用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 08/09 K1 下午班一齊傾
樓主: TANGWANNEI
go

08/09 K1 下午班一齊傾 [複製鏈接]

樂晴媽咪,

個傻妹都仲有喊架, 不過就比之前好咗好多, 起碼冇發夢都喊住話唔坐校車....不過, 就成日都講住話自己唔鍾意坐校車, 佢就算本來冇喊, 一見到校車都會即刻喊架....但係冇辦法, 因為我地諗黎諗去都係唔放心工人接送, 所以唯有由得佢喊啦, 遲D應該會好D掛 (不過依家都已經1個月啦, HAHA....)   

原帖由 nganga 於 08-10-6 09:21 發表
鍾晴媽咪,

而家鍾晴返學返成點呀? 係咪已經無再喊la!

樂晴媽咪,

我問Jason識唔識得樂晴,佢答識,不過再問佢樂晴係唔係都係香蕉組,佢就話樂晴係蘋果組。再問佢邊過同學都係香蕉組,佢就答徐偉彤(咁上下音)。
原帖由 nganga 於 08-10-6 09:19 發表
翔翔daddy,

原來你係daddy黎, 唔好意思呀!!! 真係要大家互通消息先得, 因為樂晴所講既野, 都唔知真定假, 有時都會俾佢攪到好混亂。不過, 上次聽完家長會後, 學校情況而家就清晰左d!!!

翔翔而家習慣學校生活未呀?  ...

咁都好呀! 起碼鍾晴都有進步, 相信佢好快就會適應ka la! 你都可以放心d!

果日家長日, 你有無去呀? 你有無問下班主任, 鍾晴既上堂情況。果日我同hubby留守到最後, 同老師傾左好耐呀! 知道樂晴上堂既情況係點, 所以我同hubby都放心哂

原帖由 TANGWANNEI 於 08-10-6 11:30 發表
樂晴媽咪,

個傻妹都仲有喊架, 不過就比之前好咗好多, 起碼冇發夢都喊住話唔坐校車....不過, 就成日都講住話自己唔鍾意坐校車, 佢就算本來冇喊, 一見到校車都會即刻喊架....但係冇辦法, 因為我地諗黎諗去都係唔放心 ...

翔翔daddy,

果日家長會, 我問左李老師, 李老師話無轉過位, 所以應該樂晴都仲係香蕉組。等我都問下樂晴識唔識翔翔先

樂晴上星期唱左首歌俾我聽

「重陽節, 去登山, 天氣晴朗」

大致係咁, 我都唔係聽得太清楚

仲有就係尋日, 我無意間聽到樂晴居然可以背哂主禱文, 當時佢係自己一個玩緊老師角色扮演ka!

我家長日有去, 我都係留到最後, 同老師傾咗好耐先走.
老師話佢依家返到學校其實已經無喊, 仲有野講tim, 所以我都唔使擔心, haha, 不過佢真係好長氣架, 久不久就同我講: "媽咪呀, 我唔鍾意搭校車架..." 不過就唔係喊住講囉, 但上車嗰吓都飲泣架...  

[
quote]原帖由 nganga 於 08-10-6 19:07 發表
咁都好呀! 起碼鍾晴都有進步, 相信佢好快就會適應ka la! 你都可以放心d!

果日家長日, 你有無去呀? 你有無問下班主任, 鍾晴既上堂情況。果日我同hubby留守到最後, 同老師傾左好耐呀! 知道樂晴上堂既情況係點, 所以 ... [/quote]

翔翔講嘅嘢不能作準。呢首歌嘅第二、三句我都聽到少少:

「...
小朋友,手拉手,xxxx。
燒嘢食,...」

我覺得佢有啲似外國人唱廣東歌...好難估 :loveliness: 。

原帖由 nganga 於 08-10-6 19:07 發表
翔翔daddy,

果日家長會, 我問左李老師, 李老師話無轉過位, 所以應該樂晴都仲係香蕉組。等我都問下樂晴識唔識翔翔先

樂晴上星期唱左首歌俾我聽

「重陽節, 去登山, 天氣晴朗」

大致係咁, 我都唔係聽得太清楚

仲 ...

我上星期放假去接放學都見到有小朋友(其他校車)瞓着咗,好彩翔翔鍾意坐校車咋。
原帖由 TANGWANNEI 於 08-10-8 10:26 發表
老師話佢依家返到學校其實已經無喊, 仲有野講tim, 所以我都唔使擔心, haha, 不過佢真係好長氣架, 久不久就同我講: "媽咪呀, 我唔鍾意搭校車架..." 不過就唔係喊 ...

