用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解個個都爭名校,有冇了解間學校適合自己的小朋友嗎? ...
go

點解個個都爭名校,有冇了解間學校適合自己的小朋友嗎? [複製鏈接]

我個friend個女入左港島瑪莉X,點知個女讀得唔開心,因為程度追唔上,成績一路唔好,最後都要同佢轉第2間,但之後情況好左好多,早排睇電視又講這問題,個個父母只想仔女入名校,其實名校當然好,但有冇諗過究竟小朋友適合間學校嗎?他會讀得開心嗎?程度跟得上嗎?有d父母連個間係咩學校都未知就走去排隊,只知學校名,間學校的理念或程度係點都未知
   0    0    0    0

傳統家長都係以名牌效應掛帥, 最緊要考到間名校就覺得一了百了, 踏上青雲路.  我自己就覺得小朋友適唔適合該校先係最重要因素, 世界無一條一定成功既公式, 入到名校亦唔係個個都平步青雲, 最緊要量力而為.

不過係bk我都見到好多媽咪都有同我一樣想法, 始終大家都係想小朋友好.

每個家長都會希望給予孩子一個機會,入到名校讀唔到咪轉校囉,起碼都試過丫。

個個家長都想試左唔得先算既啦,包括我自己

Hi !  我囡囡都是今年選小一, 我由上年開始己找資料, 不過我同好多媽媽的選擇唔同, 我不是選名校為主, 己是找一個間適合我囡囡之學校為主, 不管他是津校/私校/直資! 但其實選校過程中, 會受好多人影响, 因為好多人會叫你去同囡囡考傳統名校, 人哋個個都考, 自己唔考好似好蝕底 !  

不過我自知囡囡性格活潑, 不喜歡坐定定讀書, 自己又要返工無咁多時間督促功課, 囡囡又不是特別聰敏, 自知就算入到名校都不是一件好事, 所以我同囡囡己註冊了一間唔出名的直資小學, 雖然該校好新又唔出名(所以較易入), 但教學方法好適合囡囡性格(我去個兩次簡介會亦同其家長談過), 覺得此校十分適合囡囡和我自己 !  不過其實好多家長都是以名氣同小朋友選校, 好似我有個親戚永遠叫我同囡囡報名校, 但反觀佢自己兩兒子, 資質一般, 入唔到名校之餘讀書成績亦差, 所以對我以言, 選一間適合的學校重要過入一間出名的學校 !     我唔想到時囡囡追唔上功課, 日日要打打罵罵過日子 !

真係好認同你的意見. 我同老公大家爭持不下, 佢係都要一呂, 我就唔認為只有呢間適合我個女喇. 激死人!!

SEA

原帖由 BBR 於 08-9-9 22:56 發表
我個friend個女入左港島瑪莉X,點知個女讀得唔開心,因為程度追唔上,成績一路唔好,最後都要同佢轉第2間,但之後情況好左好多,早排睇電視又講這問題,個個父母只想仔女入名校,其實名校當然好,但有冇諗過究竟小朋友適合間 ...

stephanieching,

我個囝囝都係好活動的,唔肯坐定定,所以都幫佢揀緊d係活動教學的小學,請問你幫佢報的是那間直資呢?

謝謝!

原帖由 stephanieching 於 08-9-10 12:24 發表
Hi !  我囡囡都是今年選小一, 我由上年開始己找資料, 不過我同好多媽媽的選擇唔同, 我不是選名校為主, 己是找一個間適合我囡囡之學校為主, 不管他是津校/私校/直資! 但其實選校過程中, 會受好多人影响, 因為好多人會 ...

家長選名校,相信都會了解學校的背景,不過我認同要了解自己小朋友的性格.

原帖由 sea 於 08-9-10 12:46 發表
真係好認同你的意見. 我同老公大家爭持不下, 佢係都要一呂, 我就唔認為只有呢間適合我個女喇. 激死人!!

SEA

我啱啱同您相反, 我老公咩都話是但, 叫我話事, 但我怕同個仔揀錯學校 (雖然我仲有大半年時間去煩)

讀唔到, 轉出來, 有d case 就好hurt吓.  我朋友個女讀果間, 係個個媽咪都想亞女去讀, 講環境唔講其他! 好似去了外國讀書一樣. 但佢中文唔得, 考出一百名, 甘佢亞媽搵前退休中文老師補, 每月8千,未計其他課外活動,補了幾年, 最後老師教佢唔"田"第二志願, 好險甘入番去中學. 佢亞女話如果入番就要去外國讀.

一呂係傳統"谷", 我表嫂個女讀佢.沙呂會好d,活好多!

