用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行派位疑問
go

自行派位疑問 [複製鏈接]

自行派位可選兩間中學, 假若我第二志願選a校, 而某君第一志願選a校, 而a校的收生名單順序是我比某君前, 在我的第一志願失敗的情況下, 那最後會優先取錄我定某君
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

我曾經詢問過老師這個情況, 答案係你有優先權, 因以中學收生意願為依歸.

原帖由 kanam287 於 08-9-14 17:32 發表
我曾經詢問過老師這個情況, 答案係你有優先權, 因以中學收生意願為依歸.

我都覺得呢個岩
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

我都覺得甘樣岩
好似排隊甘之MA, 始終係你排先, 只係你無比人(第一志願中學)搶到O者

原帖由 PCCW2319 於 08-9-14 21:58 發表

我都覺得呢個岩

原帖由 Henrymama 於 08-9-14 14:59 發表
最後會優先取錄某君, 因為某君填a校係第一志願

no la:)

試諗下:
假如某君係 band 2/3 生,去搏間 band 1 中學,
決定權一定係學校度...

當然是你先啦!因為學校跟本不知道你選該校是第一或第二志願,只要你在名單順序是比某君高,你自然比他優先。第一、二志願是你自己的選擇,學校是完全不知道你的決定。
學校只選擇最優秀的學生,不是看我們家長的面色。

醒目開學勳章 王國長老

以我理解
雖然a校的收生名單順序是你比某君前,
但教育局係派給填第一志願嘅學生先,
所以某君會比你機會大些。
a學係唔知學生填第一or 第二志願,
但教育局知道呀。

同樣情況都係你第一志願的學校發生係你身上,
可能某君排名比你前,
但佢填第二選擇,
結果你會派到第一志願的機會大些。

當然你和某君要係同一banding,
如果你band one, 佢係band two,
咁一定係你優先啦。

簽名被屏蔽

問題是教統會將首2次呈分結果通知各官/津校
所以, 中學係可以睇到各學生之全港性排位的
1st round 時中學大把時間選學生
咁樣, 當然係收叻嗰班先啦

原帖由 ZZdaphne 於 08-9-16 23:37 發表
以我理解
但教育局知道呀。

可能某君 ...

唔係喎 ~ 以我理解:

因為 a 校係選 jaci先過某君,
一定係 jaci入先,除非 jaci 入咗第一志願..

由於中學不知道學生放其入第一or 第二志願
中學祇會通知教統局, 那些學生收為正取, 那些是後備
所以, 不管你是放第一or 第二, 如果該中學話收你, 你就有位

問題是, 如果你第一志願收左你, 你的第二志願是沒意義的

去片 http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1565&langno=2

呢個好似係大抽獎既logic
自行係咪甘呢????  會唔會有高人答下我地呀?

原帖由 ZZdaphne 於 08-9-16 23:37 發表
以我理解
但教育局知道呀。

可能某君 ...

以我理解
但教育局知道呀。

可能某君 ...

我咁諗,
依你所言, 如果我係a校正取生而又擺係第二志願, 我永遠冇機會入到a校, 因一定有備取生擺a校做第一志願.
如事者, 間間學校都有咁情形, 第二志願就形同虛設.

醒目開學勳章 王國長老

呢個好似係大抽獎既logic
自行係咪甘呢????  會唔會有高人答下我地呀?

係喎,可能我mix-up 左。

回覆 # 的文章

你係 混合了2個方法

以我所知,你呢個是統一派位的方式,自行派位是有d唔同,只要你在a校的收生名單順序是你比某君前,另外你自行派位的第一志願又無收你,a校就已經收左你才到某君,到統一派位,就算無填a校,都唔會有影響。
以我理解
但教育局知道呀。

可能某君 ...

以我所知的自行收生程序如下 : -

1. 首先是教育局以電腦併對學生在自行收生的第一志願與中學已提交教育局的正選學生名單,如果相方併啱第一批學生人選名單被確定。 如果學校沒有派足30%學額(因為他選的學生並非以該校為第一志願),那麽這間學校惟有等待,等到第二志願也落空的學生,便利用該校次選名單收錄這批學生至直至額滿(所有學校交上教育局的正,副選收生名單都有排名先後名次,學校是根據各報讀生在呈分試的全港排名及面試成績而訂出收生先後次序)。

2. 若那些第一志願落空的學生,教育局又會根據該批學生的第二志願再配對他們第二志願所選的學校是否仍有學位餘額, 如果有位就要按那所學校的既定收生次序名單而决定先取錄那一位學生。根據上段的下半部份所提及,如果落選第二志願的學生在自行收生階段的唯一希望就是第一志願的學校正選收生不足,能以後備身份被取錄。

如有錯漏請各位指正。

ricetaster, 有點唔明, 咁即係收邊個先呀

假若我係一個band 1 頭的學生, 自行時第一志願報全港傳統名校(本著一試無妨, 入唔到都會唔太失望的心態), 第二志願選地區英中. 若一些band 中或尾的同學, 在自行第一志願選跟我同一間地區英中, 那樣我會不會因為把它定作第二選而減少了中選的機會, 或者這樣講, 有冇可能若當初我將這英中定為第一選就入, 而定為第二選就入唔到呢

想好好把握成績的優勢, 希望在自行時就入到心水英中, 所以要知道得好詳細, 從而決定對策

‹ 上一主題|下一主題