用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 2008 N1BP@開學大吉
樓主: 3X
go

2008 N1BP@開學大吉 [複製鏈接]

LikLik:
   我囝囝係Horus,Ms. Bernie話佢冇喊過,可獨立,好active,不過就係坐唔定law..

回覆 # 的文章

Hi Gauze,

我個囡Angela同妳囝囝一樣呀!

all:

今日小囡第一次自己上來回程校車啦!!
好緊張tim!!
希望一切順利啦!!!!

吾知事隔3日..今日返學又會點呢?
我想問下我地呢班,
有無小朋友吾中意番學??

我個仔上星期,叫左3日話唔番學,我就同佢講屋企得部tv,無人陪你玩!番學有老師同埋同學仔!不過今日又好似好d!無話唔番學!
我今日接阿仔放學,踏校車的小朋友會先上車,跟住先到其他接放學!
見到d校車駛入學校, 由每車的媬姆去拖n班小朋友上車, 有車司機在車上等, 所以好安全, 我見到都幾放心! 因為下個月阿仔都會坐校車!大家可以放心!

alwaysbear :

今日阿囡自己坐校車返/放學啦!
上校車無問題, 仲同工人SAY GOODBYE!

不過放學工人接佢落車,
佢就喊啦, 當工人抱起佢,
佢馬上又同D車內小朋友和褓姆姨姨SAY GOODBYE!
好在都好快收聲!!

我問佢番學好吾好玩, 佢說好玩,
0甘0向校車呢? 佢都說好玩!
我估佢心急想見到工人, 所以喊???

我一返屋企, 佢即刻同我匯報,
話我知佢0向校車喊(笑屎),
我問佢明天都係一樣自己上/下校車得吾得,
佢又話NO PROBLEM WOR!!!
話自己大個女, 係SMART GIRL 呀!!

吾知聽日點呢???
YES! 上/下校車0既安全問題該不大,
因為我都跟左幾日校車, 見大致上都無問題,
N班小朋友會先上校車等(有褓姆陪著),
而K班0既要0向禮堂排隊等司機帶上校車,
所以N班小朋友會比較受保護D.

遲D上校車0既同學仔0既家長,
呢方面吾需要擔心,
不過事前要早早講定比佢知,
佢要自己上校車, 比個心理準備佢0甘囉!

回覆 # 的文章

今日ANGELA 都係第一日自己搭校車呀! 上/下車都無喊, 衰在見到我在學校門口等佢返學時比佢見到喊到死下死下! 要MS. HUNG和寶姐捉佢入班房, 真係心痛死啦!

HIHI,
我個仔都係NIBP架..
阿仔仲係喊..唔知幾時先適應
係到要SAY SORRY,我個仔可能喊到影響其他同學上堂...
MS BERNIE都話仲係ON & OFF 咁喊. 又係想GET MORE ATTENTION.
但佢坐校車時又無喊.WOR...

我都係官塘喎, 要1個鐘頭前上車?????
我早半個鐘咋....
唔知係唔係同一個校車呢?

原帖由 3X 於 08-9-10 23:01 發表
LikLik:

hi! 你個囡咩名呀???
我地開學第一星期有見過你嗎??
班主任前2日都打過比我,
都有大概講過情況, 佢話約1星期會打2次比家長的..
我估呢個星期五會再打0黎!

下星期開始上下校車自己0架啦,
你個囡有哥哥陪當 ...

jn_mama:
我估係同一校車啦..
係呀..去程排我地第1站..唉~~
不過番來就快囉.. 20mins~
0甘我寧願去程遠d, 回程近d啦..
無計啦, 都無得選擇.

小朋友未適應都無辦法0既,
吾駛吾好意思,
你都吾想!
希望你果個快d 適應,
一齊開心0甘玩啦!!!

all:
ms. bernie真係吾錯!!!
星期四晚我個女話吾想番學啦@@
之前明明番得好開心同好想番0架!
於是我問佢咩事?
我問佢係吾係吾中意同小朋友玩,佢說吾係
問佢係吾係老師吾好? 佢說又吾係..
後來佢自己講啦!
佢話 : everybody are crying!! no fun!!
唉!! 呢d野我都控制吾到0架! 阿囡!!!!

後來我星期五中午趁佢地未番學時打比bernie,
話佢知我個囡話吾想再番學, 原因係上述所講0既,
連佢都說 this is a very funny reason!! 唉!!

我地傾左一陣, 達成左一個計劃,
就係keep on her busy in the class,
老師盡量安排d 野比佢做下, 幫下手0甘,
希望令佢吾會專注0向 d 吾開心0既環境下,
後來一放學, 老師就打番比我,
話呢招好work 呀, she is very happy today in the class!

阿囡番0黎又同番之前一樣,
猛講學校d 野,
又話老師let her to be a little helper等等!
話自己好開心之類!!!
希望之後阿囡吾好再有咩'騎呢'投訴啦!!!

我覺得班主任好負責, 同好主動去幫個別小朋友,
吾會馬虎了事, 真係幾warm 0既!!!

仲有呀!! 小朋友0向學校學左0既歌真係識唱0架!
你地有無睇番本歌書呀!
佢有d 歌教左(有chop個幾首),
阿囡番來識唱番晒呀!
連中文歌都唱到,
(之前一首中文歌都吾識,除左國歌..哈哈)

仲有個日中秋節,
佢自己無那那講"中秋節係食月餅, 玩燈籠0架!"
我地幾震驚呀! 因為基本上佢係吾中意同吾講廣東話0架!!
又學識左圓形/紅色/花花/火觸車/汽球
(雖然佢都好早認呢d野,
不過都只肯講英文囉!教極都吾講廣東話)

原來小朋友番左2,3星期學都學左好多野啦!
你地有咩重大發現呀???

