用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 08/09 Class 1M 請進
樓主: ho_fish
go

08/09 Class 1M 請進 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 小BMom 於 08-10-15 11:13 發表
我琴日去左sports day睇左1陣,個個小朋友都玩得好開心,我地1M班第2名呀,僅次於1B.  另外呀女話班中有個男同學跑步比賽贏左個大獎杯

我昨天都有去,看到各位小朋友玩得好開心好投入.如果明年或以後正式投入比賽會更加開心. 曹老師很好, 主動帶小朋友去參加集體遊戲.還走過來跟我談囝囝的情況,以她所講的,恰好切合囝囝的性格,看來她真的很用心去了解小朋友,之前囝囝在班中的問題,她都用正面的態度和角度去跟囝囝分析和教導.很高興囝囝可以跟到曹老師.另外英文老師都很好,小朋友都很高興跟他玩.值得一提的是囝囝現在每天最開心和最主動做的就是Day Book,而且只是間中有些生字不明白,問一問便自己完成,有時還寫到不夠地方寫.文法方面也很流暢.(如可以在第三身動詞加"s").這是我意想不到的.老師還讚他想像力豐富,也許就是這鼓勵給囝囝最大的推動吧!

醒目開學勳章

請問星期五晚會不會有校巴在大圍站接載回校呢?

醒目開學勳章

原帖由 小BMom 於 08-10-29 13:06 發表

luckymother,
星期5我地都會join,希望到時搵到妳啦~

好呀,大家到時見啦,你的小朋友會有Halloween的打扮嗎?我上星期帶了囝囝去廸士尼樂園的Halloween,他說很好玩.好期待星期五學校的Halloween party.

醒目開學勳章

原帖由 小BMom 於 08-10-30 09:30 發表

會呀~
你囝囝好夠膽呀,我個女去廸士尼樂園的Halloween,淨係行已經驚到想喊~

太好了.到時你會見到一個白淨淨,又肥又大的"小巫師".我說買一把玩具掃把給他.他說: 不用了,拿家裡姐姐用的就可以啦!!!

醒目開學勳章

原帖由 小BMom 於 08-10-30 14:32 發表

咁arm,到時又會有個肥肥大大,but黑ma ma既小巫婆出現

哈,那豈不是很登對! 不過到時黑ma ma,好驚帶錯別的巫師回家

醒目開學勳章

原帖由 小BMom 於 08-10-30 14:32 發表

咁arm,到時又會有個肥肥大大,but黑ma ma既小巫婆出現

早晨!您囡囡真的很高,她玩得開心嗎?囝囝玩得好開心,拿了很多糖,沿途派給其他小朋友,回家時還問我甚麼時候再有Halloween?

醒目開學勳章

原帖由 小BMom 於 08-11-3 11:05 發表

呀女玩得好開心,不過佢好細膽,5敢入鬼屋~

佢都算高,d人5知以為佢小3~

妳地玩到幾多點?我地9pm就走lu,呀女話好眼訓+肚餓,始終佢返左成日學,我地又只係食左小小野,所以出番大圍食dinner,都冇上去classroom同老c&家 ...

其實都不用上班房, 因為我們也曾上過去,但班房沒有甚他人,我們都只是在操場見到曹老師.相信大家都玩得太興奮,忘了到班房去了.

醒目開學勳章

原帖由 小BMom 於 08-11-3 13:41 發表

可能係啦,太多野睇/玩~
我地見5到曹老師,只見到校長~

請問囡囡交了英文的project功課沒有?囝囝因為太投入寫週記而忘了做,要明天才交

醒目開學勳章

原帖由 小BMom 於 08-11-4 09:19 發表

星期一帶左返學校,不過有小小野luck左,所以冇出去present~可能今日補番呱~呀女有時真係好論盡~

囝囝昨天也帶了回校,但又是因為有"零件"鬆了,要塗膠水,所以也沒有present,亞仔也是粗手粗腳之人.昨天又收了一份有關數學和常識網上學習的通告.但面寫著"課後伸延課程",有點猶疑,不知道是否要放學後留在學校,還是回家和家長一起上網做練習?你會為囡囡報讀嗎?
另外,你會甚麼時候去買冬季校服和運動服,到金綸沒有問題,可以帶囝囝去試到啱才買,但運動服的安排就麻煩,剛才打電話去問,知道他們這個星期日也開,現在決定星期日帶囝囝去訂,因為他們的尺碼很有問題,褲頭啱時褲就太長了,可能是囝囝腰部過度發育吧!   

醒目開學勳章

原帖由 小BMom 於 08-11-5 13:20 發表

5知今日佢地2個攪掂英文project未呢?

我會幫呀女報,我估都係自己係屋企上網做練習,見5係太貴,當係課外練習lor~

我都會sunday去卓麗,5知又會5會撞到呢?

係呢,妳囝囝幾多號去朗誦比賽?我地22號~ ...

好呀!.希望到時又見到啦!相信那天一定很多人.

佢係25號英文和28號中文,他對中文信心大點,每天都自動練習,有時會特意在我前面練,博我感動.但英文就較難掌握感情,不知老師會否幫他在學校練習.

醒目開學勳章

溫馨提示: 17日是月會,要穿嚴肅服回校.

醒目開學勳章

原帖由 小BMom 於 08-11-10 11:23 發表

我地琴日訂左校服啦,妳地呢?想問下運動褲妳訂左咩size?

