用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 08/09 Class 1M 請進
go

08/09 Class 1M 請進 [複製鏈接]

我諗另外開個topic for 1M班, 好似易D互通消息
   1    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 小BMom 於 08-9-10 11:19 發表
luckymother,
day book我地monday有做,琴晚見到有個good印~不過睇書果part我都冇寫comment,5知要寫咩?comment on what?本書?定係呀女嘅表現?係咪要家長簽名架?

我收5到bookmax呀? ...

Sorry, parents' comment是在每天some words/picture那版,即是說DayBook每天要做兩部份,一部份是book reading,另一部份要家長和小朋友分享每天在學校發生的事情,然後寫comments.

回覆 # 的文章

Hi,

My Day Book : The teacher will collect on Fridays to review.  My son told me that he's very busy everyday. But enjoy it.
jj

My Day Book: We started to fight yesterday.  I hope things will getting better and better.

本Day Book我諗住星期五先交, 昨天無帶,但係我個女又話要帶,今日帶咗老師又無comments, 聽日都係唔帶, 星期五先帶.

我個女都無帶book max, 佢話有一本留咗係課室櫃筒, 其實應該有幾多本, 要幾時還?

大家嘅仔女有無用"小小大手冊"? 我覺得本橙色嘅小手冊幾靚, 但係就重咗啲. 其實成個書包都好重.

ho_fish, 我上星期都收到電話話書包遲d到,但我個女今個星期一就收到新書包, 可能大家個款唔同啦!

醒目開學勳章

原帖由 紫bear 於 08-9-11 01:01 發表
本Day Book我諗住星期五先交, 昨天無帶,但係我個女又話要帶,今日帶咗老師又無comments, 聽日都係唔帶, 星期五先帶.

我個女都無帶book max, 佢話有一本留咗係課室櫃筒, 其實應該有幾多本, 要幾時還?

大家嘅仔女有無 ...

雖然要星期五才交,但現在已經每晚跟囝囝一起做, 雖然沒有正式的默書和功課,但都幾花時間, 不過感覺都幾好.
請間大家知不知道Social Development會教些什麼?
我囝囝昨天都給同學在樓梯推跌了,他說是隔離班的同學,因他們是認識和坐同一架校車的.惟有自我安慰說這是小孩子成長的必經之路吧

醒目開學勳章

原帖由 紫bear 於 08-9-11 01:01 發表

大家嘅仔女有無 ...

囝囝都有帶回書包,SPI職員都有打電話給我,因為有不同款式的書包,星期初派的是大碼的,因為囝囝訂的是細碼Oxford, 所以要遲些(昨天)才送到.因為已經買了Zeven書包,所以SPI的書包會做作後備.

煩完書包,現在又要煩運動服了.不知校服公司何時才通知我們可以換那條長褲.還有襪子,囝囝現在已經穿加大碼,不知道明年可以穿什麼碼?

我都等緊換條長褲 !!!

原帖由 luckymother 於 08-9-11 08:03 發表

囝囝都有帶回書包,SPI職員都有打電話給我,因為有不同款式的書包,星期初派的是大碼的,因為囝囝訂的是細碼Oxford, 所以要遲些(昨天)才送到.因為已經買了Zeven書包,所以SPI的書包會做作後備.

煩完書包,現在又要煩運 ...

醒目開學勳章

原帖由 小BMom 於 08-9-11 11:20 發表

囝囝冇咩事嗎?

謝謝你關心. 囝囝只是小許擦損,現在沒事了,但作為媽咪的,難免有些心痛.我聽門口的叔叔講,最初一年,差不多每隔幾天便要喚救護車,因為學校很大了,操場的地又硬,小朋友玩得失控便會出意外.囝囝玩得開心時我便要擔心,凡事總有兩面的.

要叫白車, 真係好嚴重下wor?

門口個叔叔叫富叔, 我覺得佢好負責任, 我見佢成日會捉住d校服唔整齊既中學生, 要佢地著返好晒至比佢地入校

我個囡重未收到bookmax既書wor, 其實係老師派定要自己帶返去同小朋友交換架, 因為我問亞囡佢話有小朋友帶左d書返去同小朋友交換睇

今日問左亞囡, social development上d乜, 佢話去左參觀電腦室wor

本橙色既手冊真係好靚, 好fashionable, 不過比小學生用好似唔多user friendly, 因為佢係活頁, 小朋友寫完又擦, 又再寫過, d活頁紙好易爛

原帖由 luckymother 於 08-9-11 14:09 發表

謝謝你關心. 囝囝只是小許擦損,現在沒事了,但作為媽咪的,難免有些心痛.我聽門口的叔叔講,最初一年,差不多每隔幾天便要喚救護車,因為學校很大了,操場的地又硬,小朋友玩得失控便會出意外.囝囝玩得開心時我便要擔心, ...

醒目開學勳章

原帖由 ho_fish 於 08-9-11 20:58 發表
要叫白車, 真係好嚴重下wor?

