用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 08/09 K1 下午班一齊傾
樓主: TANGWANNEI
go

08/09 K1 下午班一齊傾 [複製鏈接]

樂晴媽咪,

Thanks ! 我都好想見吓樂晴呢, 睇佢返學好快已經適應, 我估樂晴一定係一個好開朗, 好活潑嘅小朋友 !

鍾晴都仲係有dd, 不過就只係上車喊兩吓, 情況已經比之前好好多啦 !

至於壞習慣, 我諗老師都未必留意到呀, 因為我覺得比起出面其他學校, 佢地學校一班真係比較多人, 都好似照顧唔到咁多咁 !

鍾晴媽咪

原帖由 nganga 於 08-11-5 09:01 發表
鍾晴媽咪,

我上過去你個blog睇呀! 鍾晴好似你, 好靚既一家人!!!

而家鍾晴返學返成點呀? 仲有無扭計唔搭校車呢? 我家樂晴都已經習慣哂la! 不過, 佢係學校學哂同學仔d壞習慣返黎, 而家好鐘意放d野入口, 尤其係手指, ...

鍾晴媽咪,

你估得無錯, 樂晴班主任就係話佢係一個活潑開朗既小朋友

我都有幫樂晴開左個blog, 你有時間可以睇下, 我pm俾你, 無謂俾人點左我肥師奶相

原帖由 TANGWANNEI 於 08-11-5 15:17 發表
樂晴媽咪,

Thanks ! 我都好想見吓樂晴呢, 睇佢返學好快已經適應, 我估樂晴一定係一個好開朗, 好活潑嘅小朋友 !

鍾晴都仲係有dd喊, 不過就只係上車喊兩吓, 情況已經比之前好好多啦 !

至於壞習慣, 我諗老師都未 ...

樂晴媽咪,

haha...我已經 "追" 緊樂晴個blog啦, 也有PM給你.

鍾晴媽咪   

原帖由 nganga 於 08-11-5 20:34 發表
鍾晴媽咪,

你估得無錯, 樂晴班主任就係話佢係一個活潑開朗既小朋友

我都有幫樂晴開左個blog, 你有時間可以睇下, 我pm俾你, 無謂俾人點左我肥師奶相

...

鍾晴媽咪,

多謝你收看樂晴既blog, 講真都無乜好睇呀!

唔知點解, 我地下午班上黎傾計既家長好少! 有陣時想係度知道學校既情況, 都無乜人留言, 攪到我好似自言自語咁! 好彩都有你陪下我

你買左校服未呀? 上次我湊樂晴返學時, 我已經買定la! 而家仲欠校褸, 諗住今個星期去買。果對紅色既襪褲真係........好彩唔太凍既時候都可以著白襪仔

原帖由 TANGWANNEI 於 08-11-6 15:43 發表
樂晴媽咪,

haha...我已經 "追" 緊樂晴個blog啦, 也有PM給你.

鍾晴媽咪   

樂晴媽咪,

我覺得個blog好多野睇, 好多野分享喎 !

對襪褲都幾厚吓, 我諗有排都唔使著, Hehe…仲有, 我真係唔明點解隻蝴蝶結唔係鮮紅色, 依家隻色同d襪褲, 冷衫全部都唔襯 ! 你上星期有冇訂學校件褸 ? 咁係咪即係除咗嗰件, 再要買多件最普通嗰隻校褸呀, haha…加埋晒d冷衫, 背心, 咪好多衫for返學 ?!

鍾晴媽咪

原帖由 nganga 於 08-11-7 09:50 發表
鍾晴媽咪,

多謝你收看樂晴既blog, 講真都無乜好睇呀!

唔知點解, 我地下午班上黎傾計既家長好少! 有陣時想係度知道學校既情況, 都無乜人留言, 攪到我好似自言自語咁! 好彩都有你陪下我

你買左校服未呀? 上 ...

鍾晴媽咪,

多謝你欣賞我個blog!!!!!

我其實真係唔係好明, 點解對襪褲要鮮紅色, 奇奇怪怪咁, 好彩平時唔凍既話可以著白色褲, 如果暖既話, 你話可以點著?

我有訂到件褸呀! 上次收到通告寫明, 件褸只係12度時先著, 其餘時間就需要著校褸(唔知我有無會錯意), 咁即係話要出去買校褸la! 我諗住聽日去買埋, 無謂煩! 仲有我亦都唔係好明, 樂晴成日話會去玩, 既然學校都有咁多活動, 咁點解唔編多一日著運動衫呢? 咁樣女仔玩起上黎係咪會方便d麻!