另外,天日要交maths worksheet呀,其實駛5駛帶個模型返學校?定係影左相貼係worksheet就ok?

我們星期六去了金綸,昨天也去了卓麗,都很快就訂了運動服,囝囝訂了中碼褸和褲,但褲長就改短了,所以加入$30, 另外也買了襪,頸巾和帽.總算辦妥了.今早天氣真的涼了很多,大家要小心身體呀!
哎呀!為了校服的事,完全忘了,但記得是要拍照後貼在功課紙上的.

唔好意思, 想問問你所提到的褸是不是校褸??
因為我在金錀的時候都沒有見pui kiu的校褸的.
原帖由 小BMom 於 08-11-10 14:31 發表

我都係訂左中碼褸和褲,不過硬係覺得驚腰圍5arm~乜原來可改短?佢冇同我講,等我call去問下先~

醒目開學勳章

原帖由 小BMom 於 08-11-11 09:14 發表

是風褸,內+fleece,要係卓麗買~
pui kiu冇校褸架~

請問你囡囡有沒有買襪,因為會分夏季和冬季襪,兩款襪不同的,但囝囝夏天的襪要買加大碼,現在冬季襪買了大碼,襪管的寬度啱,但就長了點,如果買中襪,又怕小腿位置會太緊,不知怎樣好

醒目開學勳章

原帖由 小BMom 於 08-11-11 11:56 發表

我改左訂大碼褲,因為睇番summer果條都係L,冬天底衫又會厚d,所以寧願鬆d~

不過佢話冇得改短,怕時間5夠,冇所謂啦,自己ling去比人改~

係呢,呢2日咁凍,仔仔著咩外套返學? ...

講起這兩天就氣煞人,昨天給囝囝穿了那件黑色背心,工人姐姐說不如給他穿上星期六買的長袖冷衫,但我知道囝囝怕熱多過怕冷,所以只給他穿背心在Polo Shirt外面,怎知他放學時向姐姐投訴,說為什麼媽媽給他穿那麼外衫,他回到校學覺得很熱,出了很多汗呢!結果今天早上只給他穿運動服,等校車時給他穿了黑色背心,上車時要幫他脫了,免得他回到學校又弄得一身汗!

醒目開學勳章

[quote]原帖由 小BMom 於 08-11-11 17:30 發表

囝囝這個星期五要打混合針,不知要有甚麼準備或之後的護理,因為已經很久沒有到健康院了.現在囝囝的年紀,如果有健康的問題,可以到健康院跟進?我這個媽咪真的沒有經驗

醒目開學勳章

原帖由 小BMom 於 08-11-20 10:35 發表

問過2個媽咪,佢地小朋友打完混合針後冇咩特別問題,so 5駛擔心~

請係唔該哂, 因為囝囝星期六有跆拳,數學和游水,怕會有影響.加上近日轉涼,囝囝昨晚睡覺不知是否鼻子太乾,留了一點鼻血.今天要開放濕機在他房中才可以了.

醒目開學勳章

原帖由 小BMom 於 08-11-20 12:02 發表

我諗5好整親個針口就ok~
呢2日真係好乾燥,大家都要小心~

謝謝關心,好心急,不知囝囝真的打針後的情況怎樣.

祝你囡囡明天朗誦比賽順利,取得好成績,1M班已經有兩位同學拿獎了.請的替他們高興.你囡囡是參加英文還是中文朗誦呢?

醒目開學勳章

原帖由 小BMom 於 08-11-26 10:19 發表

呀女話佢打針時好大聲左一聲,成個hall都聽到wor,之後果2日都有陰陰痛~妳囝囝ok嗎?

係呀,1m班好多小朋友得獎~可惜呀女上台太緊張,細聲左d(佢話個心pok pok跳wor),所以冇獎,不過都有8x分,第1次有咁成績我已經好滿意 ...

囝囝話他沒有喊,也不覺得痛,他還誇口說男孩子有三個有喊,女孩子就只有一兩個沒有喊,其他都喊,不過他說女孩子喊是應該的,因為她們是女孩子嘛!

囝囝昨天參加了英文朗誦 ,他是自己報名的,所以老師沒有給他練習,而且還很遲才收到朗誦的詩篇,我叫囝囝小息時找老師教他讀,他每天回來都說忘記了,到前晚我跟他說,如果他沒有信心就不要去比賽,如果甚麼都怕,就甚麼都做不成,結果他用了一晚背熟了,到昨天比賽,過程都很順利,得了83分,評語跟你囡囡一樣,是不夠大聲,其實只用了一晚時間去準備,我都沒有任何要求,只想給他一個機會面對群眾 ,有這樣的成績已經很好的了.但不知會否有證書之類給參加者呢!

醒目開學勳章

數學測驗

請問各位1M班家長, 你們的小朋友今天回來有沒有告訴你們明天要數學測驗,我記得上網曾看到數學測驗是下個星期,囝囝前天的手冊也是寫著下星期才測驗的,但囝囝今天放學告訴我明天要做數學測驗,不知是不是真的呢?
另外,囝囝告訴我明天不用穿嚴肅服回校,因為有"Announcement"說是12月19日,即下星期五.各位家長可否在這裡分享一下呢?
‹ 上一主題|下一主題