用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 08/09 Nursery 齊齊傾
go

08/09 Nursery 齊齊傾 [複製鏈接]

各位N班媽咪你地好, 見Lower同Upper都有開topic傾得好開心, N班淨係得class specific嘅topic, 不如我地N班都開返個全級topic交流吓好唔好?  

大家知唔知呢個星期係咪要帶燈籠? 等校車時見有小朋友帶燈籠, 問呀囝又講到一舊舊 , 究竟係咪要帶呢??
   0    0    0    0

通常如果唔係全校慶祝ge, 都唔會有通告架, 多數都係老師同小朋友講, 如果小朋友返屋企冇講而又冇帶ge,老師都唔會話ge, 所以如果大家報料老師講d mug, 甘就可以返去問下囝囝lor!

原帖由 cheungoli 於 08-9-11 23:24 發表
我諗唔駛帶掛,orientation果日好似聽班主任話SC無咩節日慶祝wor~

多謝你支持我開topic

之前冇留意你有問topic, 唔係都會去回應.
今年家長可能慢熱d啦, 又冇人帶頭, 所以一路冇統一ge topic, 我忍唔住開因為我呀囝返嚟mei都冇講呀! 我大囡果陣有時靠bk媽咪報料, 再返去引導呀囡講吓, 宜家阿囡k3搵小學又可以互相報料,  我覺得支援好緊要. 希望大家多d入嚟傾啦!

原帖由 Asu 於 08-9-11 18:20 發表
我其實好想接觸一下Nursery的家長,但我之前開了兩個topics,都是睇的人就多,覆的人少,我覺得它們好cool同自私.

妳們有冇覺得SC的老師關心學生的情度不足?尤其是中文班主任. ...

大家小朋友有冇講呢個星期帶d咩?
我呀囝又係咩都唔講...

wasabi-cat,

Thanks. It may be a good hint to look at the 4-wk plan.  I was too lazy and did not do any revision with my son!

小皇帝,

You may bring it any time during the week.

tanganastasia,

My son also sleeps on the school bus.  His sleeping pattern was very disturbed and we are still making adjustment.  It's quite a headache!

science workshop 要自己接送真係好遠呀, 而且好貴...
之前sc有攪過english drama workshop口裨麻麻, 上完一期之後又再開延續course, 都係好貴, 唔知science workshop會唔會都係甘呢?

原帖由 小皇帝 於 08-9-22 12:22 發表
JessicaSze,

我都有同一個問題, 星期六早上已安排了她參加其他活動(畫畫), 因為阿女係下午班, 所以只有星期六才有課外活動, 而且是和她的朋友仔一齊, 一直都畫得很好很開心, 所以都不知道應該點???

...

又唔洗返學, 呀囝喺屋企搗蛋喇!!

大家有咩節目可以安排比小朋友? 佢地唔洗返學, 但係我地耍返工....

你就好啦係NB, miss pong同miss anna係very good老師, 我呀囡第一年都係比佢地教, 之後就一年比一年.... 宜家阿囝連第一年都冇甘好彩呀!!!:;pppp:

原帖由 QutieBaby 於 08-9-24 21:09 發表

其實呢個問題我都好想知,我個女係NB,但有D就NSTAR,NGREEN...好似好亂咁!究竟有幾多班呢?

我個囡係度讀upper班, 囝囝宜家讀nursery, 呀囝係細囝, 12月ge, interview是未識講野冇出聲都收咗, 不過知道有其他小朋友有sibling係度讀唔收, 但'ngai'咗之後都收番, 唔洗担心, 比心機啦!

原帖由 vincy1015 於 08-9-28 11:09 發表
大家好! 好開心知道有呢度!! 得閒大家多d入來傾吓啦!
我囝囝係N Peach(下午班), 希望囡囡都可以入埋同一間啦, 唔係就麻煩了, 有無兄弟姐妹都係呢度返架? 我就啱啱收到報名表, 我囡係細b, 好驚佢難考d, 請大家俾d意見 ...

大家知唔知下星期帶咩? 我囝返嚟從來唔自己講, 要問佢係咪帶xx佢先話係, 仲要帶咗番去又唔比老師, 真係激c!! 細囝真係水皮d...

Up Up 先!

老師話呢個星期帶square呀!

學校已出通告nov有需要可以穿, dec就全部換季, 但係要自己自動波去買!

原帖由 小皇帝 於 08-10-14 17:05 發表
想問一問各位mami有關冬天校服問題, 學校遲些會唔會出通告提Nursery的家長幫小朋友買校服??定假設家長會 ”自動波”去買?? Thanks.

其實仲有一間叫做'大溢', 喺紅磡, d質地冇世光甘好, 不過就平好多, 學校以前都有登佢地個名, 不過後尾好似佢地唔肯加價同另外2間睇齊就冇再登, 但佢地都有喺學校門口派單張, 佢地有個website, 有興趣可以look look:
http://www.tai-yat.com/ty/index.html

原帖由 MrsCLee 於 08-10-15 10:28 發表
網上通告 no. 35
有埋地址架

大家可否告知呢個星期帶咩呀?

Thanks. 我個囝仲係一舊雲, 成日話要帶佢鐘意嘅police car!

原帖由 PoPoMom 於 08-12-1 14:39 發表
Hi, mermaidmom

上個星期三我個女就攞咗醫生玩具的探熱針及玩具車返去,最終學校就收起咗探熱針,玩具車當天就帶返返來。

今朝刷牙時突然又話要帶.........想咗好耐都講唔出要帶乜野,後來話要帶郵差的圖片,不過太趕,找唔到,之後又攞 ...

vincy1015,

我囝由開校到宜家都適應唔倒下午班, 好後悔當初因為一些家中安排固意選下午班讀!不過就算今年唔係pm, 下年lower到要啦, 唯有當早d比佢習慣.

由於我囝無論晚上幾多點瞓早上都是8時多起身, 最初開學時到11am左右已頂唔順, 會瞓大約1hour才上校車, 那便可以一直到晚上才瞓.  但過了一排佢唔肯早上小睡了, 那就麻煩了, 他上課會呆滯, 到校車回程時會瞓著, 有時下車會繼續瞓到7-8pm, 那晚上便要over12midnight才瞓得著(早上牀都冇用), 如是者惡性循環, 成日夜瞓!
如下車時冇瞓, 那便會早比佢食dinner(大約6:30pm), 等佢可以8點幾上牀, 碌45min-1hr左右, 可以9pm左右瞓著.  總之好煩惱, 連大人d  schedule都亂哂龍, 有時耍成10pm先食飯...

阿囝呢個星期唱咗Hickory Dickory Clock, 唱得好好聽呀!

原帖由 vincy1015 於 09-1-11 00:45 發表
各位媽咪:
你地去晒邊呀?? 你地囝囡呢排唱咩歌呀?我發覺亞囝呢排無咩新歌識唱既???
‹ 上一主題|下一主題