用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 k1課程都幾深
樓主: beemaggie221
go

k1課程都幾深 [複製鏈接]

原帖由 LA 於 08-9-18 11:52 發表
柑桔園 has no homework yet.

Sounds it is difficult for small BB (though below age of 3) to manage 康傑s homework.

我囡都係細囡黎, 佢下個月=10月先3歲, 佢HANDLE得OK喇.  都係果句> 習慣黎者, 就算比佢大一年先寫, 佢都一樣要適應架喇~  !  我咁講唔知岩唔岩呢?!@   可能會有好多人話我咁樣迫個囡 (包括我99, 但係D小朋友佢地又RUN到喎) 而且, 佢返左2星期左右就適應左要做, 都做得OK既, 唔好講話好先喇, 起碼比佢慣性做功課, 咪當刷牙一樣咯.  有D小朋友唔LIKE刷牙, 唔通唔比佢刷?    可能我呢個比喻唔正確, 不過而家D小朋友好醒架喇, 再唔係好似我地以前咁一舊飯

Your daughter is really smart.

Just to clarify, what i mean 'it may be difficult for age below 3 to manage' is because, for handwriting, it relates to development of fine motor skills, which varies from kid to kid. Not to mean they are not clever enough.
原帖由 beemaggie221 於 08-9-18 12:10 發表
我囡都係細囡黎, 佢下個月=10月先3歲, 佢HANDLE得OK喇.  都係果句> 習慣黎者, 就算比佢大一年先寫, 佢都一樣要適應架喇~  !  我咁講唔知岩唔岩呢?!@   可能會有好多人話我咁樣迫個囡 (包括我99, 但係D小朋友佢地又 ...

原帖由 LA 於 08-9-18 12:19 發表
Your daughter is really smart.

Just to clarify, what i mean 'it may be difficult for age below 3 to manage' is because, for handwriting, it relates to development of fine motor skills, which varies f ...

ic,  請問你小朋友返緊柑桔園 ?  課程係點架? 我果時都有報, 最後無考, 因聽人講話好谷, 只得死讀, 無咩課外活動, 係咪呢?

Hi beemaggie,
u may refer to the thread for ref.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1334119&extra=page%3D3&page=1

原帖由 beemaggie221 於 08-9-18 12:26 發表 ic,  請問你小朋友返緊柑桔園 ?  課程係點架? 我果時都有報, 最後無考, 因聽人講話好谷, 只得死讀, 無咩課外活動, 係咪呢?

康傑今個sat有open day喎, 3-6點, 有興趣既mami可以去望望.

原帖由 LA 於 08-9-18 11:52 發表
柑桔園 has no homework yet.

Sounds it is difficult for small BB (though below age of 3) to manage 康傑s homework.

oh...我仲以為佢地咁谷添...

我仔女讀緊呢間都好鬼谷...不過都唔係九龍塘名校...
K2下學期都默書
K1下學期寫中文字(先教筆劃)

我星期六去咗康傑個open day。

聽佢介紹到話k3要默書同作文,真係嚇到死。

我覺得如果間kinder無學卷又唔出名,佢地好多時都會用"深"&"谷"黎作賣點~
當然buy it or not,任君選擇~
原帖由 moubb 於 08-9-22 09:19 發表
我星期六去咗康傑個open day。

聽佢介紹到話k3要默書同作文,真係嚇到死。

原帖由 OnlyOne 於 08-9-22 09:50 發表
我覺得如果間kinder無學卷又唔出名,佢地好多時都會用"深"&"谷"黎作賣點~
當然buy it or not,任君選擇~

轉個角度睇,都係k3先默書, 測驗, 而唔係k1就開始.  其實k3比佢地慢慢適應, 好過上到小一先黎.  因為kindergarden既take care始終比小學好d, 老師會話比小朋友聽咩叫測驗, 默書.  上到小一, 老師未必會同小朋友講咁多, 因佢suppost佢地識.  我有個朋友, 佢大囡既kg太活學得滯, 無test, 無dictation,小學時第一次默書交白卷, 其實d野佢全部都識,但係唔知老師派卷比佢做咩.  雖然小朋友適應得好快,最終會知道係點, 不過白白交卷就無謂喇~同埋後期要追番之前既分, 都幾辛苦.
唔識就話者, 最慘佢識晒.

AIYA...worry ar...since my baby is Dec baby. I am going to have interview this Sat...after reading your message, I am a bit worry my baby is so hard to catch up the difficult schedule in this school ar....

But I buy they have everyday English lesson lor....

aii.....they said they can give me result once after interview ar....hard to make decesion ar....

how about maths and chinese? what did they learn from k1?

2歲寫字對小朋友小肌肉發展有影響喎, 仲有k2小朋友要默書好似誇左d囉, 怒我直言, 過份摧谷對小朋友未必係好事..
睇嚟呢間學比九龍塘那些名校仲要出位喎..

原帖由 beemaggie221 於 08-9-18 10:37 發表
唔好意思, 咁遲先覆到你地.  

哈, 乜解你地咁醒知係邊間既?  想賣下關子都唔得添.  無錯, 係康傑中英文幼稚園 (青衣).

起初, 我囡見到D細楷字都唔願寫, 因為細楷既多數又彎,圈之類, 相比大楷多數係直橫居多.  後來 ...

HAR??!! 甘如果我個女係06年尾小B....係咪唔應該比佢去間甘"深"的KG呢....佢會唔會好辛苦??

但如果日日有1.5HR英文老師...又好好甘....

好煩....有冇人有comment呀???

想問問青衣康傑有沒有暑假班讓校外生讀?  如有的話課程內容有什麼??

聽聞一些不是一般傳聞深及谷的幼稚園. 他們課程比起出名的更深更谷也很早寫字. 只是他們不在九龍塘區及歷史長. 所以大家根深柢固一說深及谷就只是根德園. 其實樂基或劍鳴. 他們也不會輕鬆的. 但就猜不到康傑也不遑多讓. 有過之而無不及. 其實現今"市場"也多只因應家長的"需要"而配合. 若要配合本地小學又要如此配合才可以.

我女女今年9月會入讀一間有小學、中學嘅幼稚園,過兩年會轉一條龍,呢間都算系出名嘅女校之一掛(見仁見志),不過幼稚園和小學出名是活動教學,一啲都唔谷,幼稚園連英文書都無,不過,我自己覺得課程深淺同小朋友學唔學到野系兩會事,學校K3畢業生年年直升原校或者考去同類名校幾乎佔全數,連中、小學部校長都話想全數收番晒幼稚園部學生(不過因為小學系津校,收生有限制),因為佢地十分清楚自己學生質素,就系因為咁,所以我小朋友由傳統學校轉來呢間到讀,希望可以更加適會佢啦。
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

以我所知from Mon to Fri 好似有d 興趣班,外來生都可以報,但summer course 就唔知la,妳不如試吓打去問。有關康傑好"谷"d小朋友讀書寫字,其實我又唔係好覺wor!我都無咩聽到d家長咁講。我聽過學校總校長講過有關k1-K3既課程內容,都好正常,好活動教學。英文方面會用phonics方式教小朋友,課程好似係學校同教育學院一齊design既(如果我無記錯),又可以上internet溫習英文。其他教學都ok!

原帖由 PinguLinusLee 於 09-4-20 09:30 發表
想問問青衣康傑有沒有暑假班讓校外生讀?  如有的話課程內容有什麼??
‹ 上一主題|下一主題