原帖由 TANGWANNEI 於 08-11-7 17:42 發表
樂晴媽咪,

我覺得個blog好多野睇, 好多野分享喎 !

對襪褲都幾厚吓, 我諗有排都唔使著, Hehe…仲有, 我真係唔明點解隻蝴蝶結唔係鮮紅色, 依家隻色同d襪褲, 冷衫全部都唔襯 ! 你上星期有冇訂學校件褸 ? 咁係咪即 ...

樂晴媽咪,

我都覺得係呀, 一個星期得一日運動衫根本就唔夠 !

家長會嗰日老師話係今年先開始係咁, 以前係兩日架, 因為我之前買夏季校服嗰時, 佢地都同我講話三日著裙, 兩日著運動衫, 等我仲傻更更買咗兩套運動衫 ! 我聽鍾晴講, 一星期都係唔係只係星期五有得玩, 所以真係唔明點解成日要D女仔著住條裙玩…..奇怪 ! 同埋依家出面第二D學校, 多數都係加多D運動嘅時間俾小朋友, 但佢地反而減少…..又係嗰句, 奇怪 ! 其實小朋友真係需要多D時間運動嘛 !

鍾晴媽咪

原帖由 nganga 於 08-11-7 22:33 發表
鍾晴媽咪,

多謝你欣賞我個blog!!!!!

我其實真係唔係好明, 點解對襪褲要鮮紅色, 奇奇怪怪咁, 好彩平時唔凍既話可以著白色褲, 如果暖既話, 你話可以點著?

我有訂到件褸呀! 上次收到通告寫明, 件褸只係12度時先著,  ...

鍾晴媽咪,

天氣涼左好多, 你會點幫鍾晴著校服呀? 我前日買左d長襪, 諗住俾樂晴今日著, 再加件上次學校買既冷外套, 唔知夠唔夠暖呢?

我果時都買左兩套運動服呀.....點知改左一星期先一次, 早知係咁就唔買多一套la! 我成日都聽樂晴講, 唔只運動日去玩, 有好多時會去4樓或者樓下踏單車, 真係好唔明, 點解要成日著住條裙, 勁唔方便。

原帖由 TANGWANNEI 於 08-11-10 09:27 發表
樂晴媽咪,

我都覺得係呀, 一個星期得一日運動衫根本就唔夠 !

家長會嗰日老師話係今年先開始係咁, 以前係兩日架, 因為我之前買夏季校服嗰時, 佢地都同我講話三日著裙, 兩日著運動衫, 等我仲傻更更買咗兩套運動衫 ...

樂晴媽咪,

哎呀死啦, 鍾晴今日都只係著夏季校服, 加件白色外套, 其他都係同平時一樣.....我諗住下午應該唔係幾凍嘛....

鍾晴媽咪   

原帖由 nganga 於 08-11-10 11:13 發表
鍾晴媽咪,

天氣涼左好多, 你會點幫鍾晴著校服呀? 我前日買左d長襪, 諗住俾樂晴今日著, 再加件上次學校買既冷外套, 唔知夠唔夠暖呢?

我果時都買左兩套運動服呀.....點知改左一星期先一次, 早知係咁就唔買多一套la! ...

哈哈, 依家睇返我地下午班個list, 發覺全部小朋友都係得名字, 冇寫姓氏, 只係得我有寫嘅 ?

鍾晴媽咪

原帖由 TANGWANNEI 於 08-11-10 15:07 發表
樂晴媽咪,

哎呀死啦, 鍾晴今日都只係著夏季校服, 加件白色外套, 其他都係同平時一樣.....我諗住下午應該唔係幾凍嘛....

鍾晴媽咪   

我見今朝都幾凍下, 所以都擔心樂晴著得唔夠暖返學。我諗換左對及膝白襪, 佢應該唔會咁凍掛! 我諗緊今個星期五都係咁凍既話, 可唔可以幫佢換上冬季運動衫呢?

原帖由 TANGWANNEI 於 08-11-10 15:07 發表
樂晴媽咪,

鍾晴媽咪   

我99話, 今日湊樂晴返學時, 見到有個讀k3既小朋友換左冬季校服la! 所以我決定聽日都幫樂晴換季, 咁就唔怕冷親la!

我今日都幫晴晴著咗冬季校服啦 ! 我諗唔怕掛 !?

原帖由 nganga 於 08-11-10 19:27 發表
我99話, 今日湊樂晴返學時, 見到有個讀k3既小朋友換左冬季校服la! 所以我決定聽日都幫樂晴換季, 咁就唔怕冷親la!

應該唔怕, 小朋友健康最緊要麻!