原帖由 sea 於 08-9-10 12:46 發表

SEA

大家有冇試過想插班係好難的, 名校就更.....難.

經歷過的可能會後悔冇替子女最初選名校.  我有好幾個朋友都在 起碼try my best,  no regret 麻 !

-有個frd 唔滿意個女的學校, 但當初口口声声話想個女愉快學習.  他send 咗信去幾間有d名氣的學校求插班 (不是最top那些喎) 全部石沉大海, 因為女兒末派report 冇enclose school report.  故相信係見到你原先小學不出名的原因turn down.

醒目開學勳章

老實講, 個個都想搵一間適合自己小朋友o既學校, 但何謂適合呢? 自己個小朋友o既程度去到邊, 我諗好多父母都唔敢肯定(起碼我係), 再者, 你真係可能知道每一間學校o既特點咩? 一日唔讀過一日都唔知o岩唔o岩, 就好似揀老公咁, 就算你之前點了解個男仔, 到最後都係要拍過拖先知o岩唔o岩o家啦! 所以我覺得, 我地做父母o既, 唯一可以做o既就係盡力去搵機會俾佢去試, 係唔係名校都好, 只要達到自己基本要求就俾個小朋友試o下.  有d人o既要求廣d, 有d人o既要求narrow d, 可能"名校"比較大機會達到大部份人o既基本要求, 所以多人掙o羅~~ 冇話o岩唔o岩o家, 大家都係為小朋友好, 係咪! relax ~~~

師奶甲: 點解人人都要買個LB袋?有無諗清楚係唔係適合自己?
師奶乙: 有能力就買個試試,唔試過又點知唔啱?
師奶甲: 你付出咁多去試, 唔啱時賣二手又要蝕入肉.......
師奶乙: 咁多人買, 有買貴, 無買錯嘅....
師奶甲: 唔啱要換咪仲麻煩?
師奶乙: 咁你話我攞住個LB入米難站D Sales 好招呼D, 定係攞個女人街A貨入LB好招呼D?
師奶甲:.........................

原帖由 rohoy2k 於 08-9-10 15:12 發表
師奶甲: 點解人人都要買個LB袋?有無諗清楚係唔係適合自己?
師奶甲: 你付出咁多去試, 唔啱時賣二手又要蝕入肉.......
師奶甲:  ...

悲哀的事實

其實選學校就真係靠家長多d去學校參觀, 返學放學時間同該校家長, 學生傾多d, 大致上都會有多d資料去考慮.  真係要花時間花心機先得.  當然bk都係一個渠道, 但要自己分辨邊d資料係正確.

至於小朋友既能力, 我相信睇佢係幼稚園既學習情況, 都會對佢性格有概括了解, 例如佢係咪專心, 做事係咪認真果種, 定係活潑好動, 坐唔定, 古靈精怪果種.  再帶佢去考多幾間私校同直資, 係考既過程就會更清楚知道小朋友既能力, 例如佢會唔會怕羞, 表達能力, 應便能力如何等等.  

始終父母係最清楚小朋友既能力, 選擇適合佢既小學都係要靠父母幫佢搵.

咁個小朋友由你一出世你就對住,點解會唔清楚自己個仔/女程度去到邊?我昨天响MTR見到個阿媽睇個女D功課,一路睇一路 ,佢個女係St.Pxxx學生,我覺得個小朋友好慘,我同個女搵學校時我真係每間都有上網睇同開車去學校附近睇,名校當然好,但為人父母點會唔知自己仔女程度?老公唔係一出世你地就一起生活你當然唔會清楚,我個friend昨天去交申請表,佢話後面個師奶問佢Lee間係咩學校,有咩好,咁多人排隊,佢話自己都係聽人講米黎排埋一份 . 個個父母都想比最好仔女,但係唔係名校就係最好,係唔係日日返到屋企迫佢地做功課就最好?日日溫書溫到11,2點就最好?

小甜甜都係用a貨咋, 但邊有人敢話佢係用a貨.  所以只要個人有能力, 你用咩袋都一樣咁好招呼.

原帖由 rohoy2k 於 08-9-10 15:12 發表

我老公之前, 買大笨象時 $140, 都講過"有買貴, 無買錯"!哈!哈!

其實有好多食力股, 值得去投資, 唔一定要買大藍丑.

講起Lb 就火都離埋! 用四次就爛.平衡用一次千幾蚊.  
半島個sale仲講: 你係法國買既,唔係比你攞番東南亞用, 東南亞既天氣唔适合用, 要修理就一千蚊!   

‹ 上一主題|下一主題