門口個叔叔叫富叔, 我覺得佢好負責任, 我見佢成日會捉住d校服唔整齊既中學生, 要佢地著返好晒至比佢地入校

我個囡重未收到bookmax既書wor, 其實係老師派定要自己帶返去同小朋友交換架 ...

係呀,富叔真的很負責,我記得最初我去交表的時候,手忙腳亂,忘記簽名又忘記貼相,都是富叔幫我.後來我帶囝囝去面試和去開放日,他都記得我.他告訴我小朋友最緊要活潑和開心,因為校裡每個學生都讀得很開心,家庭背景反而是其次.

真的有booxmax,是老師派給同學的,每本書面都有貼紙印著"BOOXMAX".會否你囡囡放在班房的locker內,沒有帶回家.曹老師說可以把東西(如圍裙)放在locker,不用帶來帶去,但就要寫清楚名字,以免小朋友調亂.

囝囝每天都有寫手冊,也有老師的簽名.這樣可以訓練小朋友有責任感.不過只有中文的功課記低,如果其他老師都可以叫小朋友寫功課便好了,因為囝囝說有數學功課,但就不見寫在手冊裡.

我見我個囡有寫中文同數學既功課o係小小大手冊那兒, 英文既the day book就每日都要做啦, 都唔使日日寫。

但係我個囡話無派書, 真係比佢激死

原帖由 luckymother 於 08-9-12 09:38 發表

係呀,富叔真的很負責,我記得最初我去交表的時候,手忙腳亂,忘記簽名又忘記貼相,都是富叔幫我.後來我帶囝囝去面試和去開放日,他都記得我.他告訴我小朋友最緊要活潑和開心,因為校裡每個學生都讀得很開心,家庭背景反而 ...

ho_fish,

Hi,

我囝囝無寫中文的功課, only revision,真係比佢激死。有數學既功課. 有寫橙色既手冊, 無老師的簽名, only tick, 英文既the day book就每日都做, 日日寫。有派書(bookmax)。 真係好似—0雲......
jj

各位,你們好!

請不用焦急,大部分進入G1的新生在開始的時候都是踩住兩雲上學,帶住四雲回家的。但是最重要的是他們很開心,很喜歡回培僑上學就行了。

原帖由 tsangjj 於 08-9-12 22:38 發表
ho_fish,

Hi,

我囝囝無寫中文的功課, only revision,真係比佢激死。有數學既功課. 有寫橙色既手冊, 無老師的簽名, only tick, 英文既the day book就每日都做, 日日寫。有派書(bookmax)。 真係好似—0雲...... ...

醒目開學勳章

原帖由 tsangjj 於 08-9-12 22:38 發表
ho_fish,

Hi,

我囝囝無寫中文的功課, only revision,真係比佢激死。有數學既功課. 有寫橙色既手冊, 無老師的簽名, only tick, 英文既the day book就每日都做, 日日寫。有派書(bookmax)。 真係好似—0雲...... ...

各位媽咪好!我在其他版面看到有關e-class的問題,請問大家有沒有收到login ID and password,我囝囝就說沒有收過.

另外有沒有小朋友被選中參加朗誦比賽,可以交流一下.
囝囝說坐他隔離的女同學對他很好,每天小息都拖著手到操場玩.但其他男同學就很活躍,經常推他,每天放學都有新的傷痕回家.

我囡囡都無收到e-class wor!

我囡囡都無被選中參加朗誦比賽, 想自己報名,但又唔知點教佢,所以無報.

醒目開學勳章

原帖由 紫bear 於 08-9-17 18:55 發表
我囡囡都無收到e-class wor!

我囡囡都無被選中參加朗誦比賽, 想自己報名,但又唔知點教佢,所以無報.

我囝囝因為弄傷了腳,兩天沒有返學,請問各位家長,你們的囝囝囡囡有甚麼功課要做呢?有沒有通告?大家明晚見!

有張運動會通告要19号交.是有關10月14日運動會往返安排.10月3日及6日放假,10月真係好多假放.

d功課都係背課文,拼音同day book, 無特別.

係, 十月真係好多假, 10月15至17日都係放假, 係教師進修日

功課都係得the day book, 不過有無人知bookmax有無派書? 係老師派既定小朋友要自己去借呀?  係既話點借書呢?

有幾多家長今晚會出席家與教活動呢?  今晚見啦
原帖由 紫bear 於 08-9-18 23:16 發表
有張運動會通告要19号交.是有關10月14日運動會往返安排.10月3日及6日放假,10月真係好多假放.

d功課都係背課文,拼音同day book, 無特別. ...

e-class 裡面有所有的通告.
另外, 有些老師會在 e-class 裡通知家長何時還bookmax. 但我想大部份老師都想小朋友自己學習處理. 
不用太擔心! 

原帖由 luckymother 於 08-9-18 16:21 發表

我囝囝因為弄傷了腳,兩天沒有返學,請問各位家長,你們的囝囝囡囡有甚麼功課要做呢?有沒有通告?大家明晚見!
‹ 上一主題|下一主題