用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 能給我寶貴意見嗎 - 校車車程太長
樓主: M.E.T.
go

能給我寶貴意見嗎 - 校車車程太長 [複製鏈接]

MET,

其實响呢段時間, 我地都唔知可以做到d乜. 投訴完學校, 但係都冇佢地付. 除非揾到另一間校車公司, 但係機會好微, 都巳經開晒學. 同埋出面係咪有咁多校車比我地選擇, 好多校車公司巳經同其他學校合作開, 唔會接新order. 同埋我地學校此終人數少, 要過多幾年先有p.6, 到時先有議價能力. 我係咪諗得好灰呢?

而家有學校校車搭, 可能巳經算幾好, 我開學時見到有個學生搭街車(黃色好細架個d), 車入面仲有好多人, 仲要未停定, 就打開車門捉個細路落車, 叫佢快d行之後連尾音都未講完就即閂門開車. 大佬, 個細路仲傻下傻下企响到, 都唔知咩事, 係我叫佢先識得行入學校. 你話咁樣係咪仲慘

原帖由 M.E.T. 於 08-9-17 21:06 發表
Thanks YSL

mumwong,
你覺得去信有效嗎? 佢地每個星期五(話)會開會, 校長都是坐上客, 但都沒有能力要求校巴公司公開所有路線圖(它說給不到就作罷), 我問左校方三個星期但都是說: 他們會跟進. 唉.......... 如果你去 ...

基本是校車公司的管厘很有問題, 學校又全權交給校車公司, 唔理他們的路線有多亂, 部份地區重疊, 每星期開會又有咩用丫, 比人講二句就可以拖得就拖, 總之準時送到學生回校就算吧. 至於放學....話之你.

5號和6號車都有行觀塘區的, 將軍澳線又要區外的車接送, 如果管理得好, 小朋友可以減少十五分鐘或以上啦(一程). 難為了頭站的畢架山花園的同學, 她要六點五十分上車呀. 唔知放學佢要幾點呢?

8:10回到學校又有用嗎? 咪又係企在操場, 不如給多點時間學生仲好啦

住得遠就沒話可說, 住得唔係咁遠都要搭個半鐘就慘左D, 大家應該一齊向校方好好傾傾.

可以提議學校做問卷調查收集大家意見,唔好單方面聽校車公司講。

心心,

我個囡囡今年不是第一年搭校車的, 上年是坐6號線 - 大角咀- 紅磡線的, 七點五上車, 五點一下車, 而且是到樓下附近(今年上車, 下車都要走遠一點), 唔明點解今年會改坐別的路線.

5號車懷疑超載

bignose,

我昨日問個囡, 是不是所有同學仔都有位坐, 佢答"係", 但去到怡心園站後, 麗姨就沒有位坐(要企), 直到學校. 放學就去到怡心園先有位坐,  咁侎即是超載 ?? 好驚喎, 想問下你有沒有發覺這點? 這樣對校車, 學生都可能做成危險或意外. 事態嚴重. 唔該.

MET
aiya唔係好留意到
我見佢好似有位坐咁

Bignose,

Thanks. 再想你幫個忙, 麻煩你留意下司機位左手邊(近車門玻璃窗) 坐了幾多位學生呢? 我個囡說坐了三個人(包括麗姨), 如確實, 一定係超載. 要向學校反映

基於學生安全, 麻煩您. 唔該晒

原帖由 bignose 於 08-9-22 10:07 發表
MET
aiya唔係好留意到
我見佢好似有位坐咁

慈雲山和竹園村上車的學生注意,

我個囡囡留意到, 在慈雲山和竹園村上車的同學仔(2E & 1B),一上車就好似有個"梗"位坐咁, 但去到將軍澳接其餘同學時, 這倆位同學就要轉去坐司機旁近門口的長櫈,(沒有安全帶的), 讓坐給這幾個同學仔坐, 這樣做法, 家長一直以為自己啲囝囝囡囡有安全的位置坐, 其實......... 回程也是一樣的.

我已査詢過運輸署, 司機旁的座位是不可能坐兩位乘客(不論大人或小童),  家長認為如何?? 是否要向學校 / 校巴公司了解情況??

原帖由 M.E.T. 於 08-9-22 21:31 發表
Bignose,

Thanks. 再想你幫個忙, 麻煩你留意下司機位左手邊(近車門玻璃窗) 坐了幾多位學生呢? 我個囡說坐了三個人(包括麗姨), 如確實, 一定係超載. 要向學校反映

基於學生安全, 麻煩您. 唔該晒

...

M.E.T

我仔仔响慈雲山上車, 佢話返學時冇調位, 但係放學就要. 回程坐响司機旁果張長冇安全帶既櫈, 有小朋友落車就換返正常位. 座佢隔離既男仔係2E.

我真係好嬲, 點可以攞d小朋友"較飛", 有咩事咁點算!我地比足錢佢地架!又冇要佢收平d, 唔該比番d質素我地睇下得唔得!我唔會怪學校, 因為佢地跟本唔知道. 我會直接打比校車公司問個明白!

真係好離譜,點可以咁樣架,一定要反映!

原帖由 yinbb 於 08-9-23 21:00 發表
M.E.T

我仔仔响慈雲山上車, 佢話返學時冇調位, 但係放學就要. 回程坐响司機旁果張長冇安全帶既櫈, 有小朋友落車就換返正常位. 座佢隔離既男仔係2E.

我真係好嬲, 點可以攞d小朋友"較飛", 有咩事咁點算!我地比足錢 ...

sorry, 阿仔講d唔講, 有d野要更正番.

1. 上下午都係要換位, 响入隧道時就要換!

2. 麗姨會坐第一行(同兩個小朋友一齊

M.E.T

我真係好嬲, 點可以攞d小朋友"較飛", 有咩事咁點算!我地比足錢 ...

MET
好似係2位
全車好似都冇安全帶

yinbb

我覺得你不要同校車公司講, 因為他們只會換第二個小朋友去坐, 無用的, 要同學校講, 因為校車公司是學校撰擇給我們的, 學校應該撰一間好的校車公司給家長.

M.E.T

bignose,

全車有三條安全帶, 如果家長有要求, 學生坐位就會加裝, 無要求就無.

原帖由 bignose 於 08-9-23 22:55 發表
MET
好似係2位
全車好似都冇安全帶

It seems the school bus must over-loaded so students need to change their seat. All of you must give pressure to school - Ms Wong for action immediately.  Insurance cannot cover the over-loading & no one want to have any accident one day, right?

M.E.T.

我今日會打比學校, 同班住任講會唔會好D呢?

Y.S.L

請問边個係ms. wong ?校車既事係咪一定要同佢講?

唔該.

Yinbb

所有關於校車問題都是找 Miss Wong 的

原帖由 yinbb 於 08-9-25 11:43 發表
M.E.T.

我今日會打比學校, 同班住任講會唔會好D呢?

Y.S.L

請問边個係ms. wong ?校車既事係咪一定要同佢講?

唔該.

yinbb,

係呀, 黃小姐係管校車的學校職員, 但黃小姐好難找的, 我有幾次找她問些事, 她的同事叫我留口訊再覆我, 結果石沉大海..... 後來我說緊急事找佢, 她就叫等等, 黃小姐就接聽了.

各位,

我今日打左比ms. wong, 佢話前幾日巳知此事. 本來佢地plan左喱兩日去視察一下, 咁啱打風, 所以今日先會去睇, 佢仲問我有冇同校車公司講過, 我話未, 佢話唔使, 星期五會同佢地反映. 可能佢怕打草驚蛇, 所以叫我唔好問校車公司掛!
‹ 上一主題|下一主題