用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行派位疑問
樓主: jaci
go

自行派位疑問 [複製鏈接]

原帖由 jaci 於 08-9-18 16:48 發表
ricetaster, 有點唔明, 咁即係收邊個先呀

假若我係一個band 1 頭的學生, 自行時第一志願報全港傳統名校(本著一試無妨, 入唔到都會唔太失望的心態), 第二志願選地區英中. 若一些band 中或尾的同學, 在自行第一志願選 ...

簡單回答係:"地區英中"是會選你的。

詳解自行收生:
假設A中學有50個自行收生位,A中學會面見不少於100人,然後選出50個正選(無分先後),50個後備(有分次序),若正選學生將A學校作2nd choice,同時1st choice中學收了這個學生。A中學便會自動在後備第1位補上,如此類推。
**有個極端情況,是50個正選及50個後備均將A學校2nd choice,100個學生均被1st choice學校收取,那麼A學校的自行收生位便會自動撥落統一派位中,而這個情況,很多時出現於Band 3學校。

你的選校策略(1st超級名校 2nd地區英中)穩中求勝,很好。

若果你是學校頭5%及有些課外活動獎,你可以更進取,自行兩個位均選"超級名校",統一首位才選"地區英中"。因為Band 1頭的扣門力很強,但謹記放榜前必須查定叩門學校資料,預備多份個人履歷及擬定叩門路線。

**小兒上年就以這個策略入了"超級名校",但謹記"高回報、高風險"。

wahyanppoh
多謝分享
小朋友叩門入還是自行入?

原帖由 wahyanpooh 於 08-9-18 17:46 發表

**小兒上年就以這個策略入了"超級名校",但謹記"高回報、高風險"。

原帖由 wahyanpooh 於 08-9-18 17:46 發表

簡單回答係:"地區英中"是會選你的。

詳解自行收生:
假設A中學有50個自行收生位,A中學會面見不少於100人,然後選出50個正選(無分先後),50個後備(有分次序),若正選學生將A學校作2nd choice,同時1st choice中學收了這個學生 ...

明白好多喇, 真係唔該晒呀 !

原帖由 hhma 於 08-9-18 22:17 發表
wahyanppoh
多謝分享
小朋友叩門入還是自行入?

小兒是"自行"時入到的,我已在其他post詳細回覆過,有興趣可以看看。
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1635949&page=2#pid26156471

Yeah... 有位咁醒媽咪, 仔仔一定 sure win

原帖由 wahyanpooh 於 08-9-18 23:49 發表

小兒是"自行"時入到的,我已在其他post詳細回覆過,有興趣可以看看。
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1635949&page=2#pid26156471

簽名被屏蔽

原帖由 blytheBB 於 08-9-19 12:37 發表
睇到我好亂ar,簡單d,
"自行分配"階段時,
如果學生在a學校的50個穩陣收生名單內,
自己就算放a校在第二願,
第一願,就進取d ,博間好d .唔得咪算law,
都唔影響入a校機會率,同樣會入到a校.

是咪可以咁講ar??
...

是的,係可以咁講...

簽名被屏蔽

原帖由 blytheBB 於 08-9-19 12:37 發表
"自行分配"階段時,

是咪可以咁講ar??
...

同意 ~ 可以咁講!

另外,自行收生階段 : 舊年係1月初至1月尾交表,
中學就四月頭至尾約見學生..

1月尾先交表 ~ 你地可以等埋小學出上學期成績表先交..
4月先見 ~ 等中學可以收到教育局兩次呈分試結果先決定見邊d學生...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 blytheBB 於 08-9-23 09:29 發表
我想問各位靚mum,
去中學面試,
課外活動,學習音樂樂器....等等,
是否一定要攞到獎,先填寫,
無攞獎,就唔洗填la,都唔計分,無分ar?