咁鍾晴有無著到紅色既襪褲呀? 買左校褸未? 我尋日諗住去買校褸, 點知都睇唔, 所以買唔到。我想問, 件校褸咁細件, 但個校章咁大個, 點縫上去呀?

原帖由 TANGWANNEI 於 08-11-11 15:55 發表
我今日都幫晴晴著咗冬季校服啦 ! 我諗唔怕掛 !?

樂晴媽咪,

我冇同晴晴著襪褲呀, 都係著返白色短襪.

校褸我都未買, 今朝打去學校書局問過, 佢地話女仔校褸要去出面買, 佢地只有男仔校褸賣, 問佢女仔件褸係乜款, 有冇領, 佢話 : 我地掛咗响度, 你要自己黎睇架 !」死未 ?

哈哈, 同埋個校章真係好鬼死大個, 點攪呀 ? 釘咗上去都唔會好睇啦, 呢間學校真係好似唔係幾諗小朋友, 我估小學和中學都係呢個校章 ! 勁攪笑 !

另外, 你買咗幾多條校服裙呀 ?

鍾晴 媽咪

原帖由 nganga 於 08-11-11 16:17 發表
應該唔怕, 小朋友健康最緊要麻!

咁鍾晴有無著到紅色既襪褲呀? 買左校褸未? 我尋日諗住去買校褸, 點知都睇唔, 所以買唔到。我想問, 件校褸咁細件, 但個校章咁大個, 點縫上去呀?

...

唔好意思, 我都想問吓買冬季校服是否跟夏季校服同一個size? 咁襪褲又是什麼size(唔可以換的)?咁校褸又在那兒買呀?

原帖由 TANGWANNEI 於 08-11-12 09:37 發表
樂晴媽咪,

校褸我都未買, 今朝打去學校書局問過, 佢地話女仔校褸要去出面買, 佢地只有男仔校褸賣, 問佢女仔件褸係乜款, 有冇領, 佢話 : 「我地掛咗响度, 你要自己黎睇架 ...

鍾晴媽咪,

我上次去書局買校服時都有睇過件校褸係乜野樣! 深藍色, 類似校服裙隻色, 3粒鈕, 後面無開, 有領, 應該買校服既地方都買到。我見件校褸胸口個袋, 仲細過個校章, 都唔知點縫上去, 縫左上去都勁核突, 都唔知點算?

係咪由今個星期一開始, 每日都要係屋企做線條練習ka? 我見黎兩日都有功課做; 遲d又要種花, 唔知會種成點呢?

原帖由 TANGWANNEI 於 08-11-12 09:37 發表
樂晴媽咪,

校褸我都未買, 今朝打去學校書局問過, 佢地話女仔校褸要去出面買, 佢地只有男仔校褸賣, 問佢女仔件褸係乜款, 有冇領, 佢話 : 「我地掛咗响度, 你要自己黎睇架 ...

但係D線條練習係填色黎喎, 一係冇功課做, 突然又好似多咗好多野做咁 !?

校褸係咪即係大陸公司都有得賣嗰D ?

原帖由 nganga 於 08-11-12 15:54 發表
鍾晴媽咪,

我上次去書局買校服時都有睇過件校褸係乜野樣! 深藍色, 類似校服裙隻色, 3粒鈕, 後面無開, 有領, 應該買校服既地方都買到。我見件校褸胸口個袋, 仲細過個校章, 都唔知點縫上去, 縫左上去都勁核突, 都 ...

尋日開始有線條練習做la! 晴晴同另一個同學仔調轉左練習簿, 所以做唔到呀!

我家晴晴放學返到黎覺, 到成9點, 又要食飯、又要做功課, 真係幾忙下!

校褸應該大陸公司有得買, 通常係「大地」牌。

原帖由 TANGWANNEI 於 08-11-12 16:54 發表
但係D線條練習係填色黎喎, 一係冇功課做, 突然又好似多咗好多野做咁 !?

校褸係咪即係大陸公司都有得賣嗰D ?

我囡囡夏季同冬季既size唔同ka! 夏季23碼, 而冬季就22碼, 因為23碼個袖比較長, 唔係咁fit, 所以買左22碼; 至於對襪, 我記得係for 4-5歲的, 買了2對; 女裝校褸要出去買, 問過書局無得買, 應該買校服既地方都可以買到, 例如:金錀, 大陸國貨公司等

原帖由 AnsonChing 於 08-11-12 10:24 發表
唔好意思, 我都想問吓買冬季校服是否跟夏季校服同一個size? 咁襪褲又是什麼size(唔可以換的)?咁校褸又在那兒買呀?

‹ 上一主題|下一主題