用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解個個都爭名校,有冇了解間學校適合自己的小朋友嗎? ...
樓主: BBR
go

點解個個都爭名校,有冇了解間學校適合自己的小朋友嗎? [複製鏈接]

中學又唔同小學喎 ,因為升中時小朋友已經有自己思想,知道自己想點,但K3升小學小朋友重好細,咩都唔識,讀名校如果小朋友跟唔上而父母又比唔到時間就對小朋友影響好大,到時又轉校就令小朋友無所適從

原帖由 LittleKidult 於 08-9-11 11:42 發表
我都想講下, 我兩個仔都已經上左中學, 佢兩個係幼稚園時成績每年都差唔多考第一(只係細仔第一年考第二), 兩個都好乖, 聽話. 當年選小學時, 我地揀間新開既屋村學校(其實係另一間分出黎既), 因為係全日制, 感覺會學多 ...

原帖由 BBR 於 08-9-11 12:04 發表
中學又唔同小學喎 ,因為升中時小朋友已經有自己思想,知道自己想點,但K3升小學小朋友重好細,咩都唔識,讀名校如果小朋友跟唔上而父母又比唔到時間就對小朋友影響好大,到時又轉校就令小朋友無所適從
...

我想選口啤好的學校, 係選佢的同輩, 因為同輩影響係好大的. 之於學術方面, 不少小朋友在小一至小三成績平平的, 到小四又會突然開竅的.

G-Ma

N年前有款LB, Linning 係pvc, 顏色係Ivory,甘我間唔中用, 因好大隻, 買後覺得唔多好用. 但用親呢個手袋,當年 我有個channel永不磨損型粉合(價值千多元),放埋係LB手袋, 都癡左d, 好似粉既野!
o甘我望吓Linning既pvc, 原來開始nut 膠, 甘我去半島問吓, mud野事? o甘個sale就好寸甘答左之前post出來果番話.後其這隻款既linning用左布做.之後我多數買coach, 鍾意佢耐用+真皮, e+就mud都唔買.

以前後生,冼腳唔抹腳, 加上出生草根, 更加要全身名牌,珠光寶氣來扮 "勁" ! 我以前經常見客. 一定要d"碼頭"充餐吓.
所謂 "後生扮老積, 老左就扮青春." 如果我or 我亞爸係大把$ , 冼鬼買名牌來充呀!   

原帖由 G-Ma 於 08-9-10 16:15 發表
唔係吓嘛, 法國買唔啱東南亞用, 咁都講得出, 我幾年前係法國買既lb仲好ok哦, 果邊溫差咁大, 質料應該仲要好d啦.

明白明白, 個個後生都有呢個心態, 宜家有咗小朋友, 所有野都以佢為重啦!!

原帖由 catcatmom 於 08-9-11 12:15 發表
G-Ma

N年前有款LB, Linning 係pvc, 顏色係Ivory,甘我間唔中用, 因好大隻, 買後覺得唔多好用. 但用親呢個手袋,當年 我有個channel永不磨損型粉合(價值千多元),放埋係LB手袋後, 都癡左d, 好似粉既野!
o甘我望吓Linni ...

Me too.  Most of my old classmates sent their children either to Int'l schools or new DSS/Private schools.

原帖由 gundum 於 08-9-10 20:43 發表
我女一定入到我以前讀的名校但是我好唔想因為真是痛苦

未讀過又點知適唔適合呢 ? 連試都唔比個機會佢試, 咁怏睇死左自己個小朋友, 未免太唔公平喇 !

無錯, 名校, 要求會高好多, 通告, 校內溝通主流會以英文為主, 底子較弱的小朋友真係會較吃力, 但底子亦可以用時間去沉番黎, 但家長亦要有心理準備到時咩野都要問人, 連開家長會都係全程講英文, 帶咩買咩準備咩都未必聽得明的話, 要搵定個好幫手 stand by 先得..但若果因為自己搞唔掂而唔比個小朋友去試, 會否埋沒左個小朋友 ?

無錯, 呢類學校會有家長每月 spends 好大筆錢 for 小朋友學課外活動, 補習老師都一大班跟尾, 全部專科專補, 但其實有好多讀得書的小朋友, 自小家境未必係非富則貴架, 有 d 小朋友讀讀下就自動波, 完全唔駛父母擔心的亦大有人在, 唔通真係唔靠補習就讀唔上 ? 我諗又未必 ...... 但跟唔上絕對係會比人踢出黎呢個係鐵一般的事實, 都諗埋呢一點先得 !

原帖由 catcatmom 於 08-9-11 12:15 發表
G-Ma

N年前有款LB, Linning 係pvc, 顏色係Ivory,甘我間唔中用, 因好大隻, 買後覺得唔多好用. 但用親呢個手袋,當年 我有個channel永不磨損型粉合(價值千多元),放埋係LB手袋後, 都癡左d, 好似粉既野!
o甘我望吓Linni ...

如果無錢又買名牌來沖一定唔值得鼓勵.
但有些東西我真係會選名牌先有信心, 買音響器材, 點解咁多人買SONY? 買樓點解咁多人要買新鴻基? 因為係以往的產品給人信心.

題外話,大家講緊嘅「名校」係唔係相同嘅「名校」?

除了國際學校開家長會會用全英文之外.
有什麼"名校"會用全英語開家長會? 我只是好奇一問, 因我知好多名校既"通告"係全英無中文,都唔出奇, (就算陳守仁有外籍學生, 都有英有中, 但"陳"一定不是你地講緊既名校.)
我只係想8吓, 請不要誤會.

