用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我的女兒現時18個月大, 聽覺出現嚴重問題, 可否幫忙 ...
樓主: joey0311
go

[聽/語障] 我的女兒現時18個月大, 聽覺出現嚴重問題, 可否幫忙 [複製鏈接]

原帖由 B女KOEY 於 09-3-18 17:17 發表
其實助聽器同人工耳蝸處理器(CI), 都有好大分別. 我個囡就會話俾我聽CI大聲D, 助聽器細聲D, 變左助聽器係輔助性質. 助聽器係自然聲音擴大, CI就因為經過電子, 所以發出的聲音亦不會是自然聲音. ...

文獻指出,做了CI後用者會對高音頻敏感一點,e.g. /s/ 音。而助聽器則是較自然的聲音,對於音調、低音都會敏感一點,因為廣東話有六調(e.g. 詩,史,市,時,試,士),以助聽器更能令小朋友掌握到音調。

所以就算做了CI, 都儘量要鼓勵小朋友戴埋助聽器,不要放棄另一邊的聽力呀~

各位你好!

女兒今天兩歲了, 原本一早預計開開心心同佢過, 點知上個星期返兒科覆診, 磁力共振報告出咗, 話佢個病係個腦內的白質出咗問題, 所以影響聽力, 眼睛, 學行 同好多好多.....當知道的時候, 真的接受不了, 當初以為只是聽力出問題, 現在才知是腦, 我連白質是什麼都不知是什麼, 醫院說全港只得一兩個病例, 比唔到資料我, 希望各位可提供多d. 醫生話個病名叫'白質病' 英文'VAN DER KNAAP'.

回覆 # 的文章

So sorry to hear about this. But don't give up, I am sure that there is way to help your baby. With the advance technology, most health problem can be solved.

CHEER UP! I will search for more info about your bb brain problem and let you know.

原帖由 joey0311 於 09-3-22 19:12 發表
各位你好!

女兒今天兩歲了, 原本一早預計開開心心同佢過, 點知上個星期返兒科覆診, 磁力共振報告出咗, 話佢個病係個腦內的白質出咗問題, 所以影響聽力, 眼睛, 學行 同好多好多.....當知道的時候, 真的接受不了, 當 ...

hi, 其實我幾日前已見妳既post, 當晚我同我姐idd, 請佢女搵下資料(佢女係美國做見習醫生, 主攻外科/腦神經科), 亦問下教授, 佢想問香港醫生係點確診係此症?? 如果妳唔介意可pm我多d資料.

安慰既說話可能妳已聽好多, 不過,都係果句, 當今醫學一直進步中, 我地要心存希望, 唔好放棄!
‹ 上一主題|下一主題