原帖由 TANGWANNEI 於 08-10-8 10:26 發表
老師話佢依家返到學校其實已經無喊, 仲有野講tim, 所以我都唔使擔心, haha, 不過佢真係好長氣架, 久不久就同我講: "媽咪呀, 我唔鍾意搭校車架..." 不過就唔係喊 ...

鍾晴媽咪,

鍾晴依家唔會喊了,反而彥均開始喊,佢話掛住媽咪哦...鍾晴反而好乖,見到彥均喊,即刻俾左張紙巾添.

彥均媽媽

彥均媽咪,

真係要多謝你嘅報料呀! 你唔講我都唔知個傻妹返到學校冇喊. 我以為佢咁長氣, 實落車都眼濕濕tim.

佢有話過俾我知佢俾紙巾小朋友,  因為小朋友喊, Haha....我仲笑佢 : "你自己都喊啦!" 佢答我 : "我冇啦..."

我諗你都唔使太擔心彥均, 我估有時小朋友見到有其他小朋友喊, 都會有影響架, 佢地都仲係好細個嘛!

原帖由 MandyChau 於 08-10-8 18:28 發表

鍾晴媽咪,

鍾晴依家唔會喊了,反而彥均開始喊,佢話掛住媽咪哦...鍾晴反而好乖,見到彥均喊,即刻俾左張紙巾添.

彥均媽媽

原帖由 TANGWANNEI 於 08-10-9 10:06 發表
彥均媽咪,

真係要多謝你嘅報料呀! 你唔講我都唔知個傻妹返到學校冇喊. 我以為佢咁長氣, 實落車都眼濕濕tim.

佢有話過俾我知佢俾紙巾小朋友,  因為小朋友喊, Haha....我仲笑佢 : "你自己都喊啦!" 佢答我 : "我冇啦. ...

鍾晴媽咪,

最衰依家成班小朋友,得彥均一個喊呢.尼班小朋友好可愛架,彥均喊,佢地全部行埋來,有D俾紙巾,有D拍拍佢,有D小朋友仲安慰彥均:"尼度冇怪獸架...."

彥均喊左幾日,今日終於冇喊喇..佢話應承老師唔痴住媽媽喇....哈哈.

彥均媽媽

彥均媽媽:

我今日都有問鍾晴, 佢同彥均有冇喊, 佢諗咗一陣話:"冇啦!" haha...不過我諗鍾晴都仲會為咗搭校車有排喊!

鍾晴媽咪

原帖由 MandyChau 於 08-10-9 14:19 發表

鍾晴媽咪,

最衰依家成班小朋友,得彥均一個喊呢.尼班小朋友好可愛架,彥均喊,佢地全部行埋來,有D俾紙巾,有D拍拍佢,有D小朋友仲安慰彥均:"尼度冇怪獸架...."

彥均喊左幾日,今日終於冇喊喇..佢話應承老師唔痴住媽媽 ...

原帖由 TANGWANNEI 於 08-10-10 09:44 發表
彥均媽媽:

我今日都有問鍾晴, 佢同彥均有冇喊, 佢諗咗一陣話:"冇啦!" haha...不過我諗鍾晴都仲會為咗搭校車有排喊!

鍾晴媽咪

鍾晴媽咪,

鍾晴係咪病左呀,昨日均均同我講鍾晴無返學,唔知係咪真.
我工人突然罷工辭職,尼幾日都係均爸爸送返學,所以都睇唔到晴晴.

昨日爸爸返來同我講,鄧老師話均仔咩同學仔既名都唔識,淨識鍾晴,笑死我了.

均媽媽

彥均媽咪:

做乜你工人會咁突然唔做架? 佢地真係好老土! 咁依家請到第二個未?

至於鍾晴, 星期六已經開始發燒, 星期一仲燒到39.7, 嚇死我, 所以咪冇返學2日囉. 可能彥均同鍾晴一齊坐啦, 所以熟d 囉, 佢地真係好攪笑!

鍾晴媽咪

原帖由 MandyChau 於 08-10-15 14:11 發表

鍾晴媽咪,

鍾晴係咪病左呀,昨日均均同我講鍾晴無返學,唔知係咪真.
我工人突然罷工辭職,尼幾日都係均爸爸送返學,所以都睇唔到晴晴.

昨日爸爸返來同我講,鄧老師話均仔咩同學仔既名都唔識,淨識鍾晴,笑死我了.

