用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 08/09 Nursery 齊齊傾
樓主: mermaidmom
go

08/09 Nursery 齊齊傾 [複製鏈接]

阿仔話佢食左蛋糕  (我地自己帶), 仲有 cookies, corn
佢地應該係 share 架, 我問佢, 你食左 cake 點食其他野, 佢話個 cake 佢食一部份

原帖由 wasabi-cat 於 08-11-6 11:15 AM 發表
我都有整 sandwiches 比個女帶返學,佢都話有食,but 問佢仲食過 d 咩,佢只係話有食蛋糕,其他咩都 "up" 唔出。唯一得意既係,佢個班應該好多同學買左 d 獨立包裝既 biscuit, 因為老師係每款派左一件比佢地拎番屋企,我個女就帶 ...
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

Hi, 小皇帝

我個女近兩個星期係派手冊時有張老師俾的紙仔,會講明下星期幾要帶d乜野返去架,你有無收過呢,剛剛依個星期一就係要帶toilet roll做手工呀,其他家長你地有無收到呀?

原帖由 小皇帝 於 08-11-6 10:59 發表
講開生日會, 我都整左差不多四十枝菠蘿腸比大小姐帶返學, 當晚問佢有無食, 佢話只係食了一枝, 再問同檯同學有無食, 佢話一人食了一枝, 其餘呢, 又係最叻果句:"I don't know", 所以我估好似其中一個mami 講, 可能有小 ...

PoPoMom,

兩三個星期前學校就有張通告提家長, 但近一兩個星期就無, 所以我想問下各位呢個遊戲係唔係已經結束. 唔該哂.

我都唔知玩完未,但見隔離版/班講話上個week帶消防玩具,next week要帶triangle,唔知係咪呢,我都有問呀女係咪要帶野,但佢都係唔答我??!!

原帖由 小皇帝 於 08-11-6 16:36 發表
PoPoMom,

兩三個星期前學校就有張通告提家長, 但近一兩個星期就無, 所以我想問下各位呢個遊戲係唔係已經結束. 唔該哂.

Hi 各位mami,

我的仔仔今年剛升上k2,而妹妹則今年k1,以我所知其實由開學到學期尾, 每個week老師都會叫同學帶關於o個果week會教o既主題相關o既物件,有時會有notice,有時只會上堂時同小朋友講,老師希望藉此訓練小朋友o既責任感同表達能力

原帖由 小皇帝 於 08-11-6 16:36 發表
PoPoMom,

我個女第一次話要帶紅色物件返學時,我問過老師係唔係。老師話係。如果一定要帶的物件,會發通告給家長。不是必需帶的物件,就只話俾學生知,作為一種練習(大致意思如此)。

今日本手冊都有話要帶厠紙筒。

小皇帝, po popmom

我女嗰班呢排玩role play,佢兩星期前帶左D医生玩具返去,一直冇拎返來,班主任話會留多一段時間,俾佢地扮野用~
下星期帶警察玩具,可惜屋企冇...
由於我成日問我個女要帶乜,原來阿女又成日問返班主任要帶乜,攪到我最近去接放學時,一問起D医生玩具幾時有得拎走,就俾班主任笑我唔使咁緊張....:;pppp:

我知佢地上個 week 教消防員, 因為阿仔係屋企唱左消防員首歌, 不過, 佢都係無叫我帶野返去

hahaaaa

原帖由 rainy0429 於 08-11-8 02:59 AM 發表
小皇帝, po popmom

我女嗰班呢排玩role play,佢兩星期前帶左D医生玩具返去,一直冇拎返來,班主任話會留多一段時間,俾佢地扮野用~
下星期帶警察玩具,可惜屋企冇...
由於我成日問我個女要帶乜,原來阿女又成日問返班主 ...
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

我個女上個 wk 都唔使帶廁紙筒,係今個 wk 手冊通告話要做警察既手工先要帶咋。

我問佢老師有無話今個 wk 要帶 police 玩具,佢話唔使,反而話要帶同 3 有關既野 wor.... 都唔知真定假,but 我都比左張 3 既字咭佢拎左返去.

阿女上個星期都有講話帶玩具消防車/圖片返學校,不過,我屋企無,所以無得帶.
今日就帶左一個厠紙桶返去,話做警察手工.當我同個女講我幫佢放左入書包同寫左名之後,阿女就好大反應話老師話要貼名呀!我諗寫名唔會有影響掛?希望無問題啦!

我聽個friend講,上個星期五學校派咗my nursery book,但我個女無攞返來呀,請問其他班的家長有無收到呀,我連本書都未見過,唔知到底學咗d乜野??

我個女都無派到my nursery book , 係咪班班o吾同o尼?

原帖由 PoPoMom 於 08-11-11 14:50 發表
我聽個friend講,上個星期五學校派咗my nursery book,但我個女無攞返來呀,請問其他班的家長有無收到呀,我連本書都未見過,唔知到底學咗d乜野??

Hi, Joanne

可能係啦,就睇吓今個星期五有無派返來啦!此外,我知道手工/勞作都係班班有d唔同的。

Cheers,
PoPoMom

原帖由 JOANNELAM 於 08-11-12 13:24 發表
我個女都無派到my nursery book , 係咪班班o吾同o尼?

vincy1015,

個刷牙計劃由今個星期一開始,一連六個星期,至到十二月十九日為止。學校出左網上通告架啦。

http://www.stcatherines.edu.hk/parents/pdf/2008-2009%20(No.52).pdf

原帖由 vincy1015 於 08-11-12 23:46 發表

各位媽咪:
請問知唔知由邊個星期開始刷牙計劃??

belle,

I bought a new fluoride toothpaste last weekend for my daughter.  She started to use this kids toothpaste on Monday and asked me to put a tick to show teachers she did well..kekeke.

我這個星期收到通知要帶醫生或者護士的畫,你們有沒有啊?

‹ 上一主題|下一主題