對提升自信心有一定的幫助;總括來說仔仔各方面都見明顯進步。

入讀前常聽說學校行政亂,都有點疑惑。但今年在三位校長帶領下,我覺得又不是傳聞中那麼差。今次致電學校,校務處職員都是那麼有禮,老師都必定回電。只是始終是新學校,辦大型活動是缺乏經驗(如陸運會)。

經過這一年的親身經歷,我對學校的未來是有信心的。期望仔仔和所有同學仔在未來一年有更大的進步!各位家長一同努力啊!

祝各位過一個既快樂又充實的暑假

new comer in Grade 2D

My daughter is the new comer in Grade 2D in the coming semester. All students are from Grade 1D?
Besides, I just got homeworks for summer holiday, they need to read many books! Besides, I'm afraid that my daughter doesn't understand what the teachers say during the lessons. Anything I need to prepare?

Many thanks
‹ 上一主題|下一主題