原帖由 大頭蝦 於 08-9-14 01:30 發表
未讀過又點知適唔適合呢 ? 連試都唔比個機會佢試, 咁怏睇死左自己個小朋友, 未免太唔公平喇 !

無錯, 名校, 要求會高好多, 通告, 校內溝通主流會以英文為主, 底子較弱的小朋友真係會較吃力, 但底子亦可以 ...

原帖由 catcatmom 於 08-9-14 18:51 發表
除了國際學校開家長會會用全英文之外( 一定無中文).
有什麼"名校"會用全英語開家長會? 我只是好奇一問, 因我知好多名校既"通告"係全英無中文,都唔出奇, (就算陳守仁有外籍學生, 都有英有中, 但"陳"一定不是你地講緊 ...

我就未聽過有小學"名校"會用全英語開家長會, 全英語"通告"就有.

原帖由 youma 於 08-9-14 20:49 發表

我就未聽過有小學"名校"會用全英語開家長會, 全英語"通告"就有.

小兒間學校的確用全英文黎開左兩次家長會, 真人真事, 但邊間就唔好講喇, 總之, 絕無誇大

其實宜家好多直資學校都用英文開周會, 早會, 甚至家長會(因為家長有外藉人士), 不過我都幾好奇傳統名校有邊間用英文開家長會?

G-Ma

名校邊度有分"傳統名校"與"非傳統名校"? 係bk所謂名校來來去去都係 : 男女拔, 喇小, st paul co, 港島St. Joseph's, 紅磚仔同佢果間姊妹學校等......... 我都有朋友讀以上其中小學, 但無聽過用全英開家長會.(我係好奇無他的.)
但每個人心中都有間名校, 你囡囡果間都好受家長喜愛, 10人爭一個學位.         

原帖由 G-Ma 於 08-9-15 12:50 發表
其實宜家好多直資學校都用英文開周會, 早會, 甚至家長會(因為家長有外藉人士), 不過我都幾好奇傳統名校有邊間用英文開家長會?

catcatmom,

我個囡果間邊係名校呀, 同d親戚朋友講親都唔係好多人識, 名咩鬼呀.  男女拔, 喇小, st paul co, 港島St. Joseph's, 紅磚仔呢d先係傳統名校嘛.

原帖由 catcatmom 於 08-9-16 11:02 發表
G-Ma

名校邊度有分"傳統名校"與"非傳統名校"? 係bk所謂名校來來去去都係 : 男女拔, 喇小, st paul co, 港島St. Joseph's, 紅磚仔同佢果間姊妹學校等......... 我都有朋友讀以上其中小學, 但無聽過用全英開家長會.(我 ...

嘩...好堅呀! 果然係名校!, 想問下蝦仔係未20/25分入此校, 我呀仔係佢學弟.....可唔可以分享下, 唔該!

原帖由 大頭蝦 於 08-9-14 23:28 發表

小兒間學校的確用全英文黎開左兩次家長會, 真人真事, 但邊間就唔好講喇, 總之, 絕無誇大

原帖由 August07 於 08-9-16 12:14 發表
嘩...好堅呀! 果然係名校!, 想問下蝦仔係未20/25分入此校, 我呀仔係佢學弟.....可唔可以分享下, 唔該!

August07 >> 請 check pm

G-Ma

名唔名不重要.
我上星期同亞嫂去渡假, 我亞嫂係讀瑪利諾, 佢無小朋友, 但佢既同學個女, 讀番母校, 有分呀嗎! (亞嫂有女都直入, old girl + 天主教),同學同亞嫂講, 今時不同往日, e+間學校同佢地小時候讀既, 唔同曬, 講緊師資, 佢話以前d老師真係好有料, 有好多科目係外籍既sister教.   

我覺得最重要係小朋友讀得開心, 開心之餘又學到智識.

原帖由 G-Ma 於 08-9-16 12:06 發表
catcatmom,

我個囡果間邊係名校呀, 同d親戚朋友講親都唔係好多人識, 名咩鬼呀.  男女拔, 喇小, st paul co, 港島St. Joseph's, 紅磚仔呢d先係傳統名校嘛.

無錢既話! 唔好話買名牌, 做mud都做唔到.只要唔係look爆卡借錢來買, 就ok. 我公司d 妹妹仔出左雙糧, 都買卡地亞錶,鼓勵吓自己. 我見你提sony, 我又忍唔住提吓, 音響器材可能係好好. 但我買過一部 sony既dvd,用了一年壞左, o羅番去修理, 要換零件, 貴過部機. 最後番大陸朋友送了一部給我, 朋友問我部機既外面貼mud野牌子? 佢叫我貼"索尼"(sony), 我問大陸朋友點解,佢話名牌呀嗎! 如果貼飛利莆就無甘名牌啦! 結果這部索尼用幾年都無壞. 每樣事情有相對無絕對, 正如買樓會考慮好多因素, 地段, re-sale 能力 等.... 建築商係其中之一.

原帖由 Venuscheng 於 08-9-14 08:43 發表

如果無錢又買名牌來沖一定唔值得鼓勵.
但有些東西我真係會選名牌先有信心, 買音響器材, 點解咁多人買SONY? 買樓點解咁多人要買新鴻基? 因為係以往的產品給人信心. ...

‹ 上一主題|下一主題