唉,我個仔自上星期六開始病了,整整一個星期都冇番,所以下星期番學,我驚佢又start from zero,又喊過!

我個仔都好少講學校的嘢架,係唱過幾首歌咁囉! 上堂都唔係上既,周圍望,又唔專心,我估佢暫時都學唔到d乜嘢番嚟!!

回覆 # 的文章

唉! 我仲慘過由零開始呀! 因為ANGELA開始搭校車後就抗拒返學啦! 次次返學和放學都喊喎! 之前唔係咁架!!! 真係好幣值!!! 點算呀?

真係好耐無見COLMAN番學, 希望明天見到佢!
我又唔覺ANGELA番到學校CRY!可能已經CRY完!
不過..我地班大部份同學仔好少CRY!有..都可能係CRY一會!
最近天氣奇怪!大家可以放件外套在書包!老師日日都有同我阿仔穿!
阿仔番屋企都好少唱歌, 我問佢學到D物佢又唔答!唯有星期五看手冊先知學過物!

我個女都係唔多肯講學校d嘢, 次次問佢學校的嘢佢就拉開話題, 只係有一次同我講"老師講故仔", 我問老師講乜嘢故仔呀? 佢又拉開話題, 答非所問..唉.

all:

工人匯報..今日番學的確少左好多小朋友喊啦,
only a few children crying!!!
真係好啦..0甘樣大家都快適應啦!

我個囡回家,
會講幾位同學個名居多,
有 queenie, angela, colman, brandon, alberta, howard, frank, anderson.

我工人今日同佢番學, 入到去叫佢指出邊個係angela 同 queenie, 佢都有介紹比我工人識呀!
哈哈哈..吾知有無指錯呢???

以上有2位我吾識0既!
即係佢自己識左人地囉!
吾知好吾好朋友仔呢???

回覆 # 的文章

Hi Alwaysbear,
係呀! 佢係上校車時喊囉! 可能返到學校都喊完啦! 希望佢快些習慣啦!

HI 3X,
ANGIE真係好叻呀! 可以講到咁多野比妳聽, 還識到新同學, 勁呀!
我問ANGELA佢記得邊個同學仔個名呀? 佢都唔答我! 佢最鍾意就係TEA TIME SONG???????

嘩, 你個囡囡好叻叻呀,我個仔都仲有喊呀, 今日MS BERNIE 話佢有IMPROVE, 喊左15分鐘..
唯有比D時間佢啦.....

原帖由 3X 於 08-9-22 23:15 發表
all:

工人匯報..今日番學的確少左好多小朋友喊啦,
only a few children crying!!!
真係好啦..0甘樣大家都快適應啦!

我個囡回家,
會講幾位同學個名居多,
有 queenie, angela, colman, brandon, alberta, howard, f ...

我個仔(CYRUS)都係好鍾意TEA TIME SONG...

原帖由 arcling 於 08-9-23 00:26 發表
Hi Alwaysbear,
係呀! 佢係上校車時喊囉! 可能返到學校都喊完啦! 希望佢快些習慣啦!

HI 3X,
ANGIE真係好叻呀! 可以講到咁多野比妳聽, 還識到新同學, 勁呀!
我問ANGELA佢記得邊個同學仔個名 ...

colman都喊左10-15分鐘,另外,同學仔的名佢都講到部份,不過有很多係我之前識的,所以有跟他講過,我估佢都未必認得個樣,不過就有一個新的名字,就係anson喇!

昨日我問他,有冇唱歌歌,他話有唱twinkle twinkle little star,冇唱row row row the boat
另外,我問他字咭點讀,他居然用國語讀了個「人」給我聽!哦!原來字咭係用國語教的!

hyatt:
下..原來字card係用國語教0架!!!
多謝提醒呀!!!!

係呀係呀, 仲多左個叫enson)) angie都有提起過,
不過又吾係我地識個堆小朋友其中一個囉!!

我地大人0甘估估下, 都幾好玩0既

我個囡最中意係唱"太陽伯伯"..哈哈,
佢以菲律賓人講廣東話口音全部唱晒出0黎!
超好笑呀!!

第二位都係TEA TIME SONG :-
TEA TIME TEA TIME FUN FUN FUN~
Teacher Please! Children Please!!!
(咩teacher都有份食tea 0架? 哈)

jn_mama:
喂喂..CYRUS..原來係 CYRUS~~
我個囡都提過呢個名, 不過佢讀吾正,
我吾知佢講緊邊個囉!!!

我都唔知用國語讀card tim.....
我仲係咁教佢講廣東話...

3x, 你個女好叻叻,
cyrus 返黎咩都無講, 問佢咩都唔知...
你個囡有無話cyrus 勁曳, 又勁喊, 又唔同人玩呀..  

原帖由 3X 於 08-9-23 10:44 發表
hyatt:
下..原來字card係用國語教0架!!!
多謝提醒呀!!!!

係呀係呀, 仲多左個叫enson)) angie都有提起過,
不過又吾係我地識個堆小朋友其中一個囉!!

我地大人0甘估估下, 都幾好玩0既

我個囡最中意係唱"太陽 ...
‹ 上一主題|下一主題