按表內欄位填,即有3格就填3個最好的課外活動(不論有冇獎),可能就係有兩個差不多的學生,學校取捨就是決定於課外活動,你永遠唔知填了有冇用,但唔填就一定冇用。

簽名被屏蔽

各位mami好, 我個女而家讀緊p.4, 所以都開始睇吓
各位既經驗之談, 做吓功課!
我想問點樣知道學生係a校已在穩收名單內?
同埋課外活動既獎/成績係咪真係好重要?

麻煩晒!

"自行分配"階段時,

是咪可以咁講ar??
...

原帖由 csy_heidi 於 08-9-24 11:02 發表
各位mami好, 我個女而家讀緊p.4, 所以都開始睇吓
各位既經驗之談, 做吓功課!
我想問點樣知道學生係a校已在穩收名單內?
同埋課外活動既獎/成績係咪真係好重要?

麻煩晒!

...

"無方法"可以知道小朋友已經係 a 校名單內 ~
除非 a 校係 私校或直資, 因為係犯法...

啱啱睇到另一位媽咪留言 ~ 我覺得佢講得好啱 :

其實任何學校都係成績行先,課外活動為次,作個假設....1個全級第1及另1個全級第10加鋼琴8級、游水冠軍,可以肯定係會收全級第1的。

坊間好多人講A名校專收體育強、B名校專收音樂強...大多是流料,學校是收學生,不是收雜技團成員,家長倒不如花時間谷成績好過,大着眼雜項,小心顧此失彼呀。

好同意!幾時都係成績行先架啦!
唔好"本末倒置" ~ 攪到小朋友 "疲於奔命"...

除非你小朋友玩體藝玩到入 "香港隊",
或者代表香港出去比賽啫,依家個個都有10幾
、甚至幾十張證書,但中學第一樣要睇,根本就係成績先..

簽名被屏蔽

我絕對同意...其實我都係咁諗, 始終都係學業成績最緊要!
所以而家囡囡都係學緊游水+一樣樂器+英文!已經
覺得佢無咩時間剩, 人地既小朋友要學咁多樣, 真係好
辛苦!
不過愈睇得多升中topic, 就愈驚, 因為見到好多
小朋友都好叻, 好多都係全級頭十名, 廿名...
我個女最叻都就係上年P.3上學期, 考全級第十,
我已經開心到傻左...真係唔知一路讀上去可唔可以
keep到...
同埋第時既升中網係九龍城, 競爭好大...
如果九龍城網, 有咩學校好呢? 嘉諾撒聖家得唔得?
難唔難入?

麻煩晒!

原帖由 Marco-ma 於 08-9-25 09:16 發表

"無方法"可以知道小朋友已經係 a 校名單內 ~
除非 a 校係 私校或直資, 因為係犯法...

啱啱睇到另一位媽咪留言 ~ 我覺得佢講得好啱 :

其實任何學校都係成績行先,課外活動為次,作個假設....1個全級第1及另1個全級第10 ...

To : jaci

首先要弄清楚現在大家是討論自行收生不是大抽獎,自行收生除了報名外,收生與否完全取決在中學身上,最重要是有面試機會,有面試就要操練面試,因為成績好但面試差都會唔收你。無論是第一抑或第二志願,一般中學會在4-5月向教育局呈上一份大約60人的自行收生正選取錄名單,如果有你份在坐何一間正選的名單中出現,你就一定無份大抽獎,除非兩間中學都同時正選收你,第一或第二志願的設計才能啓動。最緊要係你能否在面試中脫穎而出,而心儀學校的志願排位先後次序亦是心思熟慮,我唔覺得再有什麽技巧可言。

原帖由 jaci 於 08-9-18 16:48 發表
ricetaster, 有點唔明, 咁即係收邊個先呀

假若我係一個band 1 頭的學生, 自行時第一志願報全港傳統名校(本著一試無妨, 入唔到都會唔太失望的心態), 第二志願選地區英中. 若一些band 中或尾的同學, 在自行第一志願選 ...

當看過叩門及中二插班的做法(基乎全都用筆試),即係學業成績最緊要
‹ 上一主題|下一主題