均媽 ...

請問有無人知道下幼兒信班, 今個星期幾帶圍裙呀? 本手冊只係寫左要帶圍裙, 但無寫邊一日wor! 唔通要小朋友日日帶住!

我都想知,今日仲帶緊。

原帖由 nganga 於 08-10-20 17:31 發表
請問有無人知道下幼兒信班, 今個星期幾帶圍裙呀? 本手冊只係寫左要帶圍裙, 但無寫邊一日wor! 唔通要小朋友日日帶住!

我星期一再問囡囡, 佢話今日已經要帶, 上美勞堂要黎畫畫! 初頭我仲諗住叫囡囡問清楚老師幾時要帶, 點知星期一就要用。之後我再睇返手冊, 已經加返(一)字係度, 所以我相信剩係星期一要帶jar! 之後幾日都唔駛la! 我再confirm囡囡, 佢話唔駛再帶圍裙!

原帖由 bigden 於 08-10-22 23:52 發表
我都想知,今日仲帶緊。

女仔講嘢都係叻啲。我星期一問過翔翔,佢話用咗圍裙,再問佢第二日仲要唔要用,佢已經唔識答。
原帖由 nganga 於 08-10-23 09:01 發表
我星期一再問囡囡, 佢話今日已經要帶, 上美勞堂要黎畫畫! 初頭我仲諗住叫囡囡問清楚老師幾時要帶, 點知星期一就要用。之後我再睇返手冊, 已經加返(一)字係度, 所以我相信剩係星期一要帶jar! 之後幾日都唔駛la! 我再c ...

彥均媽咪,

做乜你呢排冇晒聲氣呀, 你好嗎? 係咪已經請咗新工人, 所以好忙呢 ? 我都好耐冇上黎bk啦, 之前鍾晴病咗, 好返之後又整親對腳仔, 真係攪到冇晒心機呀!

唔知彥均仲係咪同鍾晴咁老友呢?

鍾晴媽咪

原帖由 TANGWANNEI 於 08-10-17 11:09 發表
彥均媽咪:

做乜你工人會咁突然唔做架? 佢地真係好老土! 咁依家請到第二個未?

至於鍾晴, 星期六已經開始發燒, 星期一仲燒到39.7, 嚇死我, 所以咪冇返學2日囉. 可能彥均同鍾晴一齊坐啦, 所以熟d 囉, 佢地真係好攪笑 ...

原帖由 TANGWANNEI 於 08-10-30 12:05 發表
彥均媽咪,

做乜你呢排冇晒聲氣呀, 你好嗎? 係咪已經請咗新工人, 所以好忙呢 ? 我都好耐冇上黎bk啦, 之前鍾晴病咗, 好返之後又整親對腳仔, 真係攪到冇晒心機呀!

唔知彥均仲係咪同鍾晴咁老友呢?

鍾晴媽咪

...

鍾晴媽咪,

仲未請到工人呀,唔知點解,依家請菲傭好似難d,而agent好似都鍾意介紹印多過菲.再加上o岩帶兩個小朋友探太婆婆返來,又無工人,成個人累到散晒呀...

今日彥均返到學校唔肯入課室,爸爸唯有帶佢返來,我同佢傾左一陣,佢話我聽鄧老師走左?!唔知係咪真架,佢話好掛住鄧老師,又話有同學仔推佢哦...唉,希望快d搵到工人,咁就可以了解多d均仔係學校既情況喇...

o岩問均仔係咪同鍾晴好friend呀,佢話:"有呀,我仲分提子俾佢食呀."哈哈...

彥均媽媽

鍾晴媽咪,

我上過去你個blog睇呀! 鍾晴好似你, 好靚既一家人!!!

而家鍾晴返學返成點呀? 仲有無扭計唔搭校車呢? 我家樂晴都已經習慣哂la! 不過, 佢係學校學哂同學仔d壞習慣返黎, 而家好鐘意放d野入口, 尤其係手指, 我同老師傾過, 原來樂晴隔離同學仔係好鐘意乜野都放入口, 所以樂晴學左返黎, 老師話會留意下! 唉....好既又唔見佢學得咁好

尋晚, 晴晴唱左首歌俾我聽, 叫我跟住唱, 做埋作動, 我覺得好得意。佢話係學校, 係男仔唱一句女仔唱一句ka!

我請問你會做甚麼?
我會洗臉刷刷牙
我請問你會做甚麼
我會穿衣不需幫忙
‹ 上一主題|下一主題